Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Pieczywo drożdżowe

    MZ MZ 03.06.2022 11:35
    Ale zniknęły raptem chyba 4 przepisy np. na chleb drożdżowy tzw wiktoriański, bostonskie bułeczki ...
     
  • Pieczywo drożdżowe

    katarzyna katarzyna 03.06.2022 11:11
    A czy jeszcze gdzieś - na innych stronach, blogach, w ksiązkach ocalały? BŁAGAM o wskazówki (i pluję ...
     
  • Pieczywo drożdżowe

    MZ MZ 30.05.2022 13:55
    Przykro mi! Niestety niektóre przepisy zniknęły z przyczyn ode mnie niezależnych. Zostały ...
     
  • Pieczywo drożdżowe

    Ana Ana 30.05.2022 08:15
    Czy tu sa jakies przepisy? Gdy wchodze na "pieczywo drozdzowe" to sa same komentarze!
     
  • Prosty jasny

    MZ MZ 30.04.2022 18:05
    Nie ma czegoś takiego „zwykle” w recepturach chlebowych. To 1:1 dotyczy zwykle ;-) grubej mąki ...

 

kukurydziany

zaczyn:   

  • 2 łyżki aktywnego zakwasu
  • 30g letniej wody
  • 60g mąki pszennej

Składniki zaczynu wymieszać, pozostawić do przefermentowania przez noc, powinien przyrosnąć 4-krotnie.

  • 20g kaszki kukurydzianej
  • 100g zimnej wody

 Kaszką wymieszać z woda i zagotować, powinna być dość gąsta. Rozprowadzić na płaskim talerzu i pozostawić do ostygniącia na min 20 minut.

ciasto:

  • 200g zimnej wody
  • 300g mąki pszennej np. 550 o dużej zawartości białka
  • 1 łyżeczka soli
  • zaczyn jw.
  • schłodzona kaszka jw.
  • kaszka kukurydziana do posypania

Zmieszać mąką z wodą i pozostawić na 15 minut.

Wyrabiać 15 minut, aż ciasto będzie bardzo gładkie. Dodać przefermentowany zaczyn, sol i wyrabiać dalej z rozdrobniona kaszka kukurydziana, w miądzyczasie ochłodzoną, aż się całkiem wchłonie w ciasto. Masa będzie bardzo wilgotna i klejąca.

Wyrzucić ciasto do lekko naoliwionej miski i zostawić do wyrośniącia na 3 i pół godziny, żeby się mocno napuszyło, ale jeszcze nie podwoiło swojej objętości. W trakcie wyrastania po 30, 60 i 90 minutach odgazować, tzn. rozpłaszczyć i formować w kulą. To zagniatanie znacznie wzmocni strukturą ciasta.

Ciasto posypać mąką i wyrzucić na również umączony blat. Uformować okrągły bochenek, przykryć folią i odstawić na 15 minut.

Nasypać na talerz kaszki kukurydzianej. Bochenek spryskać wodą i zanurzyć w kaszce. Stroną wysypaną ułożyć w koszyku do wyrastania. Koszyk przykryć szczelnie torbą foliową i odstawić do wyrastania na 2 do 3 godzin. Ciasto nie przyrośnie podwójnie, ale stanie się bardzo puszyste.

Przynajmniej 45 minut przed pieczeniem nagrzać piekarnik z kamieniem na 220°C.

Chleb przed pieczeniem ułożyć na kawałku papieru i naciąć ostrym nożem spiralnie zaczynając od środka (krącąc papierem na osi).

Piec 40-45 minut aż do zbrązowienia. Ostudzić na kratce.




polenta/kaszka kukurydziana/chleb na zakwasie

Komentarze   

0 #5 katarzynka 2018-01-03 20:52
Cieszę się że tu trafiłam i na ten właśnie chlebek . Już upieczony i jedzony, jest pyszny :lol: Choć początkowo myślałam że nie wyjdzie . Ciasto wyszło mi jakieś rzadkie i prawie w ogóle nie urosło już w ostatniej fazie wyrastania . Jednak temp w piekarniku zrobiła swoje i urósł może nie aż tak jak na zdjęciu ale jednak . Dziękuję za przepis . Będę próbowała innych przepisów na chleb
Cytować
0 #4 Małgorzata Zielińska 2016-08-15 17:03
Dodanie większej ilości kaszy zepsuje konsystencje ciasta chlebowego.
Chleb naprawdę kukurydziany to chleb bezglutenowy i procedura będzie zupełnie inna. No i oczywiście nie da się go zrobić w formie bochenka.
Cytować
0 #3 Karina 2016-08-14 17:42
A czy jeśli dodam wiecej tej kaszki kukurydzianej, to wyjdzie ten chlebek?? bo zrobiłam i jak dla mnie malo kukurydziany i tak sie zastanawiam, czy moze da rade dac wiecej tej kaszki, czy chlebek bedzie pracowac. moze to wina tego, ze zytni zakwas dalam. moze pszenny bylby lepszy??
Cytować
0 #2 Małgorzata Zielinska 2014-11-18 17:49
Cytuję Ania:
Nie wiem co to znaczy: "Chleb przed pieczeniem ułożyć na kawałku papieru i naciąć ostrym nożem spiralnie zaczynając od środka (krącąc papierem na osi)."

To znaczy nie mniej i nie wiecej, niz nacinanie bochenka spiralnie dookoła zaczynajac od środka. Przykładamy ostrze noża (żyletki etc)
do środku bochenka i prowadzimy ostrze spiralnie dookoła kończąc na brzegu. Ułożenie bochenka na papierze ułatwi te czynność, bo druga ręka obraca chleb dookoła i ostrze praktycznie przesuwa sie samo.
Przystępniej tego nie umiem wytłumaczyć :cry:
Cytować
0 #1 Ania 2014-11-18 09:24
Szkoda, ze nie ma filmiku do tej receptury. Nie wiem co to znaczy: "Chleb przed pieczeniem ułożyć na kawałku papieru i naciąć ostrym nożem spiralnie zaczynając od środka (krącąc papierem na osi)."
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 130

Wczoraj 184

Tydzień 431

Miesiąc 1241

Wszystkich 13933638