Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Zdrowy chleb z kaszą gryczaną

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 13.02.2018 09:49
    Tez się cieszę, ze tu jeszcze jestem :lol: :lol:
     
  • Zdrowy chleb z kaszą gryczaną

    tomasz tomasz 13.02.2018 09:09
    Zatęskniłem za "żytem". Dziękuję, że Pani tu jeszcze jest :)
     
  • Pieczywo na zakwasie

    Beata Beata 03.02.2018 18:45
    Witam .Mam pytanie ,czy jeśli w przepisie jest-2 łyżki zakwasu to rozumiem,ze zakwasu wyjętego z ...
     
  • Wyposażenie domowej piekarni

    Wiesław Wiesław 03.02.2018 17:29
    Mógłbym prosić o nieco więcej informacji na temat słodu, zasad dodawania ? np. który lepszy do chleba ...
     
  • Zakwas ryżowy (bezglutenowy)

    Andrzej Andrzej 26.01.2018 09:43
    Jak czytam te pytania a'propos zakwasu, to nie dziwię się, że tylu ludzi głosowało na PiS.

 

mieszany_50_pr

 

namaczanka: 400g

  • 225g mąka pszenna razowa
  • ˝ łyżeczki soli
  • 170g mleka (maślanki lub jogurtu)

Wymieszać, tak żeby cała mąka wchłonąła płyn, a składniki sie połączyły. Przykryć folią i odstawić na 12 do 24 godzin.

zaczyn: 450g

  • 70g zaczątek żytni
  • 210g mąka żytnia razowa
  • 170g letnia woda

Wymieszać składniki zaczynu, tak żeby ciasto utworzylo dość ścisłą kule. Włożyć do miski, przykryć folia i odstawić na 6 do 8 godzin. Powinno podwoić swoja objętość.

 

ciasto właściwe ok. 1120g:

  • 400g namoczone składniki jw.
  • 450g cały zaczyn jw.
  • 60g mąka pszenna razowa
  • 5g soli (niepełna łyżeczka)
  • 2 i ź łyżeczki drożdży instant (dałam tylko 1,5 łyżeczki)
  • 1, 5 łyżeczki melasy
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 łyżki masła bądź oleju
  • 2 łyżki kminku lub innych ziół

W dniu wypieku zaczyn i namaczanką rozdrobnić, dodać resztą składników i wymieszać. Najpierw powoli do połączenia wszystkich składników, a po krótkiej przerwie do uzyskania dość gładkiego, elastycznego ciasta. Można dodać na tym etapie odrobiną mąki lub wody, jeśli zachodzi taka potrzeba.

Całość włożyć do miski wysmarowanej olejem i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośniącia. Po tym czasie ciasto odgazować, uformować i przełożyć do formy bądź tez koszyka wysypanego mąką do drugiego rośniącia na ok. 1 godzinę.

Piekarnik nagrzać do 220°C, naparować. Po włożeniu chleba temperaturą obniżyć do ok. 180°C i piec 20 minut. następnie obrócić bochenek o 180 stopni, żeby przypiekł się równomiernie i piec dalej ok. 20-30 minut.

Moje uwagi: Mój chleb wyrastał w koszyku dłużej (około 2 godziny), ponieważ znacznie zmniejszyłam ilość drożdży. Piekłam go na kamieniu w formie bochenka, wiec zaczynałam w trochę wyższej temperaturze.

Bardzo dobry chleb razowy o pięknej strukturze. Jedyna jego wada, ze w odróżnieniu od chlebów zakwasowych, ze nie pozostaje tak długo świeży jak to chleby drożdżowe. Ale jest tak smaczny, ze bardzo szybko znika 

 

Komentarze   

+1 #6 MalgorzataZielinska 2017-11-10 17:00
Jak prawie wszystkie receptury P.Reinharta i ten chleb ma dodatek drożdży. Zazwyczaj zmieniam ten składnik na korzyść zakwasu, ale w tym wypadku zależało mi na bochenku. Przy tej ilości maki razowej bez drożdży wyszedłby plaskaty. Myśle, ze pieczony w formie i dłużej wyrastaniu da radę i bez drożdży :-)
Cytować
0 #5 Karol 2017-11-10 12:26
Witam. A gdyby tak pominac calkowicie drozdze i dodac wiecej zakwasu wyszlo by cos z tego?
Pozdrawiam.
Cytować
0 #4 Malgosia 2011-05-21 23:53
Bardzo interesuje mnie ten przepis, ale mam pytanie: czy namaczanke trzeba trzymac w lodowce, czy poza lodowka?
Cytować
0 #3 iwona 2011-04-06 10:59
Zrobiłam, wyszedł cudnie!!! Dziąkują za przepis. Kocham Pani księżki :)
Cytować
0 #2 mirabbelka 2011-03-28 07:23
zaczatek żytni - to inaczej zakwas. czytaj: pordy praktyczne > jak zrobic zakwas?
Cytować
0 #1 Aga 2011-03-27 19:22
Mam pytanie jak mam zrobić zaczątek żytni,ponieważ robią pierwszy raz chleb i w przepisie jest napisane że do zaczynu potrzebują zaczątka żytniego!Jak mam to zrobić? :-)
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 436

Wczoraj 500

Tydzień 2380

Miesiąc 10733

Wszystkich 13266696