Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Zakwas - porady praktyczne

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 17.10.2017 06:46
    Zdecydowanie 2000.
     
  • Zakwas - porady praktyczne

    Michał Michał 16.10.2017 18:10
    Witam serdecznie. Który typ mąki lepiej się sprawdzi przy przygotowaniu zakwasu 750 czy 2000?
     
  • Moje chleby - galeria

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 14.10.2017 19:20
    Absolutnie nie mam zamiaru likwidować strony. Jeśli nie zdarzy się nic nadzwyczajnego, pewnie jeszcze ...
     
  • Zakwas - porady praktyczne

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 14.10.2017 19:11
    Zakwas może być aktywny w zimnie 1-2 dni, potem powoli się uspokaja. Ale na pewno nie jest to powodem ...
     
  • Zakwas - porady praktyczne

    Barbara Barbara 14.10.2017 18:26
    piekę chleb pszenno-żytni na zakwasie już jakiś czas,mam do Pani pytanie:dlaczego mój zakwas przechowywany ...

jagla_01_m

Próbowałam kilkakrotnie piec chleb z mąki ze zmielonej kaszy jaglanej. Jednak ciagle wydawał mi się lekko gorzkawy.
Dlatego zdecydowałam się jednak nachleb z dodatkiem już ugotowanej kaszy jaglanej odpowiednio przygotowanej.
Kaszę zwykle po dokładnym wypłukaniu zalewam goracą wodą w garnku, doprowadzam do wrzenia i odcedzam.
Potem jeszcze raz zalewam odmierzoną już ilością goracej wody i gotuje wg przepisu. Odlanie wody z pierwszego
krótkiego gotowania sprawia, że kasza jest zupełnie pozbawiona charakterystycznej goryczki.

Tapioka w tym chlebie skleja całość, a melasa czy miód lekko go przyciemnia i dodaje smaku.

 

Chleb z kaszą jaglaną

proporcje na  bochenek ok  900g

przygotowanie zakwasu – 3-4 dni
wyrabianie – 3-4 minuty
wyrastanie chleba – 5-6 godzin
pieczenie – 60  minut


Składniki ciasta chlebowego

150g ugotowanej kaszy jaglanej
100g mąki z ryżu białego
100g mąki z ryżu ciemnego
140g mąki gryczanej
1 łyżeczka skrobi z tapioki
1 lyżka melasy lub miodu (opcjonalnie)
10g soli
ok 190g wody

Zakwas wymieszać z wodą, dodać ugotowaną kaszę jaglaną a potem  resztę składników.
Wymieszać, aby powstało dość luźne ciasto.

Foremkę wysmarować olejem, wysypać mąką ryżową i nałożyć do niej ciasta do ¾ wysokości.
Mokrą łyżką wyrównać powierzchnie, szczelnie przykryć może być folią aluminiową lub drugą identyczną
foremką
i odstawić na 5 do 7 godzin do wyrośnięcia. Powinno przyrosnąć do brzegów formy.

Piec w temperaturze 220⁰C ok. 30 minut bez zdejmowania folii, potem dalsze 20 -30 minut bez przykrycia
aż wierzch chleba będzie złoto-brązowy.

Przykrycie foremki zapobiega pękaniu chleba.

Wyjąć z formy i wystudzić na kratce.

jagla_03_m

01.05.2014/mz

Komentarze   

0 #17 Marta 2015-10-18 20:11
Witam. A czym mogę zastąpić skrobię z tapioki?
Cytować
0 #16 Małgorzata Zielinska 2015-01-06 16:34
Oczywiscie, ze mozna te make zastąpić inna bezglutenowa. Mozna daj wiecej jaglanej, ryżowej lub innej. Pisałam o tym wielokrotnie. Oczywiscie otrzyma sie nieco inny smak, ale moze lepszy? ;-)
Cytować
+2 #15 Małgorzata 2015-01-06 15:47
Witam, czym można zastąpić mąkę gryczaną w tym chlebku? Moj syn nie może : pszenicy, gryka niewskazana, żyta.
Wszystkie skladniki nam pasują oprócz mąki gryczanej, a może kukurydziana byłaby ok? Albo wiecej ryżowej lub owsiana bezglutenowa?
Będę wdzięczna za odpowiedz, bo wcale się nie znam na pieczeniu chleba :)
Cytować
0 #14 Małgorzata Zielinska 2014-11-20 11:20
Podobno na smak kaszy wpływa tez jej data produkcji/ ważności. Im świeższa tym smaczniejsza. Chyba to potwierdzę, bo zdarzają sie mniej i bardziej gorzkie.
Ostatnio gotuje kasze ( taka na deser) podprazajac ja na odrobinie masła klarowanego i zalewając woda poł na poł z mlekiem. To wybitnie poprawia jej smak. Jeszcze lepiej smakuje z samodzielnie zrobionym mlekiem kokosowym.
Cytować
-1 #13 Hanna 2014-11-20 09:03
:) Wando, jestem w takim szoku, ze mam oczy jak pięciozłotówki :) Ja naprawdę wsypuję kaszę jaglaną wprost na wrzątek - różnica pomiędzy Twoim i moim gotowaniem jest tylko taka, że ja gotuję na wodzie ew. z przyprawami (sól, pieprz, kurkuma i inne), a Ty chyba na bulionie mięsnym - napisałaś, że "wrzucasz na wywar", więc tak domniemuję. Pozostaje mi zrobić jeszcze taki eksperyment, żeby ugotować kaszę na mięsnym wywarze i powiedzieć Wam jak mi ta kasza smakuje.
Cytować
0 #12 Wanda 2014-11-19 18:37
Cytuję Hanna:
Kaszę jaglaną gotujemy wrzucając od razu na wrzącą wodę. Tak ugotowana nie ma goryczki. Niepotrzebne są płukania, przelewania wrzątkiem czy nawet chwilowe przetrzymywanie we wrzątku. Sprawdziłam przez wiele lat gotowania.

Hanno. Gotuję krupnik z kaszy jaglanej. Po opłukaniu wrzucam ją oczywiście na wrzący wywar (tak, jak piszesz). Ale goryczkę wyczuwam zawsze. Nie przeszkadza mi. Ale zdecydowanie jest. To chyba sprawa indywidualnego smaku.
Cytować
0 #11 Ewa 2014-11-16 16:03
U mnie maka ryzowa z brązowego ryżu jest w cenie 4 zł za pół kilo , więc cena wydaje mi się przystępna jak na sklep z zdrową żywnoąścia z certyfikatami , naprawdę gatunkowo jest bardzo dobra . Po chlebku z tej maki nie mam żadnych dolegliwośći i mogę sie delektować chlebkiem :) Oczywiście są drogie maki takie jak kokosowa , z amarantusa , Masa Harina specjalna na tortille i wiele innych . Tych to używam od czasu do czasu bo sa żeczywiscie drogie . Ale jak się dobrze poszuka to w sklepach internetowach mozna trafic na dosc przystepne ceny . Zdrowie jest najwazniejsze , ja wole zjesc mniej a z lepszego gatunkowo i zdrowego składnika ugotowac czy upiec . Stronka bardzo ciekawa więc sobie zapisuje i na pewno będę próbowała kolejnych przepisów . pozdrawiam :)
Cytować
0 #10 Małgorzata Zielinska 2014-11-16 13:58
Pisząc, ze nie ma takiej maki, myślałam raczej o ryżu czarnym z ktorego zrobiłam chleb bezglutenowy bardzo razowy.
Ocywiscie ze łatwiej kupic gotowa make niz mielić ryż, ale na pewno drożej.
Cytować
0 #9 Ewa 2014-11-16 12:40
Mąke ryzowa z ryżu białego jak i zarówno z ryżu brązowego można dostać w sklepach z zdrową żywnośćią albo w sklepac internetowych tych jest pełno i zapewniam żę jest dostepna taka mąka . Co do mielenia ryżu w młynku do kawy odradzam gdyż młynek do kawy nawet najlepszy nie zmieli ryżu tak dokładnie na mąke jak to jest potrzebne .
Cytować
+2 #8 Hanna 2014-11-02 03:20
Kaszę jaglaną gotujemy wrzucając od razu na wrzącą wodę. Tak ugotowana nie ma goryczki. Niepotrzebne są płukania, przelewania wrzątkiem czy nawet chwilowe przetrzymywanie we wrzątku. Sprawdziłam przez wiele lat gotowania.
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 536

Wczoraj 503

Tydzień 536

Miesiąc 10390

Wszystkich 13210246