Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Zakwas - porady praktyczne

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 17.10.2017 06:46
    Zdecydowanie 2000.
     
  • Zakwas - porady praktyczne

    Michał Michał 16.10.2017 18:10
    Witam serdecznie. Który typ mąki lepiej się sprawdzi przy przygotowaniu zakwasu 750 czy 2000?
     
  • Moje chleby - galeria

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 14.10.2017 19:20
    Absolutnie nie mam zamiaru likwidować strony. Jeśli nie zdarzy się nic nadzwyczajnego, pewnie jeszcze ...
     
  • Zakwas - porady praktyczne

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 14.10.2017 19:11
    Zakwas może być aktywny w zimnie 1-2 dni, potem powoli się uspokaja. Ale na pewno nie jest to powodem ...
     
  • Zakwas - porady praktyczne

    Barbara Barbara 14.10.2017 18:26
    piekę chleb pszenno-żytni na zakwasie już jakiś czas,mam do Pani pytanie:dlaczego mój zakwas przechowywany ...

jasny_kiel

 

Na zaczynie z ziemniakami takim jak w chlebie kieleckim i przyjazni, ostatnio moim ulubionym. Może wykonanie pochłania trochę czasu (to kilkakrotne wyrabianie w krótkich odstąpach takie jak w tym chlebie), ale efekt rewelacyjny



proporcje na 1 bochenek ok. 1200g

przygotowanie zaczynu - 8-10 godzin

wyrabianie - ok. 1 godz. ( 3 x co 10 min, 1 x po 30min)

I wyrastanie w misce - 3 godz. z 2-krotnym składaniem

II wyrastanie w koszyku - 4-5 godzin

pieczenie - 35 minut



Składniki na zaczyn 350g:

  • 100g zakwasu z mąki żytniej razowej (uaktywnionego dzień wcześniej)
  • 100g ugotowanych ziemniaków (zmiksowanych lub przeciśniętych przez praskę)
  • 70g kefiru lub maślanki
  • 80 g maki żytniej jasnej typ 720

Wszystkie składniki wymieszać na gładką masą, lekko przykryć i odstawić na 8-10 godzin

Składniki ciasta chlebowego 1200g:

 

  • 350g cały zaczyn jw.
  • 580g mąki pszennej typ 650 lub 550 o dużej zawartości białka
  • 270g wody
  • 1,5 łyżeczki soli



    - Przesiać mąkę, dodać do niej zaczyn i stopniowo wodę, a na końcu sól. Wyrabiać 5-6 minut do dobrego połączenia składników.

    - Przykryć i odstawić na 10 minut. Można dodać trochę wody, jeśli ciasto wyda nam się zbyt zbite, bo powinno być zdecydowanie luźne.

    - Wyrobić jeszcze raz (10-20 sekund) i odstawić ponownie na 10 minut.

    - Powtórzyć krótkie wyrobienie i ponownie odstawić na 30 minut.

    - Wyrobić jeszcze raz krotko i włożyć do miski wysmarowanej olejem i przykryć szczelnie i odstawić na około 3 godziny.
    W trakcie wyrastania należy przerwać proces 2 x po 1-szej i 2-giej godzinie wyrastania tzn., ciasto wyjąć, rozciągnąć na blacie, zawinąć brzegi, uformować kulę i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto na początku wyda się nam zbyt lejące, ale tak musi być! Po każdym kolejnym wyrobieniu będzie nabierało coraz lepszej konsystencji.

    - Wyłożyć ciasto na blat oprószony mąką, uformować bochenek, ułożyć w koszyku do wyrastania zlepieniem do góry. Posypać mąką i przykryć szczelnie ściereczką i dodatkowo folią. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 4-5 godzin. Ciasto rośnie dość szybko, wiąc trzeba uważać, żeby nie przerosło.

    - Moje wyrastało w zimnie przez noc ok. 8 godzin i trochę to było jednak dla niego za długo€..
    Mimo to, po wyrzuceniu z makutry, w której wyrastało, na rozgrzany kamień miało jeszcze siłę byu podnieść się i pięknie wyrosnąć.

    - Piekarnik nagrzać do temperatury 240°C. Przed włożeniem do zaparowanego piekarnika chleb naciąć.

    - Piec ok. 35 minut, aż będzie równomiernie brązowy, a postukany od spodu wyda głuchy dźwiąk.

    - Wystudzić na kratce.

    To wspaniały jasny chleb o pięknym delikatnym miąższu!

Komentarze   

0 #10 MZ 2017-07-31 08:07
Z pewnością tłuszcz na powierzchni chleba daje efekt mocno brązowej skórki.
Oczywiście tez, temperaturę pieczenia trzeba dostosować do swojego piekarnika. Mój piekarnik, wydaje mi się, wskazuje zwykle trochę niższa temperaturę, dlatego dodaje zazwyczaj 10 st. do zalecanej.
Cytować
0 #9 Magdalena 2017-07-31 07:43
Pani Małgorzato, chlebek wyszedł przepyszny. Zrobiłam go w prezencie dla teścia, który jest z kieleckiego i jego mama takie właśnie piekła.

W moim przypadku skórka na chlebie mocno się przypiekła pomimo tego że piekłam w piekarniku o max temperaturze 230 stopni. Czy mogło to być spowodowane tym że bardzo naoliwiłam miskę, w której ciasto rosło? Przy rozciąganiu czułam, że jest bardzo śliskie ale też bardzo dobrze mi się wyrabiało. Tak więc czy to może oliwa czy jeszcze nowy mocno grzejąc piekarnik (pomimo niższej temperatury i naparowania)?
Cytować
0 #8 Asia 2016-10-05 18:47
chleb suuuuper :lol: dziękuję za przepisy ,pracuję za granicą i tęsknię za polskimi zapachami :cry: a tak mam tu trochę Polski w Niemczech :P
Cytować
0 #7 Małgorzata Zielińska 2016-09-04 18:46
Zastanawiam sie jaka musiałaby byc temperatura, zeby surowa maka zbrązowiała podczas pieczenia :-* W 240 st z pewnością nie.
Cytować
0 #6 Andrzej 2016-09-04 15:27
Zastanawiam się tylko co zrobić, aby mąka która zostaje na chlebie nie brązowiała podczas pieczenia lecz pozostała biała jak na zdjęciu. ;-)
Cytować
0 #5 Aneta 2015-05-04 13:13
Chleb przepyszny!!!!!!! Piekę od 3 lat tylko z Pani przepisów. Mąż jest zachwycony i nie wyobraża sobie chleba ze sklepu;) a znalazłam ten przepis i mogłabym go jeść bez końca. Dziekuje
Cytować
0 #4 Robert 2014-01-12 16:04
Pani Malgosiu jaki wpływ na efekt końcowy ma typ mąki w tym przypadku pszennej? Co się stanie z konsekwencją gdy zamiast mąki 550 dodam 750 lub 850? Będzie np bardziej gliniasty? Jakie są generalne zasady?
Cytować
-1 #3 Beata 2013-02-02 19:00
:lol: :lol:
pycha, pycha, rewelacja
środek jest taki cudnie sprążysty, skórka chrupiąca, no cudo, takiego chleba szukałam.
Mirabellko, bardzo dziąkują za Twoją pracą, za Twój blog.
Ostatnio pieką chlebki tylko z Twoich przepisów, ale ten pobił wszystkie :lol:
Boją się jeszcze formowania i pieką w podłużnej formie, takiej większej keksówce, opisanej jako do pieczenia chleba. Mam nadzieją że w końcu odważą się formować, bo bardzo kusi mnie okrągły
pozdrawiam serdecznie
Cytować
0 #2 Katalein 2012-10-26 09:05
Od dłuższego czasu piekłam tylko dwa chleby - zwykły razowy z różnych mąk oraz bochenkowy chleba dla mojego pana, który woli bochenki :-) Przedwczoraj postanowiłam wypróbować znów coś nowego i wybór padł właśnie na ten chleb. I strzał w dziesiętką! Prosty przepis z ciekawym zaczynem, konsystencja ciasta poprawiała się rzeczywiście z każdym wyrabianiem, wyrastał cudnie i choć po przełożeniu na blachą też mi trochę opadł, to w piekarniku podniósł się i wyszedł przepiękny, równy bochen! W smaku też dobry, miąższ miąciutki, lekko wilgotny. Choć wolą chleby z przewagą mąki żytniej ten też na pewno jeszcze upieką!
Cytować
+1 #1 Morelia 2010-11-21 10:01
Bardzo dobry chlebek.Polecam go wszystkim.Wymaga trochę zaangażowania, ale warto!Chlebek pięknie wyrasta, u mnie wylądował w piekarniku po 3 godzinach, a podczas pieczenia jeszcze urósł.
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 99

Wczoraj 503

Tydzień 99

Miesiąc 9953

Wszystkich 13209809