Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Szybki chleb na trudny czas

    MZ MZ 19.09.2020 10:58
    Powaznie. Przy tak długim czasie wyrastania absolutnie wystarczy. Nigdy nie używam 25g drożdży na ...
     
  • Szybki chleb na trudny czas

    hmm hmm 19.09.2020 09:41
    Poważnie 8g świeżych drożdży wystarczy na 0,5kg mąki? W większości przepisów jest to ok 25g świeżych ...
     
  • Biały chleb z SF

    Katalein Katalein 16.09.2020 07:16
    A u mnie jest często tak, że właśnie chleb, który długo (np. przez noc) stał w lodówce, bardziej ...
     
  • Biały chleb z SF

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 11.09.2020 06:31
    Rzeczywiście można wyłożyć ściereczka lniana. W piekarniach maja takie koszyki wyłożone na stałe dość ...
     
  • Biały chleb z SF

    wojciech wojciech 10.09.2020 22:03
    Dzień dobry. Jaki ma Pani trik na ochronę chleba przed przyklejeniem do koszyka ? Ja posypujęmąką ...
pieczywo na zaczynie...

Komentarze   

0 #8 MZ 2019-02-19 07:38
Znam osoby, które nigdy nie wyjmują kamienia z piekarnika. Na pewno kamień poprawia ‘atmosfere’ piekarnika imitując tę z pieca chlebowego. Ja nie widzę większego sensu pieczenia w formie na kamieniu. No chyba, ze mamy wrażenie, ze nasz piekarnik nie dopieka dobrze od spodu.
Nie można tez pominąć względów ekonomicznych: dłuższe nagrzewanie piekarnika z kamieniem (min 30 minut) oraz skracanie życia samego kamienia ;-)
Cytować
0 #7 dorota Sapuła 2019-02-19 07:05
dzięki za wiadomość. zastosuję się.
ale mam jeszcze pytanie, które nurtuje mnie odkąd mam kamień do pizzy - czy na rozgrzany kamień warto wykładać chleb do pieczenia w foremce, czy tylko warto piec na nim ciasto wyłożone bezpośrednio na kamień jak i pizzę.
Cytować
0 #6 MZ 2019-02-18 16:38
Zdecydowanie wkładamy chleb już uformowany w koszyku bądź formie. I najlepiej odczekać trochę, aby chleb odrobinę „ruszył” przed schłodzeniem, ok 1 godziny. Do lodówki wkładamy chleb szczelnie przykryty, np. koszyk przykryty ściereczka zabezpieczamy dodatkowo folią, czyli robimy mu kapturek z torby foliowej.
Cytować
0 #5 dorota Sapuła 2019-02-18 13:53
"chleb na zaczynie drożdżowym mieszany" - mam jeszcze pytanie - do lodówki wkładamy chleb po drugim odgazowaniu i ukształowaniu bochenka? pizzę po drugim rozciąganiu wkładam.
Cytować
0 #4 MZ 2019-02-18 08:21
Zmniejszanie ilości drożdży to kwestia doświadczenia. Pierwszy bochenek zrobiłabym wg przepisu. Jeśli się okaże, ze zimne wyrastanie sprawi ze chleb nadmiernie wyrośnie, bądź będzie miał w przekroju długie skierowane ku gorze dziury - można ilość drożdży w cieście zmniejszyć. W zaczynie nie.
Cytować
0 #3 dorota Sapuła 2019-02-18 08:08
witam, jestem początkująca w Pani książce znalazłam przepis "chleb na zaczynie drożdżowym mieszany", chciałabym go wyrastać w lodówce tak jak robię to z pizzą.
na ile zmniejszyc ilośc drożdży w takim wariancie:
a) w zaczynie z 5g na => ...
b) w cieście z 4g na => ...
z góry dziękuję.
Cytować
+2 #2 Renka 2013-11-01 13:16
Ewo, w przepisie z Thermomixu są świeże drożdże,nie zakwas.Na zakwasie Ci w 30 minut ciasto nie wyrośnie :o
Cytować
0 #1 ewa 2013-11-01 10:12
podam wam przepis na chleb z Muesli-składniki- 150 g zmielonej pszenicy zakwas 200 g mleka . 150g wody, 30g miodu. 350 g mąki pszennej 100 g Muesli , 20 g oleju a łyżeczka soli , wszystko mieszamy, zostawiamy w ciepłym miejscu na ok 30 min przekładamy do formy na 15 min później do piekarnika i pieczemy 30-40 min -SMACZNEGO
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 198

Wczoraj 281

Tydzień 1800

Miesiąc 5306

Wszystkich 13636782