Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Pieczywo mieszane

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 02.10.2019 13:52
    Smak i zapach chleba zależy od rodzaju mąki i dodatków. Zapach to właściwie tylko w czasie pieczenia ...
     
  • Pieczywo mieszane

    Anna Anna 02.10.2019 08:58
    Witam Od jakiegoś czasu mam problem z pieczeniem chleba Po upieczeniu nie pachnie i bez smaku sol ...
     
  • Przechowywanie zakwasu

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 25.09.2019 19:03
    To jest akurat niezbyt korzystny czas dla zakwasu. Nagle zrobiło się zimno. Mój zakwas (16letni) tez ...
     
  • Przechowywanie zakwasu

    Maria Kiniorska Maria Kiniorska 25.09.2019 17:16
    Witam, Miałam wieloletni (około 10 lat), bardzo mocny zakwas, piekłam chleb regularnie , na początku ...
     
  • Wyrastanie i formowanie chleba

    MZ MZ 16.09.2019 12:48
    Ciasto w piekarniku nie rośnie! Błędem jest jeśli opada, a tu przyczyna może być przerosniecie (zbyt ...

 

przyjazni

Chleb rosyjsko-kielecki - "chleb przyjaźni" w dwóch odsłonach



następny i na pewno nie ostatni :) chleb na bazie takiego samego zaczynu jak w kieleckim

I.wersja

z większą ilością mąki razowej zaparzonej. Użyłam do tego chleba mąki orkiszowej jasnej, ale pasuje tutaj również pszenna typ 650 lub 550.

Druga wersja bedzie z mniejszą zaparką i ciastem o ściślejszej konsystencji, z którego przy użyciu mąki pszennej o dużej zawartości białka można nawet uformować bochenek.

proporcje na 2 bochenki a 850g

przygotowanie zaczynu i zaparzenie mąki - 8-12 godzin

wyrastanie zaczynu i zaparki - 1-2 godziny

wyrabianie - 5-8 minut

I wyrastanie w misce - 40 minut do 1 godziny

II wyrastanie w koszyku - 4-5 godzin

pieczenie - 35 - 40 minut




Składniki na zaczyn 500g:

ˇ 150g zakwasu z mąki żytniej razowej (uaktywnionego dzień wcześniej)

ˇ 100g ugotowanych ziemniaków (zmiksowanych lub przeciśniętych przez praskę)

ˇ 150g kwaśnego mleka (jogurtu, maślanki lub kefiru)

ˇ 100 g mąki żytniej razowej

Wszystkie składniki wymieszać na gładką masę, lekko przykryć i odstawić na 8-12 godzin



Składniki na zaparkę - 600g:

ˇ 200g mąki żytniej razowej (może być mieszanka żytniej razowej i pszennej, bądź orkiszowej)

ˇ 6g słodu żytniego

ˇ 4g mielonego kminku

ˇ 15g miodu (ew. melasy lub ciemnego cukru)

ˇ ok.400g wrzącej wody

Wszystkie składniki wymieszać na gładką pastę, (jeśli mąka jest miejscami sucha, ilość wody należy zwiększyć), lekko przykryć i odstawić na 8-12 godzin

następnego dnia zaczyn połączyć z zaparką, przykryć i odstawić ponownie na ok. 1 godzinę.

Składniki ciasta chlebowego - 1700g:

ˇ 1100g cały zaczyn+ zaparka jw.

ˇ 500g mąki orkiszowej typ 630

ˇ 25g soli



- Do zaczynu dodawać powoli mąkę, tak, aby otrzymać dość luźne ciasto oraz sól. W razie potrzeby mąki dać więcej. Wyrabiać ok. 5 minut do dobrego połączenia składników. Ciasto nie tworzy bryły, raczej jest dość rzadkie, takie do wkładania łyżką do formy.



- Po wyrobieniu pozostawić w misce, szczelnie przykryć i odstawić do wstępnego wyrośnięcia na ok.40 minut do 1 godziny. Po tym czasie powinno leciutko wyrosnąć, a właściwie lekko się spulchnić.



- Wyłożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy, wygładzić powierzchnię mokrą łyżką lub ręką.



- Lekko posypać z wierzchu mąką. Szczelnie okryć ściereczką i dodatkowo folią. Pozostawić do ostatecznego wyrośnięcia na ok. 4 godziny.



- Piekarnik rozgrzać do temperatury 230°C. Piec ok. 35 minut. Chleb powinien być ciemno brązowy.


- Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, szybko spryskać wodą i odstawić na kratce aż do zupełnego wystygnięcia.

Komentarze   

0 #5 dorota Sapuła 2019-03-18 08:56
witam zrobiłam zaparkę i zaczyn z odrobiną drożdży ale to była druga już próba ( bo pierwszy mix nie chciał rosnąć i był za gęsty) zmieszałam wg. przepisu ale zostawiłam do rośnięcia już w formie na noc. chleb się udał i jest smaczny.
Cytować
0 #4 BEATA 2013-02-05 16:05
Czy mogą dodać do tego ciasta chlebowego 1/2 szklanki pestek dyni?
Czy wogóle można dodać jakieś dodatki ziarniste. Jeśli tak, to max ile?
Cytować
0 #3 Wanda 2012-11-09 15:41
W końcu kupiłam słód, wiąc penetrują przepisy, które go zawierają. Na początek padło na ten właśnie. Nie wiem, czy to zasługa słodu, czy ziemniaków, czy też specyficznego zaczynu, ale ten chleb jest WYJĄTKOWO PYSZNY! Dziś rośnie Borodinsky :lol:
Cytować
0 #2 Sylwia 2012-08-26 03:20
Przepis bardzo mi sie podoba i chetnie sprobuje, nie mam jednak slodu zytniego - czy to konieczny dodatek? Czy mozna go jakos zastapic? Pozdrawiam serdecznie:-)
Cytować
+2 #1 Joanna 2012-01-27 13:14
Mnie rowniez chleb zachwycil swoim smakiem. Jest dosyc wilgotny w srodku, sprezysty, nieco ciemniejszy niz na zdjeciu poniewaz uzywam maki pszennej typu 80 (u mnie nie ma orkiszowej).
Bardzo sie ciesze, bo wyszla mi chrupiaca, rustykalna skorka. :-)
Bardzo czesto korzystam z Pani przepisow, za granica trudno o chleb przypominajacy smakiem polskie, a nawet razowe w sprzedazy sa tylko pszenne i bez soli. Dzieki instruktazom na Pani stronie jemy w domu przepyszny chleb. Dziekuje serdecznie!
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 212

Wczoraj 241

Tydzień 1718

Miesiąc 3145

Wszystkich 13458809