Skladniki:
- 250g zaczynu zytniego sporzadzonego na 1,5 dnia przed wypiekiem metoda 3-fazowa
- 200g wody
- 75g ziemniaków ugotowanych, przepuszczonych przez praske badz zmiksowanych
- 500g maki pszennej o wysokiej zawartosci bialka
- 1, 5 lyzeczki soli
- 1 lyzka miodu
Wymieszac make z woda, odstawic na 20 minut. Dodac reszte skladników i odstawic na ok. 10 minut. Jeszcze raz krótko wyrobic (pare ruchów mikserem badz recznie na blacie) wlozyc do miski wysmarowanej olejem i znowu odstawic na 10 minut. Powtórzyc to samo jw. i odstawic na 10 minut. Powtórzyc krótkie zagniatanie i odstawic tym razem na 30 min, a potem powtarzac krótkie zagniatanie, co 1 godzine 3 razy.
Za kazdym ponownym wyrobieniem chleb przyrasta doslownie w oczach.
Uformowac 1 duzy bochenek badz 2 male i odstawic na krotki odpoczynek ok.10-15 minut.
Wylozyc go do koszyka wsypanego maka i odstawic na 4-5 godzin, albo do podwojenia objetosci.
Nagrzac piekarnik do temperatury 230°C z kamieniem. Piec w naparowanym piekarniku po uprzednim nacieciu ok. 35-40 minut.
Jakze pieknie sie ten chleb formowal! To byla prawdziwa przyjemnosc dotykac sie do niego, juz po 1 godzinie. Co prawda nie tarmosilam go zbytnio, po prostu wyjmowalam z miski, rozplaszczalam na blacie i formowalam ponownie w kule. To wszystko!
Uformowalam 2 bochenki, jeden wyrastal w formie, drugi w koszyku. Obydwa byly bardzo udane.
Kolejny genialny chleb pszenny na zakwasie, pisze to z czystym sumieniem, nie zawiedziecie sie na nim! Naprawde warto sie z nim pomeczyc. Lekkosc i puchatosc w jednymŚ R e w e l a c j a !!!
Komentarze
właśnie znalazłem ten przepis. Podobny chleb wypiekali Słowińcy. Dziś w skansenie w Klukach odbywają pokazy pieczenia tego chleba. Polecam stronę muzeum dot. chleba:
historia http://www.muzeumkluki.pl/chleb_slowinski_historia_chleba.html
wypiek http://www.muzeumkluki.pl/chleb_slowinski_etapy_wypieku.html
pozdrawiam
marek
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.