Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Najprostszy chleb z garnka

    Edyta Edyta 06.07.2017 08:51
    Moja makutra ma średnicę niemal identyczną jak metalowa miska z IKEA. Stawiam makutrę na samym dole ...
     
  • Najprostszy chleb z garnka

    Alicja Alicja 06.07.2017 08:15
    O, to cenna uwaga, nie będe eksperymentować z makutrą. Jakiej pojemności garnek żeliwny potrzebny ...
     
  • Najprostszy chleb z garnka

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 06.07.2017 07:00
    Nie włożyłabym makutry do piekarnika ;-) Zwykle są one szkliwione z zewnątrz i nie wiadomo co tam ...
     
  • Najprostszy chleb z garnka

    Alicja Alicja 05.07.2017 16:11
    A co z przykrywką, czy Pani makutra ma takową?
     
  • Szybki letni chleb

    Alicja Alicja 05.07.2017 16:08
    Szukałam czegoś szybkiego, bez uciążliwego składania ciasta, odgazowywania, i trafiłam w dziesiątkę.

prosty20jasny-2

Komentarze   

0 #101 Małgorzata Zielinska 2017-06-23 17:11
Chleb zawsze przykrywamy przy wyrastaniu. Im szczelniejsze przykrycie, tym większa szansa, ze wierzch chleba nie obeschnie, a potem nie popęka w czasie pieczenia.
Cytować
0 #100 grazyna 2017-06-22 08:39
prosze mi powiedziec ,gdy wkladamy surowe
ciasto do lodowki ,tak jak przy wyrastaniu w temper.pokoj.trzeba przykryc sciereczka ,reczniczkiem.Prosze o odpowiedz.
Dziekuje serdecznie i pozdrawiam
Cytować
0 #99 Tomasz 2017-04-17 06:29
Dzisiaj robię ten chleb z dodatkiem mąki żyniej razowej. Wg receptury Hamelmana na Vermont sourdough. Zobaczymy czy tym razem zadziała?
Cytować
0 #98 MZ 2017-03-25 22:40
Mniej więcej :)
W przepisach chlebowych raczej nie podaje się ilości wody bardzo precyzyjnie. Czasaminawet mówi się "ile mąka zabierze"..
Najważniejsza jest konsystencja ciasta, które chcemy otrzymać. W zależności od rodzaju maki, jej wilgotności, musimy ilość wody zawsze korygować.
Cytować
0 #97 Piotrek 2017-03-24 16:37
Czy jako szklanka przyjmować 250ml???
Cytować
0 #96 MZ 2017-03-21 09:56
Cytuję Piotrek:
Tak wiem, ale byłem ciekawy bo mówimy tutaj o uformowaniu chleba i zachowaniu kształtu. Spróbuję na typie 500 jak tk będzie wyglądało

No właśnie. Chleby na drożdżach rosną krócej, lepiej trzymają kształt.
Cytować
0 #95 Piotrek 2017-03-20 22:29
Tak wiem, ale byłem ciekawy bo mówimy tutaj o uformowaniu chleba i zachowaniu kształtu. Spróbuję na typie 500 jak tk będzie wyglądało
Cytować
0 #94 MZ 2017-03-20 22:26
Hmm, tego nie wiem...
Na pewno w piekarniach nie pieką chlebów tylko na zakwasie. Zawsze jest tam dodatek drożdży.
Cytować
0 #93 Piotrek 2017-03-20 21:51
Jeszcze jedno pytanie, czyli w piekarniach tez pieką chleby jasne na mące o typie 550? Mam na myśli tutaj chleby, które lądują z koszyczka na łopatę i do pieca
Cytować
0 #92 Piotrek 2017-03-20 14:43
ahaaa bo sugerowałem się, tym, że no chlebowa to chlebowa typowo do chleba, jak widzę są uzasadnione odstępstwa. Czyli w przypadku mąki 750 musiałbym zrobić gęstrze ciasto, a to odbiłoby się na strukturze
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 292

Wczoraj 401

Tydzień 1476

Miesiąc 10654

Wszystkich 13172458