Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • O mnie

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 08.04.2019 14:24
    Winna może być mąka, temperatura otoczenia, wilgotność etc. - Jeśli mąka to radziłabym dodać trochę innej ...
     
  • O mnie

    AgaD AgaD 08.04.2019 11:41
    Popsuly mi sie orkiszowe chleby, 2 miesiace wychodzily ok i nagle mi sie popsuly. Ciasto luzniejsze i ...
     
  • warsztaty pieczenia chleba

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 07.04.2019 18:33
    [ Nie prowadzę już od dawna warsztatów z pieczenia. Pozdrawiam
     
  • warsztaty pieczenia chleba

    Magda Magda 07.04.2019 09:08
    Witam, czy beda organizowane w najlbiższych miesiącach warsztaty? Jeśli tak proszę o podanie miejscowosci ...
     
  • O mnie

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 06.04.2019 20:53
    No tak, teraz rozumiem. Zielona Wyspa to wyzwanie jeśli chodzi o pieczenie chleba. Wiem coś o tym ...

lekkozytni

Chleb mieszany
(inspiracja: chleb lekko żytni wg Hamelmana zrobiony z polowy składników)

Składniki na zaczyn 125g:

  • 70g maki żytniej
  • 50g wody
  • 1-2 łyżki płynnego zakwasu żytniego

 

Składniki ciasta chlebowego ok. 800g:

  • 125 g zaczyn jw.
  • 400g maki pszennej
  • 240g wody
  • 1 łyżka kminku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki drożdży instant

Dodałam pół łyżeczki cukru (dla brązowej skorki), zmniejszyłam ilość drożdży do 1/4 łyżeczki.

 

Składniki zaczynu wymieszać w przeddzień wypieku, pozostawić do przefermentowania na ok. 14-16 godzin.

Następnego dnia wymieszać mąkę z wodą, odstawić na 20 minut. Dodać resztę składników i wyrabiać (mikserem na 1 biegu) przez 3 minuty, następnie energiczniej (na 2 biegu) oko 3-4 minuty, aż do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Po tym czasie uformować bochenek i ułożyć w koszyku do wyrastania na około 1 godzinę.

Odgazowałam ciasto chlebowe, zagniotłam jeszcze raz i dopiero uformowałam okrągły bochenek. Ciasto podwoiło swoją objętość po 2 godzinach.

Piec w naparowanym piekarniku, najlepiej z kamieniem w temperaturze początkowej ok. 240°C. przez 15 minut, potem jeszcze w 220°C około 20 minut.

Chleb piekłam około 35 minut, mimo zmniejszenia ilości drożdży wyrośł znakomicie.

 

 

Komentarze   

0 #7 MZ 2017-04-01 17:58
W tym chlebie jest dużo mąki pszennej, wiec raczej powinno dać się dość łatwo formować. No chyba, ze mąka jest słabej jakości (mało białka) i nie wytworzy się dostateczna ilość glutenu.
Dosypywanie mąki rzeczywiście nie jest dobrym pomysłem, bo otrzymujemy gorszy miękisz chleba po upieczeniu. Jeśli mąka jest słaba lepiej upiec chleb w formie.
Cytować
0 #6 Rafał 2017-04-01 15:35
Czy ciasto po wyrobieniu powinno odchodzić od ręki? U mnie jest bardzo kleiste, nie chciałem dodawać więcej mąki. by po wypieczeniu nie było zbyt suche ale może to błąd. Upieczone smakowo bez zarzutu, wizualnie słabo, bo miałem kłopoty ze zrobieniem bochenków (kleiło się strasznie do rąk).
Pozdrawiam :)
Cytować
0 #5 malgorzata zielinska 2013-05-07 09:46
0,5 łyzeczki cukru, 0.25 drozdγ
Cytować
0 #4 Renka 2013-05-07 08:04
Mam prośbę ,znowu te pozostałości po hakerach :sigh: Ile trzeba dodać łyżeczek cukru dla chrupiącej skórki i ile drożdży (w podstawowym przepisie i do ilu Pani zmniejszyła)?Dziękuję!
Cytować
0 #3 mirabbelka 2011-08-07 12:05
Cytuję Magda:
Mam jeszcze pytanie odnośnie kamienia. O jaki konkretnie kamień chodzi, jak się go stosuje. I jak go ewentualnie można zastąpić?


kamien mozna obejrzec w dziale "wyposazenie domowej piekarni", gdzie go kupic moze pomoc google, a zastapic moze dobrze rozgrzana blacha
Cytować
0 #2 Magda 2011-08-05 16:02
Mam jeszcze pytanie odnośnie kamienia. O jaki konkretnie kamień chodzi, jak się go stosuje. I jak go ewentualnie można zastąpić?
Cytować
0 #1 edek 2011-03-01 16:09
robiąc chlebek zapomniałam namoczyć mąki. wyrabiał się pięknie, masa taka plastyczna że zrobiłam serduszka na górze. podana ilość wystarcza wg mnie na bardzo mały bochenek. teraz piekłam z dwóch porcji następnym razem z trzech. piekłam w naczyniach glinianych. po osięgniąciu rządnej temp jeden bochenek już się przyweglił-muszą popracować nad moim piekarnikiem. w smaku pyszny. bardzo chrupiąca skórka- tak jak lubie. polecam
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 86

Wczoraj 459

Tydzień 2818

Miesiąc 8501

Wszystkich 13416791