Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Pieczywo na zakwasie

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 18.07.2019 15:52
    Ciężkie pieczywo to raczej żytnie. Wszystkie przepisy na pieczywo pszenne, a jeszcze lepiej pieczywo ...
     
  • Zakwas - porady praktyczne

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 18.07.2019 15:45
    Najlepiej użyć po prostu przepisu na pieczywo drożdżowe.
     
  • Zakwas - porady praktyczne

    Iza Iza 18.07.2019 12:54
    Witam, czy zamiast zakwasu można użyć drożdży? Jeśli tak, jak to przeliczyć?
     
  • Pieczywo na zakwasie

    Weronika Weronika 18.07.2019 08:15
    Dzień dobry, chciałabym zaczerpnąć fachowej porady, jaki chlebek poleca Pani upiec dla rocznego ...
     
  • Pieczywo na zakwasie

    MałgorzataZielinska MałgorzataZielinska 08.07.2019 17:18
    Powodzenia! pozdrawiam MZ
pieczywo na zaczynie...

Komentarze   

0 #8 MZ 2019-02-19 07:38
Znam osoby, które nigdy nie wyjmują kamienia z piekarnika. Na pewno kamień poprawia ‘atmosfere’ piekarnika imitując tę z pieca chlebowego. Ja nie widzę większego sensu pieczenia w formie na kamieniu. No chyba, ze mamy wrażenie, ze nasz piekarnik nie dopieka dobrze od spodu.
Nie można tez pominąć względów ekonomicznych: dłuższe nagrzewanie piekarnika z kamieniem (min 30 minut) oraz skracanie życia samego kamienia ;-)
Cytować
0 #7 dorota Sapuła 2019-02-19 07:05
dzięki za wiadomość. zastosuję się.
ale mam jeszcze pytanie, które nurtuje mnie odkąd mam kamień do pizzy - czy na rozgrzany kamień warto wykładać chleb do pieczenia w foremce, czy tylko warto piec na nim ciasto wyłożone bezpośrednio na kamień jak i pizzę.
Cytować
0 #6 MZ 2019-02-18 16:38
Zdecydowanie wkładamy chleb już uformowany w koszyku bądź formie. I najlepiej odczekać trochę, aby chleb odrobinę „ruszył” przed schłodzeniem, ok 1 godziny. Do lodówki wkładamy chleb szczelnie przykryty, np. koszyk przykryty ściereczka zabezpieczamy dodatkowo folią, czyli robimy mu kapturek z torby foliowej.
Cytować
0 #5 dorota Sapuła 2019-02-18 13:53
"chleb na zaczynie drożdżowym mieszany" - mam jeszcze pytanie - do lodówki wkładamy chleb po drugim odgazowaniu i ukształowaniu bochenka? pizzę po drugim rozciąganiu wkładam.
Cytować
0 #4 MZ 2019-02-18 08:21
Zmniejszanie ilości drożdży to kwestia doświadczenia. Pierwszy bochenek zrobiłabym wg przepisu. Jeśli się okaże, ze zimne wyrastanie sprawi ze chleb nadmiernie wyrośnie, bądź będzie miał w przekroju długie skierowane ku gorze dziury - można ilość drożdży w cieście zmniejszyć. W zaczynie nie.
Cytować
0 #3 dorota Sapuła 2019-02-18 08:08
witam, jestem początkująca w Pani książce znalazłam przepis "chleb na zaczynie drożdżowym mieszany", chciałabym go wyrastać w lodówce tak jak robię to z pizzą.
na ile zmniejszyc ilośc drożdży w takim wariancie:
a) w zaczynie z 5g na => ...
b) w cieście z 4g na => ...
z góry dziękuję.
Cytować
+2 #2 Renka 2013-11-01 13:16
Ewo, w przepisie z Thermomixu są świeże drożdże,nie zakwas.Na zakwasie Ci w 30 minut ciasto nie wyrośnie :o
Cytować
0 #1 ewa 2013-11-01 10:12
podam wam przepis na chleb z Muesli-składniki- 150 g zmielonej pszenicy zakwas 200 g mleka . 150g wody, 30g miodu. 350 g mąki pszennej 100 g Muesli , 20 g oleju a łyżeczka soli , wszystko mieszamy, zostawiamy w ciepłym miejscu na ok 30 min przekładamy do formy na 15 min później do piekarnika i pieczemy 30-40 min -SMACZNEGO
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 3

Wczoraj 239

Tydzień 711

Miesiąc 5012

Wszystkich 13445795