Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Przechowywanie zakwasu

    MałgorzataZielinska MałgorzataZielinska 16.04.2018 09:52
    cieszę się bardzo. :-) Cierpliwość, trzymanie się reguł i doświadczenie. Z każdym bochenkiem ...
     
  • Przechowywanie zakwasu

    MałgorzataZielinska MałgorzataZielinska 16.04.2018 09:50
    Podobno można. Ja nie mrożę, wole zasuszyć.
     
  • Przechowywanie zakwasu

    Renata P Renata P 16.04.2018 05:42
    Witam! Dziękuje bardzo za cenne rady. Wczoraj upiekłam chlebki, trzymając się ściśle czasu. Zakwas ...
     
  • Przechowywanie zakwasu

    Anna Anna 15.04.2018 15:54
    A czy można zakwas zamrozić?
     
  • Przechowywanie zakwasu

    MałgorzataZielinska MałgorzataZielinska 14.04.2018 20:38
    Jeśli uaktywnilismy zakwas dodając duża porcje świeżej maki i wody, to po odebraniu potrzebnej porcji ...

Potrzebny jest tylko solidny garnek żeliwny, z grubym dnem i szczelną pokrywką.

 Chleb drożdżowy z dodatkiem zakwasu

600g mąki  -  ja użyłam:

  • 100g mąka orkiszowa razowa
  • 400g mąka pszenna typ 550
  • 100g mąka żytnia jasna typ 720

do tego:

  • 400g wody
  • 3-4 łyżki zakwasu żytniego
  • 1/2  łyżeczki drożdży instant
  • 1,5 łyżeczki soli
  • kminek, miód (opcjonalnie)

Wszystkie składniki wymieszać w misce, szczelnie przykryć i pozostawić w temperaturze pokojowej na 14 do 18 godzin.

09

Garnek żeliwny wyłożyć papierem. Byle jak uformowaną bryłę ciasta zsunąć najlepiej za pomocą plastikowych szpatułek z blatu prosto do garnka. Pozostawić w zamkniętym garnku na około 2 godziny do wyrośnięcia.

03

Umieścić garnek z chlebem w zimnym piekarniku,  temperaturę ustawić na ok 240°C. Po 40 minutach pieczenia zdjąć pokrywę, można lekko spryskać wierzch chleba wodą.  Piec dalej odkryty tak długo aż wierzch chleba będzie  brązowy ( ok 10-15 minut).

04

To wszystko! 

Komentarze   

0 #34 MałgorzataZielinska 2018-04-06 20:29
Akurat do pieczenia chleba niepotrzebny jest jakiś extra garnek. Wystarczy, aby miał odpowiednio grube ścianki i trzymał ciepło. Myśle ze bardzo drogiego byłoby mi szkoda..
Cytować
0 #33 Renata 2018-04-06 17:19
Witam, Jaki garnek żeliwny polecacie? Czy warto kupic garnek za kilkadziesiat zł? rozpiętosc cenowa jest duza, do ponad tysiaca. Mozecie polecic jakąs firmę?
Cytować
0 #32 MalgorzataZielinska 2017-12-30 17:24
Jeśli konsystencja ciasta na to pozwala i mamy wprawę w przerzucaniu ciasta do gorącego garnka to oczywiście tak.
Cytować
0 #31 Joanna 2017-12-29 22:19
Witam,mam pytanie. Piekę różne chleby w garnku żeliwnym od dłuższego czasu, ale zazwyczaj "przerzucam" je z koszyka do wyrastania do rozgrzanego już garnka. Czy w tym przypadku można zrobić to samo?
Cytować
0 #30 Edyta 2017-07-06 08:51
Cytuję Alicja:
Cytuję Edyta:
Ja czasem piekę chleby w starej, odziedziczonej po babci makutrze. Traktuję ją jak garnek rzymski.
A co z przykrywką, czy Pani makutra ma takową?

Moja makutra ma średnicę niemal identyczną jak metalowa miska z IKEA. Stawiam makutrę na samym dole piekarnika i przykrywam tą miską. Potem tylko ostrożnie trzeba zdejmować, nie ma żadnych uchwytów, więc łatwo może się z rąk wywinąć. Ale jeszcze mi się to nie zdarzyło :-)
Cytować
0 #29 Alicja 2017-07-06 08:15
Cytuję Małgorzata Zielinska:
Nie włożyłabym makutry do piekarnika ;-) Zwykle są one szkliwione z zewnątrz i nie wiadomo co tam dzieje się w tak wysokiej temperaturze.


O, to cenna uwaga, nie będe eksperymentować z makutrą. Jakiej pojemności garnek żeliwny potrzebny jest, by robić przepisy z tej strony przewidziane do garnka żeliwnego? 2,4 litra będzie dobry? czy może 4 litry potrzebne? Z góry dziękuję!
Cytować
0 #28 Małgorzata Zielinska 2017-07-06 07:00
Nie włożyłabym makutry do piekarnika ;-) Zwykle są one szkliwione z zewnątrz i nie wiadomo co tam dzieje się w tak wysokiej temperaturze.
Cytować
0 #27 Alicja 2017-07-05 16:11
Cytuję Edyta:
Ja czasem piekę chleby w starej, odziedziczonej po babci makutrze. Traktuję ją jak garnek rzymski.
A co z przykrywką, czy Pani makutra ma takową?
Cytować
+1 #26 Edyta 2017-04-19 20:05
Cytuję sylwia:
Jak uzyskać chrupiącą skórkę? Raz upiekłem i wyszedł ładny brązowiutki, jak stygł to coraz bardziej flaczał i nie był chrupiący :( Garnek namaczałem jak w opisie instrukcji.


nie namaczaj garnka i bedzie ok!Garnek rzymski trzeba namaczać, to żeliwnego nie trzeba. Ja czasem piekę chleby w starej, odziedziczonej po babci makutrze. Traktuję ją jak garnek rzymski.
Cytować
-2 #25 Nina 2017-01-08 19:26
Cytuję sylwia:
Jak uzyskać chrupiącą skórkę? Raz upiekłem i wyszedł ładny brązowiutki, jak stygł to coraz bardziej flaczał i nie był chrupiący :( Garnek namaczałem jak w opisie instrukcji.


nie namaczaj garnka i bedzie ok!
Po upieczeniu, wyjęciu z pieca, natychmiast posmaruj skórkę cieplą wodą i przykryj ściereczką. Niech tak stygnie.
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 8

Wczoraj 340

Tydzień 1761

Miesiąc 6941

Wszystkich 13291313