Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Przechowywanie zakwasu

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 12.07.2021 21:08
    Nie bardzo rozumiem. Zakwas suszymy w temperaturze pokojowej albo odrobine wyższej. Nigdy w rozgrzanym ...
     
  • Jak zrobić zakwas?

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 12.07.2021 21:04
    Pewnie go trzeba gruntownie odświeżyć. Czyli maleńka ilość zakwasu i kilkakrotne dokarmienie duża ...
     
  • Jak zrobić zakwas?

    Kasia Kasia 12.07.2021 20:22
    Dzien dobry, bardzo cenie i lubie Pani strone. Mam jednak problem z moim juz okolo poltorarocznym ...
     
  • Przechowywanie zakwasu

    Gosia Gosia 12.07.2021 07:15
    Witam, Pisze do Pani tak dla spokojnosci ducha :-) . Po wyciagnieciu zakwasu z lodowki, poczekac ...
     
  • Pieczywo na zakwasie

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 14.06.2021 12:17
    Nie ma czegoś takiego jak zepsuty zakwas.. Zakwas nie nadaje się do użycia tylko jeśli spleśnieje.

 

Bułki hamburgerowe

 

Składniki na 6 dużych bułek a 90g

  • 2 duże jajka
  • 15 g cukru
  • 70 ml mleka
  • 65 g masła
  • 10 g soli
  • 5 g drożdży instant
  • 280 g mąki (typ 550)
  • sezam do p osypania

Mąkę wymieszać z drożdżami. Mleko, masło, cukier i sól podgrzać. Kiedy mieszanina przestygnie dodać rozbełtane jajka. Przed połączeniem z mąką odłożyć 1,5 łyżeczki na póżniej.

Wyrabiać przez kilka minut na gładkie ciasto, w razie konieczności skorygować konsystencję dodając trochę maki lub mleka.

Odstawić ciasto do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Podzielić na 6 porcji, uformować zgrabne bulki i odstawić ponownie do wyrośnięcia na 1 godz. Dobrze wyrośnięte bulki posmarować wcześniej pozostawioną mieszaniną mleka i masła, posypać sezamem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C z termoobiegiem ok 15-20 minut do pięknego zbrązowienia.

 

Komentarze   

+1 #2 MałgorzataZielinska 2020-05-23 10:53
Bardzo się cieszę, pozdrawiam M
Cytować
0 #1 Małgosia z Akacjoweg 2020-05-23 10:22
Bardzo dziękuję za ten przepis, bułki są idealne. Nie szukam już innych, nie zmieniam. To jest to ! Pozdrawiam serdecznie

https://akacjowyblog.blogspot.com/2020/05/wegetarianski-burger-z-czerwonej-fasoli.html?showComment=1590228685444#c7968489130242701144
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 136

Wczoraj 170

Tydzień 136

Miesiąc 306

Wszystkich 13727337