Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Przechowywanie zakwasu

    Małgorzata Zielińska Małgorzata Zielińska 28.09.2016 08:23
    Zakwas jest nam potrzebny zeby piec chleby. "Dokarmianie" ma służyć tylko temu, zeby podtrzymać go ...
     
  • Przechowywanie zakwasu

    Gość Gość 27.09.2016 23:51
    Czy to dokarmianie zakwasu (zaczątku) w lodówce nie jest błędne ? Gdyby tak można robić, to nie byłaby ...
     
  • Przechowywanie zakwasu

    Małgorzata Zielińska Małgorzata Zielińska 27.09.2016 11:03
    Najpraktyczniej jest po prostu upiec chleb ;-) bo jesli dokarmiamy tylko dla dokarmiania to rzeczywiście ...
     
  • Przechowywanie zakwasu

    Sebastian Sebastian 27.09.2016 08:55
    Dzień dobry, mam pytanie: mamy wyhodowany zakwas, przechowujemy go w lodówce w postaci 2-3 łyżek i ...
     
  • Przechowywanie zakwasu

    Małgorzata Zielińska Małgorzata Zielińska 21.09.2016 12:50
    Prosze pamietać: zakwas osłabia sie gdy zbyt "oszczędzamy". To znaczy gdy pozostawiamy zbyt dużo ...

jeczmienny

 

Składniki:

  • 250g zaczynu żytniego (zrobionego metodą 3-fazową na 1,5 dnia przed dniem pieczenia)
  • 300g letniej wody
  • 300g maki pszennej
  • 100g maki żytniej
  • 100g maki jączmiennej
  • 1, 5 łyżeczki soli

Wykonanie chleba i pieczenie: 

8.oo - Wymieszać zaczyn z woda, mąką i sola. Odstawić na 10 minut.

8.1o - Wyrabiać na lekko posmarowanym olejem blacie przez 10-15 sekund. Przykryć, odstawić na 10 minut.

8.2o - Wyrabiać jeszcze raz 10-15 sekund uformować z ciasta kule i odstawić na 10 minut.

8.3o - Powtórzyć wyrabianie ponownie przez 10-15 sekund, uformować w kule, przykryć i odstawić na 30 minut.

9.oo - Wyjąć z miski zagniatać jeszcze raz 10-15 sekund. Uformować kule, włożyć do miski, przykryć i odstawić na 1 godzinę.

1o.oo - Zagniatać przez 10-15 sekund. Uformować kule, włożyć do miski i odstawić przykryte na 1 godzinę.

11.oo - Uformować bochenek, przykryć i odstawić na 15 minut.

11.15 - Ułożyć ciasto w koszyku do wyrastania przykryte sciereczką, w temperaturze pokojowej do podwojenia objętości, mniej wiącej na 5 godzin.

16.3o - Nagrzać piekarnik do 220-230°C. Naciąć bochenek i wkładać do naparowanego piekarnika. Piec najlepiej na kamieniu ok. 40 minut.

piękna skórka, ciekawy smak - do polecenia !

 

 

 



 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 679

Wczoraj 623

Tydzień 3454

Miesiąc 19624

Wszystkich 12991999