Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Chleb żytni razowy

    Jakub Jakub 13.12.2018 20:12
    Ależ skąd, jestem zainteresowany. Tylko, że poszedłem po rozum do głowy, a właściwie do wcześniejszych ...
     
  • Chleba

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 11.12.2018 13:52
    Jak każdy może być pieczony również w formie.
     
  • Chleba

    Aga Aga 11.12.2018 13:16
    Czy ten chleb musi być pieczony na kamieniu?
     
  • Chleb z kaszy palonej

    Bożena Bożena 09.12.2018 11:21
    :lol: Upiekłam wczoraj w wąskich foremkach te gryczane chleby. Samoocena: są extra. :lol: No cóż ...
     
  • Chleb z kaszy palonej

    Bożena Bożena 05.12.2018 14:28
    Dziękuję Pani Małgorzato. :-) Wracam do pieczenia w keksówkach.

ziemniacza_l

Skladniki:

  • 250g zaczynu zytniego sporzadzonego na 1,5 dnia przed wypiekiem metoda 3-fazowa
  • 200g wody
  •  75g ziemniaków ugotowanych, przepuszczonych przez praske badz zmiksowanych
  • 500g maki pszennej o wysokiej zawartosci bialka
  • 1, 5 lyzeczki soli
  • 1 lyzka miodu


Wymieszac make z woda, odstawic na 20 minut. Dodac reszte skladników i odstawic na ok. 10 minut. Jeszcze raz krótko wyrobic (pare ruchów mikserem badz recznie na blacie) wlozyc do miski wysmarowanej olejem i znowu odstawic na 10 minut. Powtórzyc to samo jw. i odstawic na 10 minut. Powtórzyc krótkie zagniatanie i odstawic tym razem na 30 min, a potem powtarzac krótkie zagniatanie, co 1 godzine 3 razy.

Za kazdym ponownym wyrobieniem chleb przyrasta doslownie w oczach.

Uformowac 1 duzy bochenek badz 2 male i odstawic na krotki odpoczynek ok.10-15 minut.

Wylozyc go do koszyka wsypanego maka i odstawic na 4-5 godzin, albo do podwojenia objetosci.

Nagrzac piekarnik do temperatury 230°C z kamieniem. Piec w naparowanym piekarniku po uprzednim nacieciu ok. 35-40 minut.

Jakze pieknie sie ten chleb formowal! To byla prawdziwa przyjemnosc dotykac sie do niego, juz po 1 godzinie. Co prawda nie tarmosilam go zbytnio, po prostu wyjmowalam z miski, rozplaszczalam na blacie i formowalam ponownie w kule. To wszystko!

Uformowalam 2 bochenki, jeden wyrastal w formie, drugi w koszyku. Obydwa byly bardzo udane.

Kolejny genialny chleb pszenny na zakwasie, pisze to z czystym sumieniem, nie zawiedziecie sie na nim! Naprawde warto sie z nim pomeczyc. Lekkosc i puchatosc w jednym€Ś R e w e l a c j a !!!

Komentarze   

0 #7 Małgorzata Zielinska 2015-02-14 18:02
Konsystencja ciasta po 20 minutach raczej sie nie zmieni. Jesli ciasto jest zbite (nigdy nie powinno takie byc) należy dodać wiecej wody.
Cytować
0 #6 Ania 2015-02-14 09:30
chciałam zapytać jaką konsystęncję ma ciasto po wymieszaniu wody z mąką przed i po 20 min i przed dodaniem reszty składników,bo moje tak mi się wydaje zrobiło się kleiste i zbite i ciężko było mi połączyć z resztą składników.I czy w miarę upływu czasu ciasto da się formować coraz lepiej?Pozdrawiam Ania
Cytować
0 #5 iza 2014-11-21 11:53
dziekuje :-)
Cytować
0 #4 Małgorzata Zielinska 2014-11-21 11:46
Z maka zytnia na pewno nie da sie tak dobrze formować. Ale spróbować powinnas, pewnie stworzysz nowy przepis :lol:
Cytować
0 #3 iza 2014-11-21 11:34
pieke ten chleb co tydzien jest to moj najlepszy chleb,i mam pytanie czy moglabym dodac do niego maki zytniej np 100- 150 g?
Cytować
0 #2 iza 2014-10-19 01:55
upieklam ten chleb faktycznie super przepis no I to ciasto jak roslo, oj napewno bede do niego wracac
Cytować
0 #1 marek 2013-05-04 13:04
witam,

właśnie znalazłem ten przepis. Podobny chleb wypiekali Słowińcy. Dziś w skansenie w Klukach odbywają pokazy pieczenia tego chleba. Polecam stronę muzeum dot. chleba:

historia http://www.muzeumkluki.pl/chleb_slowinski_historia_chleba.html

wypiek http://www.muzeumkluki.pl/chleb_slowinski_etapy_wypieku.html

pozdrawiam

marek
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 17

Wczoraj 378

Tydzień 1606

Miesiąc 4668

Wszystkich 13365941