Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Zakwas - porady praktyczne

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 17.10.2017 06:46
    Zdecydowanie 2000.
     
  • Zakwas - porady praktyczne

    Michał Michał 16.10.2017 18:10
    Witam serdecznie. Który typ mąki lepiej się sprawdzi przy przygotowaniu zakwasu 750 czy 2000?
     
  • Moje chleby - galeria

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 14.10.2017 19:20
    Absolutnie nie mam zamiaru likwidować strony. Jeśli nie zdarzy się nic nadzwyczajnego, pewnie jeszcze ...
     
  • Zakwas - porady praktyczne

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 14.10.2017 19:11
    Zakwas może być aktywny w zimnie 1-2 dni, potem powoli się uspokaja. Ale na pewno nie jest to powodem ...
     
  • Zakwas - porady praktyczne

    Barbara Barbara 14.10.2017 18:26
    piekę chleb pszenno-żytni na zakwasie już jakiś czas,mam do Pani pytanie:dlaczego mój zakwas przechowywany ...

Potrzebny jest tylko solidny garnek żeliwny, z grubym dnem i szczelną pokrywką.

 Chleb drożdżowy z dodatkiem zakwasu

600g mąki  -  ja użyłam:

  • 100g mąka orkiszowa razowa
  • 400g mąka pszenna typ 550
  • 100g mąka żytnia jasna typ 720

do tego:

  • 400g wody
  • 3-4 łyżki zakwasu żytniego
  • 1/2  łyżeczki drożdży instant
  • 1,5 łyżeczki soli
  • kminek, miód (opcjonalnie)

Wszystkie składniki wymieszać w misce, szczelnie przykryć i pozostawić w temperaturze pokojowej na 14 do 18 godzin.

09

Garnek żeliwny wyłożyć papierem. Byle jak uformowaną bryłę ciasta zsunąć najlepiej za pomocą plastikowych szpatułek z blatu prosto do garnka. Pozostawić w zamkniętym garnku na około 2 godziny do wyrośnięcia.

03

Umieścić garnek z chlebem w zimnym piekarniku,  temperaturę ustawić na ok 240°C. Po 40 minutach pieczenia zdjąć pokrywę, można lekko spryskać wierzch chleba wodą.  Piec dalej odkryty tak długo aż wierzch chleba będzie  brązowy ( ok 10-15 minut).

04

To wszystko! 

Komentarze   

0 #30 Edyta 2017-07-06 08:51
Cytuję Alicja:
Cytuję Edyta:
Ja czasem piekę chleby w starej, odziedziczonej po babci makutrze. Traktuję ją jak garnek rzymski.
A co z przykrywką, czy Pani makutra ma takową?

Moja makutra ma średnicę niemal identyczną jak metalowa miska z IKEA. Stawiam makutrę na samym dole piekarnika i przykrywam tą miską. Potem tylko ostrożnie trzeba zdejmować, nie ma żadnych uchwytów, więc łatwo może się z rąk wywinąć. Ale jeszcze mi się to nie zdarzyło :-)
Cytować
0 #29 Alicja 2017-07-06 08:15
Cytuję Małgorzata Zielinska:
Nie włożyłabym makutry do piekarnika ;-) Zwykle są one szkliwione z zewnątrz i nie wiadomo co tam dzieje się w tak wysokiej temperaturze.


O, to cenna uwaga, nie będe eksperymentować z makutrą. Jakiej pojemności garnek żeliwny potrzebny jest, by robić przepisy z tej strony przewidziane do garnka żeliwnego? 2,4 litra będzie dobry? czy może 4 litry potrzebne? Z góry dziękuję!
Cytować
0 #28 Małgorzata Zielinska 2017-07-06 07:00
Nie włożyłabym makutry do piekarnika ;-) Zwykle są one szkliwione z zewnątrz i nie wiadomo co tam dzieje się w tak wysokiej temperaturze.
Cytować
0 #27 Alicja 2017-07-05 16:11
Cytuję Edyta:
Ja czasem piekę chleby w starej, odziedziczonej po babci makutrze. Traktuję ją jak garnek rzymski.
A co z przykrywką, czy Pani makutra ma takową?
Cytować
+1 #26 Edyta 2017-04-19 20:05
Cytuję sylwia:
Jak uzyskać chrupiącą skórkę? Raz upiekłem i wyszedł ładny brązowiutki, jak stygł to coraz bardziej flaczał i nie był chrupiący :( Garnek namaczałem jak w opisie instrukcji.


nie namaczaj garnka i bedzie ok!Garnek rzymski trzeba namaczać, to żeliwnego nie trzeba. Ja czasem piekę chleby w starej, odziedziczonej po babci makutrze. Traktuję ją jak garnek rzymski.
Cytować
-1 #25 Nina 2017-01-08 19:26
Cytuję sylwia:
Jak uzyskać chrupiącą skórkę? Raz upiekłem i wyszedł ładny brązowiutki, jak stygł to coraz bardziej flaczał i nie był chrupiący :( Garnek namaczałem jak w opisie instrukcji.


nie namaczaj garnka i bedzie ok!
Po upieczeniu, wyjęciu z pieca, natychmiast posmaruj skórkę cieplą wodą i przykryj ściereczką. Niech tak stygnie.
Cytować
0 #24 sylwia 2017-01-08 12:07
Cytuję Małgorzata Zielinska:
Chrupiąca skórka chleba domowego, to tylko w pare godzin po upieczeniu. Czy pieczony w garnku czy na kamieniu prędzej czy później skórka zmięknie.


moje chleby nigdy nie miekną :(
Cytować
+1 #23 Małgorzata Zielinska 2017-01-08 11:43
Chrupiąca skórka chleba domowego, to tylko w pare godzin po upieczeniu. Czy pieczony w garnku czy na kamieniu prędzej czy później skórka zmięknie. Tylko chleby z piekarni miewają twarda chrupiąca skórkę dłużej. Oczywiście jeśli wcześniej nie splesnieja 8)
Chyba nie chcę wiedzieć jaki dodatek to sprawia :-x Bo na pewno nie technika pieczenia.
Cytować
0 #22 sylwia 2017-01-08 10:45
Jak uzyskać chrupiącą skórkę? Raz upiekłem i wyszedł ładny brązowiutki, jak stygł to coraz bardziej flaczał i nie był chrupiący :( Garnek namaczałem jak w opisie instrukcji.

nie namaczaj garnka i bedzie ok!
Cytować
0 #21 Piotrek 2016-11-19 01:05
Mam pytanie kupiłem niedawno garnek ale rzymski ceramiczny nieszkliwiony.

Na którym poziomie go umieszczać? Podobnie jak kamień na 1 poziomie od dołu?

Jak uzyskać chrupiącą skórkę? Raz upiekłem i wyszedł ładny brązowiutki, jak stygł to coraz bardziej flaczał i nie był chrupiący :( Garnek namaczałem jak w opisie instrukcji.
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 531

Wczoraj 503

Tydzień 531

Miesiąc 10385

Wszystkich 13210241