Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Chleb orkiszowy

    MałgorzataZielinska MałgorzataZielinska 23.02.2020 19:02
    Po kolei: Rzeczywiście temperatura i długość wyrastania ma wpływ na kwaśny smak. No i oczywiście ...
     
  • Chleb orkiszowy

    MałgorzataZielinska MałgorzataZielinska 23.02.2020 18:54
    Tak, 9 godzin w temp pokojowej to dość długo. Moje chleby (głównie orkiszowe) rosną w pobliżu grzejnika ...
     
  • Chleb orkiszowy

    Agnieszka Agnieszka 23.02.2020 15:30
    przeczytałam posty poniżej i mam pytanie - czy możliwe faktycznie że czleb wyszedł ciężkawy i kwaskowaty ...
     
  • Chleb orkiszowy

    Agnieszka Agnieszka 23.02.2020 15:22
    Dzień dobry, upiekłam wczoraj wieczorem drugi chlebek - orkiszowy, wyglądał przepięknie, nie wiem ...
     
  • Zakwas pszenny (metoda francuska)

    MałgorzataZielinska MałgorzataZielinska 21.02.2020 15:18
    Cudownie jest czytać takie entuzjastyczne wpisy i pozytywnie zazdroszczę :) Może tez chciałabym ...

francuski

Z tej ilości składników wychodzi ogromny, wiejski bochen. Aby otrzymać mniejszy można składniki podzielić na pół, pamiątając jednak, że do zakwaszenia zaczynu potrzebne jest zawsze nie mniej niż 2 łyżki zakwasu (20-25g).

Składniki zaczynu 270g:

  • 30g zakwasu
  • 140g maki pszennej
  • 10g mąki żytniej
  • 90g wody

Ciasto chlebowe ok. 1580g:

  1. Składniki zaczynu wymieszać, odstawić przykryte na 12-14 godzin w temperaturze pokojowej.

  2. Następnego dnia wymieszać mąkę z wodą do całkowitego połączenia składników. Odstawić w przykrytej misce na ok. 1 godzinę.

  3. Dodać sól, jeszcze raz krótko zagnieść i połączyć z zaczynem. Zagniatać przez kilka minut, ewentualnie skorygować jeszcze ilość mąki lub wody; ciasto powinno być średnio ścisłe.

  4. Ciasto powinno odpoczywać przykryte od 2 do 2,5 godzin. W trakcie odpoczynku, kilkakrotnie w odstępach czasowych co ok. 60 minut należy je odgazować, aby uzyskać gładką i równą powierzchnią. W tym celu rozpłaszczamy ciasto lekko uderzając w jego powierzchnią, następnie z każdej strony zawijamy na szerokość ok. 1/3 płat ciasta do środka . W ten sposób napinamy dolną część, która potem będzie tworzyła wierzch bochenka.

  5. Uformować jeden duży bochenek (bądź dwa małe), posługując się metodą zawijania jak wyżej, tak aby uzyskać gładką powierzchnią chleba, Wkładać delikatnie (zlepieniem do góry) do koszyka do wyrastania. Czas wyrastania od 2 do 2,5 godzin w temperaturze pokojowej. W chłodzie (10°C) można ten czas przedłużyć do 8 godzin, w lodówce (ok. 6°C) do 18 godzin. 

  6. Przed włożeniem do pieca zalecana jest próba, czy chleb jest dobrze wyrośnięty. Kiedy po naciśnięciu palcem ciasto wraca natychmiast do pierwotnego kształtu jest jeszcze za wcześnie; gdy potrzebuje trochę czasu zanim wyrówna się jego powierzchnia jest gotowe do pieczenia.

  7. Chleb wyjąć, delikatnie naciąć. Piec w temperaturze 240° C ok. 40-45 minut.

  8. Upieczony powinien mieć skórkę apetycznie zrumienioną, a postukany od spodu wydawać głuchy dzwiąk.

 

 

 

Komentarze   

0 #35 MałgorzataZielinska 2020-02-13 20:55
Bardzo się cieszę i pozdrawiam.
Cytować
0 #34 Jolanta 2020-02-12 19:28
Zrobiłam chleb francuski wg tego przepisu. Jestem początkująca jeśli chodzi o chleb na zakwasie, ale ta instrukcja jest tak przejrzysta że chleb wyszedł doskonały. Rodzina chodzi i chyli pokłony w moją stronę :) Ten chleb to poezja smaku. Mam młody zakwas więc dałam go trochę więcej i wszystko się udało. DZIĘKUJĘ za inspirację.
Cytować
+1 #33 MalgorzataZielinska 2017-12-08 22:23
Teoretycznie kazdy chleb mozna upiec w garnku żeliwnym. Jednak pieczenie w garnku ma uprościć cały proces pieczenia, wiec przystosowywanie tej receptury nie ma większego sensu wg mnie. Najprostsza receptura do pieczenia w garnku - to lekkie pomieszanie wszystkich składników, odstawienie na kilka godzin i wrzucenie całości do rozgrzanego garnka. To wszystko! Wszelkie kilkakrotne odgazowywanie, formowanie etc jest niepotrzebne. :-*
Cytować
0 #32 Bożena 2017-12-08 21:24
Witam, czy da się ten chleb upiec w garnku żeliwnym?, jesli tak ,to proszę o wskazówki :-)
pozdrawiam.
Cytować
0 #31 Piekarz domowy 2017-11-28 18:58
Hejka ,chlebki wyszly znakomite i polecam :lol:
Cytować
0 #30 MAłgorzataZielinska 2017-09-08 14:11
To raczej kwestia maki. Maślanka może zmienić lekko smak, ale nie wpłynie na jakość miąższu chleba.
Dobra mąka, dobre wyrobienie ciasta i wyrośnięcie.
Cytować
0 #29 Basia 2017-09-08 13:30
A ja zastanawiam się czy zamiast wody nie można dodać maślanki? Bardzo bym wypróbowała, bo ogólnie chlebek smaczny, jednak trochę chyba za gliniasty... Może robię coś nie tak?
Cytować
+1 #28 Aneeta 2016-12-08 09:14
Tym razem wyszedł idealny,udało się. Moi zjadacze chleba są zachwyceni!!!
Cytować
0 #27 Aneta 2016-12-03 09:37
Zaczyn był ok, po nocy był wyrośnięty i rozrzedzony. Sprobuję jeszcze raz w przyszłym tygodniu i podzielę się doświadczeniami. Jestem zdeterminowana, więc do skutku. :-)
Cytować
0 #26 Małgorzata Zielinska 2016-12-02 20:13
Tego zakwasu do zaczynu idzie bardzo niewiele. Ja używam zwykle takiego z lodowki. Ale oczywiscie zeby miec absolutna pewność ze z zakwasem wsZystko ok, dobrze jest go chociaż raz po wyjęciu z zimna dokarmić, odczekać czy urośnie i dopiero robic zaczyn.
Czy zaczyn po przewidzianym czasie był ok? To znaczy powinien urosnąć, a potem lekko opaść.
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 19

Wczoraj 558

Tydzień 19

Miesiąc 9120

Wszystkich 13501388