Składniki zaczynu 200g:
- 50g zakwasu żytniego
- 75g letniej wody
- 75g białej maki żytniej
Ciasto właściwe:
- 160g zaczynu (50g odkladamy do nastepnego chleba)
- 300g wody
- 400g mąka pszenna wysokoglutenowa (użyłam 350 jasnej i 50g pszennej razowej)
- 100g mąka żytnia jasna (użyłam maki żytniej 720)
- 10g soli (1, 5 łyżeczki)
- 5g drożdży instant (1 łyzeczka) * użyłam tylko 0,5 łyzeczki, ale myśle, że można je pominąć
Zaczyn wymieszać na gładką, dość gęstą pastę. Pozostawić w temperaturze pokojowej na 8-12 godzin do przefermentowania.
Nastepnego dnia wymieszać drożdże z wodą, dodać zaczyn, mąkę oraz sól. Wyrabiać ręcznie 10 do 12 minut, mikserem na średnim biegu ok. 8 do 9 minut. Ciasto powinno być gładkie, ale dość luźne i lekko rozmazywać się na dnie miski.
Włożyć do miski wysmarowanej olejem, pozostawić do wyrośnięcia przykryte w temperaturze pokojowej na 2 do 2, 5 godziny. W trakcie wyrastania ciasta dwukrotnie odgazowywałam, wyjmując z miski i wkładając z powrotem.
Po wyrośnięciu wyłożyć na blat posypany lekko mąką, uformować bochenek, ułożyć łączeniem ciasta do góry w koszyku wyłożonym ściereczką i wysypanym dobrze mąką. Pozostawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej (powinien podwoić swoja objętość) na 1, 5 do 2 godziny. Sprawdzić wyrośnięcie za pomocą naciśnięcia palcem w powierzchnie bochenka. Jeśli zagłębienie wraca powoli do stanu pierwotnego, chleb nadaje się do pieczenia.
Nagrzać piekarnik razem z kamieniem 1 godzinę przed włożeniem chleba do temperatury 240° C. Piekarnik delikatnie spryskać woda, chleb naciąć i wkładać do naparowanego piekarnika, piec ok. 40 do 50 minut do zbrązowienia skorki.
W moim piekarniku przy zalecanej temperaturze chleb był już pięknie brązowy po 30 minutach.
Wystudzić na kratce.
Komentarze
Odgazowanie w tym wypadku polegać będzie na wyjęciu ciasta, rozpłaszczeniu go na blacie i udormowaniu ponownie w kształcie kuli poprzez zawiniecie brzegów ciasta do środka.
Oczywiście, ze każdy chleb mozna upiec w formie.
Odwrotnie jest gorzej, to znaczy nie każdy chleb pieczony w formie mozna upiec luzem.
Myślę, ze mozesz go zostawić do wyrośnięcia w lodówce. Przedtem jednak upewnij sie, ze na pewno zaczyna rosnąć.
generalnie nie wkładamy chleba do lodówki bezpośrednio po uformowaniu, tylko odczekujemy (w zależności czy jest to chleb na samym zakwasie czy z drożdżami) odpowiednio 0,5 do 1,5 godziny.
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.