Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Pieczywo drożdżowe

    MZ MZ 03.06.2022 11:35
    Ale zniknęły raptem chyba 4 przepisy np. na chleb drożdżowy tzw wiktoriański, bostonskie bułeczki ...
     
  • Pieczywo drożdżowe

    katarzyna katarzyna 03.06.2022 11:11
    A czy jeszcze gdzieś - na innych stronach, blogach, w ksiązkach ocalały? BŁAGAM o wskazówki (i pluję ...
     
  • Pieczywo drożdżowe

    MZ MZ 30.05.2022 13:55
    Przykro mi! Niestety niektóre przepisy zniknęły z przyczyn ode mnie niezależnych. Zostały ...
     
  • Pieczywo drożdżowe

    Ana Ana 30.05.2022 08:15
    Czy tu sa jakies przepisy? Gdy wchodze na "pieczywo drozdzowe" to sa same komentarze!
     
  • Prosty jasny

    MZ MZ 30.04.2022 18:05
    Nie ma czegoś takiego „zwykle” w recepturach chlebowych. To 1:1 dotyczy zwykle ;-) grubej mąki ...

owsiany

 

Zrobiłam go na 3-fazowym zaczynie z maki żytniej razowej.

  • 300g zaczyn żytni
  • 200g maki pszennej 550
  • 100g żytniej 720
  • 150g maki pszennej razowej
  • 50g maki owsianej razowej
  • 300g wody
  • 1, 5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru lub melasy (opcjonalnie)
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku (opcjonalnie)

 

  1. W dniu wypieku mieszamy maki z woda, odstawiamy na 20 minut. Dodajemy zaczyn, a potem resztą składników. Wyrabiamy około 5 minut, a po 1-minutowym odpoczynku jeszcze 3 minuty. Ciasto jest dość rzadkie, przy mieszaniu ledwo się odrywa od brzegów miski nie tworząc kuli. Odstawiamy je przykryte na około 40 minut.

  2. Wykładamy ciasto do formy, wyrównujemy powierzchnie i odstawiamy do ostatecznego wyrośniącia na 3-4 godziny. Ciasto powinno wyrosnąć podwójnie.

  3. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 240°C, wkładamy lekko naciąty lub nakłuty chleb w formie. Po 10-15 minutach obniżamy temperaturą do 210°C i pieczemy jeszcze az do zupełnego zbrązowienia (ok. 35-40minut).

  4. Studzimy na kratce, kroimy najlepiej dopiero następnego dnia.

Komentarze   

+1 #6 Hania 2013-11-06 06:53
Cytuję Diana:
Zastanawiam się czy da się zrobic mąką z płatków owsianych górskich.


Ja tak właśnie zrobiłam, zmieliłam płatki owsiane w blenderze i chleb wyszedł wspaniale :) także powodzenia!
Cytować
+1 #5 Małgorzata Zielińska 2013-07-02 10:09
Jest link do działu: "Zakwas porady praktyczne" > "Mamy zakwas i co dalej?"
Cytować
-1 #4 ginger 2013-07-02 08:05
Witaj, gdzie jest przepis na zaczyn? Nie widzę :-?
Cytować
0 #3 Regina 2012-05-06 16:41
Ja dziś kupiłam na naszym ursynowskim bazarku mąką owsianą :D . Za niedługo upieką polecany przez Ciebie Mirabelko chleb. Jak mi "wyjdzie" to pochwalą się :lol:
Cytować
+1 #2 Anya 2012-05-05 17:53
Bardzo bym chciała zrobić ten chleb, ale nie wiem co to jest 3-fazowy zaczyn? Jak to się przygotowuje?
Cytować
-1 #1 Asia 2012-01-27 05:56
DZiąkuje serdecznie za tą strone internetową, przeżucam się na zdrową żywność i Pani strona mi w tym pomaga. Wszyscy są zachwyceni chlebami jakie pieczą(nawet ja sama). Pozdrawiam
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 135

Wczoraj 159

Tydzień 595

Miesiąc 1531

Wszystkich 13802451