Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Prosty jasny

    Vermont Vermont 09.02.2016 06:27
    Piękny nick jak na forum chlebowe ;) pozdrawiam
     
  • Wyposażenie domowej piekarni

    Małgorzata Zielińska Małgorzata Zielińska 08.02.2016 16:56
    Maka Manitoba to maka mocno oczyszczona i wysokobiałkowa. wg mnie mozna ja stosować jako dodatek ...
     
  • Wyposażenie domowej piekarni

    Maria Maria 08.02.2016 14:32
    Czy mąka Manitoba nadaje się do wypieku chleba na zakwasie?
     
  • Mamy zakwas i co dalej?

    Małgorzata Zielińska Małgorzata Zielińska 06.02.2016 14:10
    Rozumiem. Ale czy z tego świeżo zrobionego zakwasu zrobiłaś już pierwszy chleb? Przecież musiało ...
     
  • Mamy zakwas i co dalej?

    Magda Magda 06.02.2016 13:01
    Zakwas robilam wczesniej w tym tygodniu przez kilka dni, tak jak w przepisie na zakwas i stad go mam.
prosty chleb

"......W starożytnym Egipcie niewolnica zapomniała o pozostawionej na słońcu papce zbożowej, którą przygotowała wcześniej do upieczenia placków. Kiedy spostrzegła, że mieszanina zaczęła fermentować w cieple, przestraszyła sie i żeby nie byc posądzoną o marnotrawstwo, upiekla placek mimo to. Podczas pieczenia okazalo sie jednak, że placek niespodziewanie urósl. I w ten sposób wynaleziono zakwas. .."

Tę historię przeczytałam na niemieckiej stronie Der Sauerteig, z której dużo się nauczyłam zaczynając piec na zakwasie.

Czy to tylko legenda - nie wiem? Ale są w niej rzeczy prawdziwe: zakwas wynaleziono rzeczywiście w Egipcie p.n.e., powstaje on z mieszanki mąki z wodą oraz potrzebuje do swojego rozwoju dużo ciepła.

Sposób zakwaszania ciasta i spulchniania go przy pomocy zakwasu pozostał na przestrzeni wieków niezmieniony do dnia dzisiejszego. Po drodze doszły jedynie formy dodatkowe jak np. drożdże, które zacząły wspomagać zakwas, a potem zupełnie go wypierać. W 19.wieku zacząto używać zakwasu jedynie do wypieku chleba żytniego, zaś w pszennych i mieszanych przestawiono się głównie na drożdże.

Historia zakwasu mogla się zacząć juz przed 12 tysiącami lat, kiedy człowiek nauczyl sie mleć zboże. W dzisiejszej Syrii znaleziono narzędzia do mielenia zbóż z tamtego okresu. 

Na pewno zakwaszanie mąki bylo stosowane niezależnie w różnych częściach świata. W Europie (na terenie dzisiejszej Szwajcarii) pierwsze wzmianki o zakwaszaniu ciasta pochodzą jeszcze z czasów przed narodzinami Chrystusa. Początek celowego zakwaszania ciasta chlebowego nie da sie precyzyjnie ustalić. Pierwsze wzmianki o zakwasie pochodzą z Egiptu. Co prawda nie można stwierdzić z całą pewnością, że chodzi o chleb na zakwasie, być może była to tylko przypadkowa fermentacja zmielonego ziarna, jak w przypowieści o niewolnicy.

W Biblii jest wzmianka o niezakwaszanym pieczywie (maca), co daje przypuszczenie, ze używano równiez pieczywa na zakwasie.

Grecy przejeli prawdopodobnie pieczenie chleba od Egipcjan. Pierwszy zapis opowiada o zmielonej pszenicy pomieszanej z sokiem winogron wystawionej na slońce, w ten sposób przy okazji produkcji wina, doszlo do spontanicznej i niespodziewanej fermentacji.

___________________________________________________________________________________

Zapraszam serdecznie do mojej domowej piekarni ! Bądzcie moimi gośćmi i czujcie sie tutaj dobrze. Ale pozwólcie, że jako gospodyni będę unikała tutaj gości, którzy nie potrafią się zachować i więcej ich nie zaproszę. 

Ta strona jest moja własnością, nie zamieszczam tutaj żadnych linków do sklepów, młynów itp. Proszę też bardzo o nie wklejanie takich ofert do Księgi Gości oraz Komentarzy.

Jesteście w moim domu i ja czuwam nad atmosferą tego miejsca. To tyle gwoli wyjaśnienia, dlaczego m.in. usuwam pewne komentarze, które nic nie wnoszą, a tylko niepotrzebnie wydłużają już i tak przydługie wątki...

 

Codziennie dostaje kilka do kilkunastu listów, z ktorych oczywiście bardzo sie cieszę, ale niestety nie na wszystkie jestem w stanie odpowiedzieć, przepraszam..

Przyznaje, powodzenie strony przerosło moje oczekiwania, gdybym to dzisiaj wiedziala pewnie bym nie zaczynała.

Teraz moge sobie tylko od czasu do czasu posypywać ze skruchą głowę popiołem.

Dziękuję za odwiedziny i pozdrawiam
Małgorzata Zielinska

 możesz sie ze mna skontaktować:  Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.



 

Komentarze   

0 #270 Bożena 2015-12-10 08:24
Witam z Podkarpacia.Piekę chleby od ponad 6 lat.Mój zakwas ma 6lat.:)Oczywiście przy pomocy Pani strony chlebowej i jeszcze cincin.
Przed chwilą przeczytałam że piecze Pani od 10 lat wciąż ten sam chleb i jestem bardzo,bardzo ciekawa która recepturę Pani wyróżniła :).Proszę o odpowiedż.Ja piekę wciąż różne chleby.Ale gdy mam gorsze dni, to wracam do 200g zakwasu żytniego razowego,300g wody, 500g mąki pszen,i sporo otrąb orkiszowych.
Cytować
+1 #269 Małgorzata Zielińska 2015-10-18 07:14
Raczej tak. na potrzeby domowe pieke zawsze ten sam chleb juz ponad 10 lat, wg tej samej receptury a czasami jest prawie niejadalny.
Smutne to, bo rodzajów maki jest dużo wiecej, niby jest w czym wybierać, ale to wszystko chyba kosztem jakości.
Cytować
0 #268 Wanda 2015-10-17 20:59
Czy też uważasz, że coś niedobrego dzieje się z mąką (albo zbożem)?
Cytować
0 #267 Małgorzata Zielińska 2015-10-17 20:47
Dobrze Cię rozumiem. Niestety mam często ten sam kłopot. Ostatni chleb na zakwasie nawet spleśniał mi po 3 dniach co przedtem nigdy sie nie zdarzało. :-x
Cytować
0 #266 Wanda 2015-10-17 19:45
Jestem w rozterce. Przez 6 (albo więcej) lat mój zakwas był niezawodny, chleby pięknie rosły.Od półtora roku mam z nim nieustanny kłopot. Chleby, to właściwie gnioty. Ostatnio zaczęłam dodawać drożdży, ale to mi nie odpowiada. Posądzam o tę destrukcję mąkę, ale wypróbowałam już wszystkie dostępne w mojej okolicy i nic. Tracę chęć pieczenia.
Cytować
+2 #265 Artur 2015-08-30 06:27
Mi tesz zakwas spleśniał w lodówce, a piekę chleb już ponad trzy lata. Myślę że to wina mąki pełnoziarnistej- wróce do typ 720. Jestem w poważnej trwodze co piszecie- Święta Biblia nakazuje pozbycie się wszelkiego kwasu przed Paschą- jeśli rzeczy nie umiecie wynieść z comu to jak ducha oczyszczacie? Wiem, napiszecie mi że jesteście neopoganami inzależy wam tylko na ciele, ale czy żyjemy dla pracy? :lol:
Cytować
0 #264 Halina 2015-08-14 06:04
Witam .Mam problem z zakwasem.Ujelam zakwasu wiecej niz zwykle i po dokarmieniu przestal rosnac .Mo ok 2lat .przygotowany z tego zaczyn rosnie nie 12 lecz 24 godziny .Prosze o pomoc !!halina
Cytować
0 #263 Kasia 2015-07-30 16:17
Na skorupie były białe plamy, ale były też takie czarne, jakby z "meszkiem" :( i mimo, że zakwas po dokarmieniu jest aktywny, pachnie jak trzeba, to jest hm "skażony"pleśnią że nadaje się tylko do wyrzucenia ? :(
Cytować
0 #262 Malgorzata Zielinska 2015-07-30 14:17
Jesli to rzeczywiście była pleśń to zakwas nadaje sie tylko do wyrzucenia, niestety.. Czasami jednak na skorupie starego zakwasu sa widoczne takie białe wykwity, ktore mozna pomylić z pleśnią. Pleśń jest zazwyczaj zielonkawa i ma włosy!!!
Pleśń jest toksyczna i zdjęcie wierzchniej warstwy nic nie pomoże. Zainfekowany jest juz cały zakwas.
Cytować
0 #261 Kasia 2015-07-30 12:50
Dzień dobry,
jestem w rozterce, otóż mam zakwas, który ma już ponad rok, ostatnio po wyciągnięciu z lodówki była na nim skorupa na której zaczęła się rozwijać pleśń..Ściągnęłam skorupę, pod spodem wydaje się w porządku, pachnie tak jak trzeba, po dokarmieniu normalnie urósł. Dziś, gdy wyciągnęłam go z lodówki po dwóch tygodniach, znowu jest ta sama skorupa na wierzchu z pleśnią..moje pytanie: czy powinnam go wyrzucić, czy częściej karmić ? Nie wiem co robić, żal mi pozbywać się go bo ma już ponad rok :(
Cytować
-1 #260 Ania 2015-07-27 18:24
Jagoda, Też na początku popełniałam kilka błędów i mój zakwas był ospały. Teraz jest megaaktywny.
1. dokarmiaj go co jakieś 5 dni;
2. do lodówki (4 st.C) włóż słoik po dokarmieniu po tym, jak zakwas wyraźnie ruszy; popatrz od spodu słoika, zobaczysz pęcherzyki powietrza; nie wkładaj do lodówki od razu po dokarmieniu;
3. trzymaj w lodówce zakwasu bardzo mało; jak go dokarmiasz musisz mieć np. 40 g zakwasu, 50 g wody, 50 g mąki; to jeden z najczęstszych błędów, dodawanie trochę wody i mąki do dużej ilości zakwasu;
4. po wyjęciu z lodówki poczekaj 1-2 godz, aż się ociepli i dopiero dokarm
Cytować
0 #259 Beata 2015-07-27 16:04
Cytuję jagoda:
Mam pytanie, bo nie mam już siły robiłam zakwas z mąki żytnie 750, żytniej 2000, żytniej 720, zawsze po jakimś czasie zakwas przestaje pracować, ostatnio dostałam żytni zakwas od bratowej, chciał wylecieć ze słoika, chleb wyszedł super, dostałam też od niej mąkę na której prowadzi zakwas, dokarmiałam tą mąką, włożyłam do lodówki po tygodniu wyciągnęłam zaczekałam aż się ogrzeje, dodałam mąkę, wodę zakwas niewiele bąbelkował, dokarmiłam ponownie, i dalej nic, ciasto zakwaszone bardzo, bardzo marnie bąbelkuje, nie jestem w stanie upiec chleba, co robię nie tak, taki sam zakwas u bratowej po wyjęciu z lodówki ładnie pracuje, jak go dokarmi wylatuje ze słoja, a u mnie nie, gdzie popełniam błąd? mogę prosić o poradę, wskazówkę. Pozdrawiam Jagoda

Może jest mu za zimno. Jeśli w kuchni jest mu za chłodno to wstawiam go do piekarnika tylko z włączonym światłem. Podnosi temperaturę i wtedy mój zakwas pięknie pracuje
Cytować
-1 #258 jagoda 2015-07-27 14:44
Mam pytanie, bo nie mam już siły robiłam zakwas z mąki żytnie 750, żytniej 2000, żytniej 720, zawsze po jakimś czasie zakwas przestaje pracować, ostatnio dostałam żytni zakwas od bratowej, chciał wylecieć ze słoika, chleb wyszedł super, dostałam też od niej mąkę na której prowadzi zakwas, dokarmiałam tą mąką, włożyłam do lodówki po tygodniu wyciągnęłam zaczekałam aż się ogrzeje, dodałam mąkę, wodę zakwas niewiele bąbelkował, dokarmiłam ponownie, i dalej nic, ciasto zakwaszone bardzo, bardzo marnie bąbelkuje, nie jestem w stanie upiec chleba, co robię nie tak, taki sam zakwas u bratowej po wyjęciu z lodówki ładnie pracuje, jak go dokarmi wylatuje ze słoja, a u mnie nie, gdzie popełniam błąd? mogę prosić o poradę, wskazówkę. Pozdrawiam Jagoda
Cytować
-1 #257 Malgorzata Zielińska 2015-05-28 13:40
Spróbować użyć innego papieru. Czasami te najtańsze mocno sie przyklejają. Z drugiej strony ciasto na chleb bywa bardzo luźne i wilgotne, wiec przywiera. Zwykle wystarczy dosc mocno przypiec chleb, aby lepiej odchodził. Jesli to nie wystarczy mozna lekko posmarować papier oliwa lub innym tłuszczem. Oczywiscie jest to ostateczność, bo po to wykładamy papierem, zeby tłuszczu nie używać.
Poza tym należy wyjmować chleb z formy kiedy ciepły razem z papierem, a papier odrywać dopiero po lekkim przestudzeniu. Jest dużo łatwiej.
Cytować
0 #256 Beata 2015-05-28 13:06
Zrobiłam mój pierwszy zakwas - wyszedł piękny, chociaż całe piękno wyszło z niego 6 dnia :-) zrobiłam też mój pierwszy chleb - wyłącznie z mąki żytniej razowej, i też wyszedł piękny :-) ale to piękno popsuł papier do pieczenia, którym była wyłożona foremka. Tak się przykleił do chleba, że nie chciał go opuścić. Musiałam go odkroić przez co straciłam trochę wspaniałego chleba. Jak temu zapobiec w przyszłości?
Cytować
+1 #255 Malgorzata Zielińska 2015-05-01 07:30
jogurt w żadnym wypadku nie zastąpi zakwasu. W rożnych przepisach stosuje sie dodatek jogurtu, ale jednocześnie drozdze lub zakwas. O innej możliwości nie słyszałam.
Cytować
-1 #254 Witek 2015-04-30 23:52
Spotkałem się niedawno z przepisem, gdzie zamiast zakwasu stosuje się jogurt. Czy ktoś ma jakieś doświadczenie w tym temacie?
Cytować
-1 #253 Ania 2015-04-14 21:05
Witam, zrobiłam zakwas cztery dni temu i widzę że ładnie rośnie i pracuje, ale od dwóch dni na wierzchu zbiera się piana czy to normalne.
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 836

Wczoraj 1084

Tydzień 1920

Miesiąc 9242

Wszystkich 12818346