Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Prosty jasny

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 23.06.2017 17:11
    Chleb zawsze przykrywamy przy wyrastaniu. Im szczelniejsze przykrycie, tym większa szansa, ze wierzch ...
     
  • Prosty jasny

    grazyna grazyna 22.06.2017 08:39
    prosze mi powiedziec ,gdy wkladamy surowe ciasto do lodowki ,tak jak przy wyrastaniu w temper.pokoj.trzeba ...
     
  • Wyrastanie i formowanie chleba

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 11.06.2017 18:05
    Błąd jest przede wszystkim w przepisie na chleb. Na pierwszy rzut oka widać, ze jest w nim za mało ...
     
  • Wyrastanie i formowanie chleba

    Teresa Teresa 11.06.2017 16:34
    Mój chleb po raz 3 się nie udał. Co jest nie tak? Przepis na zakwas: 100 g mąki żytniej + 100 ml ...
     
  • Chleb belgijski

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 09.06.2017 13:17
    Bardzo chętnie, ale jakie jest pytanie ??

 

 

Receptury znajdziecie w panelu po lewej stronie.
Podzielone sa na:
szybkie drożdżowe wypieki,
na których przygotowanie nie trzeba poświęcić wiecej niż 1,5 godziny 
oraz te sporządzane na zaczynie drożdżowym.

Komentarze   

0 #17 Małgorzata Zielińska 2015-11-11 22:33
Przyczyn moze byc kilka:
- za dużo drozdzy,
- za długie wyrastanie
- nieprawidłowa temperatura pieczenia
Cytować
-2 #16 Maria 2015-11-11 16:11
Robie chleby drozdzowe,mieszane,z maki orkiszowej pelnoziarnistej z dodatkiem maki owsianej,lub gryczanej.Wyrastaja pieknie,a po wlozeniu do piekarnika-lekko siadaja i maja menisk wklesly.JAKI ROBIE BLAD? Pozdawiam
Cytować
+3 #15 pati 2015-02-11 08:22
Cytuję Joanna:
Witam, piekę chleby w automatycznym wypiekaczu, takie zwykłe (mąka, woda, sól, cukier i suszone drożdże). Za każdym razem wychodzi mi bardzo twarda i gruba skórka :( Co mogę zrobić żeby chleb był cały miękki? Jakaś zmiana przepisu czy coś...? Będę wdzięczna za radę :)

Pati
Po wyjęciu z maszyny nakryj ciepły chleb duża plastikowa miską (tak by pokryła cały chlebek niekoniecznie go dotykając) ja zostawiam tak nakryty na desce drewnianej na cala noc i rano cały jest bardzo miękki.
Cytować
0 #14 Joanna 2015-02-10 10:23
Witam, piekę chleby w automatycznym wypiekaczu, takie zwykłe (mąka, woda, sól, cukier i suszone drożdże). Za każdym razem wychodzi mi bardzo twarda i gruba skórka :( Co mogę zrobić żeby chleb był cały miękki? Jakaś zmiana przepisu czy coś...? Będę wdzięczna za radę :)
Cytować
+1 #13 Piotr 2014-10-18 11:58
bardzo dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi. Napiszę jak to wyszło. Pierwszy sposób odpada bo wysłałbym córkę do szkoły bez świeżej bułki. Drugi zdecydowanie lepszy.
Cytować
0 #12 Małgorzata Zielinska 2014-10-18 10:34
Cytuję Piotr:

Który z przepisów będzie się najlepiej nadawał do takiej operacji?

W zasadzie każde drozdzowe mozna potraktować w ten sposób.
Cytować
0 #11 Małgorzata Zielinska 2014-10-18 10:27
Sa dwie możliwości. Albo zagniatasz ciasto i wstawiasz je szczelnie zamkniete po 15-20 minutach do lodówki na noc. Rano wyjmujesz i po pół godzinie formujesz bułki, ktore musza jeszcze mniej wiecej 20 min rosnąć. W ten sposób masz gotowe pieczywo dopiero po 1,5 godz.
Drugi sposób to zagniatasz ciasto wieczorem, odstawiasz do pierwszego rośnięcia i formujesz. Uformowane wkładasz na blasze przykryte folia do lodówki. Zazwyczaj takie bułki sa juz dobrze wyrośnięte po nocy spędzonej w zimnie, wiec rano wystarczy 10-15 minut zeby je upiec.
Druga wersja jest szybsza, ale musisz mieć troche wiecej miejsca w lodowce :-)
Cytować
+1 #10 Piotr 2014-10-18 08:16
a do lodówki po drugim wyrośnięciu?
Który z przepisów będzie się najlepiej nadawał do takiej operacji?
Cytować
0 #9 Małgorzata Zielinska 2014-10-17 19:53
Jakimś wyjściem jest oczywiscie schłodzenie w lodowce juz uformowanych wieczorem np drożdżówek czy bułek a rano wstawienie ich po krótkim ociepleniu do piekarnika.
Cytować
0 #8 Piotr 2014-10-17 15:21
dziękuję za szybką odpowiedź.
Pozostaje mi wrócić do maszyny, tzn. kupić nową w miejsce padniętej.
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 253

Wczoraj 420

Tydzień 253

Miesiąc 10285

Wszystkich 13160095