Wasze komentarze

  • Zakwas - porady praktyczne
    No wyrzuciłam :( Mimo tego, że nie spleśniał, to pachniał okropnie. Pomyślałam, że czegoś takie...22.07.14 23:12 przez Wanda
  • Zakwas - porady praktyczne
    Wyrzucilaś??? Jesli nie spleśniał próbowałabym go jednak reaktywować. Jesli nie w tej chwili, t...22.07.14 21:14 przez Małgorzata Zielinska
  • Zakwas - porady praktyczne
    Nie mogę uwierzyć. Mój 6-letni zakwas, który upiekł setki różnorakich chlebów odmówił posłuszeń...22.07.14 16:34 przez Wanda
  • Zakwas - porady praktyczne
    Wystarczy odrobine zakwasu pszennego dokarmić kilkakrotnie maka zytnia, zeby zmienić go na zytn...21.07.14 22:35 przez Małgorzata Zielinska

Sonda

Twoje ulubione wypieki to...
 

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Chleb jeczmienny

Email

jeczmienny

 

Składniki:

  • 250g zaczynu żytniego (zrobionego metodą 3-fazową na 1,5 dnia przed dniem pieczenia)
  • 300g letniej wody
  • 300g maki pszennej
  • 100g maki żytniej
  • 100g maki jączmiennej
  • 1, 5 łyżeczki soli

Wykonanie chleba i pieczenie: 

8.oo - Wymieszać zaczyn z woda, mąką i sola. Odstawić na 10 minut.

8.1o - Wyrabiać na lekko posmarowanym olejem blacie przez 10-15 sekund. Przykryć, odstawić na 10 minut.

8.2o - Wyrabiać jeszcze raz 10-15 sekund uformować z ciasta kule i odstawić na 10 minut.

8.3o - Powtórzyć wyrabianie ponownie przez 10-15 sekund, uformować w kule, przykryć i odstawić na 30 minut.

9.oo - Wyjąć z miski zagniatać jeszcze raz 10-15 sekund. Uformować kule, włożyć do miski, przykryć i odstawić na 1 godzinę.

1o.oo - Zagniatać przez 10-15 sekund. Uformować kule, włożyć do miski i odstawić przykryte na 1 godzinę.

11.oo - Uformować bochenek, przykryć i odstawić na 15 minut.

11.15 - Ułożyć ciasto w koszyku do wyrastania przykryte sciereczką, w temperaturze pokojowej do podwojenia objętości, mniej wiącej na 5 godzin.

16.3o - Nagrzać piekarnik do 220-230°C. Naciąć bochenek i wkładać do naparowanego piekarnika. Piec najlepiej na kamieniu ok. 40 minut.

piękna skórka, ciekawy smak - do polecenia !

 

 

 



 

Powiązane artykuły
10.kwietnia 2013/mz "Chleb Babci za pół ceny" taki tytuł i przepis na chleb znalazłam na torebce mąki żytniej z Podlaskich Młynów: Składniki z oryginalnego przepisu: 2 kg maki żytniej, 5 ziemniaków, 1dag drożdży, sól, 1/2 szklanki mleka R... Więcej...
 27.01.2013/mz Pumpernikiel w wersji lekko uproszczonej     wczoraj upieczony, dzisiaj po 24 godz. świeżo ukrojony Wersja powstała przypadkowo, z powodu nagłej zmiany planów. Musiałam cos zrobić z wyrobionym ciastem na ... Więcej...
                      Chleb żytni z zaparką na zaczynie jabłkowym (patrz: chleb pszenny jabłkowy) proporcje na 2 bochenki a 950g przygotowanie zaczynu i zaparzenie mąki - 24 godziny wyrabianie - 5 minut 1.wyrastanie ciasta chle... Więcej...
 

Komentarze  

 
0 #1 Wcześniejsze wpisy 2010-09-07 17:43
Komentarze do strony:
aggata (2009-05-17 15:05:18)

pyszny chlebek w typie wiejskim, mirabbelko masz tu zbior pysznych przepisow , wielkie dzieki za ta strone :)
Annielika (2009-04-28 12:24:10)

Wlasnie go zajadam... upieklam w niedziele. Bardzo dobry, tylko ze make pszenna zamienilam orkiszowa pol na pol biala i razowa. Chleb wyszedl bardzo ciemny, duuuzo ciemniejszy niz na zdjeciu. I pieklam go w keksowce. Smak jest ok, tylko nie wiem dlaczego nie wyszedl wystarczajaco slony. W sumie taki jest zdrowszy. Dziekuje za przepis:)
mirabbelka (2009-03-05 08:40:11)

pytanie jest bardzo istotne i szczegolowa odpowiedz na nie, znajdziesz w "zakwas porady praktyczne" > "wyrastanie i formowanie chleba". pozdrawiam - M.
Iwona (2009-03-04 22:19:36)

Czesc. Mam pytanie. Jesli chleb wyrasta w koszyku to pozniej prosto z koszyka wkladasz go do piekarnika i pieczesz jesli dobrze rozumiem. Jak wykladasz chleb z koszyka zeby go nie ugniesc i nie opadl? moze to banalne pytanie, ale wole zapytac:)
mirabbelka (2008-08-24 22:16:14)

kasiu, ten koszyk nie jest prawdziwym koszykiem do wyrastania. kupilam go kiedys chyba w Egipcie i teraz przezywa swoja druga mlodosc. jest odpowiednio duzy, wychodza z niego ogromne wiejskie bochny; i dosc scislo pleciony. rozejrzyj sie wkolo siebie, byc moze masz w domu jakis koszyk, ktory moze spelnic taka role. czasami wystarczy zwyklemu koszykowi oberwac uszy.. prawdziwe koszyki do wyrastania widzialam tylko na allegro. pozdrawiam - M.
kasia (2008-08-23 17:24:02)

Chlebek wyglada pysznie!!! musze spróbowac upiec...ale mam pytanie: gdzie kupuje sie takie piekne koszyki do wyrastania?...nigdzie nie moge takich znalezc! ani okrablych, ani podluznych! Pozdrawiam Kasia.
Cytować
 

Dodaj komentarz


Aktualności

Domowa piekarnia

Domowa piekarnia Księżka jest odpowiedzią na komentarze i liczne sugestie, że strona jest zbyt obszerna, a treść jej powinna być podana krótko, zwiąźle i w punktach :)
Dział poświącony przepisom w "Domowej Piekarni" podzielony jest na III cząści: pieczywo drożdżowe, wszystko o zakwasie, pieczywo bezglutenowe.

zobacz więcej »

Drożdżowe wypieki

Drożdżowe wypieki ABC ciasta drożdżowego - księżka dla tych, którzy zaczynają przygodą z pieczeniem. Chociaż to praktyka czyni mistrza dobrze jest na początek przyswoić sobie parą reguł i sekretów ciasta. To szybko zaprocentuje. Nawet się nie spostrzeżecie, kiedy ujrzycie w oczach domowników podziw, a wśród znajomych zyskacie sławą.

zobacz więcej »

© Copyright Małgorzata Zielińska. Kopiowanie zabronione.
Projekt i realizacja: strony www E-LIME.