Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Zakwas - porady praktyczne

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 17.10.2017 06:46
    Zdecydowanie 2000.
     
  • Zakwas - porady praktyczne

    Michał Michał 16.10.2017 18:10
    Witam serdecznie. Który typ mąki lepiej się sprawdzi przy przygotowaniu zakwasu 750 czy 2000?
     
  • Moje chleby - galeria

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 14.10.2017 19:20
    Absolutnie nie mam zamiaru likwidować strony. Jeśli nie zdarzy się nic nadzwyczajnego, pewnie jeszcze ...
     
  • Zakwas - porady praktyczne

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 14.10.2017 19:11
    Zakwas może być aktywny w zimnie 1-2 dni, potem powoli się uspokaja. Ale na pewno nie jest to powodem ...
     
  • Zakwas - porady praktyczne

    Barbara Barbara 14.10.2017 18:26
    piekę chleb pszenno-żytni na zakwasie już jakiś czas,mam do Pani pytanie:dlaczego mój zakwas przechowywany ...
Chleb razowy mieszany z przewagą mąki żytniej
na zakwasie z małym dodatkiem drożdży 
zainspirowany przepisem P.Reinharta 
 

mieszany_70_pr

namaczanka 200g:

85g maka pszenna razowa
30g maka żytnia razowa
1/4 lyzeczki soli
85g mleka lub maslanki

Wymieszać, tak aby cała mąka wchłonęła plyn, a skladniki sie połączyły. Przykryć folią i odstawić na 12 do 24 godzin.

zaczyn 230g:

35g zakwas żytni
110g mąka zytnia
85g letnia woda

Wymieszać skladniki zaczynu, tak aby ciasto utworzylo dość scisłą bryłę. Wlozyć do miski, przykryć folią i odstawić na 6 do 8 godzin. Powinno podwoić swoją objetość.

 

ciasto wlasciwe:

200g namoczone skladniki jw.
230g caly zaczyn jw.
40g maka zytnia
30g maka pszenna razowa
2,5g soli (1/4 lyzeczki)
1/4 lyzeczki drozdzy instant
1 lyzeczka melasy
1/2 łyzeczki brązowego cukru
1 lyzka oleju
1 lyzki kminku lub innych ziól (opcjonalnie)

W dniu wypieku zaczyn i namaczankę rozdrobnić, dodac reszte skladników i wymieszać. Najpierw powoli do polaczenia wszystkich skladników, a po krótkiej przerwie do uzyskania dość gladkiego, elastycznego ciasta. Można dodać na tym etapie odrobinę mąki lub wody, jesli zachodzi taka potrzeba.

Całość wlozyć do miski wysmarowanej olejem i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto odgazować, uformować i przelozyć do formy bądz też koszyka wysypanego maką do drugiego rośnięcia na ok. 1 godzinę.

Piekarnik nagrzać do 220°C, naparować. Po włozeniu chleba temperaturę obniżyć do ok. 180°C i piec 20 minut. Następnie obrócić bochenek o 180 stopni, żeby przypiekl sie równomiernie i piec dalej ok. 20-30 minut.

Moje uwagi: chleb wyrastal w koszyku dlużej (około 2 godziny), ponieważ znacznie zmniejszyłam ilość drozdzy w stosunku do oryginalnego przepisu. Piekłam go na kamieniu w formie bochenka, wiec zaczynałam w trochę wyższej temperaturze.

Bardzo dobry chleb razowy o pięknej strukturze. Jedyną jego wadą jest, w odróżnieniu od chlebów zakwasowych, że nie pozostaje tak dlugo swieży. Ale jest tak smaczny, że bardzo szybko znika.

Komentarze   

0 #4 maciej 2012-05-28 11:26
melase mozna kupic na bogutynmlyn.pl i zeby nie zamawiac tylko melasy kupilem make
Cytować
0 #3 dżo 2011-09-20 09:03
edek, melasą dostaniesz w sklepach ze zdrową żywnością
Cytować
-1 #2 edek 2011-07-29 21:24
ja mam inny dylemat. w wielu przepisach mamy domieszką melasy. ja nie mogą jej dostać, fakt na necie jest ale nie chce mi się samej melasy zamawiać :oops: prosiłąm nawet znajomych z warszawy żeby poszukali ale nic. może macie jakieś sugestie gdzie kupić melase (w Wawie) a jeszcze lepiej czym ją zastąpować w przepisach?
Cytować
+1 #1 Waldemar 2011-04-15 20:27
Mam pytanko: czy w tym przepisie mam do zaczynu i ciasta właściwego użyć mąki żytniej typ 720 czy razowej? I ile jest łyżeczek brązowego cukru?
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 536

Wczoraj 503

Tydzień 536

Miesiąc 10390

Wszystkich 13210246