Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Pieczywo żytnie

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 17.01.2022 19:30
    Niestety, moja strona jest już bardzo stara i dziurawa. Niektóre artykuły znikają, niektórych nie ...
     
  • Pieczywo żytnie

    Mirosława Mirosława 17.01.2022 17:36
    Dzień dobry. Chciałam upiec chleb razowy żytni z ziemniakami ( piekłam go już kilkakrotnie ,ale dość ...
     
  • Pieczywo mieszane

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 11.01.2022 20:59
    Przyczyn może być wiele. Zła konsystencja ciasta, czyli za dużo lub za mało wody. Złe wyrośnięcie ...
     
  • Pieczywo mieszane

    Elżbieta Elżbieta 11.01.2022 18:51
    Proszę o radę dlaczego chleb po upieczeniu (nie zawsze) ma odstającą skórkę? Dziękuję i pozdrawiam.
     
  • Przechowywanie zakwasu

    Gosia Gosia 12.07.2021 07:15
    Witam, Pisze do Pani tak dla spokojnosci ducha :-) . Po wyciagnieciu zakwasu z lodowki, poczekac ...

owsiany

 

Zrobiłam go na 3-fazowym zaczynie z maki żytniej razowej.

  • 300g zaczyn żytni
  • 200g maki pszennej 550
  • 100g żytniej 720
  • 150g maki pszennej razowej
  • 50g maki owsianej razowej
  • 300g wody
  • 1, 5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru lub melasy (opcjonalnie)
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku (opcjonalnie)

 

  1. W dniu wypieku mieszamy maki z woda, odstawiamy na 20 minut. Dodajemy zaczyn, a potem resztą składników. Wyrabiamy około 5 minut, a po 1-minutowym odpoczynku jeszcze 3 minuty. Ciasto jest dość rzadkie, przy mieszaniu ledwo się odrywa od brzegów miski nie tworząc kuli. Odstawiamy je przykryte na około 40 minut.

  2. Wykładamy ciasto do formy, wyrównujemy powierzchnie i odstawiamy do ostatecznego wyrośniącia na 3-4 godziny. Ciasto powinno wyrosnąć podwójnie.

  3. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 240°C, wkładamy lekko naciąty lub nakłuty chleb w formie. Po 10-15 minutach obniżamy temperaturą do 210°C i pieczemy jeszcze az do zupełnego zbrązowienia (ok. 35-40minut).

  4. Studzimy na kratce, kroimy najlepiej dopiero następnego dnia.

Komentarze   

+1 #6 Hania 2013-11-06 06:53
Cytuję Diana:
Zastanawiam się czy da się zrobic mąką z płatków owsianych górskich.


Ja tak właśnie zrobiłam, zmieliłam płatki owsiane w blenderze i chleb wyszedł wspaniale :) także powodzenia!
Cytować
+1 #5 Małgorzata Zielińska 2013-07-02 10:09
Jest link do działu: "Zakwas porady praktyczne" > "Mamy zakwas i co dalej?"
Cytować
-1 #4 ginger 2013-07-02 08:05
Witaj, gdzie jest przepis na zaczyn? Nie widzę :-?
Cytować
0 #3 Regina 2012-05-06 16:41
Ja dziś kupiłam na naszym ursynowskim bazarku mąką owsianą :D . Za niedługo upieką polecany przez Ciebie Mirabelko chleb. Jak mi "wyjdzie" to pochwalą się :lol:
Cytować
+1 #2 Anya 2012-05-05 17:53
Bardzo bym chciała zrobić ten chleb, ale nie wiem co to jest 3-fazowy zaczyn? Jak to się przygotowuje?
Cytować
-1 #1 Asia 2012-01-27 05:56
DZiąkuje serdecznie za tą strone internetową, przeżucam się na zdrową żywność i Pani strona mi w tym pomaga. Wszyscy są zachwyceni chlebami jakie pieczą(nawet ja sama). Pozdrawiam
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 113

Wczoraj 300

Tydzień 1247

Miesiąc 7380

Wszystkich 13766762