Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Przechowywanie zakwasu

    MZ MZ 25.04.2017 08:57
    Wyrzuciłabym.
     
  • Przechowywanie zakwasu

    Michal Michal 25.04.2017 08:42
    Witam. Mam pytanie dotyczące zakwasu pszennego. Mój zakwas ma około 10 dni. Do tej pory wszystko było ...
     
  • Żytni z ziarnami

    karol karol 21.04.2017 07:37
    Czy ma znaczenie, czy po upieczeniu zapakuje go w folie aluminiowa czy polietylenowa? W tej folii ...
     
  • Najprostszy chleb z garnka

    Edyta Edyta 19.04.2017 20:05
    nie namaczaj garnka i bedzie ok!Garnek rzymski trzeba namaczać, to żeliwnego nie trzeba. Ja czasem piekę ...
     
  • Prosty jasny

    Tomasz Tomasz 17.04.2017 06:29
    Dzisiaj robię ten chleb z dodatkiem mąki żyniej razowej. Wg receptury Hamelmana na Vermont sourdough.

ba_razo02

Bardzo razowy ze słonecznikiem

Nazwałam ten chleb bardzo razowym głównie z powodu jego koloru. Jest bardzo ciemny:
lekko granatowy i fioletowy. Ten dość dziwny odcień uzyskałam przez użycie ryżu czarnego,
który po ugotowaniu zmienia się w fioletowy.

Jeśli macie możliwość kupienia tego ryżu spróbujcie.

Poza tym, po raz pierwszy w chlebie bezglutenowym użyłam zaparki. Moje doświadczenie
z pieczenia chlebów żytnich podpowiadało mi, że zaparka powinna dać „to coś”co sprawi,
że chleb będzie bardziej aromatyczny i nie będzie się kruszył jak inne bezglutenowce.
I to był strzał w dziesiątkę!

 

300g zakwasu gryczanego-ryżowego

użyłam takiego samego zakwasu jak w chlebie bezglutenowym razowym

300g zaparka

 

  • 60g ryżu czarnego
  • 40g maki gryczanej
  • 5g kminku
  • 10g siemienia lnianego
  • 2 lyżki melasy (można użyć ciemnego miodu)
  • ok 180g wrzącej wody

 

Wszystkie składniki  zalać wrzącą wodą najlepiej w garnku o grubym dnie ze szczelną pokrywką,
wymieszać i odstawić na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

 

Ciasto wlasciwe

 

  • 50g mąka gryczana zmielona z kaszy
  • 50g mąka ziemniaczana
  • 50g mąka zmielona z ryżu czarnego
  • 200g mąka ryżowa biała
  • 1 lyżeczka skrobi z tapioki
  • 150g wody
  • 1,5 łyżeczki soli  (ok 12 g)
  • 2 łyżki ziaren słonecznika

 

 

Zakwas połączyć z zaparką  i wodą, dodać resztę składników. Wymieszać - ciasto powinno być dość luźne.

 

Foremkę wysmarować olejem, wysypać mąką gryczaną i nałożyć do niej ciasta do ¾ wysokości.
Mokrą łyżką wyrównać powierzchnie, szczelnie przykryć - może być folią aluminiową lub drugą
identyczną foremką i odstawić na 5 do 7 godzin do wyrośnięcia.
Powinno przyrosnąć do brzegów formy.

Piec w temperaturze 220⁰C ok. 30 minut bez zdejmowania folii, potem dalsze 20 -30 minut
bez przykrycia aż wierzch chleba będzie brązowy.
W zależności od piekarnika można temperaturę obniżyć.
Mój piekarnik wymaga pieczenia w wyższych temperaturach, jeśli chcę uzyskać ładnie przyrumieniony
wierzch chleba.

Można tez ten chleb upiec wkładając go do zimnego piekarnika jak w tym przepisie.

Chleb bezglutenowy, mimo że dość rzadkiej konsystencji ma zwykle po upieczeniu brzydkie spękania
na powierzchni.  Przykrycie foremki przez pierwsze pól godziny pieczenia, częściowo temu zapobiega.

ba_razo01

02.05.2014/mz

Komentarze   

0 #6 MZ 2017-02-23 08:09
Mąka gryczana jest tutaj składnikiem nadającym smak i kolor. Jeśli damy inna np. kukurydziana lub ryżowa otrzymamy inny chleb.
Cytować
0 #5 Smakoszka 2017-02-23 06:53
Czy można czymś zastąpić mąkę gryczaną? Alergia na grykę.
Cytować
0 #4 Ala 2014-09-01 14:42
uzupełniając poprzednie pytanie - czy również w zaparce użyć mogę 60g białego ryżu? Dodam również, że link użyty w "użyłam takiego samego zakwasu jak w tym chlebie" nie działa:(
Cytować
+1 #3 Ala 2014-09-01 14:40
Czy użycie czarnego ryżu jest niezbędne oprócz walorów kolorystycznych? Czy też - nie posiadając takowego - po prostu mogę dać 250g mąki z białego ryżu? Pozdrawiam serdecznie!
Cytować
+1 #2 Małgorzata Zielinska 2014-07-15 20:44
Daj wiecej maki gryczanej albo zastap kukurydzianą. Maka ziemniaczana powoduje, ze chleb ten jest bardziej wilgotny i nie kruszy sie, ale nie jest konieczna. Jako spoiwo występuje tu tapioka, wiec powinno sie udać i bez ziemniaczanej.
Cytować
0 #1 Alpio 2014-07-15 19:21
Ciekawy przepis. Chcę spróbować, ale nie mogę mąki ziemniaczanej :sad: czym mogę ją zastąpić?
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 301

Wczoraj 561

Tydzień 1421

Miesiąc 15888

Wszystkich 13131927