Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Przechowywanie zakwasu

    MZ MZ 25.04.2017 08:57
    Wyrzuciłabym.
     
  • Przechowywanie zakwasu

    Michal Michal 25.04.2017 08:42
    Witam. Mam pytanie dotyczące zakwasu pszennego. Mój zakwas ma około 10 dni. Do tej pory wszystko było ...
     
  • Żytni z ziarnami

    karol karol 21.04.2017 07:37
    Czy ma znaczenie, czy po upieczeniu zapakuje go w folie aluminiowa czy polietylenowa? W tej folii ...
     
  • Najprostszy chleb z garnka

    Edyta Edyta 19.04.2017 20:05
    nie namaczaj garnka i bedzie ok!Garnek rzymski trzeba namaczać, to żeliwnego nie trzeba. Ja czasem piekę ...
     
  • Prosty jasny

    Tomasz Tomasz 17.04.2017 06:29
    Dzisiaj robię ten chleb z dodatkiem mąki żyniej razowej. Wg receptury Hamelmana na Vermont sourdough.

prosty20jasny-2

Komentarze   

0 #99 Tomasz 2017-04-17 06:29
Dzisiaj robię ten chleb z dodatkiem mąki żyniej razowej. Wg receptury Hamelmana na Vermont sourdough. Zobaczymy czy tym razem zadziała?
Cytować
0 #98 MZ 2017-03-25 22:40
Mniej więcej :)
W przepisach chlebowych raczej nie podaje się ilości wody bardzo precyzyjnie. Czasaminawet mówi się "ile mąka zabierze"..
Najważniejsza jest konsystencja ciasta, które chcemy otrzymać. W zależności od rodzaju maki, jej wilgotności, musimy ilość wody zawsze korygować.
Cytować
0 #97 Piotrek 2017-03-24 16:37
Czy jako szklanka przyjmować 250ml???
Cytować
0 #96 MZ 2017-03-21 09:56
Cytuję Piotrek:
Tak wiem, ale byłem ciekawy bo mówimy tutaj o uformowaniu chleba i zachowaniu kształtu. Spróbuję na typie 500 jak tk będzie wyglądało

No właśnie. Chleby na drożdżach rosną krócej, lepiej trzymają kształt.
Cytować
0 #95 Piotrek 2017-03-20 22:29
Tak wiem, ale byłem ciekawy bo mówimy tutaj o uformowaniu chleba i zachowaniu kształtu. Spróbuję na typie 500 jak tk będzie wyglądało
Cytować
0 #94 MZ 2017-03-20 22:26
Hmm, tego nie wiem...
Na pewno w piekarniach nie pieką chlebów tylko na zakwasie. Zawsze jest tam dodatek drożdży.
Cytować
0 #93 Piotrek 2017-03-20 21:51
Jeszcze jedno pytanie, czyli w piekarniach tez pieką chleby jasne na mące o typie 550? Mam na myśli tutaj chleby, które lądują z koszyczka na łopatę i do pieca
Cytować
0 #92 Piotrek 2017-03-20 14:43
ahaaa bo sugerowałem się, tym, że no chlebowa to chlebowa typowo do chleba, jak widzę są uzasadnione odstępstwa. Czyli w przypadku mąki 750 musiałbym zrobić gęstrze ciasto, a to odbiłoby się na strukturze
Cytować
0 #91 MZ 2017-03-20 10:05
Nasza mąka 750 ma zazwyczaj mało białka, czyli nie ma szans na wytworzenie dostatecznej ilości glutenu, żeby uformować ładny bochenek i miąższ chleba może być dość zbity.
Cytować
0 #90 Piotrek 2017-03-19 20:35
Jaka będzie różnica jeśli zrobię ten chlebek z mąki pszennej o typie 750 ??
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 304

Wczoraj 561

Tydzień 1424

Miesiąc 15891

Wszystkich 13131930