Chleb-wieniec ze słonecznikiem
powstał, bo potrzebowałam uzupełnienia dania obiadowego tego samego dnia, a w lodówce tylko płynny zakwas ożywiany 2 dni wcześniej. Dodałam do chleba pół łyżeczki drożdży, co wcale nie wpłynąło na jego późniejszy smak, a pomogło w wyrośniąciu. Ponieważ mój zakwas był dokarmiany 48godzin wcześniej zadziałał świetnie z ta ilością wspomagacza. Jeżeli jednak użyjemy zakwasu nieco oklapniątego, radziłabym zwiększyć ilość drożdży do 1 łyżeczki.
- 150g żytniego zakwasu
- 300g maki pszennej
- 70g maki żytniej z pełnego przemiału
- 30g maki pszennej z pełnego przemiału
- 200g letniej wody
- 100g ziaren słonecznika wcześniej podprażonego na suchej patelni
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka miodu
- ˝ łyżeczki drożdży instant
- 1 łyżeczka soli
Mąką wymieszać z wodą - odstawić na 20 minut. Wymieszać zakwas, miód i drożdże, dodać do mieszaniny mąki, na końcu dodać sól. Wyrabiać 10-15 sekund - odstawić na 10 minut.
Dodać oliwą, wyrabiać krotko - odstawić na 10 minut.
Dodać ziarno słonecznika, krotko wyrobić - odstawić na 1 godzinę w misce wysmarowanej oliwa.
Wyjąć z miski krótko wyrobić, uformować kule. Dać odpocząć parą minut. następnie w kuli ciasta zrobić zagłąbienie. Najlepiej robi się je za pomocą własnego łokcia. Tak to podobno formują zawodowi piekarze. Żeby otwór nie zasklepił się w trakcie wyrastania, można go zabezpieczyć zrolowaną ścierką wysypana mąką. Całość ułożyć na blasze wyłożonej papierem, bądź wysypanej mąką desce (jeśli mamy zamiar piec chleba na kamieniu). Odstawić do wyrośniącia.
Mój chleb wyrastał 3,5 godziny. Przed włożeniem do piekarnika naciąć dowolnie. Piekarnik podgrzać do temperatury 230°C, piec około 10 min, zredukować temperaturą do 210°C i piec jeszcze ok. 20 min do zbrązowienia skorki.
Smaczny chleb, z miękką apetyczna skórką. Ziarno słonecznika i oliwa dają mu dodatkowego charakteru. Ładnie się prezentuje na stole, jako uzupełnienie sałatki lub innego dania.
Komentarze
Już od kilku dni się za niego zabieram, ale jeszcze nie udało mi się wstać na tyle wcześnie żeby go zrobić ;)
Przymykam oko tylko na strucle i pizzę
Ciekawam jak wyjdzie ta modyfikacja...
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.