Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Chleba

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 11.12.2018 13:52
    Jak każdy może być pieczony również w formie.
     
  • Chleba

    Aga Aga 11.12.2018 13:16
    Czy ten chleb musi być pieczony na kamieniu?
     
  • Chleb z kaszy palonej

    Bożena Bożena 09.12.2018 11:21
    :lol: Upiekłam wczoraj w wąskich foremkach te gryczane chleby. Samoocena: są extra. :lol: No cóż ...
     
  • Chleb z kaszy palonej

    Bożena Bożena 05.12.2018 14:28
    Dziękuję Pani Małgorzato. :-) Wracam do pieczenia w keksówkach.
     
  • Chleb z kaszy palonej

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 04.12.2018 19:11
    To z pewnością wina płaskiej blachy. Wszelkie razowce lubią wąskie blaszki, tylko wtedy maja dopieczone ...

Dotychczas robiłam chleby bezglutenowe na bazie kaszy gryczanej niepalonej. Ponieważ ciągle dążę do wymyślenia chleba bezglutenowego „ idealnego”, (czytaj: ciemnego, wilgotnego i aromatycznego) pomyślałam sobie, czemu by nie spróbować z kaszą paloną? Ma aromat i naturalne przyciemnienie.

Takiej kaszy użyłam więc zarówno do zakwasu jak i zaparki . To znaczy zmieliłam kaszę uzyskując naturalnie ciemną mąkę. A oto efekt:

 

gryczany_palo01

 

Chleb razowy z mąki gryczanej palonej

bochenek o wadze ok 1000g

300g zakwasu gryczanego

Te kilka łyżek zakwasu bezglutenowego, które przechowuje w lodówce dokarmiłam dwukrotnie mąką ze zmielonej kaszy palonej, aby otrzymać mniej więcej 300g.
Reszta powędrowała z powrotem do lodówki.

200g zaparka

- 50g maki z kaszy gryczanej palonej

- 1 łyżeczka kminku

- ½ łyżeczki czarnuszki

- 1 łyżka  melasy

ok 150g wrzącej wody

 

Zaparkę sporządziłam identycznie jak w chlebie bezglutenowym bardzo razowym.

 

 

Ciasto właściwe:

cały zakwas jw.

cała zaparka jw.

200g mąki gryczanej jasnej

100g mąki ryżowej

1 łyżeczka skrobi z tapioki

200g wody

1 łyżeczka soli

2 łyżki siemienia lnianego

 

 

Zakwas wymieszać z zaparką i wodą, dodać  resztę składników. Wymieszać, ciasto powinno być dość luźne. W razie potrzeby dodać jeszcze wody.

 

Foremkę wysmarować olejem, wysypać mąką gryczaną i nałożyć do niej ciasta do ¾ wysokości. Mokrą łyżką wyrównać powierzchnie, szczelnie
przykryć np. folią aluminiową lub drugą identyczną foremką i odstawić na 5 do 7 godzin do wyrośnięcia. Powinno przyrosnąć do brzegów formy.

Przykryty chleb wstawić do zimnego piekarnika. Ustawic tyemperaturę ok 230st C. Po 30 minutach zdjąć folię lub foremkę z góry i piec dalej
już bez przykrycia, aż wierzch chleba bedzie ładnie przyrumieniony. Przykrycie foremki w trakcie pieczenia zapobiega pękaniu chleba.

Wyjąć z formy i wystudzić na kratce.

Komentarze   

0 #15 Bożena 2018-12-09 11:21
:lol: Upiekłam wczoraj w wąskich foremkach te gryczane chleby. Samoocena: są extra. :lol:
No cóż, albo takie ok. 1 kg, albo żadne. Już test mam za sobą. :sad:
Cytować
0 #14 Bożena 2018-12-05 14:28
Dziękuję Pani Małgorzato. :-) Wracam do pieczenia w keksówkach.
Cytować
0 #13 MalgorzataZielinska 2018-12-04 19:11
To z pewnością wina płaskiej blachy. Wszelkie razowce lubią wąskie blaszki, tylko wtedy maja dopieczone wnętrze.
Pewnie drożdże mogłyby trochę pomoc, bo lepiej wyrośnięte ciasto ma mniejsza tendencje do zakalca.
Cytować
0 #12 Bożena 2018-12-04 18:44
Chleb razowy z palonej kaszy gryczanej w 2014 r. upiekłam trzykrotnie. Wypieki były udane, bo nie odbiegłam od receptury.
W ubiegłym tygodniu 2 duże bochenki o pięknej skórce i zakalcowatym wnętrzu wyrzuciłam do kosza. :( Byłam zszokowana. Piekę nieprzerwanie od dekady.
Nałożyłam po ok. 1,5 kg surowego ciasta do blaszki. Niby urosły, ale ten przyrost w dość szerokiej formie nie był taki oczywisty, jak np. w keksówkach.
Pani Małgorzato, czy mam szansę na wypiekanie dużych bezglutenowców a dla pewności udanego wypieku dodawać suszonych drożdży instant, czy raczej piec mniejsze, to na pewno będą nadawały się do konsumpcji?
Bożena
Cytować
0 #11 zaharik 2018-11-26 21:58
Cytuję Małgorzata:
Proszę o informacje jak upiec chleb bez cukru. Chodzi o dietę przy drożdżycy.
Czyli chleb bezglutenowy na zakwasie bez cukru.
Pozdrawiam Małgorzta


zakwas to też drożdże (tyle że dzikie), więc przy drożdżycy to może lepiej upiec chleb na sodzie?
Cytować
+1 #10 Małgorzata 2015-04-25 13:53
Proszę o informacje jak upiec chleb bez cukru. Chodzi o dietę przy drożdżycy.
Czyli chleb bezglutenowy na zakwasie bez cukru.
Pozdrawiam Małgorzta
Cytować
+1 #9 Bożena 2014-11-27 16:49
Moje chleby gryczano-ryżowe nie były dedykowane osobom z nietolerancją glutenu. To fanaberia domowej piekarki, której już nie wystarczają smaki żytnich razowców czy mieszanych. :lol:
Nie chcąc zakwaszać sokiem z cytryny ew. z kwaśnego jabłka, nieprzekonywującej z wyglądu i woni, papki z mąki gryczanej i wody, dodałam do niej 2 łyżki żytniego "staruszka" /dopiero 4 doby/; na pewno ta „żytnia transfuzja” uratowała gryczany zakwas przed śmietnikiem.
Oczywiście, że mam starter na kolejny raz. :D
Ostatecznie: wg powyższego przepisu upiekłam udane 2 chleby. Użyłam wyłącznie mąki z pełnego przemiału z palonej kaszy gryczanej, zaś ryżowa -to po połowie gramatury- z ryżu białego i brązowego. Zamiast skrobi z tapioki - mąka ziemniaczana. Zaparkę miałam mocno zbitą, więc tą dodatkową wodę, co użyłam do zrobienia ciasta, dodam do zaparki. Przekrój chleba: prawidłowy, tj. w miarę jednorodne nieduże pory. Waga po wystudzeniu: 951 i 952 g. Smak i zapach: gryczany :lol:
Cytować
0 #8 Małgorzata Zielinska 2014-11-26 21:09
Mam nadzieje ze schowalas resztkę zakwasu do lodówki. Wystarczy dosłownie dwie łyzeczki, zeby go potem rozmnozyc. Myśle, ze z czasem zmienisz zdanie jesli chodzi o zakwas bezglutenowy. On naprawdę przysparza dużo mniej problemów. Od kilku miesięcy używam tylko takiego i jesteśmy juz bardzo zaprzyjaźnieni :lol:
Druga sprawa jest to, ze często dodaje jednak do chleba i zakwasu odrobine drozdzy suchych ( eko) bo nie zawsze mam możliwość czekać tak długo aż wyrośnie.
Cytować
0 #7 Bożena 2014-11-26 19:50
Serdecznie dziękuję za odpowiedź. :lol:
Chleby rosły prawie 8 godzin. :sad: Już są zdjęte foremki - przykrywki. Wierzchy chlebów mają piękny złotawy kolor. :lol: Za kilka minut obrócę formy.
Dopiero jutro po przekroju ocenię, czy wypiek jest udany i czy tę recepturę mogę uznać za "powtarzalną".
Mam odmienne spostrzeżenie odnośnie prowadzenia zakwasu bezglutenowego gryczanego. Nie jest łatwy do wyhodowania. Potrzebuje wyższej temperatury aniżeli żytni a jego zapach jest niezbyt przyjemny. W pewnym momencie myślałam, że się psuje. Nie jest to chleb dla początkujących :sad: Moje ciasto chlebowe na 2 szt. potrzebowało dodatkowo niemalże 200 ml wody.
Cytować
0 #6 Małgorzata Zielinska 2014-11-25 20:48
Nie, zakwas bezglutenowy różni sie znacznie od np żytniego. Jest z pewnością łatwiejszy do obsługi, chętnie przyrasta chociaż bąbelki powietrza sa mniejsze i mniej spektakularne.
Zakwas, ktory wyhodowalaś juz sie nadaje do wypieku. Przygotuj sie jednak, ze chleb bedzie rósł dłużej niz zytni.
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 190

Wczoraj 327

Tydzień 517

Miesiąc 3579

Wszystkich 13364852