Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Wyposażenie domowej piekarni

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 19.01.2018 17:03
    Mam Kaisera te owalna, ona nie jest emaliowana tylko ze specjalna powłoka. .Uzywam jej już chyba ...
     
  • Wyposażenie domowej piekarni

    Asia Asia 19.01.2018 11:54
    https://www.garneczki.pl/produkt/forma-do-chleba-kaiser-la-forme-plus-36-5-cm,7342. A ja się zastanawiam ...
     
  • Wyposażenie domowej piekarni

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 19.01.2018 11:27
    Weź pod uwagę, ze w piekarni n i g d y nie pieką na samym zakwasie i wyrastanie z dodatkiem drożdży trwa ...
     
  • Wyposażenie domowej piekarni

    Basia Basia 19.01.2018 08:59
    Też kupiłam formy Wilton i są już przeszłością, niestety, ale przy pieczeniu 3-4 razy w tygodniu ...
     
  • Wyposażenie domowej piekarni

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 18.01.2018 22:07
    Pieke w formach powlekanych np firmy Wilton. Nie są najtańsze, ale śłużą mi już dość długo. Używam ...

 

wieniec_slone

Chleb-wieniec ze słonecznikiem

powstał, bo potrzebowałam uzupełnienia dania obiadowego tego samego dnia, a w lodówce tylko płynny zakwas ożywiany 2 dni wcześniej. Dodałam do chleba pół łyżeczki drożdży, co wcale nie wpłynąło na jego późniejszy smak, a pomogło w wyrośniąciu. Ponieważ mój zakwas był dokarmiany 48godzin wcześniej zadziałał świetnie z ta ilością wspomagacza. Jeżeli jednak użyjemy zakwasu nieco oklapniątego, radziłabym zwiększyć ilość drożdży do 1 łyżeczki.

 

  • 150g żytniego zakwasu
  • 300g maki pszennej
  • 70g maki żytniej z pełnego przemiału
  • 30g maki pszennej z pełnego przemiału
  • 200g letniej wody
  • 100g ziaren słonecznika wcześniej podprażonego na suchej patelni
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka miodu
  • ˝ łyżeczki drożdży instant
  • 1 łyżeczka soli

 

Mąką wymieszać z wodą - odstawić na 20 minut. Wymieszać zakwas, miód i drożdże, dodać do mieszaniny mąki, na końcu dodać sól. Wyrabiać 10-15 sekund - odstawić na 10 minut.

Dodać oliwą, wyrabiać krotko - odstawić na 10 minut.

Dodać ziarno słonecznika, krotko wyrobić - odstawić na 1 godzinę w misce wysmarowanej oliwa.

Wyjąć z miski krótko wyrobić, uformować kule. Dać odpocząć parą minut. następnie w kuli ciasta zrobić zagłąbienie. Najlepiej robi się je za pomocą własnego łokcia. Tak to podobno formują zawodowi piekarze. Żeby otwór nie zasklepił się w trakcie wyrastania, można go zabezpieczyć zrolowaną ścierką wysypana mąką. Całość ułożyć na blasze wyłożonej papierem, bądź wysypanej mąką desce (jeśli mamy zamiar piec chleba na kamieniu). Odstawić do wyrośniącia.

Mój chleb wyrastał 3,5 godziny. Przed włożeniem do piekarnika naciąć dowolnie. Piekarnik podgrzać do temperatury 230°C, piec około 10 min, zredukować temperaturą do 210°C i piec jeszcze ok. 20 min do zbrązowienia skorki.

Smaczny chleb, z miękką apetyczna skórką. Ziarno słonecznika i oliwa dają mu dodatkowego charakteru. Ładnie się prezentuje na stole, jako uzupełnienie sałatki lub innego dania.

 

Komentarze   

0 #4 Małgorzata Zielińska 2017-09-26 17:40
Myśle, ze tak. Trzeba tylko poczekać aż wyraźnie ruszy, potem szczelnie zapakować i do lodówki. Wszystkie chleby z dodatkiem drożdży lubią zimne wyrastanie.
Cytować
0 #3 Weronika 2017-09-26 16:40
Pani Małgosiu, mam szybciutkie pytanko. Czy można ten chleb zostawić Di wyrośnięcia na noc w lodówce I upiec rano?
Już od kilku dni się za niego zabieram, ale jeszcze nie udało mi się wstać na tyle wcześnie żeby go zrobić ;)
Cytować
0 #2 Beata 2013-03-15 09:28
Robię właśnie ten chlebek z podwójnej porcji, ale ... bez drożdży. Jakoś nie mogę się przekonać do, nawet odrobiny, drożdży w chlebach.
Przymykam oko tylko na strucle i pizzę :-)
Ciekawam jak wyjdzie ta modyfikacja...
Cytować
0 #1 Grzegorz 2011-12-18 12:11
Zrobiłem go z ziarnami dyni pychotka :lol:
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 22

Wczoraj 501

Tydzień 2381

Miesiąc 8836

Wszystkich 13250131