Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Pieczywo drożdżowe

    MZ MZ 03.06.2022 11:35
    Ale zniknęły raptem chyba 4 przepisy np. na chleb drożdżowy tzw wiktoriański, bostonskie bułeczki ...
     
  • Pieczywo drożdżowe

    katarzyna katarzyna 03.06.2022 11:11
    A czy jeszcze gdzieś - na innych stronach, blogach, w ksiązkach ocalały? BŁAGAM o wskazówki (i pluję ...
     
  • Pieczywo drożdżowe

    MZ MZ 30.05.2022 13:55
    Przykro mi! Niestety niektóre przepisy zniknęły z przyczyn ode mnie niezależnych. Zostały ...
     
  • Pieczywo drożdżowe

    Ana Ana 30.05.2022 08:15
    Czy tu sa jakies przepisy? Gdy wchodze na "pieczywo drozdzowe" to sa same komentarze!
     
  • Prosty jasny

    MZ MZ 30.04.2022 18:05
    Nie ma czegoś takiego „zwykle” w recepturach chlebowych. To 1:1 dotyczy zwykle ;-) grubej mąki ...

 

 

Receptury znajdziecie w panelu po lewej stronie.
Podzielone sa na:
szybkie drożdżowe wypieki,
na których przygotowanie nie trzeba poświęcić wiecej niż 1,5 godziny 
oraz te sporządzane na zaczynie drożdżowym.

Komentarze   

0 #30 MZ 2022-06-03 11:35
Ale zniknęły raptem chyba 4 przepisy np. na chleb drożdżowy tzw wiktoriański, bostonskie bułeczki i jeszcze coś. Reszta, czyli kilkadziesiąt przepisów jest :lol: :lol:
Cytować
0 #29 katarzyna 2022-06-03 11:11
Cytuję MZ:
Cytuję Ana:
Czy tu sa jakies przepisy? Gdy wchodze na "pieczywo drozdzowe" to sa same komentarze!

Przykro mi! Niestety niektóre przepisy zniknęły z przyczyn ode mnie niezależnych. Zostały przepisy drożdżowe na zaczynie.

A czy jeszcze gdzieś - na innych stronach, blogach, w ksiązkach ocalały? BŁAGAM o wskazówki (i pluję sobie w brodę, ze nie zapisywała, bo przecież zawsze sprawdzę w sieci:(
Cytować
0 #28 MZ 2022-05-30 13:55
Cytuję Ana:
Czy tu sa jakies przepisy? Gdy wchodze na "pieczywo drozdzowe" to sa same komentarze!

Przykro mi! Niestety niektóre przepisy zniknęły z przyczyn ode mnie niezależnych. Zostały przepisy drożdżowe na zaczynie.
Cytować
0 #27 Ana 2022-05-30 08:15
Czy tu sa jakies przepisy? Gdy wchodze na "pieczywo drozdzowe" to sa same komentarze!
Cytować
0 #26 Eugeniusz 2020-08-11 08:29
Witam, pozdraeiam prowadzaca ten blog i wszystkich forumowiczow. Mysle, iz problemy z drozdzami sie skonczyly. Waznym doswiadczenien pozostanie fakt, iz do wypiekow wystarczy ulamek tego, co normalnie uzywalismy, ze istnieje lievito madre i poolisch.
Mam jednak rowniez zapytanie. Dotyczy ono zwyklych bulek, takich jakie chyba tylko na Sladku mozna bylo kupic, daeniej za 50 groszy. Owalne, z przedzialkien, skörka bardzo chrupiaca a w srodku lekko wilgotne i ciagnacy miekisz. Swieze byly najlepsze. Kto zna recepture i technologie wypieku? Eksperymentowalrm juz z zakwasem, slodem, dojzewanirm ciasta przez noc i zaparowanirm piekarnika. Wychodzi...ciabatta.
Cytować
0 #25 Bożena 2020-04-07 12:20
Bułki na "chmielowych drożdżach" = sztuk 12 z 0,5 kg mąki - wypada zjeść bez apetytu. Są przeciwieństwem udanego wypieku. :oops: Zrobię kolejną próbę. Wprowadzę jakieś modyfikacje. Odezwę się dopiero wtedy, gdy odniosę sukces.
Cytować
0 #24 MałgorzataZielinska 2020-04-05 20:09
A Ja wyczytałam dzisiaj taki pomysl na zrobienie drożdży; Gdy zabraknie drożdży, można samemu.... 1,5 łyżki mąki 1,5 łyżeczki cukru 150 ml piwa dobrze wymieszać wyrobić i pozostawić w temperaturze pokojowej na całą noc . Z tej ilości w przeliczeniu będzie ok 70 g drożdży...
Ale piwo musi być niepasteryzowane.
Pozdrawiam
PS. Mój adres mailowy jest w kilku miejscach
Cytować
0 #23 Bożena 2020-04-05 18:41
Pani Małgorzato, prowadzę równocześnie "chmielowe drożdże" na bazie razowych mąk: orkiszowej i żytniej. Niebawem będą miały po 5 dni.
Trzymam w cieple, mieszam i dodaję mąki.
Gdybym do tradycyjnego zakwasu dodawała mąki bez dolewania wody, to nic z tego by nie wyszło.
W przypadku prowadzenia "chmielowego niby zakwasu" w ogóle nie dolewam płynów a konsystencja mieszanin jest płynna.
Pęcherzyków jest mnóstwo. Zapach nijaki.
Po niedzieli spróbuję upiec bułki i chleb.
Szkoda, że zniknął adres e-mail. Skopiowałam trochę ciekawych info na temat, którym się "chwilowo" zajęłam i prawdopodobnie na dłuuuuuużej.
Cytować
0 #22 Bożena 2020-03-30 11:47
Pani Małgorzato, bardzo dziękuję. :lol:
Spróbuję jeszcze dzisiaj, chociaż opis wykonania pozostawia za dużo swobody. Zastanawiam się nad mąką, której powinnam użyć i temperaturą, do której mieszaninę podgrzać. Ponieważ przeprowadzę "eksperyment", to powinnam się liczyć z niepowodzeniem. ;-)
Cytować
0 #21 MałgorzataZielinska 2020-03-29 12:40
Dzień Dobry Pani Bożeno, bardzo to ciekawe.. Tez zaczęłam szperać i znalazłam taki przepis:

„Jak zrobić drożdże w domu

Bierzemy pół litra wody, wkładamy chmiel 3 łyżki i gotujemy na małym ogniu. Przesączyć przez sito, ostudzić i dodać miód do jednej łyżki. Włóż mąkę do około połowy szklanki i podgrzej. Jeśli wszystko zostało zrobione poprawnie, drożdże chmielowe powinny zwiększyć objętość. Możesz przechowywać go przez długi czas, aby pleśń się nie utworzyła, dlatego lepiej jest w zamkniętym pojemniku, ale nie zapomnij okresowo przemieszać drożdże chmielowe z mąką, aby drożdże nie umarły.”

Nie mam chmielu, wiec nie wypróbuje, i nie jestem pewna czy w tej chwili łatwiej o chmiel czy drożdże?
Pozdrawiam M
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 52

Wczoraj 132

Tydzień 473

Miesiąc 1544

Wszystkich 13942876