Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Pieczywo drożdżowe

    MZ MZ 03.06.2022 11:35
    Ale zniknęły raptem chyba 4 przepisy np. na chleb drożdżowy tzw wiktoriański, bostonskie bułeczki ...
     
  • Pieczywo drożdżowe

    katarzyna katarzyna 03.06.2022 11:11
    A czy jeszcze gdzieś - na innych stronach, blogach, w ksiązkach ocalały? BŁAGAM o wskazówki (i pluję ...
     
  • Pieczywo drożdżowe

    MZ MZ 30.05.2022 13:55
    Przykro mi! Niestety niektóre przepisy zniknęły z przyczyn ode mnie niezależnych. Zostały ...
     
  • Pieczywo drożdżowe

    Ana Ana 30.05.2022 08:15
    Czy tu sa jakies przepisy? Gdy wchodze na "pieczywo drozdzowe" to sa same komentarze!
     
  • Prosty jasny

    MZ MZ 30.04.2022 18:05
    Nie ma czegoś takiego „zwykle” w recepturach chlebowych. To 1:1 dotyczy zwykle ;-) grubej mąki ...

 

lekka_chleba

 

Składniki zaczynu:

  • 50g zakwasu żytniego
  • 75g letniej wody
  • 75g białej maki żytniej

 

Ciasto właściwe:

 

Zaczyn wymieszać na gładką, dość gęstą oastę. Pozostawić w temperaturze pokojowej na 8-12 godzin do przefermentowania.

Następnego dnia dodać do zaczynu mąkę, wodę oraz sól. Wyrabiać ręcznie 10 do 12 minut, mikserem na średnim biegu ok. 8 do 9 minut. Ciasto powinno być gładkie, ale dość luźne i lekko rozmazywać się na dnie miski.

Włożyć do miski wysmarowanej olejem, pozostawić do wyrośnięcia, przykryte, w temperaturze pokojowej na 2 do 2, 5 godziny. (Ja dodatkowo zagniatałam chleb 2-krotnie w czasie I. wyrastania). Po wyrośnięciu wyłożyć na blat posypany lekko mąką, uformować bochenek, ułożyć łączeniem ciasta do góry w koszyku wyłożonym ściereczką i wysypanym dobrze mąką. Pozostawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej (powinien podwoić swoja objętość) na 1, 5 godziny. Sprawdzić wyrośnięcie za pomocą naciśnięcia palcem w powierzchnie wyrośniętego bochenka. Jeśli zagłąbienie wraca powoli do stanu pierwotnego, chleb nadaje się do pieczenia.

Nagrzać piekarnik razem z kamieniem 1 godzinę przed włożeniem chleba do temperatury 230° C. Bochenek delikatnie spryskać woda, posypać kminkiem, naciąć i wkładać do naparowanego piekarnika, piec ok. 30 do 40 minut do zbrązowienia skorki.

Wystudzić na kratce.

Komentarze   

0 #33 Malgorzata Zielińska 2015-05-28 11:04
Moze odrobine za geste ciasto, ale najprawdopodobniej troche sie pośpieszyłas z włożeniem do piekarnika. Chleb całkowicie wyrosniety nie ma tendencji do pękania właśnie w taki niekontrolowany sposob.
Cytować
0 #32 Ola 2015-05-28 07:41
Witam, chleb upiekłam wyszedł prawie idealny z tym że mi pękł z lekkim wyciekiem miąższu - proszę mi napisać jaka może być tego przyczyna?
Cytować
0 #31 Tomek 2014-02-15 14:14
Cześć, można. Tylko rano, przed pieczeniem pozwól mu się ocieplić przed włożeniem do piekarnika.


Cytuję Ania:
Czy można ten chlebek - na czas wyrastania - włożyć na noc do lodówki?
Cytować
0 #30 Ania 2014-02-15 12:25
Czy można ten chlebek - na czas wyrastania - włożyć na noc do lodówki?
Cytować
0 #29 iza 2014-01-27 01:50
bardzo dobry przepis upieklam go wczoraj na brytfance kamiennej I odrazu widac ze dlugo zachowa swoja swiezosc jest taki miesisty ma ladne oczka zawsze wyrabiam maszynowo ale ten dodatkowo wyjelam I wyrobilam chwile na stolnicy I oplacilo sie prawie potroil swoja objetosc w kosz podczas wyrastania dzisiaj wlasnie zagladam jeszcze raz do tego przepisu (bo juz wlasnie tez mam ta chorobe zwiazana z pieczeniem -powinnam pracowac w piekarni) I patrze a to przepis mirabelki ktorej to blog sledzilam pare lat temu I wlasciwie zaczynalam swoja przygode z chlebem -brawo za swietne przepisy
Cytować
0 #28 Kasia 2013-11-24 16:04
Czy ten chleb można upiec w garnku rzymskim?
Cytować
0 #27 Renata 2013-10-06 09:41
Już wszystko jasne.Dziękuję :-)
Cytować
0 #26 Małgorzata Zielińska 2013-10-06 09:10
Są dwie szkoły. Ja wole z olejem, bo łatwiej wyrzucić ciasto na blat i dalej go formować.
Cytować
0 #25 Renata 2013-10-06 08:47
Czy do pierwszego wyrastania ciasta trzeba koniecznie wysmarować miskę olejem czy można ją wysypać mąką?
Cytować
0 #24 Robert 2013-10-05 20:49
Cytuję Małgorzata Zielińska:
Wyglądają swietnie!

Żytni, jesli trafisz z konsystencja ciasta i odpowiednio wyrośnie nie wymaga rzeczywiście nacięcie.


Dziękuję za pochwałę od mistrzyni :D
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 123

Wczoraj 168

Tydzień 669

Miesiąc 1065

Wszystkich 13811197