Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Chleb żytni razowy

    MZ MZ 16.01.2020 20:52
    Otręby sprawiają, ze chleb jest bardziej razowy. Płatki owsiane zmienią jego charakter.
     
  • Jaki chleb na początek?

    Maja Maja 16.01.2020 20:01
    Witam, dopiero zaczynam przygodę z chlebem na zakwasie, do tej pory robilam na drozdzach jedynie. Mam ...
     
  • Chleb żytni razowy

    Jerzy Jerzy 16.01.2020 14:19
    Witam,czy zamiast otrąb mogę dać płatki owsiane?
     
  • Mamy zakwas i co dalej?

    Piotr Piotr 05.01.2020 17:24
    Uprzedzilem troche Pani odpowiedz i wstawilem dwie godziny temu zaczyn na mace zytniej 720.Jutro w ...
     
  • Mamy zakwas i co dalej?

    MZ MZ 05.01.2020 17:02
    Ten konkretny chleb ze zdjęcia rzeczywiście mógł mieć trochę maki jaśniejszej w zaczynie. Ale ...
Chleb razowy mieszany z przewagą mąki żytniej
na zakwasie z małym dodatkiem drożdży 
zainspirowany przepisem P.Reinharta 
 

mieszany_70_pr

namaczanka 200g:

85g maka pszenna razowa
30g maka żytnia razowa
1/4 lyzeczki soli
85g mleka lub maslanki

Wymieszać, tak aby cała mąka wchłonęła plyn, a skladniki sie połączyły. Przykryć folią i odstawić na 12 do 24 godzin.

zaczyn 230g:

35g zakwas żytni
110g mąka zytnia
85g letnia woda

Wymieszać skladniki zaczynu, tak aby ciasto utworzylo dość scisłą bryłę. Wlozyć do miski, przykryć folią i odstawić na 6 do 8 godzin. Powinno podwoić swoją objetość.

 ciasto wlasciwe:

200g namoczone skladniki jw.
230g caly zaczyn jw.
40g maka zytnia
30g maka pszenna razowa
2,5g soli (1/4 lyzeczki)
1/4 lyzeczki drozdzy instant
1 lyzeczka melasy
1/2 łyzeczki brązowego cukru
1 lyzka oleju
1 lyzki kminku lub innych ziól (opcjonalnie)

W dniu wypieku zaczyn i namaczankę rozdrobnić, dodac reszte skladników i wymieszać. Najpierw powoli do polaczenia wszystkich skladników, a po krótkiej przerwie do uzyskania dość gladkiego, elastycznego ciasta. Można dodać na tym etapie odrobinę mąki lub wody, jesli zachodzi taka potrzeba.

Całość wlozyć do miski wysmarowanej olejem i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto odgazować, uformować i przelozyć do formy bądz też koszyka wysypanego maką do drugiego rośnięcia na ok. 1 godzinę.

Piekarnik nagrzać do 220°C, naparować. Po włozeniu chleba temperaturę obniżyć do ok. 180°C i piec 20 minut. Następnie obrócić bochenek o 180 stopni, żeby przypiekl sie równomiernie i piec dalej ok. 20-30 minut.

Moje uwagi: chleb wyrastal w koszyku dlużej (około 2 godziny), ponieważ znacznie zmniejszyłam ilość drozdzy w stosunku do oryginalnego przepisu. Piekłam go na kamieniu w formie bochenka, wiec zaczynałam w trochę wyższej temperaturze.

Bardzo dobry chleb razowy o pięknej strukturze. Jedyną jego wadą jest, w odróżnieniu od chlebów zakwasowych, że nie pozostaje tak dlugo swieży. Ale jest tak smaczny, że bardzo szybko znika.

Komentarze   

0 #6 MZ 2019-01-24 20:28
O ile pamietam, do tego chleba użyłam maki razowej żytniej tylko do namoczenia. Do ciasta właściwego raczej żytnia oczyszczona.
Cytować
0 #5 Beata 2019-01-24 19:55
Chciałabym zrobić ten chlebek. Mam pytanie czy mąka żytnia dodawana do zaczynu i ciasta właściwego jest czyszczona czy pełnoziarnista?
Cytować
0 #4 maciej 2012-05-28 11:26
melase mozna kupic na bogutynmlyn.pl i zeby nie zamawiac tylko melasy kupilem make
Cytować
0 #3 dżo 2011-09-20 09:03
edek, melasą dostaniesz w sklepach ze zdrową żywnością
Cytować
-1 #2 edek 2011-07-29 21:24
ja mam inny dylemat. w wielu przepisach mamy domieszką melasy. ja nie mogą jej dostać, fakt na necie jest ale nie chce mi się samej melasy zamawiać :oops: prosiłąm nawet znajomych z warszawy żeby poszukali ale nic. może macie jakieś sugestie gdzie kupić melase (w Wawie) a jeszcze lepiej czym ją zastąpować w przepisach?
Cytować
+1 #1 Waldemar 2011-04-15 20:27
Mam pytanko: czy w tym przepisie mam do zaczynu i ciasta właściwego użyć mąki żytniej typ 720 czy razowej? I ile jest łyżeczek brązowego cukru?
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 25

Wczoraj 452

Tydzień 2559

Miesiąc 6701

Wszystkich 13486756