zaczyn:
- 2 łyżki aktywnego zakwasu
- 30g letniej wody
- 60g mąki pszennej
Składniki zaczynu wymieszać, pozostawić do przefermentowania przez noc, powinien przyrosnąć 4-krotnie.
- 20g kaszki kukurydzianej
- 100g zimnej wody
Kaszką wymieszać z woda i zagotować, powinna być dość gąsta. Rozprowadzić na płaskim talerzu i pozostawić do ostygniącia na min 20 minut.
ciasto:
- 200g zimnej wody
- 300g mąki pszennej np. 550 o dużej zawartości białka
- 1 łyżeczka soli
- zaczyn jw.
- schłodzona kaszka jw.
- kaszka kukurydziana do posypania
Zmieszać mąką z wodą i pozostawić na 15 minut.
Wyrabiać 15 minut, aż ciasto będzie bardzo gładkie. Dodać przefermentowany zaczyn, sol i wyrabiać dalej z rozdrobniona kaszka kukurydziana, w miądzyczasie ochłodzoną, aż się całkiem wchłonie w ciasto. Masa będzie bardzo wilgotna i klejąca.
Wyrzucić ciasto do lekko naoliwionej miski i zostawić do wyrośniącia na 3 i pół godziny, żeby się mocno napuszyło, ale jeszcze nie podwoiło swojej objętości. W trakcie wyrastania po 30, 60 i 90 minutach odgazować, tzn. rozpłaszczyć i formować w kulą. To zagniatanie znacznie wzmocni strukturą ciasta.
Ciasto posypać mąką i wyrzucić na również umączony blat. Uformować okrągły bochenek, przykryć folią i odstawić na 15 minut.
Nasypać na talerz kaszki kukurydzianej. Bochenek spryskać wodą i zanurzyć w kaszce. Stroną wysypaną ułożyć w koszyku do wyrastania. Koszyk przykryć szczelnie torbą foliową i odstawić do wyrastania na 2 do 3 godzin. Ciasto nie przyrośnie podwójnie, ale stanie się bardzo puszyste.
Przynajmniej 45 minut przed pieczeniem nagrzać piekarnik z kamieniem na 220°C.
Chleb przed pieczeniem ułożyć na kawałku papieru i naciąć ostrym nożem spiralnie zaczynając od środka (krącąc papierem na osi).
Piec 40-45 minut aż do zbrązowienia. Ostudzić na kratce.
polenta/kaszka kukurydziana/chleb na zakwasie
Komentarze
Chleb naprawdę kukurydziany to chleb bezglutenowy i procedura będzie zupełnie inna. No i oczywiście nie da się go zrobić w formie bochenka.
To znaczy nie mniej i nie wiecej, niz nacinanie bochenka spiralnie dookoła zaczynajac od środka. Przykładamy ostrze noża (żyletki etc)
do środku bochenka i prowadzimy ostrze spiralnie dookoła kończąc na brzegu. Ułożenie bochenka na papierze ułatwi te czynność, bo druga ręka obraca chleb dookoła i ostrze praktycznie przesuwa sie samo.
Przystępniej tego nie umiem wytłumaczyć
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.