Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Przechowywanie zakwasu

    MZ MZ 25.04.2017 08:57
    Wyrzuciłabym.
     
  • Przechowywanie zakwasu

    Michal Michal 25.04.2017 08:42
    Witam. Mam pytanie dotyczące zakwasu pszennego. Mój zakwas ma około 10 dni. Do tej pory wszystko było ...
     
  • Żytni z ziarnami

    karol karol 21.04.2017 07:37
    Czy ma znaczenie, czy po upieczeniu zapakuje go w folie aluminiowa czy polietylenowa? W tej folii ...
     
  • Najprostszy chleb z garnka

    Edyta Edyta 19.04.2017 20:05
    nie namaczaj garnka i bedzie ok!Garnek rzymski trzeba namaczać, to żeliwnego nie trzeba. Ja czasem piekę ...
     
  • Prosty jasny

    Tomasz Tomasz 17.04.2017 06:29
    Dzisiaj robię ten chleb z dodatkiem mąki żyniej razowej. Wg receptury Hamelmana na Vermont sourdough.

mie_ziemnia

 

Skladniki:

 

  • 500 g maki pszennej
  • 275 g maki zytniej
  • ok 200 g zakwaszonego ciasta z maki zytniej inaczej zaczynu 3-fazowego (patrz dzial mamy zakwas i co dalej?)
  • 150 g gotowanych ziemniaków (potluczonych lub przecisnietych przez praske - dobre zastosowanie dla pozostajacych ziemniaków z poprzedniego dnia)
  • ok. 250ml wody (w zaleznosci od wilgotnosci maki oraz ziemniaków)
  • 1,5 lyzeczki (17 g) soli
  • 1 lyzka dowolnych ziól (jesli lubimy)


    Wykonanie:

    Wszystkie skladniki dokladnie wymieszac i wyrabiac ok. 5 minut. Odstawic na 20 minut i jeszcze raz wyrabiac przez 10 minut. Z ciasta uformowac kule i przelozyc na blache wylozona papierem badz dobrze wysypanego maka koszyka. Zostawic do wyrosniecia na okolo 3-4 godziny (lub do podwojenia objetosci) w cieplym miejscu.

    Czas wyrastania jest zalezny od temperatury w której chleb wyrasta, od sily zakwasu i wielu innych czynników.



    Piekarnik rozgrzac do 250°C, naparować. Bezposrednio przed wlozeniem do piekarnika chleb naciac i delikatnie posmarowac woda.



    Pieczenie:

    20 minut w temperaturze 250°C, potem obnizyc do 180°C i piec jeszcze ok 30 minut. Skórka powinna byc brazowa a chleb postukany od spodu powinien wydawac gluchy odglos.







    pszenno-zytni/zakwas/ziemniaki

Komentarze   

-1 #7 Małgorzata Zielinska 2014-12-31 17:17
Ciasto chlebowe nie moze byc sztywne, czy raczej zbyt twarde. Wody należy dać tyle, aby ciasto dało sie łatwo wymieszać a potem uformować. Im luźniejsze ciasto, tym lepszy efekt końcowy.
Cytować
-1 #6 bejkery-strit 2014-12-31 10:29
Wyszło strasznie sztywne ciasto -pomimo dodania wilgotnych ziemniaków i całej wody luźnej dopiero przed drugim wyrabianie i po ale i tak b. sztywne. Czy tak ma być? Mąka 650 pszenna i żytnia 720, a zaczyna z tej ostatniej
Cytować
0 #5 Malgorzata Zielinska 2014-01-06 11:34
Cytuję wanda:
Czy ten chleb mozna piec w garnku rzymskim?Jeżeli tak ,to proszę o info w jaki sposób.

Chleb na zdjęciu był pieczony właśnie w garnku rzymskim.
W jaki sposób? Po prosu wkladamy uformowany chleb do garnka w którym wyrasta a potem sie piecze.
Szczegóły jak pieczemy w garnku rzymskim znajdziesz w dziale "wyposażenie domowej piekarni" i "pieczenie"
Cytować
+1 #4 wanda 2014-01-05 21:51
Czy ten chleb mozna piec w garnku rzymskim?Jeżeli tak ,to proszę o info w jaki sposób.
Cytować
0 #3 Beata 2013-07-03 07:46
Bardzo proszę o informację czy i w jakiej proporcji można zastąpić ziemniaki płatkami ziemniaczanymi. Do jakich chlebków mogę dodawać takowych płatków.
Cytować
0 #2 BuddaNaKocu 2012-01-27 11:21
Ja mam pytaie z serii durne :o
Czy ciasto powinno się kleić do rąk? Ledwie oderwałem to-to od dłoni :D Teraz czekam cierpliwie aż wyrośnie - o ile wyrośnie :-) A później podzielą się wrażeniami ;-)
Ach, i dziąkują bardzo za tą stroną, dzięki niej wreszcie zdecydowałem się na zrobienie zakwasu oraz upieczenie pierwszego chleba, co dało mi duuużo plusów w oczach żony :lol:
Cytować
+1 #1 Basia 2010-11-13 15:34
Wyszedł znakomicie. Zakwas mam ok dwumiesięczny. Chleby rosną na nim w oczach. Po przeczytaniu komentarzy do tego przepisu bałam się, że coś może nie wyjść, ale jest super. Użyłam mąki pszennej 550 i żytniej 720 wg przepisu + 2 średnie ziemniaki i ok 200 ml wody. Wyszły dwa chleby. Jedna forma wymsknąła mi się z rąki przy wkładaniu do piekarnika i chleb trochę siadł. Wewnątrz jest w dolnej cząści bardziej gąsty i nie taki puszysty jak ten pierwszy, ale i tak bardzo dobry.
Natomiast jak dla mnie w przepisach jest ciut za mało soli. Zawsze dają wiącej.
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 304

Wczoraj 561

Tydzień 1424

Miesiąc 15891

Wszystkich 13131930