Składniki:
- 250g zaczynu żytniego (zrobionego metodą 3-fazową na 1,5 dnia przed dniem pieczenia)
- 300g letniej wody
- 300g maki pszennej
- 100g maki żytniej
- 100g maki jączmiennej
- 1, 5 łyżeczki soli
Wykonanie chleba i pieczenie:
8.oo - Wymieszać zaczyn z woda, mąką i sola. Odstawić na 10 minut.
8.1o - Wyrabiać na lekko posmarowanym olejem blacie przez 10-15 sekund. Przykryć, odstawić na 10 minut.
8.2o - Wyrabiać jeszcze raz 10-15 sekund uformować z ciasta kule i odstawić na 10 minut.
8.3o - Powtórzyć wyrabianie ponownie przez 10-15 sekund, uformować w kule, przykryć i odstawić na 30 minut.
9.oo - Wyjąć z miski zagniatać jeszcze raz 10-15 sekund. Uformować kule, włożyć do miski, przykryć i odstawić na 1 godzinę.
1o.oo - Zagniatać przez 10-15 sekund. Uformować kule, włożyć do miski i odstawić przykryte na 1 godzinę.
11.oo - Uformować bochenek, przykryć i odstawić na 15 minut.
11.15 - Ułożyć ciasto w koszyku do wyrastania przykryte sciereczką, w temperaturze pokojowej do podwojenia objętości, mniej wiącej na 5 godzin.
16.3o - Nagrzać piekarnik do 220-230°C. Naciąć bochenek i wkładać do naparowanego piekarnika. Piec najlepiej na kamieniu ok. 40 minut.
piękna skórka, ciekawy smak - do polecenia !