Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Prosty jasny

    MZ MZ 30.04.2022 18:05
    Nie ma czegoś takiego „zwykle” w recepturach chlebowych. To 1:1 dotyczy zwykle ;-) grubej mąki ...
     
  • Prosty jasny

    Ewa Ewa 29.04.2022 08:27
    Witam, czym różnia sie receptury 2 chlebów mieszanych na zakwasie "Prosty jasny" a "Mieszany lekko ...
     
  • Prosty jasny

    Ewa Ewa 29.04.2022 08:06
    Witam, do przygotowania zaczynu bierze sie 2 razy więcej wody niż mąki. Zwykle jest to 1:1. Mój zaczyn ...
     
  • Chleb codzienny

    MZ MZ 25.04.2022 06:59
    Dzień Dobry, kiepski piekarnik to duzy problem przy pieczeniu chleba. Dobre nagrzanie ze wszystkich stron ...
     
  • bułki hamburgerowe

    MZ MZ 25.04.2022 06:54
    Proszę kliknąć na stronie > receptury chlebowe > drożdżowe wypieki Są tam M.in. bułki murarki. Jeśli ...

Aktualności

 14.marca 2020

grecki08

Zauważyłam wieksza ilość wejść na moją stronę, co mnie oczywiście bardzo cieszy. Może poszukujecie przepisu, który zawsze się uda?
Moze nie warto stać w kolejce po pieczywo i narażać się niepotrzebnie. Może to jest właśnie czas, żeby nauczyc się piec, choćby najprostszy chleb. Niekoniecznie trzeba mieć zakwas oraz jakieś nadzwyczajne umiejętności. Ten chleb to naprawdę łatwizna a jaka satysfakcja!

Przepis jest prosty:

- 500g maki pszennej ( ja mieszam pszenna z jasna orkiszowa i odrobiną żytniej)

- 350g letniej wody

- 4g drożdży instant (8g świeżych) 

- 1 i 1/4 łyżeczki soli

- 1 łyżeczka cukru

 

Wszystko wymieszać w misce do połączenia składników, odstawić na 2godz w temp pokojowej,  a potem na 12godzin schować do lodówki. 

Po tym czasie można już z grubsza uformować bochenek nie niszcząc struktury ciasta. Po prostu można wyrzucić delikatnie ciasto bezpośrednio na blaszke  pokrytą papierem do pieczenia. Nie trzeba tutaj żadnych umiejętności. Jeśli nawet wyłożycie kawałek ciasta bez żadnego formowania, po wyrośnięciu otrzymacie coś w rodzaju trochę niekształtnej ciabatty. Ale będzie własna i pyszna!

Przykryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia na 40min do 1 godziny.

 

Piec w dobrze nagrzanym piekarniku (u mnie 230 st) do zbrązowienia. Trudno mi określić czas pieczenia, bo to zależy również od ilości ciasta jaką weźmiecie na jedną porcje. Proponuje zacząć obserwować po ok 20 minutach.

 

Najlepiej zrobić większa ilość ciasta i przetrzymywać w lodowce, lub przy dzisiejszych temperaturach nawet na balkonie, przez kilka dni. Podobno do 12 dni, ale jeszcze nie próbowałam tak długo 😉

 

W razie potrzeby odrywać kawałek ciasta i upiec, reszta czeka sobie w lodówce. 

#zostanwdomu #upieczchleb 

 

wspólne pieczenie tym razem wyjazdowo, relacja tutaj

Rozpoczelam akcje "WSPӓLNE PIECZENIE"!! Relacja z pieczenia z Kasię tutaj!

Wreszcie miałam okazje poprowadzenia warsztatów chlebowych z prawdziwego zdarzenia dla dużej grupy osób.

O innych prowadzonych przeze mnie  warsztatach możesz poczytać tutaj

 

do własnego chleba tylko domowe masło. Zobacz jak łatwo można je zrobić.