Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Żytni z ziarnami

    karol karol 21.04.2017 07:37
    Czy ma znaczenie, czy po upieczeniu zapakuje go w folie aluminiowa czy polietylenowa? W tej folii ...
     
  • Najprostszy chleb z garnka

    Edyta Edyta 19.04.2017 20:05
    nie namaczaj garnka i bedzie ok!Garnek rzymski trzeba namaczać, to żeliwnego nie trzeba. Ja czasem piekę ...
     
  • Prosty jasny

    Tomasz Tomasz 17.04.2017 06:29
    Dzisiaj robię ten chleb z dodatkiem mąki żyniej razowej. Wg receptury Hamelmana na Vermont sourdough.
     
  • Chleb belgijski

    Monika Monika 16.04.2017 12:51
    Wlasnie po 5 latach wrocilam do tej strony i do tego przepisu. Bardzo sie ciesze,ze nadal tutaj jestes.
     
  • Moje chleby - receptury

    MZ MZ 14.04.2017 11:08
    Chleb zazwyczaj kruszy się, kiedy jest za mało płynów, czyli zbyt gęste ciasto. Często tez początkujący ...

alzacki

 

W przeddzień pieczenia zalewamy ziarno wodą, tylko tyle, aby przykryć i gotujemy doprowadzając do wrzenia. Potem zmniejszamy temperaturą i gotujemy na małym ogniu ewentualnie dodając wody jeszcze ok. godziny. Odstawiamy do wystygniącia, odcedzamy i zalewamy winem (można do tego celu użyć również jogurtu albo soku jabłkowego). Odstawiamy do lodówki, na co najmniej 12 godzin. Przed użyciem do chleba ziarna dobrze odsączamy.

W dzień wypieku mieszamy dobrze wszystkie mąki. Do drugiej miski wlewamy płyny, dodajemy miód i drożdże i odstawiamy na 10 minut. Dodajemy do tego małymi porcjami zakwas i odcedzone ziarno, a potem stopniowo mąką dobrze mieszając. Wyrabiamy tylko, aby wszystkie składniki się połączyły i znowu odstawiamy na 10 minut. następnie wyrzucamy ciasto na blat kuchenny wysypany mąką, dodajemy sól oraz tłuszcz i wyrabiamy chwilką. Ciasto powinno odpocząć 30 minut i znowu chwilką wyrabiamy. Powtarzamy tą czynność w odstąpach 30-minutowych trzykrotnie. Dzielimy całość na 2 chleby i formując bochenki wstawiamy do koszyka wysypanego mąką. Rosnąć powinny około 1 godziny.


Nagrzewamy piekarnik do 210°C i wykładamy chleby, uprzednio naciąte kilkakrotnie ostrym nożem. Pieczemy w zależności od wielkości chleba od 30 do 45 minut aż będzie ładnie brązowy.


chleb mieszany/zakwas/ziarno

Komentarze   

0 #6 Piotr 2015-11-24 17:17
dałem mniej wody niż w przepisie ale i tak ciasto było bardzo rzadkie. Mieszałem w misce bo nie dało się ugniatać
Cytować
0 #5 Małgorzata Zielińska 2015-11-24 14:25
Jesli chleb bardzo sie kruszy, to prawdopodobnie ciasto było za geste. Spróbuj zrobic luźniejsze ciasto dodając wiecej wody.
Chleby pszenne jednak w odróżnieniu od zytnich, nawet te z dodatkiem zakwasu nie pozostają długo swieze, a po kilku dniach maja niestety lekka tendencje do kruszenia sie.
Cytować
0 #4 Piotr 2015-11-24 12:26
wyszedł bardzo dobry, chyba mój najlepszy jak dotychczas. Zboże w chlebie bije słonecznik czy dynię. Może spróbuję jeszcze dynię, słonecznik i zboże. Spróbuję także inne zamiast żyta.

Jest tylko jeden problem chleb mocno się kruszy, jest na to jakiś patent?
Cytować
0 #3 Piotr 2015-11-22 20:02
właśnie się piecze. Dałem miej wody (300ml) bo mąkę żytnią dałem 720 a nie 2000, Ciasto wyszło bardzo rzadkie nie dało się ugniatać tylko musiałem mieszać w misce. Bardzo mocno urosło, zaraz się wyleje z foremki. Bardzo jestem ciekawy jakie wyjdzie.
Żyto zalałem na noc maślanką, wypiło całą jak też wodę przy gotowaniu.
Cytować
0 #2 Joan_na 2012-04-16 13:54
chlebek został zjedzony w niesamowitym tempie - bardzo smaczny i puszysty wyszedł...
Cytować
0 #1 Joan_na 2012-04-13 12:36
Witam, ciasto bardzo podobne do przepisu "z ziarnami" który już kiedyś próbowałam z jakiegoś bloga. i taka sama sytuacja - nie odchodzi od rąk podczas wyrabiania, robi się tylko bardziej sprążyste.
Pomimo tego, że użyłam ze 100 g mąki do posypywania przy wyrabianiu bardzo trudno jest uformować bochenek, chyba że chce się mieć placki.
Przełożyłam wiąc ciasto do foremek i czekam aż wyrośnie.
W domu za to od wczoraj piękny zapach gotowanego żyta...bardzo mnie wciągnąło pieczenie chleba i próbowanie kolejnych przepisów.
chleby pieczone w domu na naturalnym zakwasie mają zupełnie inny aromat, poza tym ta sama objętość chleba kupionego będzie miała o połowę mniejszą wagą - to świadczy tylko o chemii która w nich siedzi"...Pozdrawiam Joan_na.
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 227

Wczoraj 634

Tydzień 3533

Miesiąc 14098

Wszystkich 13130137