bread 1

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Chleb belgijski

    Alicja Alicja 01.10.2014 20:00
    Mam pytanie: ile powinien wyrastać ten chleb na zakwasie bez dodatku drożdży? Czy ten chleb na zakwasie ...
     
  • Chleb codzienny

    Rafal Rafal 01.10.2014 16:12
    Możesz zrobić żurek :-)
     
  • Weryfikacja komentarzy

    Bronisława Bronisława 01.10.2014 12:15
    Sorry ! Dawno już nie odwiedzałam strony, ale mnie bardziej podobała się poprzednia szata graficzna :roll ...
     
  • Mamy zakwas i co dalej?

    ewelina ewelina 30.09.2014 18:39
    mam jeszcze pytanie na ktore nie znalazlam odpowiedzi bo jak dotad wychodzi mi pyszny chlebek na ...
     
  • Chleb codzienny

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 29.09.2014 18:25
    Wstawianie naczynia z woda powoduje, ze skóra chleba bedzie raczej grubsza. Drugim powodem moze ...

jeczmienny

 

Składniki:

  • 250g zaczynu żytniego (zrobionego metodą 3-fazową na 1,5 dnia przed dniem pieczenia)
  • 300g letniej wody
  • 300g maki pszennej
  • 100g maki żytniej
  • 100g maki jączmiennej
  • 1, 5 łyżeczki soli

Wykonanie chleba i pieczenie: 

8.oo - Wymieszać zaczyn z woda, mąką i sola. Odstawić na 10 minut.

8.1o - Wyrabiać na lekko posmarowanym olejem blacie przez 10-15 sekund. Przykryć, odstawić na 10 minut.

8.2o - Wyrabiać jeszcze raz 10-15 sekund uformować z ciasta kule i odstawić na 10 minut.

8.3o - Powtórzyć wyrabianie ponownie przez 10-15 sekund, uformować w kule, przykryć i odstawić na 30 minut.

9.oo - Wyjąć z miski zagniatać jeszcze raz 10-15 sekund. Uformować kule, włożyć do miski, przykryć i odstawić na 1 godzinę.

1o.oo - Zagniatać przez 10-15 sekund. Uformować kule, włożyć do miski i odstawić przykryte na 1 godzinę.

11.oo - Uformować bochenek, przykryć i odstawić na 15 minut.

11.15 - Ułożyć ciasto w koszyku do wyrastania przykryte sciereczką, w temperaturze pokojowej do podwojenia objętości, mniej wiącej na 5 godzin.

16.3o - Nagrzać piekarnik do 220-230°C. Naciąć bochenek i wkładać do naparowanego piekarnika. Piec najlepiej na kamieniu ok. 40 minut.

piękna skórka, ciekawy smak - do polecenia !

 

 

 



 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Odrobina statystyk

Dzisiaj 306

Wczoraj 1858

Tydzień 5704

Miesiąc 2164

Wszystkich 12266402