Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Jak zrobić zakwas?

    Sławomir Sławomir 07.04.2020 23:14
    Witam ! Ekspresowy zakwas zrobimy używając zamiast wody żurku z butelki.Jeśli rano rozmieszamy mąkę z ...
     
  • Pieczywo drożdżowe

    Bożena Bożena 07.04.2020 12:20
    Bułki na "chmielowych drożdżach" = sztuk 12 z 0,5 kg mąki - wypada zjeść bez apetytu. Są przeciwieństwem ...
     
  • Jak zrobić zakwas?

    MałgorzataZielinska MałgorzataZielinska 07.04.2020 12:03
    Dokarmiać, piec chleb, a resztę znowu dokarmiać. Zasada jest taka: Aby wzmocnić zakwas bierzemy mała ...
     
  • Jak zrobić zakwas?

    Agnieszka Agnieszka 07.04.2020 08:23
    Witam. Moja przygodę z zakwasem zaczęłam tydzień temu. Mam pytanie czy mój zakwas mogę codziennie ...
     
  • chleb Babci za pół ceny

    MałgorzataZielinska MałgorzataZielinska 06.04.2020 06:22
    Super! Teraz to już pełnoprawny zakwas, wiec należy traktować go normalnie. Polecam 3-etapowy zaczyn ...

 14.marca 2020

grecki08

Zauważyłam wieksza ilość wejść na moją stronę, co mnie oczywiście bardzo cieszy. Może poszukujecie przepisu, który zawsze się uda?
Moze nie warto stać w kolejce po pieczywo i narażać się niepotrzebnie. Może to jest właśnie czas, żeby nauczyc się piec, choćby najprostszy chleb. Niekoniecznie trzeba mieć zakwas oraz jakieś nadzwyczajne umiejętności. Ten chleb to naprawdę łatwizna a jaka satysfakcja!

Przepis jest prosty:

- 500g maki pszennej ( ja mieszam pszenna z jasna orkiszowa i odrobiną żytniej)

- 350g letniej wody

- 4g drożdży instant (8g świeżych) 

- 1 i 1/4 łyżeczki soli

- 1 łyżeczka cukru

 

Wszystko wymieszać w misce do połączenia składników, odstawić na 2godz w temp pokojowej,  a potem na 12godzin schować do lodówki. 

Po tym czasie można już z grubsza uformować bochenek nie niszcząc struktury ciasta. Po prostu można wyrzucić delikatnie ciasto bezpośrednio na blaszke  pokrytą papierem do pieczenia. Nie trzeba tutaj żadnych umiejętności. Jeśli nawet wyłożycie kawałek ciasta bez żadnego formowania, po wyrośnięciu otrzymacie coś w rodzaju trochę niekształtnej ciabatty. Ale będzie własna i pyszna!

Przykryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia na 40min do 1 godziny.

 

Piec w dobrze nagrzanym piekarniku (u mnie 230 st) do zbrązowienia. Trudno mi określić czas pieczenia, bo to zależy również od ilości ciasta jaką weźmiecie na jedną porcje. Proponuje zacząć obserwować po ok 20 minutach.

 

Najlepiej zrobić większa ilość ciasta i przetrzymywać w lodowce, lub przy dzisiejszych temperaturach nawet na balkonie, przez kilka dni. Podobno do 12 dni, ale jeszcze nie próbowałam tak długo 😉

 

W razie potrzeby odrywać kawałek ciasta i upiec, reszta czeka sobie w lodówce. 

#zostanwdomu #upieczchleb 

 

Komentarze   

0 #4 MałgorzataZielinska 2020-03-22 19:01
Tak, tylko z jasnej pszennej będzie raczej bułką. Można eksperymentować z dodatkami np. maślanka, a i pomysł z żurkiem tez wydaje mi się dobry. Można dodać ziół o zdecydowanym smaku, miodu gryczanego. Pamietam, ze kiedyś dodawałam do pszennego chleba octu balsamicznego. To tyle co mi przychodzi do głowy na razie. Pozdrawiam
Cytować
0 #3 Wioletta 2020-03-22 16:51
Witam. Upiekłam dzisiaj chleb z tego co miałam, czyli mąki pszennej i... taka buła w smaku wyszła ;-). A gdyby część wody zastąpić żurkiem z butelki, to może byłby bardziej podobny w smaku do mieszanego? Ale czy wyjdzie? Pozdrawiam w ten trudny czas.
Cytować
0 #2 MałgorzataZielinska 2020-03-20 14:08
Na pewno w małej ilości można dodać. Ma dość charakterystyczny posmak, no i jest mąka bezglutenową. A to oznacza, ze wpływa na jakość i wygląd pieczywa/chleba.
Cytować
0 #1 Adam Porada 2020-03-20 12:00
Witam!
Czy mąka z cieciorki ( jej dodatek )nadaje się na chleb ?
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 436

Wczoraj 1520

Tydzień 4825

Miesiąc 12749

Wszystkich 13546407