Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Razowy żytni z ziemniakami

    MZ MZ 22.05.2017 06:45
    Pszenna chyba była drobno mielona. Jeśli użyjesz grubszej, musisz się liczyć z dodaniem większej ...
     
  • Razowy żytni z ziemniakami

    Anna Anna 21.05.2017 20:29
    Mąki razowe użyte w przepisie są drobno czy grubo mielone?
     
  • Pszenno-żytni z ziemniakami

    Bożena Bożena 20.05.2017 19:49
    Jeżeli nawet strona „Chleb–moja domowa piekarnia” przeżyła swój okres świetności potwierdzony statystyką ...
     
  • Pszenno-żytni z ziemniakami

    MZ MZ 20.05.2017 16:47
    Uśmiechnęłam się na te słowa "15-milionowa odsłona". Prawda jest taka, ze 2 lata temu odwiedzało mnie ...
     
  • Pszenno-żytni z ziemniakami

    Bożena Bożena 20.05.2017 14:07
    Miałam "farta", że dawno temu tutaj trafiłam. Byłaby to "smutna" informacja, że taka rewelacyjna ...

jasny_kiel

 

Na zaczynie z ziemniakami takim jak w chlebie kieleckim i przyjazni, ostatnio moim ulubionym. Może wykonanie pochłania trochę czasu (to kilkakrotne wyrabianie w krótkich odstąpach takie jak w tym chlebie), ale efekt rewelacyjny



proporcje na 1 bochenek ok. 1200g

przygotowanie zaczynu - 8-10 godzin

wyrabianie - ok. 1 godz. ( 3 x co 10 min, 1 x po 30min)

I wyrastanie w misce - 3 godz. z 2-krotnym składaniem

II wyrastanie w koszyku - 4-5 godzin

pieczenie - 35 minut



Składniki na zaczyn 350g:

  • 100g zakwasu z mąki żytniej razowej (uaktywnionego dzień wcześniej)
  • 100g ugotowanych ziemniaków (zmiksowanych lub przeciśniętych przez praskę)
  • 70g kefiru lub maślanki
  • 80 g maki żytniej jasnej typ 720

Wszystkie składniki wymieszać na gładką masą, lekko przykryć i odstawić na 8-10 godzin

Składniki ciasta chlebowego 1200g:

 

  • 350g cały zaczyn jw.
  • 580g mąki pszennej typ 650 lub 550 o dużej zawartości białka
  • 270g wody
  • 1,5 łyżeczki soli



    - Przesiać mąkę, dodać do niej zaczyn i stopniowo wodę, a na końcu sól. Wyrabiać 5-6 minut do dobrego połączenia składników.

    - Przykryć i odstawić na 10 minut. Można dodać trochę wody, jeśli ciasto wyda nam się zbyt zbite, bo powinno być zdecydowanie luźne.

    - Wyrobić jeszcze raz (10-20 sekund) i odstawić ponownie na 10 minut.

    - Powtórzyć krótkie wyrobienie i ponownie odstawić na 30 minut.

    - Wyrobić jeszcze raz krotko i włożyć do miski wysmarowanej olejem i przykryć szczelnie i odstawić na około 3 godziny.
    W trakcie wyrastania należy przerwać proces 2 x po 1-szej i 2-giej godzinie wyrastania tzn., ciasto wyjąć, rozciągnąć na blacie, zawinąć brzegi, uformować kulę i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto na początku wyda się nam zbyt lejące, ale tak musi być! Po każdym kolejnym wyrobieniu będzie nabierało coraz lepszej konsystencji.

    - Wyłożyć ciasto na blat oprószony mąką, uformować bochenek, ułożyć w koszyku do wyrastania zlepieniem do góry. Posypać mąką i przykryć szczelnie ściereczką i dodatkowo folią. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 4-5 godzin. Ciasto rośnie dość szybko, wiąc trzeba uważać, żeby nie przerosło.

    - Moje wyrastało w zimnie przez noc ok. 8 godzin i trochę to było jednak dla niego za długo€..
    Mimo to, po wyrzuceniu z makutry, w której wyrastało, na rozgrzany kamień miało jeszcze siłę byu podnieść się i pięknie wyrosnąć.

    - Piekarnik nagrzać do temperatury 240°C. Przed włożeniem do zaparowanego piekarnika chleb naciąć.

    - Piec ok. 35 minut, aż będzie równomiernie brązowy, a postukany od spodu wyda głuchy dźwiąk.

    - Wystudzić na kratce.

    To wspaniały jasny chleb o pięknym delikatnym miąższu!

Komentarze   

0 #8 Asia 2016-10-05 18:47
chleb suuuuper :lol: dziękuję za przepisy ,pracuję za granicą i tęsknię za polskimi zapachami :cry: a tak mam tu trochę Polski w Niemczech :P
Cytować
0 #7 Małgorzata Zielińska 2016-09-04 18:46
Zastanawiam sie jaka musiałaby byc temperatura, zeby surowa maka zbrązowiała podczas pieczenia :-* W 240 st z pewnością nie.
Cytować
0 #6 Andrzej 2016-09-04 15:27
Zastanawiam się tylko co zrobić, aby mąka która zostaje na chlebie nie brązowiała podczas pieczenia lecz pozostała biała jak na zdjęciu. ;-)
Cytować
0 #5 Aneta 2015-05-04 13:13
Chleb przepyszny!!!!!!! Piekę od 3 lat tylko z Pani przepisów. Mąż jest zachwycony i nie wyobraża sobie chleba ze sklepu;) a znalazłam ten przepis i mogłabym go jeść bez końca. Dziekuje
Cytować
0 #4 Robert 2014-01-12 16:04
Pani Malgosiu jaki wpływ na efekt końcowy ma typ mąki w tym przypadku pszennej? Co się stanie z konsekwencją gdy zamiast mąki 550 dodam 750 lub 850? Będzie np bardziej gliniasty? Jakie są generalne zasady?
Cytować
-1 #3 Beata 2013-02-02 19:00
:lol: :lol:
pycha, pycha, rewelacja
środek jest taki cudnie sprążysty, skórka chrupiąca, no cudo, takiego chleba szukałam.
Mirabellko, bardzo dziąkują za Twoją pracą, za Twój blog.
Ostatnio pieką chlebki tylko z Twoich przepisów, ale ten pobił wszystkie :lol:
Boją się jeszcze formowania i pieką w podłużnej formie, takiej większej keksówce, opisanej jako do pieczenia chleba. Mam nadzieją że w końcu odważą się formować, bo bardzo kusi mnie okrągły
pozdrawiam serdecznie
Cytować
0 #2 Katalein 2012-10-26 09:05
Od dłuższego czasu piekłam tylko dwa chleby - zwykły razowy z różnych mąk oraz bochenkowy chleba dla mojego pana, który woli bochenki :-) Przedwczoraj postanowiłam wypróbować znów coś nowego i wybór padł właśnie na ten chleb. I strzał w dziesiętką! Prosty przepis z ciekawym zaczynem, konsystencja ciasta poprawiała się rzeczywiście z każdym wyrabianiem, wyrastał cudnie i choć po przełożeniu na blachą też mi trochę opadł, to w piekarniku podniósł się i wyszedł przepiękny, równy bochen! W smaku też dobry, miąższ miąciutki, lekko wilgotny. Choć wolą chleby z przewagą mąki żytniej ten też na pewno jeszcze upieką!
Cytować
+1 #1 Morelia 2010-11-21 10:01
Bardzo dobry chlebek.Polecam go wszystkim.Wymaga trochę zaangażowania, ale warto!Chlebek pięknie wyrasta, u mnie wylądował w piekarniku po 3 godzinach, a podczas pieczenia jeszcze urósł.
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 167

Wczoraj 421

Tydzień 1055

Miesiąc 12136

Wszystkich 13146724