Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Prosty jasny

    Piotr Piotr 20.10.2018 18:29
    Masz rację, też to zauważyłem jednak wolałem się upewnić. Nasze mąki 7.5 mają w okolicach 10%białka plus ...
     
  • Prosty jasny

    MZ MZ 20.10.2018 15:32
    Wg mnie polska mąka 750 ma tak mało białka, ze chleby bochenkowe kiepsko wychodzą. Dlatego zwykle ...
     
  • Prosty jasny

    Piotr Piotr 20.10.2018 12:34
    Mam pytanie, dlaczego niektóre mieszane chlebki są na mące 550 a nie na 750 ???
     
  • Pszenno-żytni z ziemniakami

    Piotr Piotr 19.10.2018 15:06
    Super, dziękuję za radę :)
     
  • Pszenno-żytni z ziemniakami

    MZ MZ 19.10.2018 15:02
    Oczywiście, ze urośnie. Nakładamy ciasta tylko max do 3/4 wysokości. Czyli wody tyle, ile ciasta przed ...

Komentarze   

0 #45 MalgorzataZielinska 2017-12-13 12:36
W sprawie bułek proszę zerknąć na przepis w dziale: receptury > pieczywo drożdżowe > pieczywo na zaczynie > bułki-murarki.
Pozdrawiam M
Cytować
+2 #44 Sabina 2017-12-13 08:02
P. Małgosiu - powielam prośbę p. Mirosławy - proszę nie zamykać strony, jeśli to możliwe - NIGDY. Absolutnie wszystko na tej stronie ma tak dużą wartość. Dzięki Pani uratowałam mój zakwas od niechybnej śmierci, gdyż odkładałam porcję ciasta razem z solą. I ta prosta, ale jakże genialna metoda na przechowywanie zakwasu w postaci jego wysuszenia ! I oczywiście przepisy - kopalnia smaku i różnorodności:)
Ze swojej strony miałabym prośbę i pytanie, czy nie ma Pani jakiegoś sprawdzonego przepisu na pszenne bułki, takie przecinane; nazywały się kiedyś chyba "poznańskie" ? Z góry bardzo za wszystko dziękuję, a w szczególności za stronę. Serdecznie pozdrawiam:)
Cytować
+1 #43 Małgorzata Zielinska 2017-10-14 19:20
Absolutnie nie mam zamiaru likwidować strony. Jeśli nie zdarzy się nic nadzwyczajnego, pewnie jeszcze trochę powisi w wirtualnej przestrzeni. Jednak kilkakrotnie hackerzy zniszczyli moja prace i kosztowało mnie to dość dużo. Pocieszam się, ze teraz, gdy zainteresowanie strona znacznie spadło, może się to prędko nie zdarzy :) Cieszę się, ze starzy bywalcy mnie jeszcze odwiedzają. Pozdrawiam serdecznie i dziękuje za ciepłe słowa !!!
Cytować
+2 #42 Miroslawa Reiss 2017-10-13 22:14
Pani Malgorzato,bardzo prosze o pozostawienie tej strony.Tu uczylam sie moj pierwszy chleb piec,te chlebki byly zawsze pyszne i zawsze mi sie udawaly,mam wielki sentyment do Pani strony.Obecnie nie mam za duzo czasu ale zamierzam w krotkiej przyszlosci znowu zaczac piec chlebki.Co ja zrobie bez Pani strony ?????Nie chce innych stron !!!!Ja po prostu kocham Pani przepisy i nie wyobrazam sobie pieczenia chleba bez nich !!!!!!Serdecznie pozdrawiam z Bawarii.
Cytować
0 #41 Małgorzata Zielinska 2016-07-07 08:14
Cytuję Dagmara:
Chce sprobowac upiec chleb w pojemniku z terakoty nie glazowanej.
Czy mozna w tej formie zostawic chleb do wyrosniecia?Jak sie upewnic zeby chleb nie przywarl do foremki?

Przeczytaj o pieczeniu w garnku glinianym. Patrz: wyposażenie domowej piekarni.
Cytować
+1 #40 Dagmara 2016-07-07 06:31
Chce sprobowac upiec chleb w pojemniku z terakoty nie glazowanej.
Czy mozna w tej formie zostawic chleb do wyrosniecia?Jak sie upewnic zeby chleb nie przywarl do foremki?
Cytować
+1 #39 Suchy 2016-01-01 11:02
jak tylko pierwszy raz spróbowałem Szwagrowego chleba na zakwasie to wiedziałem, że bedzie to coś dla mnie ;]
tak wiec na nowy rok dostałem zakwas i zamierzam sie nim "zaopiekować". Myśle, iż jeszcze w ten weekend uda nmi sie upiec mój pierwszy chleb powszedni :)
pozdrawiam serdecznie
Cytować
+4 #38 Justyna 2014-07-06 21:16
Boze one sa piekne jak widze je na zdjeciu az serfucho rwie sie by je skosztowac ja jutro pieke swoj pierwszy chleb I msm nadzieje ze to poczatek moich doswiadczen w pieczeniu chleba
Cytować
+1 #37 Małgorzata Zielińska 2013-11-07 11:55
Cytuję Ilona:
co to jest na 60 fotce, takie plasterki z pęcherzykami???


Pieczywo drozdzowe > Proste wypieki > Papier nutowy :lol:
Cytować
+2 #36 Ilona 2013-11-07 10:17
co to jest na 60 fotce, takie plasterki z pęcherzykami??? Wielkie dzięki za przepisy na chleby, teraz dopiero zacznę piec, bo do tej pory miałam jeden prosty przepis na wykonanie w termomiksie a tu trafiłam szukając przepisu na zakwas :lol: pozdrawiam serdecznie
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 174

Wczoraj 363

Tydzień 174

Miesiąc 6750

Wszystkich 13347050