Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Przechowywanie zakwasu

    MZ MZ 07.05.2021 14:53
    Nie ma pleśni - czyli przeżył. Dwa dni to nie tak długo. Jeśli jest go dużo (zrozumiałam ze 1 litr) to ...
     
  • Przechowywanie zakwasu

    Magda Magda 07.05.2021 13:22
    Witam, ponoć głupich pytań nie ma , więc pytam :) dostałam 2 dni temu zakwas od kolezanki- w litrowym ...
     
  • Zakwas - porady praktyczne

    MałgorzataZielinska MałgorzataZielinska 14.03.2021 14:20
    Trudno mi cokolwiek powiedzieć. Nie znam przepisu. Ale zaczęłabym od zakwasu - być może nie jest ...
     
  • Zakwas - porady praktyczne

    Kasia Kasia 14.03.2021 12:01
    Witam. Po raz pierwszy podjęłam próbę upieczenia własnego chleba na przepisie, który dostałam od ...
     
  • Chleb Liski

    MałgorzataZielinska MałgorzataZielinska 11.03.2021 18:59
    Dziękuje za miłe słowo. Zaglądam oczywiście - ta strona to kawał mojego życia ❤️ Cieszę się z każdego ...

 

Bułki hamburgerowe

 

Składniki na 6 dużych bułek a 90g

  • 2 duże jajka
  • 15 g cukru
  • 70 ml mleka
  • 65 g masła
  • 10 g soli
  • 5 g drożdży instant
  • 280 g mąki (typ 550)
  • sezam do p osypania

Mąkę wymieszać z drożdżami. Mleko, masło, cukier i sól podgrzać. Kiedy mieszanina przestygnie dodać rozbełtane jajka. Przed połączeniem z mąką odłożyć 1,5 łyżeczki na póżniej.

Wyrabiać przez kilka minut na gładkie ciasto, w razie konieczności skorygować konsystencję dodając trochę maki lub mleka.

Odstawić ciasto do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Podzielić na 6 porcji, uformować zgrabne bulki i odstawić ponownie do wyrośnięcia na 1 godz. Dobrze wyrośnięte bulki posmarować wcześniej pozostawioną mieszaniną mleka i masła, posypać sezamem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C z termoobiegiem ok 15-20 minut do pięknego zbrązowienia.

 

Komentarze   

+1 #2 MałgorzataZielinska 2020-05-23 10:53
Bardzo się cieszę, pozdrawiam M
Cytować
0 #1 Małgosia z Akacjoweg 2020-05-23 10:22
Bardzo dziękuję za ten przepis, bułki są idealne. Nie szukam już innych, nie zmieniam. To jest to ! Pozdrawiam serdecznie

https://akacjowyblog.blogspot.com/2020/05/wegetarianski-burger-z-czerwonej-fasoli.html?showComment=1590228685444#c7968489130242701144
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 171

Wczoraj 239

Tydzień 171

Miesiąc 4017

Wszystkich 13714894