Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Zakwas - porady praktyczne

    Artur Artur 30.08.2015 06:27
    Mi tesz zakwas spleśniał w lodówce, a piekę chleb już ponad trzy lata. Myślę że to wina mąki ...
     
  • Najprostszy chleb z garnka

    Małgorzata Zielińska Małgorzata Zielińska 25.08.2015 13:17
    Witaj, Na stronie głównej po lewej jest zakładka i link do tematu jak wyhodować zakwas.
     
  • Najprostszy chleb z garnka

    IWONA IWONA 25.08.2015 12:19
    witam jestem pierwszy raz na tej stronie ,bardzo chciałabym się nauczyć piec sama chleb tylko mam ...
     
  • Chleb belgijski

    Amelia23314 Amelia23314 22.08.2015 00:25
    Świetny wpis, oby takich więcej! Czy jest możliwość dodania się do mailingu?
     
  • Najprostszy chleb z garnka

    Anna Anna 18.08.2015 14:05
    Droga Asiu! Kuskus to kasza pszenna zrobiona nie z całego ziarna, tylko zmielonego (czyli z mąki).

jeczmienny

 

Składniki:

  • 250g zaczynu żytniego (zrobionego metodą 3-fazową na 1,5 dnia przed dniem pieczenia)
  • 300g letniej wody
  • 300g maki pszennej
  • 100g maki żytniej
  • 100g maki jączmiennej
  • 1, 5 łyżeczki soli

Wykonanie chleba i pieczenie: 

8.oo - Wymieszać zaczyn z woda, mąką i sola. Odstawić na 10 minut.

8.1o - Wyrabiać na lekko posmarowanym olejem blacie przez 10-15 sekund. Przykryć, odstawić na 10 minut.

8.2o - Wyrabiać jeszcze raz 10-15 sekund uformować z ciasta kule i odstawić na 10 minut.

8.3o - Powtórzyć wyrabianie ponownie przez 10-15 sekund, uformować w kule, przykryć i odstawić na 30 minut.

9.oo - Wyjąć z miski zagniatać jeszcze raz 10-15 sekund. Uformować kule, włożyć do miski, przykryć i odstawić na 1 godzinę.

1o.oo - Zagniatać przez 10-15 sekund. Uformować kule, włożyć do miski i odstawić przykryte na 1 godzinę.

11.oo - Uformować bochenek, przykryć i odstawić na 15 minut.

11.15 - Ułożyć ciasto w koszyku do wyrastania przykryte sciereczką, w temperaturze pokojowej do podwojenia objętości, mniej wiącej na 5 godzin.

16.3o - Nagrzać piekarnik do 220-230°C. Naciąć bochenek i wkładać do naparowanego piekarnika. Piec najlepiej na kamieniu ok. 40 minut.

piękna skórka, ciekawy smak - do polecenia !

 

 

 



 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 342

Wczoraj 525

Tydzień 3811

Miesiąc 16185

Wszystkich 12695551