Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Prosty jasny

    Piotrek Piotrek 24.03.2017 16:37
    Czy jako szklanka przyjmować 250ml???
     
  • Zakwas - porady praktyczne

    MZ MZ 21.03.2017 22:48
    Trzeba sprawdzić, czy zakwas jeszcze zyje, tzn gruntownie odświeżyć i dopiero wziąć się za pieczenie.
     
  • Zakwas - porady praktyczne

    Pawel Pawel 21.03.2017 21:27
    Dobry wieczór. Robimy chleb na zakwasie, był przez 3 tygodnie w lodowce bez dokarmiania. Teraz przyszło ...
     
  • Prosty jasny

    MZ MZ 21.03.2017 09:56
    No właśnie. Chleby na drożdżach rosną krócej, lepiej trzymają kształt.
     
  • Prosty jasny

    Piotrek Piotrek 20.03.2017 22:29
    Tak wiem, ale byłem ciekawy bo mówimy tutaj o uformowaniu chleba i zachowaniu kształtu. Spróbuję ...

prosty20jasny-2

Komentarze   

0 #97 Piotrek 2017-03-24 16:37
Czy jako szklanka przyjmować 250ml???
Cytować
0 #96 MZ 2017-03-21 09:56
Cytuję Piotrek:
Tak wiem, ale byłem ciekawy bo mówimy tutaj o uformowaniu chleba i zachowaniu kształtu. Spróbuję na typie 500 jak tk będzie wyglądało

No właśnie. Chleby na drożdżach rosną krócej, lepiej trzymają kształt.
Cytować
0 #95 Piotrek 2017-03-20 22:29
Tak wiem, ale byłem ciekawy bo mówimy tutaj o uformowaniu chleba i zachowaniu kształtu. Spróbuję na typie 500 jak tk będzie wyglądało
Cytować
0 #94 MZ 2017-03-20 22:26
Hmm, tego nie wiem...
Na pewno w piekarniach nie pieką chlebów tylko na zakwasie. Zawsze jest tam dodatek drożdży.
Cytować
0 #93 Piotrek 2017-03-20 21:51
Jeszcze jedno pytanie, czyli w piekarniach tez pieką chleby jasne na mące o typie 550? Mam na myśli tutaj chleby, które lądują z koszyczka na łopatę i do pieca
Cytować
0 #92 Piotrek 2017-03-20 14:43
ahaaa bo sugerowałem się, tym, że no chlebowa to chlebowa typowo do chleba, jak widzę są uzasadnione odstępstwa. Czyli w przypadku mąki 750 musiałbym zrobić gęstrze ciasto, a to odbiłoby się na strukturze
Cytować
0 #91 MZ 2017-03-20 10:05
Nasza mąka 750 ma zazwyczaj mało białka, czyli nie ma szans na wytworzenie dostatecznej ilości glutenu, żeby uformować ładny bochenek i miąższ chleba może być dość zbity.
Cytować
0 #90 Piotrek 2017-03-19 20:35
Jaka będzie różnica jeśli zrobię ten chlebek z mąki pszennej o typie 750 ??
Cytować
0 #89 Tomasz 2016-10-09 14:27
Ten chleb to moja obsesja :) znowu się udał dopieka się w żeliwnym garnku - kapitalne to jest. Połączenie przepisu Hamelmana i metody pieczenia pożyczonej ok Kena Forkisha :)
Cytować
0 #88 Tomasz 2016-10-03 12:46
Cytuję Małgorzata Zielińska:
Poddaje się :lol: :lol: Ale właściwie to winien Hamelman :-*
Cytuję tomasz:

tylko ta jedna receptura przestała działać



To jednak mąka z Melvitu używana do zakwasu - zepsuta? Zanieeczyszczona? Stara? . Zrobiłem nowy zakwas zakwas na drobnej pełnoziarnistej z gdanskich młynów i jest wspaniały bochen. #wracamdogry
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 616

Wczoraj 749

Tydzień 4147

Miesiąc 17323

Wszystkich 13112101