Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Daktyla

    MZ MZ 20.08.2017 10:06
    Na dużej, płaskiej. Chlebek rośnie w górę i na boki.
     
  • Daktyla

    Magdalena Magdalena 20.08.2017 05:32
    A mam pytanie_na jakiej blasze układać chlebki?
     
  • Mieszany z ziarnami

    MZ MZ 15.08.2017 21:02
    Proszę użyć maki oczyszczonej o jak największej ilości białka. To może być mąka chlebowa.
     
  • Mieszany z ziarnami

    Karol Karol 14.08.2017 17:12
    Witam. Mam male pytanie odnosnie zaczynu. Czy koniecznie Musze uzyc maki typ 550? Mieszkam w uk i nie ...
     
  • Wyrastanie i formowanie chleba

    Anita Anita 02.08.2017 06:32
    Teresa, może błąd leży w tym, że patrzysz sztywno w przepis, zamiast w ciasto? Wywal wagę, zegarek i ...

lekkozytni

Chleb mieszany
(inspiracja: chleb lekko żytni wg Hamelmana zrobiony z polowy składników)

Składniki na zaczyn 125g:

  • 70g maki żytniej
  • 50g wody
  • 1-2 łyżki płynnego zakwasu żytniego

 

Składniki ciasta chlebowego ok. 800g:

  • 125 g zaczyn jw.
  • 400g maki pszennej
  • 240g wody
  • 1 łyżka kminku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki drożdży instant

Dodałam pół łyżeczki cukru (dla brązowej skorki), zmniejszyłam ilość drożdży do 1/4 łyżeczki.

 

Składniki zaczynu wymieszać w przeddzień wypieku, pozostawić do przefermentowania na ok. 14-16 godzin.

Następnego dnia wymieszać mąkę z wodą, odstawić na 20 minut. Dodać resztę składników i wyrabiać (mikserem na 1 biegu) przez 3 minuty, następnie energiczniej (na 2 biegu) oko 3-4 minuty, aż do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Po tym czasie uformować bochenek i ułożyć w koszyku do wyrastania na około 1 godzinę.

Odgazowałam ciasto chlebowe, zagniotłam jeszcze raz i dopiero uformowałam okrągły bochenek. Ciasto podwoiło swoją objętość po 2 godzinach.

Piec w naparowanym piekarniku, najlepiej z kamieniem w temperaturze początkowej ok. 240°C. przez 15 minut, potem jeszcze w 220°C około 20 minut.

Chleb piekłam około 35 minut, mimo zmniejszenia ilości drożdży wyrośł znakomicie.

 

 

Komentarze   

0 #7 MZ 2017-04-01 17:58
W tym chlebie jest dużo mąki pszennej, wiec raczej powinno dać się dość łatwo formować. No chyba, ze mąka jest słabej jakości (mało białka) i nie wytworzy się dostateczna ilość glutenu.
Dosypywanie mąki rzeczywiście nie jest dobrym pomysłem, bo otrzymujemy gorszy miękisz chleba po upieczeniu. Jeśli mąka jest słaba lepiej upiec chleb w formie.
Cytować
0 #6 Rafał 2017-04-01 15:35
Czy ciasto po wyrobieniu powinno odchodzić od ręki? U mnie jest bardzo kleiste, nie chciałem dodawać więcej mąki. by po wypieczeniu nie było zbyt suche ale może to błąd. Upieczone smakowo bez zarzutu, wizualnie słabo, bo miałem kłopoty ze zrobieniem bochenków (kleiło się strasznie do rąk).
Pozdrawiam :)
Cytować
0 #5 malgorzata zielinska 2013-05-07 09:46
0,5 łyzeczki cukru, 0.25 drozdγ
Cytować
0 #4 Renka 2013-05-07 08:04
Mam prośbę ,znowu te pozostałości po hakerach :sigh: Ile trzeba dodać łyżeczek cukru dla chrupiącej skórki i ile drożdży (w podstawowym przepisie i do ilu Pani zmniejszyła)?Dziękuję!
Cytować
0 #3 mirabbelka 2011-08-07 12:05
Cytuję Magda:
Mam jeszcze pytanie odnośnie kamienia. O jaki konkretnie kamień chodzi, jak się go stosuje. I jak go ewentualnie można zastąpić?


kamien mozna obejrzec w dziale "wyposazenie domowej piekarni", gdzie go kupic moze pomoc google, a zastapic moze dobrze rozgrzana blacha
Cytować
0 #2 Magda 2011-08-05 16:02
Mam jeszcze pytanie odnośnie kamienia. O jaki konkretnie kamień chodzi, jak się go stosuje. I jak go ewentualnie można zastąpić?
Cytować
0 #1 edek 2011-03-01 16:09
robiąc chlebek zapomniałam namoczyć mąki. wyrabiał się pięknie, masa taka plastyczna że zrobiłam serduszka na górze. podana ilość wystarcza wg mnie na bardzo mały bochenek. teraz piekłam z dwóch porcji następnym razem z trzech. piekłam w naczyniach glinianych. po osięgniąciu rządnej temp jeden bochenek już się przyweglił-muszą popracować nad moim piekarnikiem. w smaku pyszny. bardzo chrupiąca skórka- tak jak lubie. polecam
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 88

Wczoraj 436

Tydzień 1413

Miesiąc 9432

Wszystkich 13183505