Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Borodinsky

    tomasz z Lublina tomasz z Lublina 14.11.2017 15:22
    Przybyłem, zobaczyłem, upiekłem. Zbieram okruszki. Świetna modyfikacja. Nie było słodu ani melasy.
     
  • Pszenno-żytni ze słonecznikiem

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 13.11.2017 21:49
    Tak oczywiście. Po wyrośnięciu w koszyku można go wrzucić do uprzednio dobrze nagrzanego garnka.
     
  • Pszenno-żytni ze słonecznikiem

    bozena bozena 13.11.2017 10:02
    Witam, czy mozna ten chleb upiec w garnku zeliwnym? :-?
     
  • Pszenno-żytni ze słonecznikiem

    Anna Anna 11.11.2017 11:43
    Ja robię go w automacie a pieke w piekarniku ws zystkie składniki mieszam ok 10 /15 minut zostawiam na.
     
  • Razowy pszenno-żytni 50%

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 10.11.2017 17:00
    Jak prawie wszystkie receptury P.Reinharta i ten chleb ma dodatek drożdży. Zazwyczaj zmieniam ten ...
prosty chleb

"......W starożytnym Egipcie niewolnica zapomniała o pozostawionej na słońcu papce zbożowej, którą przygotowała wcześniej do upieczenia placków. Kiedy spostrzegła, że mieszanina zaczęła fermentować w cieple, przestraszyła sie i żeby nie byc posądzoną o marnotrawstwo, upiekla placek mimo to. Podczas pieczenia okazalo sie jednak, że placek niespodziewanie urósl. I w ten sposób wynaleziono zakwas. .."

Tę historię przeczytałam na niemieckiej stronie Der Sauerteig, z której dużo się nauczyłam zaczynając piec na zakwasie.

Czy to tylko legenda - nie wiem? Ale są w niej rzeczy prawdziwe: zakwas wynaleziono rzeczywiście w Egipcie p.n.e., powstaje on z mieszanki mąki z wodą oraz potrzebuje do swojego rozwoju dużo ciepła.

Sposób zakwaszania ciasta i spulchniania go przy pomocy zakwasu pozostał na przestrzeni wieków niezmieniony do dnia dzisiejszego. Po drodze doszły jedynie formy dodatkowe jak np. drożdże, które zacząły wspomagać zakwas, a potem zupełnie go wypierać. W 19.wieku zacząto używać zakwasu jedynie do wypieku chleba żytniego, zaś w pszennych i mieszanych przestawiono się głównie na drożdże.

Historia zakwasu mogla się zacząć juz przed 12 tysiącami lat, kiedy człowiek nauczyl sie mleć zboże. W dzisiejszej Syrii znaleziono narzędzia do mielenia zbóż z tamtego okresu. 

Na pewno zakwaszanie mąki bylo stosowane niezależnie w różnych częściach świata. W Europie (na terenie dzisiejszej Szwajcarii) pierwsze wzmianki o zakwaszaniu ciasta pochodzą jeszcze z czasów przed narodzinami Chrystusa. Początek celowego zakwaszania ciasta chlebowego nie da sie precyzyjnie ustalić. Pierwsze wzmianki o zakwasie pochodzą z Egiptu. Co prawda nie można stwierdzić z całą pewnością, że chodzi o chleb na zakwasie, być może była to tylko przypadkowa fermentacja zmielonego ziarna, jak w przypowieści o niewolnicy.

W Biblii jest wzmianka o niezakwaszanym pieczywie (maca), co daje przypuszczenie, ze używano równiez pieczywa na zakwasie.

Grecy przejeli prawdopodobnie pieczenie chleba od Egipcjan. Pierwszy zapis opowiada o zmielonej pszenicy pomieszanej z sokiem winogron wystawionej na slońce, w ten sposób przy okazji produkcji wina, doszlo do spontanicznej i niespodziewanej fermentacji.

___________________________________________________________________________________

Zapraszam serdecznie do mojej domowej piekarni ! Bądzcie moimi gośćmi i czujcie sie tutaj dobrze. Ale pozwólcie, że jako gospodyni będę unikała tutaj gości, którzy nie potrafią się zachować i więcej ich nie zaproszę. 

Ta strona jest moja własnością, nie zamieszczam tutaj żadnych linków do sklepów, młynów itp. Proszę też bardzo o nie wklejanie takich ofert do Księgi Gości oraz Komentarzy.

Jesteście w moim domu i ja czuwam nad atmosferą tego miejsca. To tyle gwoli wyjaśnienia, dlaczego m.in. usuwam pewne komentarze, które nic nie wnoszą, a tylko niepotrzebnie wydłużają już i tak przydługie wątki...

 

Codziennie dostaje kilka do kilkunastu listów, z ktorych oczywiście bardzo sie cieszę, ale niestety nie na wszystkie jestem w stanie odpowiedzieć, przepraszam..

Przyznaje, powodzenie strony przerosło moje oczekiwania, gdybym to dzisiaj wiedziala pewnie bym nie zaczynała.

Teraz moge sobie tylko od czasu do czasu posypywać ze skruchą głowę popiołem.

Dziękuję za odwiedziny i pozdrawiam
Małgorzata Zielinska

 możesz sie ze mna skontaktować:  Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.



 

Komentarze   

0 #293 Małgorzata Zielinska 2017-10-17 06:46
Zdecydowanie 2000.
Cytować
+1 #292 Michał 2017-10-16 18:10
Witam serdecznie. Który typ mąki lepiej się sprawdzi przy przygotowaniu zakwasu 750 czy 2000?
Cytować
0 #291 Małgorzata Zielinska 2017-10-14 19:11
Zakwas może być aktywny w zimnie 1-2 dni, potem powoli się uspokaja. Ale na pewno nie jest to powodem do zmartwienia :)
Cytować
0 #290 Barbara 2017-10-14 18:26
piekę chleb pszenno-żytni na zakwasie już jakiś czas,mam do Pani pytanie:dlaczego mój zakwas przechowywany w lodówce jest aktywny-rośnie,co to oznacza-dzięki za odpowiedź
Cytować
0 #289 MZ 2017-04-12 11:15
Mogę tylko powtórzyć co napisałam w komentarzu niżej. Zakwasem trzeba się odpowiednio opiekować.
1. Nie pozostawiać zbyt dużej ilości, max 2-3 łyżki.
2. Do każdego chleba robić świeży zaczyn, nie używać starego zakwasu, "żeby się nie zmarnował"..
3. Po zrobieniu zaczynu mała jego cześć schować do lodówki, która będzie stanowić zaczątek do następnego.
Cytować
+1 #288 Artur 2017-04-12 07:21
Cytuję Urszula:
Witam piekę chleb już od października wychodziły ppiękne i pyszne jednak od jakiegoś czasu zakwas szybko kwaśnieje a chleb nie rośnie. Nie wiem co robię źle .proszę o pomoc .

Druga księga Mojżesza (Wyjścia) rozdział 12? A może wystarczy trzymać go w temp. 4 stopni maksymalnie 5 dni?
Cytować
0 #287 Urszula 2017-04-10 06:01
Witam piekę chleb już od października wychodziły ppiękne i pyszne jednak od jakiegoś czasu zakwas szybko kwaśnieje a chleb nie rośnie. Nie wiem co robię źle .proszę o pomoc .
Cytować
+1 #286 MZ 2017-04-01 17:44
Kiedy zakwas "zje już wszystko co dostał " zaczyna pachnieć chemicznie/acetonowo.
Żeby to powstrzymać trzeba mu dać świeżej maki i nie zostawiać sobie zbyt dużej ilości do przechowywania na następny raz.
Mała ilość wyjściowa, porządne dokarmianie przed użyciem do,chleba, a potem szybko do lodówki.
Cytować
0 #285 Joanna 2017-03-31 15:49
Witam, mój 3-tygodniowy zakwas dostał zapachu chemicznego przypominającego farbę olejną lub klej. Po karmieniu pachnie normalnie, a po kilku godzinach znowu powraca. Chleb wyszedł na nim piękny, martwi mnie jedynie ten zapach. Proszę o radę, czy to normalne. Dziękuję za odpowiedź.
Cytować
0 #284 MZ 2017-03-21 22:48
Trzeba sprawdzić, czy zakwas jeszcze zyje, tzn gruntownie odświeżyć i dopiero wziąć się za pieczenie. 2-3 łyżki zakwasu dokarmić porządna porcją maki i wody, odstawić na kilka godzin.
Cytować
+1 #283 Pawel 2017-03-21 21:27
Dobry wieczór. Robimy chleb na zakwasie, był przez 3 tygodnie w lodowce bez dokarmiania. Teraz przyszło do pieczenia i ani chleb z zakwasem ani pozostały nie rośnie. Co można zrobić?
Cytować
0 #282 Monika Wójtowicz 2016-10-30 08:23
Witam serdecznie, właśnie będę się uczyć z Panią piec chleb. Po wielu wypiekach z różnych przepisów, czas na naukę od podstaw :-) chleb na zakwasie :D
Pozdrawiam, powstrzymam się od dalszych komentarzy, by oszczędzić Pani czytania ich :P
Cytować
+1 #281 Małgorzata Zielińska 2016-09-13 14:44
Cytuję Ewa:
A ja chcialabym zapytac czy dokarmiany po uplywie 24 godzin czy kiedy?

Czytaj: Jak zrobic zakwas?
Cytować
0 #280 Ewa 2016-09-13 14:38
A ja chcialabym zapytac czy dokarmiany po uplywie 24 godzin czy kiedy?
Cytować
+2 #279 Kamil 2016-04-03 14:02
Dziękuję za informację. Gratuluję strony. Cenne informacje, zważywszy na powszechność byle jakiego jedzenia.
Cytować
-2 #278 Małgorzata Zielińska 2016-04-03 07:34
Zakwas karmiony głownie maka oczyszczona potrzebuje dużo wiecej starań :). Musi byc cześciej odżywiany i doglądany. Ale jesli zależy Ci na jasnych chlebach na zakwasie nic nie przeszkadza, żebyś miał w lodowce rownolegle dwa zakwasy.
Przekształcenie żytniego w pszenny to kwestia jednego dnia.
Ja jednak od dawna mam tylko jeden zakwas zytni, ktorego używałam nawet do ciast pszennych na zakwasie. Do zrobienia zaczynu potrzebna jest tylko jedna łyżka, ktora potem znika w całości i nie ma wpływu ani na wygląd ani na smak.
Cytować
-1 #277 Kamil 2016-04-02 14:42
Dzień dobry,
Mam już za sobą kilka udanych chlebów upieczonych według Pani wskazówek (Zaczyn 3- stopniowy, Chleb codzienny). Zastanawia mnie jednak jedna rzecz. Mój Chleb codzienny nawet przy zastosowaniu wyłącznie mąki pszennej (550) nigdy nie wyszedł taki biały jak na fotografii z przepisu. Domyślam się, że znaczenie ma tutaj także mąka użyta do zaczynu 3 etapowego. Na pierwszym etapie używam zawsze tylko mąki żytniej razowej a na dwóch kolejnych użyłem mąki pszennej 550 i chleb też nie wyszedł taki jasny. Czy żeby otrzymać biały chleb mam użyć mąki pszennej 550 też na pierwszym etapie? Do tej pory tego nie robiłem, ponieważ dwie łyżki z tego etapu zawsze stawały się zakwasem do następnych wypieków. Czy jeśli złamię zasadę, że do zakwasu używam tylko mąki żytniej razowej to w przyszłości zakwas będzie nadal tak dobrej jakości (chciałbym go mieć na dłuższy może nawet kilkuletni czas)?
Będę wdzięczny za podpowiedź.
Cytować
+1 #276 Małgorzata Zielińska 2016-03-07 15:13
Zakwasu jest akurat tyle, zeby starczyło na następny chleb.
Teraz wybierz sobie jaki chleb chcesz upiec i zacznij robic do niego zaczyn. Do dwóch łyżek wyjętych z lodowki i ocieplonych dodaj porcje maki i wody tak jak jest napisane w recepturze.
Cytować
+10 #275 Aneta 2016-03-07 12:29
Witam, jestem początkująca w pieczeniu chleba i hodowli zakwasu.Mam zatem pytanie zrobiłam zakwas pięknie pracował dokarmiamy po 5 dniach upiekłam chlebek wyszedł pyszny.Ale co dalej zakwasu zostało zaledwie dwie łyżki jak go teraz przechować czy trzeba dokarmiać codzień? Chciałabym piec chlebki co drugi dzień bo tak zawsze robiłam ale na drożdżach, moja rodzinka uwielbia te chleby. Ale zakwasu jest za mało na kolejny wypiek. Proszę o pomoc bo nie chce wracać do drożdży.Pozdrawiam
Cytować
0 #274 Klaudia 2016-03-04 11:34
Dziękuję, w taki razie powędruje do lodówki i zobaczymy czy przeżyje.
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 111

Wczoraj 511

Tydzień 622

Miesiąc 10095

Wszystkich 13224227