Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Chleb powszedni

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 28.09.2020 17:50
    Tak, zaczynu powinno być tylko 200g, czyli składniki należy podzielić przez 2.
     
  • Chleb powszedni

    Mikołaj Mikołaj 28.09.2020 15:18
    Dzień dobry, Czy chcąc robić jeden bochenek zmniejszam też odpowiednio proporcję zaczynu?
     
  • Szybki chleb na trudny czas

    MZ MZ 19.09.2020 10:58
    Powaznie. Przy tak długim czasie wyrastania absolutnie wystarczy. Nigdy nie używam 25g drożdży na ...
     
  • Szybki chleb na trudny czas

    hmm hmm 19.09.2020 09:41
    Poważnie 8g świeżych drożdży wystarczy na 0,5kg mąki? W większości przepisów jest to ok 25g świeżych ...
     
  • Biały chleb z SF

    Katalein Katalein 16.09.2020 07:16
    A u mnie jest często tak, że właśnie chleb, który długo (np. przez noc) stał w lodówce, bardziej ...

franucskiiii

Chleb w typie francuskim na zaczynie pszennym

  • 8-12 godzin fermentacja zaczynu
  • 20 minut autoliza i mieszanie składników ciasta
  • 2,5 do 3,5 godziny - wyrastanie z 2-krotnym odgazowywaniem
  • 3 do 4,5 godzin drugie rośniecie
  • 35 do 40 minut pieczenie

 

Zaczyn 270g

  • 50g zakwas (użyłam żytniego, uaktywnionego na dzień wcześniej w dwóch etapach)
  • 80g woda letnia
  • 140g mąka pszenna 550

 

Składniki zaczynu wymieszać, pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej do przefermentowania na 8-12 godzin. Zaczyn powinien mieć konsystencje dość gęstego, zwartego ciasta.

Ciasto właściwe:

Wymieszać wodę z całą mąką do połączenia składników, odstawić na 20 minut.

Dodać zaczyn oraz sól. Wyrabiać ręcznie 10 minut, mikserem na średnim biegu ok. 5 minut. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.

Włożyć do miski wysmarowanej olejem, pozostawić do wyrośnięcia przykryte w temperaturze pokojowej na 2, 5 do 3, 5 godziny. Po jednej godzinie wyjąc ciasto z miski, żeby usunąć nadmiar gazów, rozpłaszczyć na blacie i zwinąć ponownie formując kule. Można tę czynność powtórzyć jeszcze raz po upływie godziny.

Po wyrośnięciu wyłożyć na blat posypany lekko mąką, podzielić na 2 części. Z każdej uformować bochenek, ułożyć łączeniem ciasta do góry, w koszykach wyłożonych ściereczką i wysypanych dobrze mąką. Pozostawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej (powinien prawie podwoić swoja objętość) na o 3 godziny. Można rownież bochenek, dobrze przykryty folia, włożyć do lodówki.

Sprawdzić wyrośnięcie ciasta za pomocą naciśnięcia palcem na powierzchnie bochenka. Jeśli zagłębienie wraca powoli do stanu pierwotnego, chleb nadaje się do pieczenia.

Nagrzać piekarnik razem z kamieniem 1 godzinę przed włożeniem chleba w temperaturze 230° C. Bochenki naciąć i wkładać do naparowanego piekarnika. Po 15 minutach zredukować temperaturę do 200° C i piec dalej ok. 20 do 25 minut do zbrązowienia skórki.

Jest to smaczny, jasny chleb na zakwasie z pięknym miąższem i delikatną chrupiącą skórką.

 

Ze względu na panujące akurat upały, upiekłam go w formie - pieczony w formie bochenka na kamieniu na pewno zyska na urodzie.

Komentarze   

-1 #6 Kuchareczka 2016-04-10 11:46
Hej ,właśnie wpadłam na twoją stronę i widzę że masz bardzo dobrą opinię i dużo fajnych przepisów. Skorzystam z nich na pewno dam znać jak wyszło. Pozdrawiam serdecznie. :-)
Cytować
0 #5 mirabbelka 2012-09-06 14:57
W praktyce oznacza to, ze wyjelam stary zakwas z lodówki, ocieplilam i dodalam mu mąką i wodą, odstawilam na kilka godzin i czynność te powtorzylam. Można wtedy cześć zakwasu odrzucić po pierwszym etapie. Robi się tak, żeby wzmocnić nieuzywany przez dłuższy czas zakwas. Wskazane, jeśli chcemy otrzymać lepszy jakościowo chleb (lekki i pulchny, podobny do drozdzowego).
Cytować
0 #4 robert 2012-09-06 14:46
Też jestem ciekawy co oznacza, ze zakwas został uaktywniony w dwóch etapach.
Jeszcze nie spotkałem się z takim zwrotem na tych stronach.
Cytować
-1 #3 kotka-psotka 2011-10-21 20:12
Genialny chleb, moj ulubiony. Ma lekko kwaskowaty smak, puszysty miazsz i pachnie wspaniale. Pieklam na blasze (wyrastal w podluznym koszyku) - podczas pieczenia jeszcze bardziej sie podniosl, i w garnku rzymskim - tez rewelacja. Moja rodzina je go na codzien, pieke wiecej, kroje na kromki i zamrazam. Codziennie rano mam pyszny swiezy chlebek. Pozdrawiam autorke tego blogu i Domowej piekarni - jestes niezastapiona :)
Cytować
+1 #2 aneta 2011-04-29 06:38
Witam mam takie zapytanie, co oznacza, ze zakwas został uaktywniony w dwóch etapach? bardzo proszą o odpowiedź, bo chciałabym zrobić ten chlebek
Cytować
-1 #1 Aga 2010-12-18 23:48
Wspaniały wiejski bochen :lol: Wyrastał w koszyku, piekłam na kamieniu. Świetny w obróbce, pięknie wyrasta, w smaku i konsystencji - genialny. Jeden z tych chlebów, których spróbowanie nakazuje omijać szerokim łukiem pieczywo sklepowe. Dziąkują za przepis! A.
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 317

Wczoraj 319

Tydzień 317

Miesiąc 7669

Wszystkich 13639145