Znam osoby, które nigdy nie wyjmują kamienia z piekarnika. Na pewno kamień poprawia ‘atmosfere’ piekarnika imitując tę z pieca chlebowego. Ja nie widzę większego sensu pieczenia w formie na kamieniu. No chyba, ze mamy wrażenie, ze nasz piekarnik nie dopieka dobrze od spodu. Nie można tez pominąć względów ekonomicznych: dłuższe nagrzewanie piekarnika z kamieniem (min 30 minut) oraz skracanie życia samego kamienia
dzięki za wiadomość. zastosuję się. ale mam jeszcze pytanie, które nurtuje mnie odkąd mam kamień do pizzy - czy na rozgrzany kamień warto wykładać chleb do pieczenia w foremce, czy tylko warto piec na nim ciasto wyłożone bezpośrednio na kamień jak i pizzę.
Zdecydowanie wkładamy chleb już uformowany w koszyku bądź formie. I najlepiej odczekać trochę, aby chleb odrobinę „ruszył” przed schłodzeniem, ok 1 godziny. Do lodówki wkładamy chleb szczelnie przykryty, np. koszyk przykryty ściereczka zabezpieczamy dodatkowo folią, czyli robimy mu kapturek z torby foliowej.
"chleb na zaczynie drożdżowym mieszany" - mam jeszcze pytanie - do lodówki wkładamy chleb po drugim odgazowaniu i ukształowaniu bochenka? pizzę po drugim rozciąganiu wkładam.
Zmniejszanie ilości drożdży to kwestia doświadczenia. Pierwszy bochenek zrobiłabym wg przepisu. Jeśli się okaże, ze zimne wyrastanie sprawi ze chleb nadmiernie wyrośnie, bądź będzie miał w przekroju długie skierowane ku gorze dziury - można ilość drożdży w cieście zmniejszyć. W zaczynie nie.
witam, jestem początkująca w Pani książce znalazłam przepis "chleb na zaczynie drożdżowym mieszany", chciałabym go wyrastać w lodówce tak jak robię to z pizzą. na ile zmniejszyc ilośc drożdży w takim wariancie: a) w zaczynie z 5g na => ... b) w cieście z 4g na => ... z góry dziękuję.
podam wam przepis na chleb z Muesli-składniki- 150 g zmielonej pszenicy zakwas 200 g mleka . 150g wody, 30g miodu. 350 g mąki pszennej 100 g Muesli , 20 g oleju a łyżeczka soli , wszystko mieszamy, zostawiamy w ciepłym miejscu na ok 30 min przekładamy do formy na 15 min później do piekarnika i pieczemy 30-40 min -SMACZNEGO
Komentarze
Nie można tez pominąć względów ekonomicznych: dłuższe nagrzewanie piekarnika z kamieniem (min 30 minut) oraz skracanie życia samego kamienia
ale mam jeszcze pytanie, które nurtuje mnie odkąd mam kamień do pizzy - czy na rozgrzany kamień warto wykładać chleb do pieczenia w foremce, czy tylko warto piec na nim ciasto wyłożone bezpośrednio na kamień jak i pizzę.
na ile zmniejszyc ilośc drożdży w takim wariancie:
a) w zaczynie z 5g na => ...
b) w cieście z 4g na => ...
z góry dziękuję.
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.