Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Żytni z ziarnami

    karol karol 21.04.2017 07:37
    Czy ma znaczenie, czy po upieczeniu zapakuje go w folie aluminiowa czy polietylenowa? W tej folii ...
     
  • Najprostszy chleb z garnka

    Edyta Edyta 19.04.2017 20:05
    nie namaczaj garnka i bedzie ok!Garnek rzymski trzeba namaczać, to żeliwnego nie trzeba. Ja czasem piekę ...
     
  • Prosty jasny

    Tomasz Tomasz 17.04.2017 06:29
    Dzisiaj robię ten chleb z dodatkiem mąki żyniej razowej. Wg receptury Hamelmana na Vermont sourdough.
     
  • Chleb belgijski

    Monika Monika 16.04.2017 12:51
    Wlasnie po 5 latach wrocilam do tej strony i do tego przepisu. Bardzo sie ciesze,ze nadal tutaj jestes.
     
  • Moje chleby - receptury

    MZ MZ 14.04.2017 11:08
    Chleb zazwyczaj kruszy się, kiedy jest za mało płynów, czyli zbyt gęste ciasto. Często tez początkujący ...

owsiany

 

Zrobiłam go na 3-fazowym zaczynie z maki żytniej razowej.

  • 300g zaczyn żytni
  • 200g maki pszennej 550
  • 100g żytniej 720
  • 150g maki pszennej razowej
  • 50g maki owsianej razowej
  • 300g wody
  • 1, 5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru lub melasy (opcjonalnie)
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku (opcjonalnie)

 

  1. W dniu wypieku mieszamy maki z woda, odstawiamy na 20 minut. Dodajemy zaczyn, a potem resztą składników. Wyrabiamy około 5 minut, a po 1-minutowym odpoczynku jeszcze 3 minuty. Ciasto jest dość rzadkie, przy mieszaniu ledwo się odrywa od brzegów miski nie tworząc kuli. Odstawiamy je przykryte na około 40 minut.

  2. Wykładamy ciasto do formy, wyrównujemy powierzchnie i odstawiamy do ostatecznego wyrośniącia na 3-4 godziny. Ciasto powinno wyrosnąć podwójnie.

  3. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 240°C, wkładamy lekko naciąty lub nakłuty chleb w formie. Po 10-15 minutach obniżamy temperaturą do 210°C i pieczemy jeszcze az do zupełnego zbrązowienia (ok. 35-40minut).

  4. Studzimy na kratce, kroimy najlepiej dopiero następnego dnia.

Komentarze   

0 #11 MZ 2017-01-28 19:49
Jeśli to ma być aż 50g to oczywiście powinno się skorygować ilość maki. Ale dodanie takiej ilości otrab może spowodować, ze wypija one cała wodę i chleb będzie suchy i kruszący się.
Otręby musza być odpowiednio przygotowane: zaparzone lub dużo wcześniej namoczone.
Cytować
0 #10 Elżbieta 2017-01-28 19:23
Pani Małgosiu mogę prosić o odpowiedź? czy mam zmiejszyć ilość mąki razowej , czy pszennej o np. 50g otrębów? - czy to jest tak jak w wypadku nasion?
Cytować
0 #9 Elżbieta 2017-01-24 19:12
Czy jeżeli w przepisie jest np. 100g mąki razowej i np. 300g mąki pszennej, a chcę dodać otrębów żytnich to czy muszę zmniejszyć ilość mąki o ilość otrębów?
Cytować
+1 #8 Hania 2013-11-06 06:53
Cytuję Diana:
Zastanawiam się czy da się zrobic mąką z płatków owsianych górskich.


Ja tak właśnie zrobiłam, zmieliłam płatki owsiane w blenderze i chleb wyszedł wspaniale :) także powodzenia!
Cytować
+1 #7 Małgorzata Zielińska 2013-07-02 10:09
Jest link do działu: "Zakwas porady praktyczne" > "Mamy zakwas i co dalej?"
Cytować
-1 #6 ginger 2013-07-02 08:05
Witaj, gdzie jest przepis na zaczyn? Nie widzę :-?
Cytować
0 #5 Regina 2012-05-06 16:41
Ja dziś kupiłam na naszym ursynowskim bazarku mąką owsianą :D . Za niedługo upieką polecany przez Ciebie Mirabelko chleb. Jak mi "wyjdzie" to pochwalą się :lol:
Cytować
+1 #4 Anya 2012-05-05 17:53
Bardzo bym chciała zrobić ten chleb, ale nie wiem co to jest 3-fazowy zaczyn? Jak to się przygotowuje?
Cytować
-1 #3 Asia 2012-01-27 05:56
DZiąkuje serdecznie za tą strone internetową, przeżucam się na zdrową żywność i Pani strona mi w tym pomaga. Wszyscy są zachwyceni chlebami jakie pieczą(nawet ja sama). Pozdrawiam
Cytować
+2 #2 Magdika 2011-08-17 10:52
Upiekłam, wszystkim smakuje tylko nie mnie, muszą zrobić coś w typie pumpernikla.
Niestety mój nie wyszedł tak ciemny, nie miałam co prawda razowej owsianej, tylko taką wyglądającą na 720. Czy może powinnam jednak dać wiącej melasy?
Piekłam o trzeciej w nocy, bo nie mogłam się doczekać po powrocie z urlopu i ustawić godzin kolejnych etapów tak, by piec dziś wieczorem.
Albo co zrobić, by mieć tak piękną skórką, moja jest z boków pięknie przypieczona, ale wierzch jak zwykle blady, na szcząście posypany sezamem.
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 227

Wczoraj 634

Tydzień 3533

Miesiąc 14098

Wszystkich 13130137