Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Przechowywanie zakwasu

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 16.08.2021 09:00
    Proszę nie rezygnować. Miałam ostatnio tez ten problem - po prostu upiekłam mój zakwas w piekarniku ;) ...
     
  • Przechowywanie zakwasu

    Beata Beata 15.08.2021 21:16
    Proszę o pomoc. Zasuszyłam zakwas i po miesiącu go odświeżyłam. Niestety od tygodnia go dokarmiam ...
     
  • Przechowywanie zakwasu

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 12.07.2021 21:08
    Nie bardzo rozumiem. Zakwas suszymy w temperaturze pokojowej albo odrobine wyższej. Nigdy w rozgrzanym ...
     
  • Jak zrobić zakwas?

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 12.07.2021 21:04
    Pewnie go trzeba gruntownie odświeżyć. Czyli maleńka ilość zakwasu i kilkakrotne dokarmienie duża ...
     
  • Jak zrobić zakwas?

    Kasia Kasia 12.07.2021 20:22
    Dzien dobry, bardzo cenie i lubie Pani strone. Mam jednak problem z moim juz okolo poltorarocznym ...

 14.marca 2020

grecki08

Zauważyłam wieksza ilość wejść na moją stronę, co mnie oczywiście bardzo cieszy. Może poszukujecie przepisu, który zawsze się uda?
Moze nie warto stać w kolejce po pieczywo i narażać się niepotrzebnie. Może to jest właśnie czas, żeby nauczyc się piec, choćby najprostszy chleb. Niekoniecznie trzeba mieć zakwas oraz jakieś nadzwyczajne umiejętności. Ten chleb to naprawdę łatwizna a jaka satysfakcja!

Przepis jest prosty:

- 500g maki pszennej ( ja mieszam pszenna z jasna orkiszowa i odrobiną żytniej)

- 350g letniej wody

- 4g drożdży instant (8g świeżych) 

- 1 i 1/4 łyżeczki soli

- 1 łyżeczka cukru

 

Wszystko wymieszać w misce do połączenia składników, odstawić na 2godz w temp pokojowej,  a potem na 12godzin schować do lodówki. 

Po tym czasie można już z grubsza uformować bochenek nie niszcząc struktury ciasta. Po prostu można wyrzucić delikatnie ciasto bezpośrednio na blaszke  pokrytą papierem do pieczenia. Nie trzeba tutaj żadnych umiejętności. Jeśli nawet wyłożycie kawałek ciasta bez żadnego formowania, po wyrośnięciu otrzymacie coś w rodzaju trochę niekształtnej ciabatty. Ale będzie własna i pyszna!

Przykryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia na 40min do 1 godziny.

 

Piec w dobrze nagrzanym piekarniku (u mnie 230 st) do zbrązowienia. Trudno mi określić czas pieczenia, bo to zależy również od ilości ciasta jaką weźmiecie na jedną porcje. Proponuje zacząć obserwować po ok 20 minutach.

 

Najlepiej zrobić większa ilość ciasta i przetrzymywać w lodowce, lub przy dzisiejszych temperaturach nawet na balkonie, przez kilka dni. Podobno do 12 dni, ale jeszcze nie próbowałam tak długo 😉

 

W razie potrzeby odrywać kawałek ciasta i upiec, reszta czeka sobie w lodówce. 

#zostanwdomu #upieczchleb 

 

Komentarze   

+1 #11 MZ 2020-09-19 10:58
Cytuję hmm:
Poważnie 8g świeżych drożdży wystarczy na 0,5kg mąki?
i.

Powaznie. Przy tak długim czasie wyrastania absolutnie wystarczy. Nigdy nie używam 25g drożdży na 500g maki.
Cytować
0 #10 hmm 2020-09-19 09:41
Poważnie 8g świeżych drożdży wystarczy na 0,5kg mąki?
W większości przepisów jest to ok 25g świeżych na tą ilość mąki, a na opakowaniu instant 7g też jest info że to jest na 0,5kg mąki.
Cytować
-1 #9 aśka ogrodniczka 2020-05-01 12:51
Skorzystałam z przepisu "Chleba" ze znakomitym efektem, dziękuję! Żałuję, że wcześniej nie zwróciłam uwagi na tę recepturę - prosty chleb o pięknej strukturze. Mąkę pszenną dałam w proporcji 200 g graham, 150 g luksusowej, wody 350 g. Trzeba raczej piec w formie, ale mimo to piękny i pyszny chleb. Dziękuję i życzę udanego weekendu!
Cytować
0 #8 MałgorzataZielinska 2020-04-28 16:30
Stare nicki się odzywają! Miło Cię widzieć :-)
Mąka graham nie jest tez moja ulubiona, jakoś wypieki z niej wychodzą takie nijakie w smaku..
Myśle jednak, ze możesz wziąć pod uwagę prawie każdy chleb w dziale chleby na zakwasie > chleby mieszane. Np. chleba, albo lekka chleba. Kombinacja pszennej oczyszczonej z ta grahamka i trochę jasnej żytniej. Pamiętaj tylko o luźnej konsystencji, bo rzeczywiście pszenna pół-razowa a taka jest ta 1500 chłonie dużo wody i potem chleb się kruszy.
Cytować
0 #7 aśka ogrodniczka 2020-04-28 10:52
Droga Mirabelko, szalenie się cieszę z ożywienia strony! zaczęłam piec chleb z Tobą i piekę już z pięć lat, dziękuję za wszystkie pomysły i przepisy! Ma też dwie książki, ze wszystkiego korzystam!
A teraz mam następujący problem: nie ma u nas mąki żytniej razowej, z wielkim trudem kupiłam dwa kilo 720. Nie ma nawet pszennej 2000. Mój mąż przyniósł do domu 5 kg mąki Graham, opisanej na opakowaniu jako 1500. Na ogół nie kupowałam mąki Graham, ponieważ mam wrażenie, że chleb z niej strasznie się kruszy. Proszę, poradź mi, z którego z Twoich przepisów skorzystać, mając do dyspozycji wymienione rodzaje mąki. Mogę też bez trudu kupić pszenną 550. Mam do dyspozycji zarówno drożdże, jak i stabilny żytni zakwas. Jestem weganką.
Cytować
0 #6 MałgorzataZielinska 2020-04-17 20:07
Cytuję Adam Porada:
Dzień dobry.
Dlaczego chleb pęka z boku ?

Może być dużo przyczyn, ale zazwyczaj jeśli jest to chleb pieczony w foremce - to zbyt gęste ciasto, lub niedostatecznie wyrośnięty chleb.
Cytować
0 #5 Adam Porada 2020-04-17 16:45
Dzień dobry.
Dlaczego chleb pęka z boku ?
Cytować
+1 #4 MałgorzataZielinska 2020-03-22 19:01
Tak, tylko z jasnej pszennej będzie raczej bułką. Można eksperymentować z dodatkami np. maślanka, a i pomysł z żurkiem tez wydaje mi się dobry. Można dodać ziół o zdecydowanym smaku, miodu gryczanego. Pamietam, ze kiedyś dodawałam do pszennego chleba octu balsamicznego. To tyle co mi przychodzi do głowy na razie. Pozdrawiam
Cytować
0 #3 Wioletta 2020-03-22 16:51
Witam. Upiekłam dzisiaj chleb z tego co miałam, czyli mąki pszennej i... taka buła w smaku wyszła ;-). A gdyby część wody zastąpić żurkiem z butelki, to może byłby bardziej podobny w smaku do mieszanego? Ale czy wyjdzie? Pozdrawiam w ten trudny czas.
Cytować
0 #2 MałgorzataZielinska 2020-03-20 14:08
Na pewno w małej ilości można dodać. Ma dość charakterystyczny posmak, no i jest mąka bezglutenową. A to oznacza, ze wpływa na jakość i wygląd pieczywa/chleba.
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 2

Wczoraj 165

Tydzień 167

Miesiąc 4753

Wszystkich 13736399