Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Chleb żytni razowy

    Maria Maria 19.02.2017 11:53
    Zrobiłam ten chlebek i znów mi się udał, ale zauważyłam że lepiej brać mniej otrębów. Pszenne sprawdzają ...
     
  • Grecki Pan de Horiadaki

    Ania Ania 18.02.2017 07:14
    Mi wychodzi taki jak na zdjęciu- paczuszek:) to kwestia wprawy i solidnego wyrabiania ciasta na ...
     
  • Wyrastanie i formowanie chleba

    Sylwia Sylwia 16.02.2017 21:53
    Dodam też, że jest to moja druga przygoda z chlebami po około 2 latach przerwy. Kiedyś nie było takiego ...
     
  • Wyrastanie i formowanie chleba

    Sylwia Sylwia 16.02.2017 21:51
    Przede wszystkim chciałabym pogratulować stronki. Jest rewelacyjna. Zarówno dla amatorów jak i bardziej ...
     
  • Zakwas na wesoło

    Maria Maria 16.02.2017 19:07
    Myśle ze jakoś to przeżyje :lol: Przecież lubi gdy go od czasu do czasu pomieszać.

gry_dro

Wypieki dla osób z nietolerancją glutenu

Alergia czy nietolerancja pokarmowa to problem tak powszechny, iż zakłada się, że na świecie przynajmniej 1 osoba na 5 cierpi z tego powodu.

W wieku dzieciącym najczęstszą przyczyną alergii pokarmowej są białka mleka krowiego, oraz zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jączmień, owies zwyczajny, pszenica orkiszowa). Jedynym sposobem jej leczenia jest zastosowanie diety bezglutenowej, czyli pożywienia, z którego zostaną wykluczone produkty zbożowe zawierające gluten. Takiej osobie można podawać produkty mączne pochodzenia ryżowego, kukurydzianego, ziemniaczanego, sojowego, oraz pieczywo z mąki bezglutenowej.

Łatwo powiedzieć, trudniej zastosować w praktyce, czyli w kuchni. Wykluczenie mleka i jaj nie jest specjalnie trudne. Równie łatwo jest skomponować przepis na pieczywo dla osoby z nietolerancją tylko glutenu. Gorzej, gdy nietolerancja obejmuje jednocześnie zboża zawierające gluten, drożdże oraz wszystkie inne spulchniacze jak białko jaja, proszek do pieczenia, soda etc. Upieczenie prawdziwego chleba w domu dla takiej osoby jest dość skomplikowane, ale nie niemożliwe. Na szczęście można w tej chwili dość łatwo kupić proszek do pieczenia do wypieków bezglutenowych zawierający tylko naturalne składniki.

Ponieważ gluten jest odpowiedzialny za strukturą ciasta, chleba etc. wypieki z mąki go pozbawionej będą zawsze wyglądały trochę inaczej niż te pieczone tradycyjnie. Na to musimy być przygotowani. Najważniejszą rzeczą jednak przy takim wypieku jest smak, który powinien kojarzyć się z chlebem, a nie z trocinami, jak to jest często w przypadku gotowych wypieków bezglutenowych. Dlatego szczególną uwagę przy pieczeniu trzeba zwracać na dodatki smakowe, które pomogą zrekompensować jego niedostatki.

Umieściłam w tym dziale kilka przepisów na pieczywo dla osób z nietolerancją glutenu, a także drożdży, zastępując je zakwasem kukurydzianym, gryczanym i ryżowym wspomaganym gazowaną wodą mineralną ( nasyconą CO2).

Wypróbowałam również bardzo starą recepturę na chleb bez drożdży, a nawet bez zakwasu, a tylko spulchniony za pomocą wtłoczenia w niego odpowiedniej ilości powietrza. Jest to chleb z pełnego ziarna - smaczny i najzdrowszy, bo zawiera wszystkie składniki zboża.

Mąki użyte w przepisach można stosować oczywiście zamiennie dostosowując je do możliwości oraz upodobań smakowych. Dla urozmaicenia diety wstawiłam również 2 przepisy na słodkie wypieki, których osoby cierpiące np. na nietolerancję glutenu są czasami zupełnie pozbawione.



Komentarze   

0 #27 Anula 2016-10-06 21:04
Witam. Proszę o WYPRÓBOWANY przepis na zwykłe bułki bezglutenowe.Kilkakrotnie wypiekałam bułki z mąki Schar- mix B,ale efekt był marny.Pozdrawiam.
Cytować
0 #26 Maria 2016-05-22 19:18
Pani Małgorzato! dziękuję za tę stronę, za wszystkie informacje, przepisy, przekazywane doświadczenie . Pozdrawiam serdecznie i dziękuję
Cytować
+1 #25 Małgorzata Zielińska 2016-03-18 19:11
Wszystko zależy od tego z jakiego powodu decydujemy sie na pieczenie chlebow bezglutenowych. Jesli jest to choroba to użycie jakiejkolwiek nawet najmniejszej ilosci maki glutenowej jest oczywiscie wykluczone. Rownież do zakwasu.
Cytować
0 #24 Marta 2016-03-18 14:01
Witam,
czy można użyć zakwasu żytniego do upieczenia któregoś z tu podanych chlebów bezglutenowych, czy też zakwas musi być z takiej samej mąki, z jakiej pieczemy?
Cytować
0 #23 Agnes 2015-12-09 23:53
Cytuję Michał:

Gluten jest grupą białek zawartych w zbożach (np. przenica). Nie oznacza to, że musimy eliminować wszystkie białka z diety. Przykładowo można jeść mięsa, mają one dużą zawartość białka, ale nie zawierają glutenu.

Podobno -Mąka orkiszowa zwiera więcej glutenu niż przenna lecz gluten zawarty w tej mące jest dobrze tolerowany prze osoby uczulone na gluten (sprawdzę to na dniach na włąsnej skórze).


Mimo, że nigdy nie miałam stwierdzonej nietolerancji na gluten to niestety chleb domowy na zakwasie żytnim z mąki pełnoziarnistej orkiszowej powodował u mnie problemy żołądkowe, jak odstawiłam problem zniknął, więc wcale tak być nie musi...
Cytować
0 #22 Janusz 2015-07-27 19:45
Czy ma Pani doświadczenie w pieczeniu chleba esseńskiego?
Poszukuje praktycznych rad w zakresie pieczenia chleba esseńskiego
Cytować
0 #21 Michał 2015-06-27 18:06
Cytuję Małgorzata Zielinska:
Nie jestem specjalista od żywienia ani lekarzem, ale wydaje mi sie, ze chleb niskobialkowy to właśnie chleb bezglutenowy. Gluten powstaje z białka. Wiec jesli upieczesz chleb bezglutenowy to chyba bedzie ok. Ale moze powinnas to skonsultować z lekarzem.
Przepisów na chleby bezglutenowe jest w sieci mnóstwo. Nawet na tej stronie :-)

Gluten jest grupą białek zawartych w zbożach (np. przenica). Nie oznacza to, że musimy eliminować wszystkie białka z diety. Przykładowo można jeść mięsa, mają one dużą zawartość białka, ale nie zawierają glutenu.

Podobno -Mąka orkiszowa zwiera więcej glutenu niż przenna lecz gluten zawarty w tej mące jest dobrze tolerowany prze osoby uczulone na gluten (sprawdzę to na dniach na włąsnej skórze).
Cytować
+3 #20 Malgorzata Zielińska 2015-05-01 20:20
Maka orkiszowa zawiera gluten.
Cytować
+1 #19 kasia 2015-05-01 18:24
Witam. Czy chleb orkiszowy jest dobrze przyswajalny dla osob z nietolerancja glutenu? :-)
Cytować
-1 #18 Małgorzata Zielinska 2014-12-17 15:21
Nie jestem specjalista od żywienia ani lekarzem, ale wydaje mi sie, ze chleb niskobialkowy to właśnie chleb bezglutenowy. Gluten powstaje z białka. Wiec jesli upieczesz chleb bezglutenowy to chyba bedzie ok. Ale moze powinnas to skonsultować z lekarzem.
Przepisów na chleby bezglutenowe jest w sieci mnóstwo. Nawet na tej stronie :-)
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 626

Wczoraj 686

Tydzień 2025

Miesiąc 16012

Wszystkich 13090660