Bułki hamburgerowe
Składniki na 6 dużych bułek a 90g
- 2 duże jajka
- 15 g cukru
- 70 ml mleka
- 65 g masła
- 10 g soli
- 5 g drożdży instant
- 280 g mąki (typ 550)
- sezam do p osypania
Mąkę wymieszać z drożdżami. Mleko, masło, cukier i sól podgrzać. Kiedy mieszanina przestygnie dodać rozbełtane jajka. Przed połączeniem z mąką odłożyć 1,5 łyżeczki na póżniej.
Wyrabiać przez kilka minut na gładkie ciasto, w razie konieczności skorygować konsystencję dodając trochę maki lub mleka.
Odstawić ciasto do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Podzielić na 6 porcji, uformować zgrabne bulki i odstawić ponownie do wyrośnięcia na 1 godz. Dobrze wyrośnięte bulki posmarować wcześniej pozostawioną mieszaniną mleka i masła, posypać sezamem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C z termoobiegiem ok 15-20 minut do pięknego zbrązowienia.
Komentarze
Jeśli chodzi o pieczywo bezglutenowe to wszystko na temat zakwasu i receptur umieściłam w dziale > pieczywo bezglutenowe. Zapraszam
czy ma Pani inny przepis na bułki zwykłe, nie hamburgerowe. Z dużym zaciekawieniem śledzę Pani przepisy z instrukcjami na wykonanie chlebów, szczególnie bezglutenowych . Sama piekę od kilku lat chleb orkiszowy na zakwasie . Jeszcze mam pytanie - czy zakwas bezglutenowy robić tak ja żytni , tylko na mące gryczanej ?
Pozdrawiam
Aleksandra Byrczek
https://akacjowyblog.blogspot.com/2020/05/wegetarianski-burger-z-czerwonej-fasoli.html?showComment=1590228685444#c7968489130242701144
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.