Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Przechowywanie zakwasu

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 16.08.2021 09:00
    Proszę nie rezygnować. Miałam ostatnio tez ten problem - po prostu upiekłam mój zakwas w piekarniku ;) ...
     
  • Przechowywanie zakwasu

    Beata Beata 15.08.2021 21:16
    Proszę o pomoc. Zasuszyłam zakwas i po miesiącu go odświeżyłam. Niestety od tygodnia go dokarmiam ...
     
  • Przechowywanie zakwasu

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 12.07.2021 21:08
    Nie bardzo rozumiem. Zakwas suszymy w temperaturze pokojowej albo odrobine wyższej. Nigdy w rozgrzanym ...
     
  • Jak zrobić zakwas?

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 12.07.2021 21:04
    Pewnie go trzeba gruntownie odświeżyć. Czyli maleńka ilość zakwasu i kilkakrotne dokarmienie duża ...
     
  • Jak zrobić zakwas?

    Kasia Kasia 12.07.2021 20:22
    Dzien dobry, bardzo cenie i lubie Pani strone. Mam jednak problem z moim juz okolo poltorarocznym ...

Aktualności

 14.marca 2020

grecki08

Zauważyłam wieksza ilość wejść na moją stronę, co mnie oczywiście bardzo cieszy. Może poszukujecie przepisu, który zawsze się uda?
Moze nie warto stać w kolejce po pieczywo i narażać się niepotrzebnie. Może to jest właśnie czas, żeby nauczyc się piec, choćby najprostszy chleb. Niekoniecznie trzeba mieć zakwas oraz jakieś nadzwyczajne umiejętności. Ten chleb to naprawdę łatwizna a jaka satysfakcja!

Przepis jest prosty:

- 500g maki pszennej ( ja mieszam pszenna z jasna orkiszowa i odrobiną żytniej)

- 350g letniej wody

- 4g drożdży instant (8g świeżych) 

- 1 i 1/4 łyżeczki soli

- 1 łyżeczka cukru

 

Wszystko wymieszać w misce do połączenia składników, odstawić na 2godz w temp pokojowej,  a potem na 12godzin schować do lodówki. 

Po tym czasie można już z grubsza uformować bochenek nie niszcząc struktury ciasta. Po prostu można wyrzucić delikatnie ciasto bezpośrednio na blaszke  pokrytą papierem do pieczenia. Nie trzeba tutaj żadnych umiejętności. Jeśli nawet wyłożycie kawałek ciasta bez żadnego formowania, po wyrośnięciu otrzymacie coś w rodzaju trochę niekształtnej ciabatty. Ale będzie własna i pyszna!

Przykryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia na 40min do 1 godziny.

 

Piec w dobrze nagrzanym piekarniku (u mnie 230 st) do zbrązowienia. Trudno mi określić czas pieczenia, bo to zależy również od ilości ciasta jaką weźmiecie na jedną porcje. Proponuje zacząć obserwować po ok 20 minutach.

 

Najlepiej zrobić większa ilość ciasta i przetrzymywać w lodowce, lub przy dzisiejszych temperaturach nawet na balkonie, przez kilka dni. Podobno do 12 dni, ale jeszcze nie próbowałam tak długo 😉

 

W razie potrzeby odrywać kawałek ciasta i upiec, reszta czeka sobie w lodówce. 

#zostanwdomu #upieczchleb 

 

Chleb bezglutenowy z zaparką. Receptura tutaj.

na razie pięć przepisów, ale dopiero się rozkręcam..

Ze względu na ogromną ilość spamu, musialiśmy wprowadzić weryfikację obrazkową i moderowanie komentarzy. Za uciążliwości z tym związane przepraszam, może wkrótce uda sie z tego zrezygnować. Dziękuję Wszystkim za odwiedzanie mojej strony:)

 

 

Statystyki

Dzisiaj 2

Wczoraj 165

Tydzień 167

Miesiąc 4753

Wszystkich 13736399