bread 1

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • pieczywo bezglutenowe

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 17.12.2014 15:21
    Nie jestem specjalista od żywienia ani lekarzem, ale wydaje mi sie, ze chleb niskobialkowy to właśnie ...
     
  • Zakwas - porady praktyczne

    Monika Monika 17.12.2014 15:13
    udało się, do rozmnożenia wzięłam 720 żytnią, co prawda też długo wyrastał , ale już 3 godzinki a ...
     
  • pieczywo bezglutenowe

    Basia Basia 17.12.2014 13:41
    Czy ktoś z Was mógłby mi doradzić jak zrobić chleb niekoniecznie bezglutenowy, ale taki który jest ...
     
  • Zakwas - porady praktyczne

    Malwina Malwina 16.12.2014 13:06
    hej, mam takie pytanie, dostalalm od kolezanki zakwas i trzymam go w lodowce juz 3 miesiac. Czy on ...
     
  • Jaki chleb na początek?

    Tammy Tammy 15.12.2014 11:18
    Moj czas pieczenia chleba to: piekarnik nagrzewam do 230-240°C, wkladam wyrosniety chleb, zamykam ...

jeczmienny

 

Składniki:

  • 250g zaczynu żytniego (zrobionego metodą 3-fazową na 1,5 dnia przed dniem pieczenia)
  • 300g letniej wody
  • 300g maki pszennej
  • 100g maki żytniej
  • 100g maki jączmiennej
  • 1, 5 łyżeczki soli

Wykonanie chleba i pieczenie: 

8.oo - Wymieszać zaczyn z woda, mąką i sola. Odstawić na 10 minut.

8.1o - Wyrabiać na lekko posmarowanym olejem blacie przez 10-15 sekund. Przykryć, odstawić na 10 minut.

8.2o - Wyrabiać jeszcze raz 10-15 sekund uformować z ciasta kule i odstawić na 10 minut.

8.3o - Powtórzyć wyrabianie ponownie przez 10-15 sekund, uformować w kule, przykryć i odstawić na 30 minut.

9.oo - Wyjąć z miski zagniatać jeszcze raz 10-15 sekund. Uformować kule, włożyć do miski, przykryć i odstawić na 1 godzinę.

1o.oo - Zagniatać przez 10-15 sekund. Uformować kule, włożyć do miski i odstawić przykryte na 1 godzinę.

11.oo - Uformować bochenek, przykryć i odstawić na 15 minut.

11.15 - Ułożyć ciasto w koszyku do wyrastania przykryte sciereczką, w temperaturze pokojowej do podwojenia objętości, mniej wiącej na 5 godzin.

16.3o - Nagrzać piekarnik do 220-230°C. Naciąć bochenek i wkładać do naparowanego piekarnika. Piec najlepiej na kamieniu ok. 40 minut.

piękna skórka, ciekawy smak - do polecenia !

 

 

 



 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Odrobina statystyk

Dzisiaj 1265

Wczoraj 1464

Tydzień 4345

Miesiąc 25837

Wszystkich 12395997