Potrzebny jest tylko solidny garnek żeliwny, z grubym dnem i szczelną pokrywką.
Chleb drożdżowy z dodatkiem zakwasu
600g mąki - ja użyłam:
- 100g mąka orkiszowa razowa
- 400g mąka pszenna typ 550
- 100g mąka żytnia jasna typ 720
do tego:
- 400g wody
- 3-4 łyżki zakwasu żytniego
- 1/2 łyżeczki drożdży instant
- 1,5 łyżeczki soli
- kminek, miód (opcjonalnie)
Wszystkie składniki wymieszać w misce, szczelnie przykryć i pozostawić w temperaturze pokojowej na 14 do 18 godzin.
Garnek żeliwny wyłożyć papierem. Byle jak uformowaną bryłę ciasta zsunąć najlepiej za pomocą plastikowych szpatułek z blatu prosto do garnka. Pozostawić w zamkniętym garnku na około 2 godziny do wyrośnięcia.
Umieścić garnek z chlebem w zimnym piekarniku, temperaturę ustawić na ok 240°C. Po 40 minutach pieczenia zdjąć pokrywę, można lekko spryskać wierzch chleba wodą. Piec dalej odkryty tak długo aż wierzch chleba będzie brązowy ( ok 10-15 minut).
To wszystko!
Komentarze
Nic się nie stanie! Przecież szkliwo jest nakładane przy temp.ok 1000st.C
Moja makutra ma średnicę niemal identyczną jak metalowa miska z IKEA. Stawiam makutrę na samym dole piekarnika i przykrywam tą miską. Potem tylko ostrożnie trzeba zdejmować, nie ma żadnych uchwytów, więc łatwo może się z rąk wywinąć. Ale jeszcze mi się to nie zdarzyło
O, to cenna uwaga, nie będe eksperymentować z makutrą. Jakiej pojemności garnek żeliwny potrzebny jest, by robić przepisy z tej strony przewidziane do garnka żeliwnego? 2,4 litra będzie dobry? czy może 4 litry potrzebne? Z góry dziękuję!
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.