14.marca 2020
Zauważyłam wieksza ilość wejść na moją stronę, co mnie oczywiście bardzo cieszy. Może poszukujecie przepisu, który zawsze się uda?
Moze nie warto stać w kolejce po pieczywo i narażać się niepotrzebnie. Może to jest właśnie czas, żeby nauczyc się piec, choćby najprostszy chleb. Niekoniecznie trzeba mieć zakwas oraz jakieś nadzwyczajne umiejętności. Ten chleb to naprawdę łatwizna a jaka satysfakcja!
Przepis jest prosty:
- 500g maki pszennej ( ja mieszam pszenna z jasna orkiszowa i odrobiną żytniej)
- 350g letniej wody
- 4g drożdży instant (8g świeżych)
- 1 i 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
Wszystko wymieszać w misce do połączenia składników, odstawić na 2godz w temp pokojowej, a potem na 12godzin schować do lodówki.
Po tym czasie można już z grubsza uformować bochenek nie niszcząc struktury ciasta. Po prostu można wyrzucić delikatnie ciasto bezpośrednio na blaszke pokrytą papierem do pieczenia. Nie trzeba tutaj żadnych umiejętności. Jeśli nawet wyłożycie kawałek ciasta bez żadnego formowania, po wyrośnięciu otrzymacie coś w rodzaju trochę niekształtnej ciabatty. Ale będzie własna i pyszna!
Przykryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia na 40min do 1 godziny.
Piec w dobrze nagrzanym piekarniku (u mnie 230 st) do zbrązowienia. Trudno mi określić czas pieczenia, bo to zależy również od ilości ciasta jaką weźmiecie na jedną porcje. Proponuje zacząć obserwować po ok 20 minutach.
Najlepiej zrobić większa ilość ciasta i przetrzymywać w lodowce, lub przy dzisiejszych temperaturach nawet na balkonie, przez kilka dni. Podobno do 12 dni, ale jeszcze nie próbowałam tak długo 😉
W razie potrzeby odrywać kawałek ciasta i upiec, reszta czeka sobie w lodówce.
#zostanwdomu #upieczchleb
Komentarze
Powaznie. Przy tak długim czasie wyrastania absolutnie wystarczy. Nigdy nie używam 25g drożdży na 500g maki.
W większości przepisów jest to ok 25g świeżych na tą ilość mąki, a na opakowaniu instant 7g też jest info że to jest na 0,5kg mąki.
Mąka graham nie jest tez moja ulubiona, jakoś wypieki z niej wychodzą takie nijakie w smaku..
Myśle jednak, ze możesz wziąć pod uwagę prawie każdy chleb w dziale chleby na zakwasie > chleby mieszane. Np. chleba, albo lekka chleba. Kombinacja pszennej oczyszczonej z ta grahamka i trochę jasnej żytniej. Pamiętaj tylko o luźnej konsystencji, bo rzeczywiście pszenna pół-razowa a taka jest ta 1500 chłonie dużo wody i potem chleb się kruszy.
A teraz mam następujący problem: nie ma u nas mąki żytniej razowej, z wielkim trudem kupiłam dwa kilo 720. Nie ma nawet pszennej 2000. Mój mąż przyniósł do domu 5 kg mąki Graham, opisanej na opakowaniu jako 1500. Na ogół nie kupowałam mąki Graham, ponieważ mam wrażenie, że chleb z niej strasznie się kruszy. Proszę, poradź mi, z którego z Twoich przepisów skorzystać, mając do dyspozycji wymienione rodzaje mąki. Mogę też bez trudu kupić pszenną 550. Mam do dyspozycji zarówno drożdże, jak i stabilny żytni zakwas. Jestem weganką.
Może być dużo przyczyn, ale zazwyczaj jeśli jest to chleb pieczony w foremce - to zbyt gęste ciasto, lub niedostatecznie wyrośnięty chleb.
Dlaczego chleb pęka z boku ?
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.