Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Pszenny receptura bazowa

    Krzysiek Krzysiek 06.05.2016 11:25
    Czyli w takim razie juz na etapie zakwasu coś u mnie idzie nie tak bo tak jak ładnie bąbelkuje ...
     
  • Pszenny receptura bazowa

    Małgorzata Zielińska Małgorzata Zielińska 06.05.2016 08:23
    Jesli rzeczywiście z zaczynem jest wszystko ok ( oprócz bąbelków musi urosnąć) to winna moze byc tylko ...
     
  • Pszenny receptura bazowa

    Krzysiek Krzysiek 05.05.2016 22:07
    Witajcie. Według tego przepisu próbowałem robić chleb już dwa razy i za każdym razem ciasto nie ...
     
  • Wyrastanie i formowanie chleba

    Małgorzata Zielińska Małgorzata Zielińska 02.05.2016 08:45
    [quote name="Aleksandra"]Zrobiłam zakwas żytni z mąki 2000, wyglądał pięknie po 5 dniach (nawet uciekł ...
     
  • Wyrastanie i formowanie chleba

    Aleksandra Aleksandra 02.05.2016 08:16
    Zrobiłam zakwas żytni z mąki 2000, wyglądał pięknie po 5 dniach (nawet uciekł mi trochę ze ...
prosty chleb

"......W starożytnym Egipcie niewolnica zapomniała o pozostawionej na słońcu papce zbożowej, którą przygotowała wcześniej do upieczenia placków. Kiedy spostrzegła, że mieszanina zaczęła fermentować w cieple, przestraszyła sie i żeby nie byc posądzoną o marnotrawstwo, upiekla placek mimo to. Podczas pieczenia okazalo sie jednak, że placek niespodziewanie urósl. I w ten sposób wynaleziono zakwas. .."

Tę historię przeczytałam na niemieckiej stronie Der Sauerteig, z której dużo się nauczyłam zaczynając piec na zakwasie.

Czy to tylko legenda - nie wiem? Ale są w niej rzeczy prawdziwe: zakwas wynaleziono rzeczywiście w Egipcie p.n.e., powstaje on z mieszanki mąki z wodą oraz potrzebuje do swojego rozwoju dużo ciepła.

Sposób zakwaszania ciasta i spulchniania go przy pomocy zakwasu pozostał na przestrzeni wieków niezmieniony do dnia dzisiejszego. Po drodze doszły jedynie formy dodatkowe jak np. drożdże, które zacząły wspomagać zakwas, a potem zupełnie go wypierać. W 19.wieku zacząto używać zakwasu jedynie do wypieku chleba żytniego, zaś w pszennych i mieszanych przestawiono się głównie na drożdże.

Historia zakwasu mogla się zacząć juz przed 12 tysiącami lat, kiedy człowiek nauczyl sie mleć zboże. W dzisiejszej Syrii znaleziono narzędzia do mielenia zbóż z tamtego okresu. 

Na pewno zakwaszanie mąki bylo stosowane niezależnie w różnych częściach świata. W Europie (na terenie dzisiejszej Szwajcarii) pierwsze wzmianki o zakwaszaniu ciasta pochodzą jeszcze z czasów przed narodzinami Chrystusa. Początek celowego zakwaszania ciasta chlebowego nie da sie precyzyjnie ustalić. Pierwsze wzmianki o zakwasie pochodzą z Egiptu. Co prawda nie można stwierdzić z całą pewnością, że chodzi o chleb na zakwasie, być może była to tylko przypadkowa fermentacja zmielonego ziarna, jak w przypowieści o niewolnicy.

W Biblii jest wzmianka o niezakwaszanym pieczywie (maca), co daje przypuszczenie, ze używano równiez pieczywa na zakwasie.

Grecy przejeli prawdopodobnie pieczenie chleba od Egipcjan. Pierwszy zapis opowiada o zmielonej pszenicy pomieszanej z sokiem winogron wystawionej na slońce, w ten sposób przy okazji produkcji wina, doszlo do spontanicznej i niespodziewanej fermentacji.

___________________________________________________________________________________

Zapraszam serdecznie do mojej domowej piekarni ! Bądzcie moimi gośćmi i czujcie sie tutaj dobrze. Ale pozwólcie, że jako gospodyni będę unikała tutaj gości, którzy nie potrafią się zachować i więcej ich nie zaproszę. 

Ta strona jest moja własnością, nie zamieszczam tutaj żadnych linków do sklepów, młynów itp. Proszę też bardzo o nie wklejanie takich ofert do Księgi Gości oraz Komentarzy.

Jesteście w moim domu i ja czuwam nad atmosferą tego miejsca. To tyle gwoli wyjaśnienia, dlaczego m.in. usuwam pewne komentarze, które nic nie wnoszą, a tylko niepotrzebnie wydłużają już i tak przydługie wątki...

 

Codziennie dostaje kilka do kilkunastu listów, z ktorych oczywiście bardzo sie cieszę, ale niestety nie na wszystkie jestem w stanie odpowiedzieć, przepraszam..

Przyznaje, powodzenie strony przerosło moje oczekiwania, gdybym to dzisiaj wiedziala pewnie bym nie zaczynała.

Teraz moge sobie tylko od czasu do czasu posypywać ze skruchą głowę popiołem.

Dziękuję za odwiedziny i pozdrawiam
Małgorzata Zielinska

 możesz sie ze mna skontaktować:  Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.



 

Komentarze   

0 #280 Kamil 2016-04-03 14:02
Dziękuję za informację. Gratuluję strony. Cenne informacje, zważywszy na powszechność byle jakiego jedzenia.
Cytować
-1 #279 Małgorzata Zielińska 2016-04-03 07:34
Zakwas karmiony głownie maka oczyszczona potrzebuje dużo wiecej starań :). Musi byc cześciej odżywiany i doglądany. Ale jesli zależy Ci na jasnych chlebach na zakwasie nic nie przeszkadza, żebyś miał w lodowce rownolegle dwa zakwasy.
Przekształcenie żytniego w pszenny to kwestia jednego dnia.
Ja jednak od dawna mam tylko jeden zakwas zytni, ktorego używałam nawet do ciast pszennych na zakwasie. Do zrobienia zaczynu potrzebna jest tylko jedna łyżka, ktora potem znika w całości i nie ma wpływu ani na wygląd ani na smak.
Cytować
-1 #278 Kamil 2016-04-02 14:42
Dzień dobry,
Mam już za sobą kilka udanych chlebów upieczonych według Pani wskazówek (Zaczyn 3- stopniowy, Chleb codzienny). Zastanawia mnie jednak jedna rzecz. Mój Chleb codzienny nawet przy zastosowaniu wyłącznie mąki pszennej (550) nigdy nie wyszedł taki biały jak na fotografii z przepisu. Domyślam się, że znaczenie ma tutaj także mąka użyta do zaczynu 3 etapowego. Na pierwszym etapie używam zawsze tylko mąki żytniej razowej a na dwóch kolejnych użyłem mąki pszennej 550 i chleb też nie wyszedł taki jasny. Czy żeby otrzymać biały chleb mam użyć mąki pszennej 550 też na pierwszym etapie? Do tej pory tego nie robiłem, ponieważ dwie łyżki z tego etapu zawsze stawały się zakwasem do następnych wypieków. Czy jeśli złamię zasadę, że do zakwasu używam tylko mąki żytniej razowej to w przyszłości zakwas będzie nadal tak dobrej jakości (chciałbym go mieć na dłuższy może nawet kilkuletni czas)?
Będę wdzięczny za podpowiedź.
Cytować
0 #277 Małgorzata Zielińska 2016-03-07 15:13
Zakwasu jest akurat tyle, zeby starczyło na następny chleb.
Teraz wybierz sobie jaki chleb chcesz upiec i zacznij robic do niego zaczyn. Do dwóch łyżek wyjętych z lodowki i ocieplonych dodaj porcje maki i wody tak jak jest napisane w recepturze.
Cytować
+2 #276 Aneta 2016-03-07 12:29
Witam, jestem początkująca w pieczeniu chleba i hodowli zakwasu.Mam zatem pytanie zrobiłam zakwas pięknie pracował dokarmiamy po 5 dniach upiekłam chlebek wyszedł pyszny.Ale co dalej zakwasu zostało zaledwie dwie łyżki jak go teraz przechować czy trzeba dokarmiać codzień? Chciałabym piec chlebki co drugi dzień bo tak zawsze robiłam ale na drożdżach, moja rodzinka uwielbia te chleby. Ale zakwasu jest za mało na kolejny wypiek. Proszę o pomoc bo nie chce wracać do drożdży.Pozdrawiam
Cytować
0 #275 Klaudia 2016-03-04 11:34
Dziękuję, w taki razie powędruje do lodówki i zobaczymy czy przeżyje.
Cytować
+1 #274 Małgorzata Zielińska 2016-03-04 08:19
Zostawić na prawie 3 dni w temperaturze pokojowej raczej nie mozna. Trzeba do lodowki, ale wykorzystać bedzie mozna tylko cześć do dalszej hodowli.
Cytować
-1 #273 Klaudia 2016-03-04 07:55
Witam,

Zachęcona sukcesami innych w środę przygotowałam zakwas, dokarmiam i jest w porządku, ale niestety muszę dzisiaj wyjechać na weekend, a że podróż z zakwasem może okazać się nie najlepszym pomysłem ;), stąd moje pytanie co z nim zrobić? do lodówki? czy zostawić tak jak jest? czy dać sobie spokój i w niedzielę zrobić nowy?
Cytować
-1 #272 Witek 2016-02-28 10:23
Proszę o więcej szczegółów odnośnie ziemniaków. tzn Jakie proporcje, czy żywe ziemniaki czy może mąka ziemniaczana itp
Cytować
0 #271 adam 2016-02-28 08:27
namawiam do pieczenia chleba z dodatkiem ziemniaków. Pieczywo jest naprawdę rewelacyjne
Cytować
+1 #270 Bożena 2015-12-10 08:24
Witam z Podkarpacia.Piekę chleby od ponad 6 lat.Mój zakwas ma 6lat.:)Oczywiście przy pomocy Pani strony chlebowej i jeszcze cincin.
Przed chwilą przeczytałam że piecze Pani od 10 lat wciąż ten sam chleb i jestem bardzo,bardzo ciekawa która recepturę Pani wyróżniła :).Proszę o odpowiedż.Ja piekę wciąż różne chleby.Ale gdy mam gorsze dni, to wracam do 200g zakwasu żytniego razowego,300g wody, 500g mąki pszen,i sporo otrąb orkiszowych.
Cytować
+1 #269 Małgorzata Zielińska 2015-10-18 07:14
Raczej tak. na potrzeby domowe pieke zawsze ten sam chleb juz ponad 10 lat, wg tej samej receptury a czasami jest prawie niejadalny.
Smutne to, bo rodzajów maki jest dużo wiecej, niby jest w czym wybierać, ale to wszystko chyba kosztem jakości.
Cytować
0 #268 Wanda 2015-10-17 20:59
Czy też uważasz, że coś niedobrego dzieje się z mąką (albo zbożem)?
Cytować
0 #267 Małgorzata Zielińska 2015-10-17 20:47
Dobrze Cię rozumiem. Niestety mam często ten sam kłopot. Ostatni chleb na zakwasie nawet spleśniał mi po 3 dniach co przedtem nigdy sie nie zdarzało. :-x
Cytować
+3 #266 Wanda 2015-10-17 19:45
Jestem w rozterce. Przez 6 (albo więcej) lat mój zakwas był niezawodny, chleby pięknie rosły.Od półtora roku mam z nim nieustanny kłopot. Chleby, to właściwie gnioty. Ostatnio zaczęłam dodawać drożdży, ale to mi nie odpowiada. Posądzam o tę destrukcję mąkę, ale wypróbowałam już wszystkie dostępne w mojej okolicy i nic. Tracę chęć pieczenia.
Cytować
+2 #265 Artur 2015-08-30 06:27
Mi tesz zakwas spleśniał w lodówce, a piekę chleb już ponad trzy lata. Myślę że to wina mąki pełnoziarnistej- wróce do typ 720. Jestem w poważnej trwodze co piszecie- Święta Biblia nakazuje pozbycie się wszelkiego kwasu przed Paschą- jeśli rzeczy nie umiecie wynieść z comu to jak ducha oczyszczacie? Wiem, napiszecie mi że jesteście neopoganami inzależy wam tylko na ciele, ale czy żyjemy dla pracy? :lol:
Cytować
0 #264 Halina 2015-08-14 06:04
Witam .Mam problem z zakwasem.Ujelam zakwasu wiecej niz zwykle i po dokarmieniu przestal rosnac .Mo ok 2lat .przygotowany z tego zaczyn rosnie nie 12 lecz 24 godziny .Prosze o pomoc !!halina
Cytować
0 #263 Kasia 2015-07-30 16:17
Na skorupie były białe plamy, ale były też takie czarne, jakby z "meszkiem" :( i mimo, że zakwas po dokarmieniu jest aktywny, pachnie jak trzeba, to jest hm "skażony"pleśnią że nadaje się tylko do wyrzucenia ? :(
Cytować
0 #262 Malgorzata Zielinska 2015-07-30 14:17
Jesli to rzeczywiście była pleśń to zakwas nadaje sie tylko do wyrzucenia, niestety.. Czasami jednak na skorupie starego zakwasu sa widoczne takie białe wykwity, ktore mozna pomylić z pleśnią. Pleśń jest zazwyczaj zielonkawa i ma włosy!!!
Pleśń jest toksyczna i zdjęcie wierzchniej warstwy nic nie pomoże. Zainfekowany jest juz cały zakwas.
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 415

Wczoraj 728

Tydzień 3458

Miesiąc 4225

Wszystkich 12904143