Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Najprostszy chleb z garnka

    Małgorzata Zielińska Małgorzata Zielińska 25.08.2015 13:17
    Witaj, Na stronie głównej po lewej jest zakładka i link do tematu jak wyhodować zakwas.
     
  • Najprostszy chleb z garnka

    IWONA IWONA 25.08.2015 12:19
    witam jestem pierwszy raz na tej stronie ,bardzo chciałabym się nauczyć piec sama chleb tylko mam ...
     
  • Chleb belgijski

    Amelia23314 Amelia23314 22.08.2015 00:25
    Świetny wpis, oby takich więcej! Czy jest możliwość dodania się do mailingu?
     
  • Najprostszy chleb z garnka

    Anna Anna 18.08.2015 14:05
    Droga Asiu! Kuskus to kasza pszenna zrobiona nie z całego ziarna, tylko zmielonego (czyli z mąki).
     
  • Ciasto z owocami

    Teresa Teresa 17.08.2015 07:43
    Wspaniałe. Pierwszy raz robiłam i wyrosło puszyste, delikatne. Wszystko wg przepisu. Mąki mniej ...
prosty chleb

"......W starożytnym Egipcie niewolnica zapomniała o pozostawionej na słońcu papce zbożowej, którą przygotowała wcześniej do upieczenia placków. Kiedy spostrzegła, że mieszanina zaczęła fermentować w cieple, przestraszyła sie i żeby nie byc posądzoną o marnotrawstwo, upiekla placek mimo to. Podczas pieczenia okazalo sie jednak, że placek niespodziewanie urósl. I w ten sposób wynaleziono zakwas. .."

Tę historię przeczytałam na niemieckiej stronie Der Sauerteig, z której dużo się nauczyłam zaczynając piec na zakwasie.

Czy to tylko legenda - nie wiem? Ale są w niej rzeczy prawdziwe: zakwas wynaleziono rzeczywiście w Egipcie p.n.e., powstaje on z mieszanki mąki z wodą oraz potrzebuje do swojego rozwoju dużo ciepła.

Sposób zakwaszania ciasta i spulchniania go przy pomocy zakwasu pozostał na przestrzeni wieków niezmieniony do dnia dzisiejszego. Po drodze doszły jedynie formy dodatkowe jak np. drożdże, które zacząły wspomagać zakwas, a potem zupełnie go wypierać. W 19.wieku zacząto używać zakwasu jedynie do wypieku chleba żytniego, zaś w pszennych i mieszanych przestawiono się głównie na drożdże.

Historia zakwasu mogla się zacząć juz przed 12 tysiącami lat, kiedy człowiek nauczyl sie mleć zboże. W dzisiejszej Syrii znaleziono narzędzia do mielenia zbóż z tamtego okresu. 

Na pewno zakwaszanie mąki bylo stosowane niezależnie w różnych częściach świata. W Europie (na terenie dzisiejszej Szwajcarii) pierwsze wzmianki o zakwaszaniu ciasta pochodzą jeszcze z czasów przed narodzinami Chrystusa. Początek celowego zakwaszania ciasta chlebowego nie da sie precyzyjnie ustalić. Pierwsze wzmianki o zakwasie pochodzą z Egiptu. Co prawda nie można stwierdzić z całą pewnością, że chodzi o chleb na zakwasie, być może była to tylko przypadkowa fermentacja zmielonego ziarna, jak w przypowieści o niewolnicy.

W Biblii jest wzmianka o niezakwaszanym pieczywie (maca), co daje przypuszczenie, ze używano równiez pieczywa na zakwasie.

Grecy przejeli prawdopodobnie pieczenie chleba od Egipcjan. Pierwszy zapis opowiada o zmielonej pszenicy pomieszanej z sokiem winogron wystawionej na slońce, w ten sposób przy okazji produkcji wina, doszlo do spontanicznej i niespodziewanej fermentacji.

___________________________________________________________________________________

Zapraszam serdecznie do mojej domowej piekarni ! Bądzcie moimi gośćmi i czujcie sie tutaj dobrze. Ale pozwólcie, że jako gospodyni będę unikała tutaj gości, którzy nie potrafią się zachować i więcej ich nie zaproszę. 

Ta strona jest moja własnością, nie zamieszczam tutaj żadnych linków do sklepów, młynów itp. Proszę też bardzo o nie wklejanie takich ofert do Księgi Gości oraz Komentarzy.

Jesteście w moim domu i ja czuwam nad atmosferą tego miejsca. To tyle gwoli wyjaśnienia, dlaczego m.in. usuwam pewne komentarze, które nic nie wnoszą, a tylko niepotrzebnie wydłużają już i tak przydługie wątki...

 

Codziennie dostaje kilka do kilkunastu listów, z ktorych oczywiście bardzo sie cieszę, ale niestety nie na wszystkie jestem w stanie odpowiedzieć, przepraszam..

Przyznaje, powodzenie strony przerosło moje oczekiwania, gdybym to dzisiaj wiedziala pewnie bym nie zaczynała.

Teraz moge sobie tylko od czasu do czasu posypywać ze skruchą głowę popiołem.

Dziękuję za odwiedziny i pozdrawiam
Małgorzata Zielinska

 możesz sie ze mna skontaktować:  Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.



 

Komentarze   

0 #264 Halina 2015-08-14 06:04
Witam .Mam problem z zakwasem.Ujelam zakwasu wiecej niz zwykle i po dokarmieniu przestal rosnac .Mo ok 2lat .przygotowany z tego zaczyn rosnie nie 12 lecz 24 godziny .Prosze o pomoc !!halina
Cytować
0 #263 Kasia 2015-07-30 16:17
Na skorupie były białe plamy, ale były też takie czarne, jakby z "meszkiem" :( i mimo, że zakwas po dokarmieniu jest aktywny, pachnie jak trzeba, to jest hm "skażony"pleśnią że nadaje się tylko do wyrzucenia ? :(
Cytować
0 #262 Malgorzata Zielinska 2015-07-30 14:17
Jesli to rzeczywiście była pleśń to zakwas nadaje sie tylko do wyrzucenia, niestety.. Czasami jednak na skorupie starego zakwasu sa widoczne takie białe wykwity, ktore mozna pomylić z pleśnią. Pleśń jest zazwyczaj zielonkawa i ma włosy!!!
Pleśń jest toksyczna i zdjęcie wierzchniej warstwy nic nie pomoże. Zainfekowany jest juz cały zakwas.
Cytować
0 #261 Kasia 2015-07-30 12:50
Dzień dobry,
jestem w rozterce, otóż mam zakwas, który ma już ponad rok, ostatnio po wyciągnięciu z lodówki była na nim skorupa na której zaczęła się rozwijać pleśń..Ściągnęłam skorupę, pod spodem wydaje się w porządku, pachnie tak jak trzeba, po dokarmieniu normalnie urósł. Dziś, gdy wyciągnęłam go z lodówki po dwóch tygodniach, znowu jest ta sama skorupa na wierzchu z pleśnią..moje pytanie: czy powinnam go wyrzucić, czy częściej karmić ? Nie wiem co robić, żal mi pozbywać się go bo ma już ponad rok :(
Cytować
-1 #260 Ania 2015-07-27 18:24
Jagoda, Też na początku popełniałam kilka błędów i mój zakwas był ospały. Teraz jest megaaktywny.
1. dokarmiaj go co jakieś 5 dni;
2. do lodówki (4 st.C) włóż słoik po dokarmieniu po tym, jak zakwas wyraźnie ruszy; popatrz od spodu słoika, zobaczysz pęcherzyki powietrza; nie wkładaj do lodówki od razu po dokarmieniu;
3. trzymaj w lodówce zakwasu bardzo mało; jak go dokarmiasz musisz mieć np. 40 g zakwasu, 50 g wody, 50 g mąki; to jeden z najczęstszych błędów, dodawanie trochę wody i mąki do dużej ilości zakwasu;
4. po wyjęciu z lodówki poczekaj 1-2 godz, aż się ociepli i dopiero dokarm
Cytować
0 #259 Beata 2015-07-27 16:04
Cytuję jagoda:
Mam pytanie, bo nie mam już siły robiłam zakwas z mąki żytnie 750, żytniej 2000, żytniej 720, zawsze po jakimś czasie zakwas przestaje pracować, ostatnio dostałam żytni zakwas od bratowej, chciał wylecieć ze słoika, chleb wyszedł super, dostałam też od niej mąkę na której prowadzi zakwas, dokarmiałam tą mąką, włożyłam do lodówki po tygodniu wyciągnęłam zaczekałam aż się ogrzeje, dodałam mąkę, wodę zakwas niewiele bąbelkował, dokarmiłam ponownie, i dalej nic, ciasto zakwaszone bardzo, bardzo marnie bąbelkuje, nie jestem w stanie upiec chleba, co robię nie tak, taki sam zakwas u bratowej po wyjęciu z lodówki ładnie pracuje, jak go dokarmi wylatuje ze słoja, a u mnie nie, gdzie popełniam błąd? mogę prosić o poradę, wskazówkę. Pozdrawiam Jagoda

Może jest mu za zimno. Jeśli w kuchni jest mu za chłodno to wstawiam go do piekarnika tylko z włączonym światłem. Podnosi temperaturę i wtedy mój zakwas pięknie pracuje
Cytować
0 #258 jagoda 2015-07-27 14:44
Mam pytanie, bo nie mam już siły robiłam zakwas z mąki żytnie 750, żytniej 2000, żytniej 720, zawsze po jakimś czasie zakwas przestaje pracować, ostatnio dostałam żytni zakwas od bratowej, chciał wylecieć ze słoika, chleb wyszedł super, dostałam też od niej mąkę na której prowadzi zakwas, dokarmiałam tą mąką, włożyłam do lodówki po tygodniu wyciągnęłam zaczekałam aż się ogrzeje, dodałam mąkę, wodę zakwas niewiele bąbelkował, dokarmiłam ponownie, i dalej nic, ciasto zakwaszone bardzo, bardzo marnie bąbelkuje, nie jestem w stanie upiec chleba, co robię nie tak, taki sam zakwas u bratowej po wyjęciu z lodówki ładnie pracuje, jak go dokarmi wylatuje ze słoja, a u mnie nie, gdzie popełniam błąd? mogę prosić o poradę, wskazówkę. Pozdrawiam Jagoda
Cytować
0 #257 Malgorzata Zielińska 2015-05-28 13:40
Spróbować użyć innego papieru. Czasami te najtańsze mocno sie przyklejają. Z drugiej strony ciasto na chleb bywa bardzo luźne i wilgotne, wiec przywiera. Zwykle wystarczy dosc mocno przypiec chleb, aby lepiej odchodził. Jesli to nie wystarczy mozna lekko posmarować papier oliwa lub innym tłuszczem. Oczywiscie jest to ostateczność, bo po to wykładamy papierem, zeby tłuszczu nie używać.
Poza tym należy wyjmować chleb z formy kiedy ciepły razem z papierem, a papier odrywać dopiero po lekkim przestudzeniu. Jest dużo łatwiej.
Cytować
0 #256 Beata 2015-05-28 13:06
Zrobiłam mój pierwszy zakwas - wyszedł piękny, chociaż całe piękno wyszło z niego 6 dnia :-) zrobiłam też mój pierwszy chleb - wyłącznie z mąki żytniej razowej, i też wyszedł piękny :-) ale to piękno popsuł papier do pieczenia, którym była wyłożona foremka. Tak się przykleił do chleba, że nie chciał go opuścić. Musiałam go odkroić przez co straciłam trochę wspaniałego chleba. Jak temu zapobiec w przyszłości?
Cytować
+1 #255 Malgorzata Zielińska 2015-05-01 07:30
jogurt w żadnym wypadku nie zastąpi zakwasu. W rożnych przepisach stosuje sie dodatek jogurtu, ale jednocześnie drozdze lub zakwas. O innej możliwości nie słyszałam.
Cytować
0 #254 Witek 2015-04-30 23:52
Spotkałem się niedawno z przepisem, gdzie zamiast zakwasu stosuje się jogurt. Czy ktoś ma jakieś doświadczenie w tym temacie?
Cytować
-1 #253 Ania 2015-04-14 21:05
Witam, zrobiłam zakwas cztery dni temu i widzę że ładnie rośnie i pracuje, ale od dwóch dni na wierzchu zbiera się piana czy to normalne.
Cytować
0 #252 Piotr 2015-03-21 08:53
piekę chleby na zakwasie od roku. Mam problemy i z zakwasem, i z wyrastaniem chleba zimą a latem jest super. Domu nie przegrzewamy, więc zapewne chodzi o temperaturę. Jaka jest minimalna, optymalna i maksymalna dla zakwasu? Jaki wpływ maja wahania. Czy ktoś ma jakieś patenty na zimę? Będę wdzięczny za podpowiedzi.
Cytować
+4 #251 Andrzej 2015-02-26 17:45
Od kilku lat robię chleb na zakwasie, który powstał dzięki tej stronie, lecz ostatnio chleb mi pęka odchodzi skórka w czym może być problem.
Cytować
+3 #250 basia 2015-02-17 16:06
Witam .Już kilka lat temu piekłam chlebek na Pani przepisach łącznie z robieniem zakwasu.Mam pytanie.Czy da się upiec chleb na zakwasie w automacie?? Zakupiłam taki ponieważ moje dziecko nie może jeść białego pieczywa.Zrobiłam już zakwas jest dosyć gęsty ma 5 dni .Proszę o jakis przepis w jaki sposób go zrobic
Cytować
+8 #249 Edyta 2015-02-09 10:03
Witam, co zrobić, żeby moje chleby nie miały kwaśnego posmaku? Zazwyczaj na drugi, trzeci dzień od upieczenia. Co robię nie tak? Będę wdzięczna za pomoc.
Cytować
+2 #248 Edyta 2015-02-09 09:41
Witam. Mam taki problem, że moje chleby po kilku dniach, najczęściej trzeciego dnia od upieczenia, zaczynają mieć kwaśny smak. Co jets tego przyczyną i jak tego uniknąć? Dziękuję.
Cytować
+2 #247 Małgorzata Zielinska 2015-02-03 07:26
Rozumiem, ze pieczesz wg własnej receptury. Bardzo mozliwe, ze dajesz zbyt dużo zakwasu i chleb przerasta albo popędzasz go podwyższona temperatura. Tak " popędzany" chleb jest trudny do sterowania. Przerosniety jest właściwie nie do uratowania.
Gruba skóra to prawdopodobnie efekt wysychania podczas rośnięcia. Spróbuj szczelnie owinąć formę, zeby powierzchnia chleba nie obeschła.
Problem bladej skorki leży prawdopodobnie w nierównomiernym grzaniu piekarnika. Mozna po wyjęciu chleba z formy dopiec go luzem na kratce.
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 283

Wczoraj 548

Tydzień 3227

Miesiąc 15601

Wszystkich 12694967