Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Chleb orkiszowy

    MałgorzataZielinska MałgorzataZielinska 23.02.2020 19:02
    Po kolei: Rzeczywiście temperatura i długość wyrastania ma wpływ na kwaśny smak. No i oczywiście ...
     
  • Chleb orkiszowy

    MałgorzataZielinska MałgorzataZielinska 23.02.2020 18:54
    Tak, 9 godzin w temp pokojowej to dość długo. Moje chleby (głównie orkiszowe) rosną w pobliżu grzejnika ...
     
  • Chleb orkiszowy

    Agnieszka Agnieszka 23.02.2020 15:30
    przeczytałam posty poniżej i mam pytanie - czy możliwe faktycznie że czleb wyszedł ciężkawy i kwaskowaty ...
     
  • Chleb orkiszowy

    Agnieszka Agnieszka 23.02.2020 15:22
    Dzień dobry, upiekłam wczoraj wieczorem drugi chlebek - orkiszowy, wyglądał przepięknie, nie wiem ...
     
  • Zakwas pszenny (metoda francuska)

    MałgorzataZielinska MałgorzataZielinska 21.02.2020 15:18
    Cudownie jest czytać takie entuzjastyczne wpisy i pozytywnie zazdroszczę :) Może tez chciałabym ...

jeczmienny

 

Składniki:

  • 250g zaczynu żytniego (zrobionego metodą 3-fazową na 1,5 dnia przed dniem pieczenia)
  • 300g letniej wody
  • 300g maki pszennej
  • 100g maki żytniej
  • 100g maki jączmiennej
  • 1, 5 łyżeczki soli

Wykonanie chleba i pieczenie: 

8.oo - Wymieszać zaczyn z woda, mąką i sola. Odstawić na 10 minut.

8.1o - Wyrabiać na lekko posmarowanym olejem blacie przez 10-15 sekund. Przykryć, odstawić na 10 minut.

8.2o - Wyrabiać jeszcze raz 10-15 sekund uformować z ciasta kule i odstawić na 10 minut.

8.3o - Powtórzyć wyrabianie ponownie przez 10-15 sekund, uformować w kule, przykryć i odstawić na 30 minut.

9.oo - Wyjąć z miski zagniatać jeszcze raz 10-15 sekund. Uformować kule, włożyć do miski, przykryć i odstawić na 1 godzinę.

1o.oo - Zagniatać przez 10-15 sekund. Uformować kule, włożyć do miski i odstawić przykryte na 1 godzinę.

11.oo - Uformować bochenek, przykryć i odstawić na 15 minut.

11.15 - Ułożyć ciasto w koszyku do wyrastania przykryte sciereczką, w temperaturze pokojowej do podwojenia objętości, mniej wiącej na 5 godzin.

16.3o - Nagrzać piekarnik do 220-230°C. Naciąć bochenek i wkładać do naparowanego piekarnika. Piec najlepiej na kamieniu ok. 40 minut.

piękna skórka, ciekawy smak - do polecenia !

 

 

 



 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 18

Wczoraj 558

Tydzień 18

Miesiąc 9119

Wszystkich 13501387