Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Przechowywanie zakwasu

    MZ MZ 25.04.2017 08:57
    Wyrzuciłabym.
     
  • Przechowywanie zakwasu

    Michal Michal 25.04.2017 08:42
    Witam. Mam pytanie dotyczące zakwasu pszennego. Mój zakwas ma około 10 dni. Do tej pory wszystko było ...
     
  • Żytni z ziarnami

    karol karol 21.04.2017 07:37
    Czy ma znaczenie, czy po upieczeniu zapakuje go w folie aluminiowa czy polietylenowa? W tej folii ...
     
  • Najprostszy chleb z garnka

    Edyta Edyta 19.04.2017 20:05
    nie namaczaj garnka i bedzie ok!Garnek rzymski trzeba namaczać, to żeliwnego nie trzeba. Ja czasem piekę ...
     
  • Prosty jasny

    Tomasz Tomasz 17.04.2017 06:29
    Dzisiaj robię ten chleb z dodatkiem mąki żyniej razowej. Wg receptury Hamelmana na Vermont sourdough.

 

lekka_chleba

 

Składniki zaczynu:

  • 50g zakwasu żytniego
  • 75g letniej wody
  • 75g białej maki żytniej

 

Ciasto właściwe:

 

Zaczyn wymieszać na gładką, dość gąstą pastą. Pozostawić w temperaturze pokojowej na 8-12 godzin do przefermentowania.

następnego dnia dodać do zaczynu mąką, wodą oraz sól. Wyrabiać rącznie 10 do 12 minut, mikserem na średnim biegu ok. 8 do 9 minut. Ciasto powinno być gładkie, ale dość luźne i lekko rozmazywać się na dnie miski.

Włożyć do miski wysmarowanej olejem, pozostawić do wyrośniącia przykryte w temperaturze pokojowej na 2 do 2, 5 godziny. (Ja dodatkowo zagniatałam chleb 2-krotnie w czasie I. wyrastania). Po wyrośniąciu wyłożyć na blat posypany lekko mąką, uformować bochenek, ułożyć łączeniem ciasta do góry w koszyku wyłożonym ściereczką i wysypanym dobrze mąką. Pozostawić do wyrośniącia w temperaturze pokojowej (powinien podwoić swoja objętość) na 1, 5 godziny. Sprawdzić wyrośniącie za pomocą naciśniącia palcem w powierzchnie wyrośniątego bochenka. Jeśli zagłąbienie wraca powoli do stanu pierwotnego, chleb nadaje się do pieczenia.

Nagrzać piekarnik razem z kamieniem 1 godzinę przed włożeniem chleba do temperatury 230° C. Bochenek delikatnie spryskać woda, posypać kminkiem, naciąć i wkładać do naparowanego piekarnika, piec ok. 30 do 40 minut do zbrązowienia skorki.

Wystudzić na kratce.

Komentarze   

0 #35 Malgorzata Zielińska 2015-05-28 11:04
Moze odrobine za geste ciasto, ale najprawdopodobniej troche sie pośpieszyłas z włożeniem do piekarnika. Chleb całkowicie wyrosniety nie ma tendencji do pękania właśnie w taki niekontrolowany sposob.
Cytować
0 #34 Ola 2015-05-28 07:41
Witam, chleb upiekłam wyszedł prawie idealny z tym że mi pękł z lekkim wyciekiem miąższu - proszę mi napisać jaka może być tego przyczyna?
Cytować
0 #33 Tomek 2014-02-15 14:14
Cześć, można. Tylko rano, przed pieczeniem pozwól mu się ocieplić przed włożeniem do piekarnika.


Cytuję Ania:
Czy można ten chlebek - na czas wyrastania - włożyć na noc do lodówki?
Cytować
0 #32 Ania 2014-02-15 12:25
Czy można ten chlebek - na czas wyrastania - włożyć na noc do lodówki?
Cytować
0 #31 iza 2014-01-27 01:50
bardzo dobry przepis upieklam go wczoraj na brytfance kamiennej I odrazu widac ze dlugo zachowa swoja swiezosc jest taki miesisty ma ladne oczka zawsze wyrabiam maszynowo ale ten dodatkowo wyjelam I wyrobilam chwile na stolnicy I oplacilo sie prawie potroil swoja objetosc w kosz podczas wyrastania dzisiaj wlasnie zagladam jeszcze raz do tego przepisu (bo juz wlasnie tez mam ta chorobe zwiazana z pieczeniem -powinnam pracowac w piekarni) I patrze a to przepis mirabelki ktorej to blog sledzilam pare lat temu I wlasciwie zaczynalam swoja przygode z chlebem -brawo za swietne przepisy
Cytować
0 #30 Kasia 2013-11-24 16:04
Czy ten chleb można upiec w garnku rzymskim?
Cytować
0 #29 Renata 2013-10-06 09:41
Już wszystko jasne.Dziękuję :-)
Cytować
0 #28 Małgorzata Zielińska 2013-10-06 09:10
Są dwie szkoły. Ja wole z olejem, bo łatwiej wyrzucić ciasto na blat i dalej go formować.
Cytować
0 #27 Renata 2013-10-06 08:47
Czy do pierwszego wyrastania ciasta trzeba koniecznie wysmarować miskę olejem czy można ją wysypać mąką?
Cytować
0 #26 Robert 2013-10-05 20:49
Cytuję Małgorzata Zielińska:
Wyglądają swietnie!

Żytni, jesli trafisz z konsystencja ciasta i odpowiednio wyrośnie nie wymaga rzeczywiście nacięcie.


Dziękuję za pochwałę od mistrzyni :D
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 304

Wczoraj 561

Tydzień 1424

Miesiąc 15891

Wszystkich 13131930