Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • O mnie

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 08.04.2019 14:24
    Winna może być mąka, temperatura otoczenia, wilgotność etc. - Jeśli mąka to radziłabym dodać trochę innej ...
     
  • O mnie

    AgaD AgaD 08.04.2019 11:41
    Popsuly mi sie orkiszowe chleby, 2 miesiace wychodzily ok i nagle mi sie popsuly. Ciasto luzniejsze i ...
     
  • warsztaty pieczenia chleba

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 07.04.2019 18:33
    [ Nie prowadzę już od dawna warsztatów z pieczenia. Pozdrawiam
     
  • warsztaty pieczenia chleba

    Magda Magda 07.04.2019 09:08
    Witam, czy beda organizowane w najlbiższych miesiącach warsztaty? Jeśli tak proszę o podanie miejscowosci ...
     
  • O mnie

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 06.04.2019 20:53
    No tak, teraz rozumiem. Zielona Wyspa to wyzwanie jeśli chodzi o pieczenie chleba. Wiem coś o tym ...

 

 

Receptury znajdziecie w panelu po lewej stronie.
Podzielone sa na:
szybkie drożdżowe wypieki,
na których przygotowanie nie trzeba poświęcić wiecej niż 1,5 godziny 
oraz te sporządzane na zaczynie drożdżowym.

Komentarze   

0 #19 MZ 2019-01-27 12:55
Tak, każdy chleb wyjęty z formy może/powinien być dopieczony luzem w piekarniku. Na jak długo, możemy to ocenić po wyglądzie przypieczonej skórki i jej twardości. Ja często chleb foremkowy zostawiam w wyłączonym, wygasającym piekarniku, przedtem lekko spryskawszy go woda.
Cytować
0 #18 Halina 2019-01-27 08:19
Witam, jeśli chleb drożdżowy po wyjęciu z foremki nie ma odpowiedniego odgłosu po popukaniu, czy można gjeszcze raz włożyć do piekarnika i na jaki czas. Pozdrawiam
Cytować
+1 #17 Małgorzata Zielińska 2015-11-11 22:33
Przyczyn moze byc kilka:
- za dużo drozdzy,
- za długie wyrastanie
- nieprawidłowa temperatura pieczenia
Cytować
-3 #16 Maria 2015-11-11 16:11
Robie chleby drozdzowe,mieszane,z maki orkiszowej pelnoziarnistej z dodatkiem maki owsianej,lub gryczanej.Wyrastaja pieknie,a po wlozeniu do piekarnika-lekko siadaja i maja menisk wklesly.JAKI ROBIE BLAD? Pozdawiam
Cytować
+3 #15 pati 2015-02-11 08:22
Cytuję Joanna:
Witam, piekę chleby w automatycznym wypiekaczu, takie zwykłe (mąka, woda, sól, cukier i suszone drożdże). Za każdym razem wychodzi mi bardzo twarda i gruba skórka :( Co mogę zrobić żeby chleb był cały miękki? Jakaś zmiana przepisu czy coś...? Będę wdzięczna za radę :)

Pati
Po wyjęciu z maszyny nakryj ciepły chleb duża plastikowa miską (tak by pokryła cały chlebek niekoniecznie go dotykając) ja zostawiam tak nakryty na desce drewnianej na cala noc i rano cały jest bardzo miękki.
Cytować
-1 #14 Joanna 2015-02-10 10:23
Witam, piekę chleby w automatycznym wypiekaczu, takie zwykłe (mąka, woda, sól, cukier i suszone drożdże). Za każdym razem wychodzi mi bardzo twarda i gruba skórka :( Co mogę zrobić żeby chleb był cały miękki? Jakaś zmiana przepisu czy coś...? Będę wdzięczna za radę :)
Cytować
+1 #13 Piotr 2014-10-18 11:58
bardzo dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi. Napiszę jak to wyszło. Pierwszy sposób odpada bo wysłałbym córkę do szkoły bez świeżej bułki. Drugi zdecydowanie lepszy.
Cytować
-1 #12 Małgorzata Zielinska 2014-10-18 10:34
Cytuję Piotr:

Który z przepisów będzie się najlepiej nadawał do takiej operacji?

W zasadzie każde drozdzowe mozna potraktować w ten sposób.
Cytować
-1 #11 Małgorzata Zielinska 2014-10-18 10:27
Sa dwie możliwości. Albo zagniatasz ciasto i wstawiasz je szczelnie zamkniete po 15-20 minutach do lodówki na noc. Rano wyjmujesz i po pół godzinie formujesz bułki, ktore musza jeszcze mniej wiecej 20 min rosnąć. W ten sposób masz gotowe pieczywo dopiero po 1,5 godz.
Drugi sposób to zagniatasz ciasto wieczorem, odstawiasz do pierwszego rośnięcia i formujesz. Uformowane wkładasz na blasze przykryte folia do lodówki. Zazwyczaj takie bułki sa juz dobrze wyrośnięte po nocy spędzonej w zimnie, wiec rano wystarczy 10-15 minut zeby je upiec.
Druga wersja jest szybsza, ale musisz mieć troche wiecej miejsca w lodowce :-)
Cytować
+1 #10 Piotr 2014-10-18 08:16
a do lodówki po drugim wyrośnięciu?
Który z przepisów będzie się najlepiej nadawał do takiej operacji?
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 83

Wczoraj 459

Tydzień 2815

Miesiąc 8498

Wszystkich 13416788