Składniki na zaczyn 125g:
- 70g maki żytniej
- 50g wody
- 1-2 łyżki płynnego zakwasu żytniego
Składniki ciasta chlebowego ok. 800g:
- 125 g zaczyn jw.
- 400g maki pszennej
- 240g wody
- 1 łyżka kminku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki drożdży instant
Dodałam pół łyżeczki cukru (dla brązowej skorki), zmniejszyłam ilość drożdży do 1/4 łyżeczki.
Składniki zaczynu wymieszać w przeddzień wypieku, pozostawić do przefermentowania na ok. 14-16 godzin.
Następnego dnia wymieszać mąkę z wodą, odstawić na 20 minut. Dodać resztę składników i wyrabiać (mikserem na 1 biegu) przez 3 minuty, następnie energiczniej (na 2 biegu) oko 3-4 minuty, aż do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie uformować bochenek i ułożyć w koszyku do wyrastania na około 1 godzinę.
Odgazowałam ciasto chlebowe, zagniotłam jeszcze raz i dopiero uformowałam okrągły bochenek. Ciasto podwoiło swoją objętość po 2 godzinach.
Piec w naparowanym piekarniku, najlepiej z kamieniem w temperaturze początkowej ok. 240°C. przez 15 minut, potem jeszcze w 220°C około 20 minut.
Chleb piekłam około 35 minut, mimo zmniejszenia ilości drożdży wyrośł znakomicie.
Komentarze
Dosypywanie mąki rzeczywiście nie jest dobrym pomysłem, bo otrzymujemy gorszy miękisz chleba po upieczeniu. Jeśli mąka jest słaba lepiej upiec chleb w formie.
Pozdrawiam :)
kamien mozna obejrzec w dziale "wyposazenie domowej piekarni", gdzie go kupic moze pomoc google, a zastapic moze dobrze rozgrzana blacha
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.