Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Pieczywo żytnie

    MZ MZ 10.08.2018 17:05
    Przeczytaj odpowiedz niżej do Łucji
     
  • Pieczywo żytnie

    Wojciech Wojciech 10.08.2018 09:20
    Witam, wszystkich. Już jakiś czas piekę chleb na zakwasie z mąki 2000 + 720. Co jakiś czas powraca ...
     
  • Zakwas - porady praktyczne

    Franz Franz 07.08.2018 18:04
    Witam, mam pewien problem z zakwasem, w zasadzie to już kilka razy robiłem podejście do niego i za ...
     
  • Pieczenie

    MZ MZ 31.07.2018 17:18
    Wg mojej wiedzy i doświadczenia nie jest to właściwe, ale przecież najważniejsze ze jesteś zadowolona ...
     
  • Pieczenie

    Marysia Marysia 31.07.2018 12:25
    No nie wiem. Ja tam piekę orkiszowy na zakwasie w normalnym elektrycznym piekarniku, na grzałce ...

 

wieniec_slone

Chleb-wieniec ze słonecznikiem

powstał, bo potrzebowałam uzupełnienia dania obiadowego tego samego dnia, a w lodówce tylko płynny zakwas ożywiany 2 dni wcześniej. Dodałam do chleba pół łyżeczki drożdży, co wcale nie wpłynąło na jego późniejszy smak, a pomogło w wyrośniąciu. Ponieważ mój zakwas był dokarmiany 48godzin wcześniej zadziałał świetnie z ta ilością wspomagacza. Jeżeli jednak użyjemy zakwasu nieco oklapniątego, radziłabym zwiększyć ilość drożdży do 1 łyżeczki.

 

  • 150g żytniego zakwasu
  • 300g maki pszennej
  • 70g maki żytniej z pełnego przemiału
  • 30g maki pszennej z pełnego przemiału
  • 200g letniej wody
  • 100g ziaren słonecznika wcześniej podprażonego na suchej patelni
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka miodu
  • ˝ łyżeczki drożdży instant
  • 1 łyżeczka soli

 

Mąką wymieszać z wodą - odstawić na 20 minut. Wymieszać zakwas, miód i drożdże, dodać do mieszaniny mąki, na końcu dodać sól. Wyrabiać 10-15 sekund - odstawić na 10 minut.

Dodać oliwą, wyrabiać krotko - odstawić na 10 minut.

Dodać ziarno słonecznika, krotko wyrobić - odstawić na 1 godzinę w misce wysmarowanej oliwa.

Wyjąć z miski krótko wyrobić, uformować kule. Dać odpocząć parą minut. następnie w kuli ciasta zrobić zagłąbienie. Najlepiej robi się je za pomocą własnego łokcia. Tak to podobno formują zawodowi piekarze. Żeby otwór nie zasklepił się w trakcie wyrastania, można go zabezpieczyć zrolowaną ścierką wysypana mąką. Całość ułożyć na blasze wyłożonej papierem, bądź wysypanej mąką desce (jeśli mamy zamiar piec chleba na kamieniu). Odstawić do wyrośniącia.

Mój chleb wyrastał 3,5 godziny. Przed włożeniem do piekarnika naciąć dowolnie. Piekarnik podgrzać do temperatury 230°C, piec około 10 min, zredukować temperaturą do 210°C i piec jeszcze ok. 20 min do zbrązowienia skorki.

Smaczny chleb, z miękką apetyczna skórką. Ziarno słonecznika i oliwa dają mu dodatkowego charakteru. Ładnie się prezentuje na stole, jako uzupełnienie sałatki lub innego dania.

 

Komentarze   

0 #4 Małgorzata Zielińska 2017-09-26 17:40
Myśle, ze tak. Trzeba tylko poczekać aż wyraźnie ruszy, potem szczelnie zapakować i do lodówki. Wszystkie chleby z dodatkiem drożdży lubią zimne wyrastanie.
Cytować
0 #3 Weronika 2017-09-26 16:40
Pani Małgosiu, mam szybciutkie pytanko. Czy można ten chleb zostawić Di wyrośnięcia na noc w lodówce I upiec rano?
Już od kilku dni się za niego zabieram, ale jeszcze nie udało mi się wstać na tyle wcześnie żeby go zrobić ;)
Cytować
0 #2 Beata 2013-03-15 09:28
Robię właśnie ten chlebek z podwójnej porcji, ale ... bez drożdży. Jakoś nie mogę się przekonać do, nawet odrobiny, drożdży w chlebach.
Przymykam oko tylko na strucle i pizzę :-)
Ciekawam jak wyjdzie ta modyfikacja...
Cytować
0 #1 Grzegorz 2011-12-18 12:11
Zrobiłem go z ziarnami dyni pychotka :lol:
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 87

Wczoraj 335

Tydzień 701

Miesiąc 4246

Wszystkich 13324232