Bardzo razowy ze słonecznikiem
Nazwałam ten chleb bardzo razowym głównie z powodu jego koloru. Jest bardzo ciemny:
lekko granatowy i fioletowy. Ten dość dziwny odcień uzyskałam przez użycie ryżu czarnego,
który po ugotowaniu zmienia się w fioletowy.
Jeśli macie możliwość kupienia tego ryżu spróbujcie.
Poza tym, po raz pierwszy w chlebie bezglutenowym użyłam zaparki. Moje doświadczenie
z pieczenia chlebów żytnich podpowiadało mi, że zaparka powinna dać „to coś”co sprawi,
że chleb będzie bardziej aromatyczny i nie będzie się kruszył jak inne bezglutenowce.
I to był strzał w dziesiątkę!
300g zakwasu gryczanego-ryżowego
użyłam takiego samego zakwasu jak w chlebie bezglutenowym razowym
300g zaparka
- 60g ryżu czarnego
- 40g maki gryczanej
- 5g kminku
- 10g siemienia lnianego
- 2 lyżki melasy (można użyć ciemnego miodu)
- ok 180g wrzącej wody
Wszystkie składniki zalać wrzącą wodą najlepiej w garnku o grubym dnie ze szczelną pokrywką,
wymieszać i odstawić na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Ciasto wlasciwe
- 50g mąka gryczana zmielona z kaszy
- 50g mąka ziemniaczana
- 50g mąka zmielona z ryżu czarnego
- 200g mąka ryżowa biała
- 1 lyżeczka skrobi z tapioki
- 150g wody
- 1,5 łyżeczki soli (ok 12 g)
- 2 łyżki ziaren słonecznika
Zakwas połączyć z zaparką i wodą, dodać resztę składników. Wymieszać - ciasto powinno być dość luźne.
Foremkę wysmarować olejem, wysypać mąką gryczaną i nałożyć do niej ciasta do ¾ wysokości.
Mokrą łyżką wyrównać powierzchnie, szczelnie przykryć - może być folią aluminiową lub drugą
identyczną foremką i odstawić na 5 do 7 godzin do wyrośnięcia.
Powinno przyrosnąć do brzegów formy.
Piec w temperaturze 220⁰C ok. 30 minut bez zdejmowania folii, potem dalsze 20 -30 minut
bez przykrycia aż wierzch chleba będzie brązowy.
W zależności od piekarnika można temperaturę obniżyć.
Mój piekarnik wymaga pieczenia w wyższych temperaturach, jeśli chcę uzyskać ładnie przyrumieniony
wierzch chleba.
Można tez ten chleb upiec wkładając go do zimnego piekarnika jak w tym przepisie.
Chleb bezglutenowy, mimo że dość rzadkiej konsystencji ma zwykle po upieczeniu brzydkie spękania
na powierzchni. Przykrycie foremki przez pierwsze pól godziny pieczenia, częściowo temu zapobiega.
02.05.2014/mz
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.