Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Prosty jasny

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 23.06.2017 17:11
    Chleb zawsze przykrywamy przy wyrastaniu. Im szczelniejsze przykrycie, tym większa szansa, ze wierzch ...
     
  • Prosty jasny

    grazyna grazyna 22.06.2017 08:39
    prosze mi powiedziec ,gdy wkladamy surowe ciasto do lodowki ,tak jak przy wyrastaniu w temper.pokoj.trzeba ...
     
  • Wyrastanie i formowanie chleba

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 11.06.2017 18:05
    Błąd jest przede wszystkim w przepisie na chleb. Na pierwszy rzut oka widać, ze jest w nim za mało ...
     
  • Wyrastanie i formowanie chleba

    Teresa Teresa 11.06.2017 16:34
    Mój chleb po raz 3 się nie udał. Co jest nie tak? Przepis na zakwas: 100 g mąki żytniej + 100 ml ...
     
  • Chleb belgijski

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 09.06.2017 13:17
    Bardzo chętnie, ale jakie jest pytanie ??

mie_ziemnia

 

Skladniki:

 

  • 500 g maki pszennej
  • 275 g maki zytniej
  • ok 200 g zakwaszonego ciasta z maki zytniej inaczej zaczynu 3-fazowego (patrz dzial mamy zakwas i co dalej?)
  • 150 g gotowanych ziemniaków (potluczonych lub przecisnietych przez praske - dobre zastosowanie dla pozostajacych ziemniaków z poprzedniego dnia)
  • ok. 250ml wody (w zaleznosci od wilgotnosci maki oraz ziemniaków)
  • 1,5 lyzeczki (17 g) soli
  • 1 lyzka dowolnych ziól (jesli lubimy)


    Wykonanie:

    Wszystkie skladniki dokladnie wymieszac i wyrabiac ok. 5 minut. Odstawic na 20 minut i jeszcze raz wyrabiac przez 10 minut. Z ciasta uformowac kule i przelozyc na blache wylozona papierem badz dobrze wysypanego maka koszyka. Zostawic do wyrosniecia na okolo 3-4 godziny (lub do podwojenia objetosci) w cieplym miejscu.

    Czas wyrastania jest zalezny od temperatury w której chleb wyrasta, od sily zakwasu i wielu innych czynników.



    Piekarnik rozgrzac do 250°C, naparować. Bezposrednio przed wlozeniem do piekarnika chleb naciac i delikatnie posmarowac woda.



    Pieczenie:

    20 minut w temperaturze 250°C, potem obnizyc do 180°C i piec jeszcze ok 30 minut. Skórka powinna byc brazowa a chleb postukany od spodu powinien wydawac gluchy odglos.







    pszenno-zytni/zakwas/ziemniaki

Komentarze   

+1 #18 Wanda 2017-05-25 14:49
Wpadłam tu tylko po przepis na ciabattę (kupiłam mąkę typu "OO"), ale z rozpędu zaczęłam czytać komentarze. Jednak kobiety są sentymentalne. Pozdrawiam Cię serdecznie Małgorzato i wszystkich piekarzy.
Cytować
0 #17 Małgorzata Zielinska 2017-05-25 13:55
Wando kochana, dziękuje za miłe słowa. Mimo upływu lat, wszystko pamietam ;-) :lol:
To były fajne lata, tyle wspaniałych osób poznałam dzięki mojej stronie!
Ale sentymentalnie się zrobiło pod tym chlebem pszenno-żytnim :)))
Cytować
0 #16 Wanda 2017-05-24 22:17
Również od 10 lat piekę chleb w domu. Nie rozwinęłam się tak imponująco, jak Bożena. Ale wszystkiego nauczyłam się tutaj. Ta strona była dla mnie inspiracją i przez wiele lat byłam z nią na co dzień. Były gorące dyskusje, szukanie pomocy, lub udzielanie jej. Teraz zaglądam tu niezbyt często. Jednak po przeczytaniu wpisu autorki, zrobiło mi się jakoś smutno. Dlatego piszę, aby podziękować Ci Małgorzato, ponieważ wprowadziłaś do naszego domu nową jakość, za którą jestem Ci bardzo wdzięczna. Dziękuję za bataty, które mi przysłałaś kilka lat temu :zzz (nie możesz tego pamiętać), ale ja pamiętam... przepraszam za te wynurzenia. Chyba zbyt późna pora.
Cytować
0 #15 Bożena 2017-05-20 19:49
Jeżeli nawet strona „Chleb–moja domowa piekarnia” przeżyła swój okres świetności potwierdzony statystyką codziennych kilkutysięcznych odsłon, to teoria prowadzenia zakwasów i przygotowywania ciast chlebowych nadal jest aktualna. Zanim zacznie się samemu „kombinować” z własnymi recepturami, bezwzględnie trzeba po-praktykować, bazując na wiedzy innych i to tylko wtedy, gdy ktoś się nią podzieli. Mając dostęp do teorii i przepisów, to niemożliwe jest, aby nie nauczyć się pieczenia jednego chleba, tak na START.
Zbyt hojna nie jestem, ale zdarza się, że nieliczni, dostają ode mnie bochenek razowego chleba. Wokół mnie „naśladowców” brak.
Często w pobliżu śmietników, w reklamówkach na kontenerze widzę wyrzucone, dość często spleśniałe, sklepowe pseudo-pieczywo. W moim domu nic się nie marnuje. Trudno mi uzbierać piętek z pumpernikli, aby zrobić porcję kwasu chlebowego a jest to chleb, który od stycznia do połowy czerwca piekę raz w tygodniu po 2 szt. Dziękuję Pani Małgorzato.
Cytować
0 #14 MZ 2017-05-20 16:47
Uśmiechnęłam się na te słowa "15-milionowa odsłona".
Prawda jest taka, ze 2 lata temu odwiedzało mnie kilka tysięcy osób dziennie, teraz ledwie 400. Niestety internet rządzi się swoimi prawami, trzeba przez cały czas trzymać rękę na pulsie, być na bieżąco. Nie tylko strona się zestarzała - ja razem z nią :)
Ile nam się jeszcze w takiej formie uda przetrwać, nie wiem :lol:
Cytować
+1 #13 Bożena 2017-05-20 14:07
Miałam "farta", że dawno temu tutaj trafiłam. Byłaby to "smutna" informacja, że taka rewelacyjna strona o wypiekaniu pieczywa mogłaby zostać zamknięta. Przecież są tacy, którzy dopiero zaczną się uczyć.
W lipcu br. minie u mnie pierwsze dziesięciolecie nieustającego wypiekania domowego pieczywa. Piekę chleby tylko z mąk razowych i na zakwasie. Awaryjnie zdarza się wypiek drobnego pieczywa na drożdżach piekarskich.
Jestem wdzięczną uczennicą i tylko dzięki Pani "osiągnęłam wysoki poziom umiejętności piekarskich w warunkach domowych" = to jest moja samoocena. Od ponad 4 lat nie kupuję już żadnych mąk, bo mielę ziarna zbóż na mąkę w niedużym młynie elektrycznym. Magazynuję zboża w mini „silosach” /są to słoje o poj. 5 - 10 -15 l/. Dysponuję: samopszą, płaskurką, orkiszem, owsem, żytem i od ubiegłego roku kszycą. Moje pamiątki z wakacji, to wyłącznie ziarna zbóż.
Myślę, że na 15-to milionową odsłonę strony, będą fajerwerki. :lol:
Bożena
Cytować
0 #12 MZ 2017-05-20 06:47
Jak długo się da pracować na tym już lekko przestarzałym mechanizmie, nie mam zamiaru nic zmieniać. Być może trzeba będzie zrezygnować z komentarzy, bo już jest z tym kłopot. Ale zawsze można do mnie napisać....
pozdrawiam wszystkich i dziękuje za miłe slowa :lol:
Cytować
0 #11 Beata 2017-05-20 06:21
10 lat pieke chlebek, wszystkiego uczyłam sie z tej stronki i cincina, mam nadzieje ze stronka nie zniknie
Cytować
0 #10 Anna 2017-05-19 21:09
Cytuję MZ:
Przykro mi. :-x
Ale nie będę już inwestować więcej w stronę. W miedzyczasie (12 lat !!) powstało tyle nowych, lepszych jest wiec w czym wybierać. Na razie niech sobie wisi tak jak jest, chociaż zbliża się nieuchronnie czas, żeby ja zamknąć.
Pozdrawiam

Nie inwestować ale proszę nie zamykać, moim zdaniem nie ma lepszej strony o pieczeniu chleba. Dzięki Pani od kilku lat jemy pyszny chlebek zrobiony na własnoręcznie wychodowanym zakwasik. Od czasu do czasu zaglądam szukając w tej kopalni wiedzy urozmaicenia dla mojego chleba. Te nowe strony nigdy nie tej nie dorównują. Błagam, proszę nie likwidować
Cytować
0 #9 MZ 2017-05-19 07:02
Przykro mi. :-x
Ale nie będę już inwestować więcej w stronę. W miedzyczasie (12 lat !!) powstało tyle nowych, lepszych jest wiec w czym wybierać. Na razie niech sobie wisi tak jak jest, chociaż zbliża się nieuchronnie czas, żeby ja zamknąć.
Pozdrawiam
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 253

Wczoraj 420

Tydzień 253

Miesiąc 10285

Wszystkich 13160095