Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Prosty jasny

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 23.06.2017 17:11
    Chleb zawsze przykrywamy przy wyrastaniu. Im szczelniejsze przykrycie, tym większa szansa, ze wierzch ...
     
  • Prosty jasny

    grazyna grazyna 22.06.2017 08:39
    prosze mi powiedziec ,gdy wkladamy surowe ciasto do lodowki ,tak jak przy wyrastaniu w temper.pokoj.trzeba ...
     
  • Wyrastanie i formowanie chleba

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 11.06.2017 18:05
    Błąd jest przede wszystkim w przepisie na chleb. Na pierwszy rzut oka widać, ze jest w nim za mało ...
     
  • Wyrastanie i formowanie chleba

    Teresa Teresa 11.06.2017 16:34
    Mój chleb po raz 3 się nie udał. Co jest nie tak? Przepis na zakwas: 100 g mąki żytniej + 100 ml ...
     
  • Chleb belgijski

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 09.06.2017 13:17
    Bardzo chętnie, ale jakie jest pytanie ??

lekkozytni

Chleb mieszany
(inspiracja: chleb lekko żytni wg Hamelmana zrobiony z polowy składników)

Składniki na zaczyn 125g:

  • 70g maki żytniej
  • 50g wody
  • 1-2 łyżki płynnego zakwasu żytniego

 

Składniki ciasta chlebowego ok. 800g:

  • 125 g zaczyn jw.
  • 400g maki pszennej
  • 240g wody
  • 1 łyżka kminku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki drożdży instant

Dodałam pół łyżeczki cukru (dla brązowej skorki), zmniejszyłam ilość drożdży do 1/4 łyżeczki.

 

Składniki zaczynu wymieszać w przeddzień wypieku, pozostawić do przefermentowania na ok. 14-16 godzin.

Następnego dnia wymieszać mąkę z wodą, odstawić na 20 minut. Dodać resztę składników i wyrabiać (mikserem na 1 biegu) przez 3 minuty, następnie energiczniej (na 2 biegu) oko 3-4 minuty, aż do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Po tym czasie uformować bochenek i ułożyć w koszyku do wyrastania na około 1 godzinę.

Odgazowałam ciasto chlebowe, zagniotłam jeszcze raz i dopiero uformowałam okrągły bochenek. Ciasto podwoiło swoją objętość po 2 godzinach.

Piec w naparowanym piekarniku, najlepiej z kamieniem w temperaturze początkowej ok. 240°C. przez 15 minut, potem jeszcze w 220°C około 20 minut.

Chleb piekłam około 35 minut, mimo zmniejszenia ilości drożdży wyrośł znakomicie.

 

 

Komentarze   

0 #7 MZ 2017-04-01 17:58
W tym chlebie jest dużo mąki pszennej, wiec raczej powinno dać się dość łatwo formować. No chyba, ze mąka jest słabej jakości (mało białka) i nie wytworzy się dostateczna ilość glutenu.
Dosypywanie mąki rzeczywiście nie jest dobrym pomysłem, bo otrzymujemy gorszy miękisz chleba po upieczeniu. Jeśli mąka jest słaba lepiej upiec chleb w formie.
Cytować
0 #6 Rafał 2017-04-01 15:35
Czy ciasto po wyrobieniu powinno odchodzić od ręki? U mnie jest bardzo kleiste, nie chciałem dodawać więcej mąki. by po wypieczeniu nie było zbyt suche ale może to błąd. Upieczone smakowo bez zarzutu, wizualnie słabo, bo miałem kłopoty ze zrobieniem bochenków (kleiło się strasznie do rąk).
Pozdrawiam :)
Cytować
0 #5 malgorzata zielinska 2013-05-07 09:46
0,5 łyzeczki cukru, 0.25 drozdγ
Cytować
0 #4 Renka 2013-05-07 08:04
Mam prośbę ,znowu te pozostałości po hakerach :sigh: Ile trzeba dodać łyżeczek cukru dla chrupiącej skórki i ile drożdży (w podstawowym przepisie i do ilu Pani zmniejszyła)?Dziękuję!
Cytować
0 #3 mirabbelka 2011-08-07 12:05
Cytuję Magda:
Mam jeszcze pytanie odnośnie kamienia. O jaki konkretnie kamień chodzi, jak się go stosuje. I jak go ewentualnie można zastąpić?


kamien mozna obejrzec w dziale "wyposazenie domowej piekarni", gdzie go kupic moze pomoc google, a zastapic moze dobrze rozgrzana blacha
Cytować
0 #2 Magda 2011-08-05 16:02
Mam jeszcze pytanie odnośnie kamienia. O jaki konkretnie kamień chodzi, jak się go stosuje. I jak go ewentualnie można zastąpić?
Cytować
0 #1 edek 2011-03-01 16:09
robiąc chlebek zapomniałam namoczyć mąki. wyrabiał się pięknie, masa taka plastyczna że zrobiłam serduszka na górze. podana ilość wystarcza wg mnie na bardzo mały bochenek. teraz piekłam z dwóch porcji następnym razem z trzech. piekłam w naczyniach glinianych. po osięgniąciu rządnej temp jeden bochenek już się przyweglił-muszą popracować nad moim piekarnikiem. w smaku pyszny. bardzo chrupiąca skórka- tak jak lubie. polecam
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 253

Wczoraj 420

Tydzień 253

Miesiąc 10285

Wszystkich 13160095