Pieczywo mieszane to pieczywo pszenno-żytnie lub żytnio-pszenne. Wrzuciłam to również pieczywo z dodatkami innej mąki np. kukurydzianej, gryczanej, jęczmiennej.
Dla piekarza-amatora to najwdzięczniejszy do wykonania rodzaj pieczywa. W zależności od składu dodanej mąki można je piec zarówno w formie , jak i przy wspomaganiu koszykiem do wyrastania, w postaci bochenka.
Komentarze
Zła konsystencja ciasta, czyli za dużo lub za mało wody.
Złe wyrośnięcie chleba, za wysoka lub za niska temperatura pieczenia.
Trudno coś konkretnego powiedzieć, bo nie wiem jaki to chleb (ciemny, razowy czy tez z jasnej maki), pieczony w formie czy luzem, wg jakiej receptury?
Niestety nie pomogę. Receptur chlebowych nie tworzy się na papierze, a raczej wypracowuje się droga prób i błędów. Oczywiście są pewne zasady. Np wody w chlebach z przewaga maki razowej musi być tyle, żeby uzyskać konsystencje luźnego błota, a w jasnych tyle ile mąka zabierze. Dodawanie otrab do chleba to tez osobna historia. Można o tym przeczytać na mojej stronie. Do wszystkiego potrzebna jest odrobina wiedzy i doświadczenie.
Dlatego lepiej korzystać z gotowych receptur, gdzie ktoś już wszystko przećwiczył.
Chleby na zakwasie szczególnie z maki żytniej maja swój charakterystyczny kwaśny posmak, chleby drożdżowe raczej nie.
Ta łyżeczka suchych drożdży do zakwasu to na jaka wagę chleba? Drożdże przyspieszają czas rośnięcia i ten zakwasowy posmak nie kiedy się wytworzyć.
Od jakiegoś czasu mam problem z pieczeniem chleba
Po upieczeniu nie pachnie i bez smaku sol dodaje
Pieke chleb mieszany na zakwasie z dodatkiem łyżeczki suchych drozdzy
Pieke najpierw w 250* przez 10 minut a później 200* przez 30 minut
Jest ładnie wurosniety nie wiem o co chodzi?
Gratuluje super stronki, moje 3 pierwsze chcleby z innych przpisow sie nie udaly, a od Ciebie (chleb codzienny) za pierwszym podejsciem
Pytanie:
Czym przykryc chleb kiedy wyrasta lub co zrobic, aby uniknac grubej skorki??
Dziekuje
Po pierwsze) z jakiego przepisu pieczesz ten chleb?
Po drugie) juz na wstępie widzę podstawowy błąd: chleb nie moze wyrastac cała noc przykryty tylko ściereczka (stad ta gruba skóra)
Jesli po wyrośnięciu przez nic włożyłas go do formy to stracił cała strukturei nadawał sie raczej do wyrzucenia niz do pieczenia.
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.