Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Prosty jasny

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 23.06.2017 17:11
    Chleb zawsze przykrywamy przy wyrastaniu. Im szczelniejsze przykrycie, tym większa szansa, ze wierzch ...
     
  • Prosty jasny

    grazyna grazyna 22.06.2017 08:39
    prosze mi powiedziec ,gdy wkladamy surowe ciasto do lodowki ,tak jak przy wyrastaniu w temper.pokoj.trzeba ...
     
  • Wyrastanie i formowanie chleba

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 11.06.2017 18:05
    Błąd jest przede wszystkim w przepisie na chleb. Na pierwszy rzut oka widać, ze jest w nim za mało ...
     
  • Wyrastanie i formowanie chleba

    Teresa Teresa 11.06.2017 16:34
    Mój chleb po raz 3 się nie udał. Co jest nie tak? Przepis na zakwas: 100 g mąki żytniej + 100 ml ...
     
  • Chleb belgijski

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 09.06.2017 13:17
    Bardzo chętnie, ale jakie jest pytanie ??

Potrzebny jest tylko solidny garnek żeliwny, z grubym dnem i szczelną pokrywką.

 Chleb drożdżowy z dodatkiem zakwasu

600g mąki  -  ja użyłam:

  • 100g mąka orkiszowa razowa
  • 400g mąka pszenna typ 550
  • 100g mąka żytnia jasna typ 720

do tego:

  • 400g wody
  • 3-4 łyżki zakwasu żytniego
  • 1/2  łyżeczki drożdży instant
  • 1,5 łyżeczki soli
  • kminek, miód (opcjonalnie)

Wszystkie składniki wymieszać w misce, szczelnie przykryć i pozostawić w temperaturze pokojowej na 14 do 18 godzin.

09

Garnek żeliwny wyłożyć papierem. Byle jak uformowaną bryłę ciasta zsunąć najlepiej za pomocą plastikowych szpatułek z blatu prosto do garnka. Pozostawić w zamkniętym garnku na około 2 godziny do wyrośnięcia.

03

Umieścić garnek z chlebem w zimnym piekarniku,  temperaturę ustawić na ok 240°C. Po 40 minutach pieczenia zdjąć pokrywę, można lekko spryskać wierzch chleba wodą.  Piec dalej odkryty tak długo aż wierzch chleba będzie  brązowy ( ok 10-15 minut).

04

To wszystko! 

Komentarze   

0 #26 Edyta 2017-04-19 20:05
Cytuję sylwia:
Jak uzyskać chrupiącą skórkę? Raz upiekłem i wyszedł ładny brązowiutki, jak stygł to coraz bardziej flaczał i nie był chrupiący :( Garnek namaczałem jak w opisie instrukcji.


nie namaczaj garnka i bedzie ok!Garnek rzymski trzeba namaczać, to żeliwnego nie trzeba. Ja czasem piekę chleby w starej, odziedziczonej po babci makutrze. Traktuję ją jak garnek rzymski.
Cytować
0 #25 Nina 2017-01-08 19:26
Cytuję sylwia:
Jak uzyskać chrupiącą skórkę? Raz upiekłem i wyszedł ładny brązowiutki, jak stygł to coraz bardziej flaczał i nie był chrupiący :( Garnek namaczałem jak w opisie instrukcji.


nie namaczaj garnka i bedzie ok!
Po upieczeniu, wyjęciu z pieca, natychmiast posmaruj skórkę cieplą wodą i przykryj ściereczką. Niech tak stygnie.
Cytować
0 #24 sylwia 2017-01-08 12:07
Cytuję Małgorzata Zielinska:
Chrupiąca skórka chleba domowego, to tylko w pare godzin po upieczeniu. Czy pieczony w garnku czy na kamieniu prędzej czy później skórka zmięknie.


moje chleby nigdy nie miekną :(
Cytować
+1 #23 Małgorzata Zielinska 2017-01-08 11:43
Chrupiąca skórka chleba domowego, to tylko w pare godzin po upieczeniu. Czy pieczony w garnku czy na kamieniu prędzej czy później skórka zmięknie. Tylko chleby z piekarni miewają twarda chrupiąca skórkę dłużej. Oczywiście jeśli wcześniej nie splesnieja 8)
Chyba nie chcę wiedzieć jaki dodatek to sprawia :-x Bo na pewno nie technika pieczenia.
Cytować
0 #22 sylwia 2017-01-08 10:45
Jak uzyskać chrupiącą skórkę? Raz upiekłem i wyszedł ładny brązowiutki, jak stygł to coraz bardziej flaczał i nie był chrupiący :( Garnek namaczałem jak w opisie instrukcji.

nie namaczaj garnka i bedzie ok!
Cytować
0 #21 Piotrek 2016-11-19 01:05
Mam pytanie kupiłem niedawno garnek ale rzymski ceramiczny nieszkliwiony.

Na którym poziomie go umieszczać? Podobnie jak kamień na 1 poziomie od dołu?

Jak uzyskać chrupiącą skórkę? Raz upiekłem i wyszedł ładny brązowiutki, jak stygł to coraz bardziej flaczał i nie był chrupiący :( Garnek namaczałem jak w opisie instrukcji.
Cytować
0 #20 Paweł 2016-10-27 13:37
Dziękuję za odpowiedź . Jutro będę piekło .
Jeżeli wyjdzie tak pyszny jak razowiec z ziemniakiem to będzie super :)
Cytować
0 #19 Małgorzata Zielińska 2016-10-24 06:43
Od momentu wstawienia do pieca.
Cytować
-2 #18 Paweł 2016-10-24 05:41
Gratuluję wspaniałej strony .
Zdjąć pokrywę po 40 min od wstawienia do pieca , 40 min od uzyskania temperatury 240stC?
Cytować
0 #17 Małgorzata Zielińska 2016-09-12 17:49
Ale to przeciez nic nie szkodzi. Popatrz na pierwsze zdjęcie. Powierzchnia ciasta jest wklęsła, czyli tez "siadło". Potem to ciasto zgarniasz byle jak w kulę, wrzucasz do garnka i odstawiasz na 2 godziny. Jak lekko przyrośnie jeszcze raz Wkładasz do piekarnika.
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 253

Wczoraj 420

Tydzień 253

Miesiąc 10285

Wszystkich 13160095