Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Pieczywo na zakwasie

    MałgorzataZielinska MałgorzataZielinska 31.03.2020 06:51
    Chleb w foremce nawet z kiepskiej mąki wyrasta lepiej ponieważ jest wspomagany przez boki formy/koszyka.
     
  • Pieczywo na zakwasie

    Hanna Hanna 31.03.2020 00:15
    Mam pytanie co robie nie tak, ze chleb francuski (z pani przepisu) w foremce wyrasta pieknie i ladnie ...
     
  • Pieczywo na zakwasie

    MałgorzataZielinska MałgorzataZielinska 30.03.2020 19:59
    Powodów może być dużo: 1) za gęste ciasto 2) za mało wyrośnięte ciasto 3) za niska lub za wysoka ...
     
  • Pieczywo na zakwasie

    JOLANTA JOLANTA 30.03.2020 14:01
    Dlaczego pęka mi chleb?
     
  • Pieczywo drożdżowe

    Bożena Bożena 30.03.2020 11:47
    Pani Małgorzato, bardzo dziękuję. :lol: Spróbuję jeszcze dzisiaj, chociaż opis wykonania pozostawia za ...

 

 

Receptury znajdziecie w panelu po lewej stronie.
Podzielone sa na:
szybkie drożdżowe wypieki,
na których przygotowanie nie trzeba poświęcić wiecej niż 1,5 godziny 
oraz te sporządzane na zaczynie drożdżowym.

Komentarze   

0 #25 Bożena 2020-03-30 11:47
Pani Małgorzato, bardzo dziękuję. :lol:
Spróbuję jeszcze dzisiaj, chociaż opis wykonania pozostawia za dużo swobody. Zastanawiam się nad mąką, której powinnam użyć i temperaturą, do której mieszaninę podgrzać. Ponieważ przeprowadzę "eksperyment", to powinnam się liczyć z niepowodzeniem. ;-)
Cytować
0 #24 MałgorzataZielinska 2020-03-29 12:40
Dzień Dobry Pani Bożeno, bardzo to ciekawe.. Tez zaczęłam szperać i znalazłam taki przepis:

„Jak zrobić drożdże w domu

Bierzemy pół litra wody, wkładamy chmiel 3 łyżki i gotujemy na małym ogniu. Przesączyć przez sito, ostudzić i dodać miód do jednej łyżki. Włóż mąkę do około połowy szklanki i podgrzej. Jeśli wszystko zostało zrobione poprawnie, drożdże chmielowe powinny zwiększyć objętość. Możesz przechowywać go przez długi czas, aby pleśń się nie utworzyła, dlatego lepiej jest w zamkniętym pojemniku, ale nie zapomnij okresowo przemieszać drożdże chmielowe z mąką, aby drożdże nie umarły.”

Nie mam chmielu, wiec nie wypróbuje, i nie jestem pewna czy w tej chwili łatwiej o chmiel czy drożdże?
Pozdrawiam M
Cytować
0 #23 Bożena 2020-03-29 11:31
Dzień dobry Pani Małgorzato,
Wczoraj niosła znajoma "z widzenia" chleb z zakupu. Mimochodem powiedziałam,że od lat już nie mam problemu z pieczywem, bo go sama piekę, ale na zakwasach. Usłyszałam w odpowiedzi, że piekłaby, gdyby miała drożdże. Mogłaby te drożdże zrobić sama, ale coś tam .....
Skorzystałam z przeglądarki, ale tych kilka opisów np. z szyszek chmielu, które znalazłam są "owocem" translatora, więc brzmią nieprzekonywująco nawet do zrobienia eksperymentu. Mam jeszcze pudło chmielu, który własnoręcznie ususzyłam i zamiast do płukania włosów mogłabym zrobić z nich "coś" przydatniejszego.
Czy kiedykolwiek robiła Pani drożdże dla swoich potrzeb?
Czekam również na odpowiedź negatywną.
Cytować
+1 #22 MałgorzataZielinska 2020-03-03 20:20
Nigdy nie robiłam bułek z samej maki żytniej wiec nie umiem poradzić. W przepisie z którego Pani korzysta powinno być to napisane, inaczej jest mało wiarygodny.
Ja po prostu dodałabym trochę mąki pszennej wtedy wyrabianie i konsystencja ciasta będzie lepsza.
Cytować
0 #21 Xxx 2020-03-03 12:24
Dzień dobry,
Mam pytanie dotyczące wyrabiania ciasta na bułki żytnie. Nie korzystam akurat z przepisu z tej strony, ale mam nadzieję, że i tak otrzymam odpowiedź ;). Mianowicie nie wiem, jak długo wyrabiać ciasto. Wiem, że mąka żytnia nie lubi długiego wyrabiania, ale jak jest w przypadki bułek? Używam mąki żytniej typ 720, drożdży i zakwasu (niestety pieczywo na samym zakwasie mi nie służy). Ciasto drożdżowe jednak trzeba wyrabiać. A jak jest z takim zakwasowo-drożdżowym? Po czym poznać, że jest wyrobione?
Z góry dziękuję za pomoc ;).
Cytować
+1 #20 MZ 2019-05-29 06:34
To raczej normalne. Pieczywo drożdżowe jest świeże i chrupiące tylko w kilka godzin po upieczeniu. Potem robi się gumowate
Cytować
0 #19 Paulina 2019-05-28 15:18
Cześć
Mam taki problem. Rano pieke bajgle w pracy i przez kilka godzin są okej chrupiące a później się robią gumowe. Przechowujemy je w plastikowym pojemniku ale nie jest zamknięty tylko przykryty nie do końca. W czym może być problem ? Inaczej przechowywać czy co?
Proszę pomóżcie :-* :oops:
Cytować
0 #18 MZ 2019-01-27 12:55
Tak, każdy chleb wyjęty z formy może/powinien być dopieczony luzem w piekarniku. Na jak długo, możemy to ocenić po wyglądzie przypieczonej skórki i jej twardości. Ja często chleb foremkowy zostawiam w wyłączonym, wygasającym piekarniku, przedtem lekko spryskawszy go woda.
Cytować
0 #17 Halina 2019-01-27 08:19
Witam, jeśli chleb drożdżowy po wyjęciu z foremki nie ma odpowiedniego odgłosu po popukaniu, czy można gjeszcze raz włożyć do piekarnika i na jaki czas. Pozdrawiam
Cytować
+1 #16 Małgorzata Zielińska 2015-11-11 22:33
Przyczyn moze byc kilka:
- za dużo drozdzy,
- za długie wyrastanie
- nieprawidłowa temperatura pieczenia
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 421

Wczoraj 1468

Tydzień 1889

Miesiąc 28722

Wszystkich 13532494