Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Przechowywanie zakwasu

    MałgorzataZielinska MałgorzataZielinska 16.04.2018 09:52
    cieszę się bardzo. :-) Cierpliwość, trzymanie się reguł i doświadczenie. Z każdym bochenkiem ...
     
  • Przechowywanie zakwasu

    MałgorzataZielinska MałgorzataZielinska 16.04.2018 09:50
    Podobno można. Ja nie mrożę, wole zasuszyć.
     
  • Przechowywanie zakwasu

    Renata P Renata P 16.04.2018 05:42
    Witam! Dziękuje bardzo za cenne rady. Wczoraj upiekłam chlebki, trzymając się ściśle czasu. Zakwas ...
     
  • Przechowywanie zakwasu

    Anna Anna 15.04.2018 15:54
    A czy można zakwas zamrozić?
     
  • Przechowywanie zakwasu

    MałgorzataZielinska MałgorzataZielinska 14.04.2018 20:38
    Jeśli uaktywnilismy zakwas dodając duża porcje świeżej maki i wody, to po odebraniu potrzebnej porcji ...

prosty20jasny-2

Komentarze   

0 #103 MZ 2017-07-30 10:12
Wszystko zależy od tego o jakiej ilości ciasta mówimy i jakie mamy możliwości techniczne. W piekarniach, które dysponują dużymi pojemnikami i mieszalnikami dużej mocy, ciasto zagniata się w całości a potem dzieli na porcje do koszyków. W domu nie bardzo sobie wyobrażam kilkukrotne składanie ciasta o wadze nawet 4 kg, wiec podzieliłabym je już na wcześniejszym etapie.
Cytować
0 #102 Tomek 2017-07-30 06:54
Czesc,
Czesto robie kilka chlebow na raz i osatnio zastanawialem sie czy rozdzielac ciasto juz w momencie przekladania do naoliwionych misek czy kontynuowac z jednej i rozdzielic np przy ostatnim skladaniu?

Bylbym wdzieczny za sugestie! :)
Tomek
Cytować
0 #101 Małgorzata Zielinska 2017-06-23 17:11
Chleb zawsze przykrywamy przy wyrastaniu. Im szczelniejsze przykrycie, tym większa szansa, ze wierzch chleba nie obeschnie, a potem nie popęka w czasie pieczenia.
Cytować
0 #100 grazyna 2017-06-22 08:39
prosze mi powiedziec ,gdy wkladamy surowe
ciasto do lodowki ,tak jak przy wyrastaniu w temper.pokoj.trzeba przykryc sciereczka ,reczniczkiem.Prosze o odpowiedz.
Dziekuje serdecznie i pozdrawiam
Cytować
0 #99 Tomasz 2017-04-17 06:29
Dzisiaj robię ten chleb z dodatkiem mąki żyniej razowej. Wg receptury Hamelmana na Vermont sourdough. Zobaczymy czy tym razem zadziała?
Cytować
0 #98 MZ 2017-03-25 22:40
Mniej więcej :)
W przepisach chlebowych raczej nie podaje się ilości wody bardzo precyzyjnie. Czasaminawet mówi się "ile mąka zabierze"..
Najważniejsza jest konsystencja ciasta, które chcemy otrzymać. W zależności od rodzaju maki, jej wilgotności, musimy ilość wody zawsze korygować.
Cytować
0 #97 Piotrek 2017-03-24 16:37
Czy jako szklanka przyjmować 250ml???
Cytować
0 #96 MZ 2017-03-21 09:56
Cytuję Piotrek:
Tak wiem, ale byłem ciekawy bo mówimy tutaj o uformowaniu chleba i zachowaniu kształtu. Spróbuję na typie 500 jak tk będzie wyglądało

No właśnie. Chleby na drożdżach rosną krócej, lepiej trzymają kształt.
Cytować
0 #95 Piotrek 2017-03-20 22:29
Tak wiem, ale byłem ciekawy bo mówimy tutaj o uformowaniu chleba i zachowaniu kształtu. Spróbuję na typie 500 jak tk będzie wyglądało
Cytować
0 #94 MZ 2017-03-20 22:26
Hmm, tego nie wiem...
Na pewno w piekarniach nie pieką chlebów tylko na zakwasie. Zawsze jest tam dodatek drożdży.
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 9

Wczoraj 340

Tydzień 1762

Miesiąc 6942

Wszystkich 13291314