Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Pieczywo drożdżowe

    MZ MZ 03.06.2022 11:35
    Ale zniknęły raptem chyba 4 przepisy np. na chleb drożdżowy tzw wiktoriański, bostonskie bułeczki ...
     
  • Pieczywo drożdżowe

    katarzyna katarzyna 03.06.2022 11:11
    A czy jeszcze gdzieś - na innych stronach, blogach, w ksiązkach ocalały? BŁAGAM o wskazówki (i pluję ...
     
  • Pieczywo drożdżowe

    MZ MZ 30.05.2022 13:55
    Przykro mi! Niestety niektóre przepisy zniknęły z przyczyn ode mnie niezależnych. Zostały ...
     
  • Pieczywo drożdżowe

    Ana Ana 30.05.2022 08:15
    Czy tu sa jakies przepisy? Gdy wchodze na "pieczywo drozdzowe" to sa same komentarze!
     
  • Prosty jasny

    MZ MZ 30.04.2022 18:05
    Nie ma czegoś takiego „zwykle” w recepturach chlebowych. To 1:1 dotyczy zwykle ;-) grubej mąki ...

alzacki

 

W przeddzień pieczenia zalewamy ziarno wodą, tylko tyle, aby przykryć i gotujemy doprowadzając do wrzenia. Potem zmniejszamy temperaturą i gotujemy na małym ogniu ewentualnie dodając wody jeszcze ok. godziny. Odstawiamy do wystygniącia, odcedzamy i zalewamy winem (można do tego celu użyć również jogurtu albo soku jabłkowego). Odstawiamy do lodówki, na co najmniej 12 godzin. Przed użyciem do chleba ziarna dobrze odsączamy.

W dzień wypieku mieszamy dobrze wszystkie mąki. Do drugiej miski wlewamy płyny, dodajemy miód i drożdże i odstawiamy na 10 minut. Dodajemy do tego małymi porcjami zakwas i odcedzone ziarno, a potem stopniowo mąką dobrze mieszając. Wyrabiamy tylko, aby wszystkie składniki się połączyły i znowu odstawiamy na 10 minut. następnie wyrzucamy ciasto na blat kuchenny wysypany mąką, dodajemy sól oraz tłuszcz i wyrabiamy chwilką. Ciasto powinno odpocząć 30 minut i znowu chwilką wyrabiamy. Powtarzamy tą czynność w odstąpach 30-minutowych trzykrotnie. Dzielimy całość na 2 chleby i formując bochenki wstawiamy do koszyka wysypanego mąką. Rosnąć powinny około 1 godziny.

Nagrzewamy piekarnik do 210°C i wykładamy chleby, uprzednio naciąte kilkakrotnie ostrym nożem. Pieczemy w zależności od wielkości chleba od 30 do 45 minut aż będzie ładnie brązowy. 

 

Komentarze   

0 #2 Joan_na 2012-04-16 13:54
chlebek został zjedzony w niesamowitym tempie - bardzo smaczny i puszysty wyszedł...
Cytować
0 #1 Joan_na 2012-04-13 12:36
Witam, ciasto bardzo podobne do przepisu "z ziarnami" który już kiedyś próbowałam z jakiegoś bloga. i taka sama sytuacja - nie odchodzi od rąk podczas wyrabiania, robi się tylko bardziej sprążyste.
Pomimo tego, że użyłam ze 100 g mąki do posypywania przy wyrabianiu bardzo trudno jest uformować bochenek, chyba że chce się mieć placki.
Przełożyłam wiąc ciasto do foremek i czekam aż wyrośnie.
W domu za to od wczoraj piękny zapach gotowanego żyta...bardzo mnie wciągnąło pieczenie chleba i próbowanie kolejnych przepisów.
chleby pieczone w domu na naturalnym zakwasie mają zupełnie inny aromat, poza tym ta sama objętość chleba kupionego będzie miała o połowę mniejszą wagą - to świadczy tylko o chemii która w nich siedzi"...Pozdrawiam Joan_na.
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 139

Wczoraj 184

Tydzień 440

Miesiąc 1250

Wszystkich 13933647