Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Szybki chleb na trudny czas

    MZ MZ 19.09.2020 10:58
    Powaznie. Przy tak długim czasie wyrastania absolutnie wystarczy. Nigdy nie używam 25g drożdży na ...
     
  • Szybki chleb na trudny czas

    hmm hmm 19.09.2020 09:41
    Poważnie 8g świeżych drożdży wystarczy na 0,5kg mąki? W większości przepisów jest to ok 25g świeżych ...
     
  • Biały chleb z SF

    Katalein Katalein 16.09.2020 07:16
    A u mnie jest często tak, że właśnie chleb, który długo (np. przez noc) stał w lodówce, bardziej ...
     
  • Biały chleb z SF

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 11.09.2020 06:31
    Rzeczywiście można wyłożyć ściereczka lniana. W piekarniach maja takie koszyki wyłożone na stałe dość ...
     
  • Biały chleb z SF

    wojciech wojciech 10.09.2020 22:03
    Dzień dobry. Jaki ma Pani trik na ochronę chleba przed przyklejeniem do koszyka ? Ja posypujęmąką ...

Aktualności

 14.marca 2020

grecki08

Zauważyłam wieksza ilość wejść na moją stronę, co mnie oczywiście bardzo cieszy. Może poszukujecie przepisu, który zawsze się uda?
Moze nie warto stać w kolejce po pieczywo i narażać się niepotrzebnie. Może to jest właśnie czas, żeby nauczyc się piec, choćby najprostszy chleb. Niekoniecznie trzeba mieć zakwas oraz jakieś nadzwyczajne umiejętności. Ten chleb to naprawdę łatwizna a jaka satysfakcja!

Przepis jest prosty:

- 500g maki pszennej ( ja mieszam pszenna z jasna orkiszowa i odrobiną żytniej)

- 350g letniej wody

- 4g drożdży instant (8g świeżych) 

- 1 i 1/4 łyżeczki soli

- 1 łyżeczka cukru

 

Wszystko wymieszać w misce do połączenia składników, odstawić na 2godz w temp pokojowej,  a potem na 12godzin schować do lodówki. 

Po tym czasie można już z grubsza uformować bochenek nie niszcząc struktury ciasta. Po prostu można wyrzucić delikatnie ciasto bezpośrednio na blaszke  pokrytą papierem do pieczenia. Nie trzeba tutaj żadnych umiejętności. Jeśli nawet wyłożycie kawałek ciasta bez żadnego formowania, po wyrośnięciu otrzymacie coś w rodzaju trochę niekształtnej ciabatty. Ale będzie własna i pyszna!

Przykryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia na 40min do 1 godziny.

 

Piec w dobrze nagrzanym piekarniku (u mnie 230 st) do zbrązowienia. Trudno mi określić czas pieczenia, bo to zależy również od ilości ciasta jaką weźmiecie na jedną porcje. Proponuje zacząć obserwować po ok 20 minutach.

 

Najlepiej zrobić większa ilość ciasta i przetrzymywać w lodowce, lub przy dzisiejszych temperaturach nawet na balkonie, przez kilka dni. Podobno do 12 dni, ale jeszcze nie próbowałam tak długo 😉

 

W razie potrzeby odrywać kawałek ciasta i upiec, reszta czeka sobie w lodówce. 

#zostanwdomu #upieczchleb 

 

Chleb bezglutenowy z zaparką. Receptura tutaj.

na razie pięć przepisów, ale dopiero się rozkręcam..

Ze względu na ogromną ilość spamu, musialiśmy wprowadzić weryfikację obrazkową i moderowanie komentarzy. Za uciążliwości z tym związane przepraszam, może wkrótce uda sie z tego zrezygnować. Dziękuję Wszystkim za odwiedzanie mojej strony:)

 

 

Statystyki

Dzisiaj 198

Wczoraj 281

Tydzień 1800

Miesiąc 5306

Wszystkich 13636782