Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Zakwas - porady praktyczne

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 17.10.2017 06:46
    Zdecydowanie 2000.
     
  • Zakwas - porady praktyczne

    Michał Michał 16.10.2017 18:10
    Witam serdecznie. Który typ mąki lepiej się sprawdzi przy przygotowaniu zakwasu 750 czy 2000?
     
  • Moje chleby - galeria

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 14.10.2017 19:20
    Absolutnie nie mam zamiaru likwidować strony. Jeśli nie zdarzy się nic nadzwyczajnego, pewnie jeszcze ...
     
  • Zakwas - porady praktyczne

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 14.10.2017 19:11
    Zakwas może być aktywny w zimnie 1-2 dni, potem powoli się uspokaja. Ale na pewno nie jest to powodem ...
     
  • Zakwas - porady praktyczne

    Barbara Barbara 14.10.2017 18:26
    piekę chleb pszenno-żytni na zakwasie już jakiś czas,mam do Pani pytanie:dlaczego mój zakwas przechowywany ...

 

kukurydziany

zaczyn:   

  • 2 łyżki aktywnego zakwasu
  • 30g letniej wody
  • 60g mąki pszennej

Składniki zaczynu wymieszać, pozostawić do przefermentowania przez noc, powinien przyrosnąć 4-krotnie.

  • 20g kaszki kukurydzianej
  • 100g zimnej wody

 Kaszką wymieszać z woda i zagotować, powinna być dość gąsta. Rozprowadzić na płaskim talerzu i pozostawić do ostygniącia na min 20 minut.

ciasto:

  • 200g zimnej wody
  • 300g mąki pszennej np. 550 o dużej zawartości białka
  • 1 łyżeczka soli
  • zaczyn jw.
  • schłodzona kaszka jw.
  • kaszka kukurydziana do posypania

Zmieszać mąką z wodą i pozostawić na 15 minut.

Wyrabiać 15 minut, aż ciasto będzie bardzo gładkie. Dodać przefermentowany zaczyn, sol i wyrabiać dalej z rozdrobniona kaszka kukurydziana, w miądzyczasie ochłodzoną, aż się całkiem wchłonie w ciasto. Masa będzie bardzo wilgotna i klejąca.

Wyrzucić ciasto do lekko naoliwionej miski i zostawić do wyrośniącia na 3 i pół godziny, żeby się mocno napuszyło, ale jeszcze nie podwoiło swojej objętości. W trakcie wyrastania po 30, 60 i 90 minutach odgazować, tzn. rozpłaszczyć i formować w kulą. To zagniatanie znacznie wzmocni strukturą ciasta.

Ciasto posypać mąką i wyrzucić na również umączony blat. Uformować okrągły bochenek, przykryć folią i odstawić na 15 minut.

Nasypać na talerz kaszki kukurydzianej. Bochenek spryskać wodą i zanurzyć w kaszce. Stroną wysypaną ułożyć w koszyku do wyrastania. Koszyk przykryć szczelnie torbą foliową i odstawić do wyrastania na 2 do 3 godzin. Ciasto nie przyrośnie podwójnie, ale stanie się bardzo puszyste.

Przynajmniej 45 minut przed pieczeniem nagrzać piekarnik z kamieniem na 220°C.

Chleb przed pieczeniem ułożyć na kawałku papieru i naciąć ostrym nożem spiralnie zaczynając od środka (krącąc papierem na osi).

Piec 40-45 minut aż do zbrązowienia. Ostudzić na kratce.




polenta/kaszka kukurydziana/chleb na zakwasie

Komentarze   

0 #8 Małgorzata Zielińska 2016-08-15 17:03
Dodanie większej ilości kaszy zepsuje konsystencje ciasta chlebowego.
Chleb naprawdę kukurydziany to chleb bezglutenowy i procedura będzie zupełnie inna. No i oczywiście nie da się go zrobić w formie bochenka.
Cytować
0 #7 Karina 2016-08-14 17:42
A czy jeśli dodam wiecej tej kaszki kukurydzianej, to wyjdzie ten chlebek?? bo zrobiłam i jak dla mnie malo kukurydziany i tak sie zastanawiam, czy moze da rade dac wiecej tej kaszki, czy chlebek bedzie pracowac. moze to wina tego, ze zytni zakwas dalam. moze pszenny bylby lepszy??
Cytować
0 #6 Małgorzata Zielinska 2014-11-18 17:49
Cytuję Ania:
Nie wiem co to znaczy: "Chleb przed pieczeniem ułożyć na kawałku papieru i naciąć ostrym nożem spiralnie zaczynając od środka (krącąc papierem na osi)."

To znaczy nie mniej i nie wiecej, niz nacinanie bochenka spiralnie dookoła zaczynajac od środka. Przykładamy ostrze noża (żyletki etc)
do środku bochenka i prowadzimy ostrze spiralnie dookoła kończąc na brzegu. Ułożenie bochenka na papierze ułatwi te czynność, bo druga ręka obraca chleb dookoła i ostrze praktycznie przesuwa sie samo.
Przystępniej tego nie umiem wytłumaczyć :cry:
Cytować
0 #5 Ania 2014-11-18 09:24
Szkoda, ze nie ma filmiku do tej receptury. Nie wiem co to znaczy: "Chleb przed pieczeniem ułożyć na kawałku papieru i naciąć ostrym nożem spiralnie zaczynając od środka (krącąc papierem na osi)."
Cytować
0 #4 solange 2011-07-24 08:41
Cytuję adela:
a czy chleb kukurydziany (na bazie mąki kukurydzianej) jest rzeczą wykonalną i, co najważniejsze, zjadliwą??
najlepiej w połączeniu z mąką razową, nie pszenną..


chleb kukurydziany, na bazie maki kukurydzianej jest wykonalny tylko na bazie drozdzy. maka razowa i do tego nie pszenna (czyli rozumiem, ze np. zytnia) tez nie pasuje (chyba, ze odrobina do smaku).
Cytować
0 #3 adela 2011-07-15 14:07
a czy chleb kukurydziany (na bazie mąki kukurydzianej) jest rzeczą wykonalną i, co najważniejsze, zjadliwą??
najlepiej w połączeniu z mąką razową, nie pszenną..
Cytować
+2 #2 Jajcuś 2011-04-16 10:43
Niejasny jest dla mnie jeden fragment przepisu:
"W trakcie wyrastania po 30, 60 i 90 minutach odgazować, tzn. rozpłaszczyć i formować w kulą."

Czy to znaczy, że jak wyrastanie zaczynamy w chwili "t0", to odgazowujemy w "t1 = t0 + 30m", "t2 = t0 + 60m" i "t3 = t0 + 90m", czy w "t1 = t0 + 30m", "t2 = t1 + 60m = t0 + 90m" i "t3 = t2 + 90m = t0 + 180m"?

Poza tym - zadaniem iście niemożliwym wydaje mi się "formowanie w kulą" masy która jest tak półpłynna i lepka...

Mimo tych wątpliwości tydzień temu wyszedł mi chlebek przepyszny, chociaż trochę plaskaty, a dzisiaj robią kolejny, z podwójnej ilości składników :)
Cytować
0 #1 Bożka 2011-01-26 18:03
Chlebek jest bardzo smaczny. Jest jednak bardzo malutki. Można chyba zrobić z troszeczką większej porcji. Podczas drugiego pieczenia wprowadziłam drobną zmianą, mianowicie 50 g mąki pszennej zamieniłam mąką kukurydzianą. Wyszedł równie smaczny a dodatkowo z żółtym miąższem.
Polecam
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 99

Wczoraj 503

Tydzień 99

Miesiąc 9953

Wszystkich 13209809