Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Pieczywo mieszane

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 02.10.2019 13:52
    Smak i zapach chleba zależy od rodzaju mąki i dodatków. Zapach to właściwie tylko w czasie pieczenia ...
     
  • Pieczywo mieszane

    Anna Anna 02.10.2019 08:58
    Witam Od jakiegoś czasu mam problem z pieczeniem chleba Po upieczeniu nie pachnie i bez smaku sol ...
     
  • Przechowywanie zakwasu

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 25.09.2019 19:03
    To jest akurat niezbyt korzystny czas dla zakwasu. Nagle zrobiło się zimno. Mój zakwas (16letni) tez ...
     
  • Przechowywanie zakwasu

    Maria Kiniorska Maria Kiniorska 25.09.2019 17:16
    Witam, Miałam wieloletni (około 10 lat), bardzo mocny zakwas, piekłam chleb regularnie , na początku ...
     
  • Wyrastanie i formowanie chleba

    MZ MZ 16.09.2019 12:48
    Ciasto w piekarniku nie rośnie! Błędem jest jeśli opada, a tu przyczyna może być przerosniecie (zbyt ...

 

 

Receptury znajdziecie w panelu po lewej stronie.
Podzielone sa na:
szybkie drożdżowe wypieki,
na których przygotowanie nie trzeba poświęcić wiecej niż 1,5 godziny 
oraz te sporządzane na zaczynie drożdżowym.

Komentarze   

+1 #20 MZ 2019-05-29 06:34
To raczej normalne. Pieczywo drożdżowe jest świeże i chrupiące tylko w kilka godzin po upieczeniu. Potem robi się gumowate
Cytować
0 #19 Paulina 2019-05-28 15:18
Cześć
Mam taki problem. Rano pieke bajgle w pracy i przez kilka godzin są okej chrupiące a później się robią gumowe. Przechowujemy je w plastikowym pojemniku ale nie jest zamknięty tylko przykryty nie do końca. W czym może być problem ? Inaczej przechowywać czy co?
Proszę pomóżcie :-* :oops:
Cytować
0 #18 MZ 2019-01-27 12:55
Tak, każdy chleb wyjęty z formy może/powinien być dopieczony luzem w piekarniku. Na jak długo, możemy to ocenić po wyglądzie przypieczonej skórki i jej twardości. Ja często chleb foremkowy zostawiam w wyłączonym, wygasającym piekarniku, przedtem lekko spryskawszy go woda.
Cytować
0 #17 Halina 2019-01-27 08:19
Witam, jeśli chleb drożdżowy po wyjęciu z foremki nie ma odpowiedniego odgłosu po popukaniu, czy można gjeszcze raz włożyć do piekarnika i na jaki czas. Pozdrawiam
Cytować
+1 #16 Małgorzata Zielińska 2015-11-11 22:33
Przyczyn moze byc kilka:
- za dużo drozdzy,
- za długie wyrastanie
- nieprawidłowa temperatura pieczenia
Cytować
-3 #15 Maria 2015-11-11 16:11
Robie chleby drozdzowe,mieszane,z maki orkiszowej pelnoziarnistej z dodatkiem maki owsianej,lub gryczanej.Wyrastaja pieknie,a po wlozeniu do piekarnika-lekko siadaja i maja menisk wklesly.JAKI ROBIE BLAD? Pozdawiam
Cytować
+3 #14 pati 2015-02-11 08:22
Cytuję Joanna:
Witam, piekę chleby w automatycznym wypiekaczu, takie zwykłe (mąka, woda, sól, cukier i suszone drożdże). Za każdym razem wychodzi mi bardzo twarda i gruba skórka :( Co mogę zrobić żeby chleb był cały miękki? Jakaś zmiana przepisu czy coś...? Będę wdzięczna za radę :)

Pati
Po wyjęciu z maszyny nakryj ciepły chleb duża plastikowa miską (tak by pokryła cały chlebek niekoniecznie go dotykając) ja zostawiam tak nakryty na desce drewnianej na cala noc i rano cały jest bardzo miękki.
Cytować
0 #13 Joanna 2015-02-10 10:23
Witam, piekę chleby w automatycznym wypiekaczu, takie zwykłe (mąka, woda, sól, cukier i suszone drożdże). Za każdym razem wychodzi mi bardzo twarda i gruba skórka :( Co mogę zrobić żeby chleb był cały miękki? Jakaś zmiana przepisu czy coś...? Będę wdzięczna za radę :)
Cytować
+1 #12 Piotr 2014-10-18 11:58
bardzo dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi. Napiszę jak to wyszło. Pierwszy sposób odpada bo wysłałbym córkę do szkoły bez świeżej bułki. Drugi zdecydowanie lepszy.
Cytować
-1 #11 Małgorzata Zielinska 2014-10-18 10:34
Cytuję Piotr:

Który z przepisów będzie się najlepiej nadawał do takiej operacji?

W zasadzie każde drozdzowe mozna potraktować w ten sposób.
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 208

Wczoraj 241

Tydzień 1714

Miesiąc 3141

Wszystkich 13458805