Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Razowy żytni z ziemniakami

    MZ MZ 22.05.2017 06:45
    Pszenna chyba była drobno mielona. Jeśli użyjesz grubszej, musisz się liczyć z dodaniem większej ...
     
  • Razowy żytni z ziemniakami

    Anna Anna 21.05.2017 20:29
    Mąki razowe użyte w przepisie są drobno czy grubo mielone?
     
  • Pszenno-żytni z ziemniakami

    Bożena Bożena 20.05.2017 19:49
    Jeżeli nawet strona „Chleb–moja domowa piekarnia” przeżyła swój okres świetności potwierdzony statystyką ...
     
  • Pszenno-żytni z ziemniakami

    MZ MZ 20.05.2017 16:47
    Uśmiechnęłam się na te słowa "15-milionowa odsłona". Prawda jest taka, ze 2 lata temu odwiedzało mnie ...
     
  • Pszenno-żytni z ziemniakami

    Bożena Bożena 20.05.2017 14:07
    Miałam "farta", że dawno temu tutaj trafiłam. Byłaby to "smutna" informacja, że taka rewelacyjna ...

 

 domowy_zie01

pszenno-żytni z ziemniakami

chleb, który pieką cząsto na domowe potrzeby. Proporcje znam na pamiąć, dlatego przygotowanie go i upieczenie zajmuje mi mniej czasu niż wyjście do sklepu. I to jest odpowiedź na cząsto zadawane mi pytanie dlaczego pieką chleby w domu J Nie wymaga on specjalnych zabiegów, ani gatunków maki i wychodzi zawsze. Poza tym dodatek ziemniaków sprawia, ze mimo dużej ilości mąki pszennej pozostaje długo świeży. Oczywiście warunkiem do przygotowania tego chleba jest posiadanie aktywnego zaczynu 3-fazowego. Ale u mnie w domu bąbluje on bez przerwy, bo nigdy nie wiadomo kiedy będzie potrzebny świeży kawałek chleba ;)

 

  • 350g ciasta zakwaszonego z maki żytniej
  • 130g ugotowanych ziemniaków, które pozostały nam z obiadu
  • 250g wody
  • 1, 5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300g mąki żytniej typ 720
  • 100g maki pszennej razowej np. typ 2000
  • 200g mąki pszennej jasnej (typ 550)

 

Czasami obie mąki pszenne zastąpuje 300g mąki pszennej chlebowej typ, 750 (jeśli akurat ją mam).

 

  1. W dniu wypieku miksują zimne ziemniaki z woda, sola i cukrem. Mąki mieszam, dodają zaczyn, czyli ciasto zakwaszone, a potem mieszaniną ziemniaczaną. Wyrabiam około 5 minut, a po 1-minutowym odpoczynku jeszcze 3 minuty. Ciasto jest dość luźne, ale przy mieszaniu odrywa się od brzegów miski tworząc kulą. Odstawiamy je przykryte na około 40 minut.

  2. W zależności od użytej mąki, albo wykładam ciasto do formy, ale najcząściej staram się uformować z grubsza bochenek i układam w garnku glinianym do wyrośniącia. Ciasto powinno wyrosnąć podwójnie, w zależności od temperatury może to trwać od 3 do 6 godzin.


    domowy_zie03

  3. Nagrzewam piekarnik do temperatury 240°C, wkładam lekko naciąty lub nakłuty chleb w formie. Po 10-15 minutach obniżam temperaturą do 210°C i pieką jeszcze aż do zupełnego zbrązowienia (ok. 35-40minut). Przy pieczeniu w zamkniątym garnku glinianym, wkładam go do zimnego piekarnika, nastawiam temperaturą jak wyżej, po jej osięgniąciu zdejmuje szybko, ale delikatnie pokrywą, obniżam temperaturą do 210 C i zostawiam jeszcze chleb na ok. 35 minut.
  4. Po wyjąciu z piekarnika i z garnka, studzą na kratce.

 

domowy_zie02



ziemniaki/maka pszenna razowa/maka zytnia/chleb domowy/chleb mieszany

Komentarze   

+1 #12 Malgorzata Zielinska 2014-01-18 13:04
Ciasto na chleb nigdy, przenigdy nie moze byc zbite. Powinno byc luźne nawet kiedy formujemy z niego bochenek, a bardzo luźne gdy zamierzamy je piec w formie.
Jesli twoje ciasto było zbite powinnaś dodać po prostu wiecej wody. Podawana ilośc wody w wypiekach jest zawsze orientacyjna, trzeba kierować sie wyczuciem, rodzajem maki, jej wilgotnoscia, etc.
Cytować
0 #11 Bogusia 2014-01-18 12:50
Właśnie zagniotłam chlebek z podwójnej porcji, ale zamiast pszennej mąki użyłam orkiszowej. I teraz moje pytanie- w przepisie jest napisane, że ciasto powinno być luźne- moje wyszło bardzo zbite... Dlaczego tak się stało? boję się teraz że nie upiecze mi się tak dobrze :/
Cytować
0 #10 Małgorzata Zielińska 2013-11-08 16:31
W temperaturze pokojowej z pewnością bedzie rosl krócej moze 3 a moze 5 godzin.

No chyba ze masz zamiar wstawać do niego co 2 - 3 godziny i sprawdzać czy jest już wyrosniety. :-*
Cytować
0 #9 Bogusia 2013-11-08 14:25
A czy jak już uformuję chleb, to mogę go odłożyć na noc do wyrośnięcia? Trzymać go wtedy w lodówce, czy w pokoju?
Cytować
0 #8 Wanda 2013-08-31 19:35
Ciasto zakwaszone, to po prostu zaczyn. A zakwas, to ten zaczątek - domowe drożdże, dzięki którym ów zaczyn wyrasta.
Cytować
0 #7 Ala 2013-08-30 19:11
Cytuję Wanda:
Nie. To oznacza 2 lub 3 łyżki zakwasu żytniego, z którego masz zrobić metodą 3-fazową 350 g. zaczynu.


Wando, bardzo Ci dziękuję:) Rzeczywiście, o 3-fazowym zaczynie czytałam tu na stronie, lecz nie wiedziałam, że okreslenie użyte w tym pprzepisie do tego się odnosi:)
Cytować
0 #6 Wanda 2013-08-30 19:08
Nie. To oznacza 2 lub 3 łyżki zakwasu żytniego, z którego masz zrobić metodą 3-fazową 350 g. zaczynu. Z zaczynu odkładasz do słoika owe 2 - 3 łyżki (i to jest twój stały zakwas), a reszta powinna ważyć mniej więcej tyle, ile trzeba (o drobne gramy różnicy nie nie ma powodu się zadręczać). Jak zrobić zaczyn 3-fazowy? Kliknij na "Zakwas - porady praktyczne", potem "Mamy zakwas i co dalej", a następnie dokładnie przeczytaj. Tylko na początku jest to skomplikowane:).
Cytować
0 #5 Ala 2013-08-30 18:16
Co to znaczy "350g ciasta zakwaszonego z maki żytniej" - czy to oznacza 350g. zakwasu żytniego?
Cytować
0 #4 MartY 2013-02-16 22:23
Ten chleb jest bardzo smaczny :-) A zakwas wcale nie musi być trójfazowy. Ja wziąłem 50 g zakwasu z lodówki, dodałem 200 g mąki żytniej razowej, 200 g wody i zostawiłem na 14h w spiżarni. Z tego zakwasu wziąłem 350g do chleba i wyszedł doskonały! Bałem się trochę, że przy tej ilości mąki żytniej i mąki razowej ciasto będzie klejące i trudne do wyrabiania, ale wyszło super, tylko lekko klejące.

Polecam ten chleb wszystkim :-)
Cytować
0 #3 edek 2011-03-06 07:10
chlebek wyszedł super, bardzo ładnie wyrósł w zimnym. do jego pieczenia użyłąm zakwasu 3fazowego ale z braku czasu moje fazy trwały tylko 13h.
polecam pieczenie w garnkach rzymskich!
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 166

Wczoraj 421

Tydzień 1054

Miesiąc 12135

Wszystkich 13146723