Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Pieczywo żytnie

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 17.01.2022 19:30
    Niestety, moja strona jest już bardzo stara i dziurawa. Niektóre artykuły znikają, niektórych nie ...
     
  • Pieczywo żytnie

    Mirosława Mirosława 17.01.2022 17:36
    Dzień dobry. Chciałam upiec chleb razowy żytni z ziemniakami ( piekłam go już kilkakrotnie ,ale dość ...
     
  • Pieczywo mieszane

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 11.01.2022 20:59
    Przyczyn może być wiele. Zła konsystencja ciasta, czyli za dużo lub za mało wody. Złe wyrośnięcie ...
     
  • Pieczywo mieszane

    Elżbieta Elżbieta 11.01.2022 18:51
    Proszę o radę dlaczego chleb po upieczeniu (nie zawsze) ma odstającą skórkę? Dziękuję i pozdrawiam.
     
  • Przechowywanie zakwasu

    Gosia Gosia 12.07.2021 07:15
    Witam, Pisze do Pani tak dla spokojnosci ducha :-) . Po wyciagnieciu zakwasu z lodowki, poczekac ...

Francuski Pain de Campagne

zródło: "Local Breads" Daniel Leader

francuski_ii


8-12 godzin fermentacja zaczynu

20 minut autoliza i mieszanie skladników ciasta

8-12 minut wyrabianie

2,5 do 3,5 godziny I wyrastanie

1 do 1,5 godziny II rosniecie

35 do 40 minut pieczenie



Zaczyn
50g zakwas pszenny
175g woda letnia
135g maka pszenna 550


Skladniki zaczynu wymieszać, pozostawic przykryte w temperaturze pokojowej do przefermentowania na 8-12 godzin. Zaczyn powinien miec konsystencje gestego ciasta na nalesniki, być pokryty pecherzykami powietrza i miec przyjemny, lekko owocowy kwaskowaty aromat.



Ciasto wlasciwe:
250g letnia woda 
440g maka pszenna o duzej zawartosci bialka
30g maka pszenna razowa
30g maka zytnia
310g zaczyn jw.
1, 5 (10g) lyzeczki soli



Wymieszac wode z cala maka do polaczenia skladników. Odstawic na 20 minut, aby woda wsiakla w make i gluten zdazyl sie uaktywnic.

Dodac 310g zaczynu (reszte schowac do nastepnych wypieków) oraz sól. Wyrabiac recznie 10 do 12 minut, mikserem na srednim biegu ok. 8 do 9 minut. Ciasto powinno byc gladkie i elastyczne.

Wlozyć do miski wysmarowanej olejem, pozostawić do wyrosniecia przykryte w temperaturze pokojowej na 2, 5 do 3, 5 godziny. Po wyrosnieciu wylozyc na blat posypany lekko maka, podzielić na 2 czesci. Z kazdej uformować bochenek, ulozyć łączeniem ciasta do góry, w koszykach wylozonych sciereczka i wysypanych dobrze maką. Pozostawić do wyrosnięcia w temperaturze pokojowej (powinien prawie podwoic swoją objetosc) na 1 do 1, 5 godziny. Sprawdzić wyrosniecie za pomoca nacisniecia palcem na powierzchnie wyrosnietego bochenka. Jesli zaglebienie wraca powoli do stanu pierwotnego, chleb nadaje sie do pieczenia.




Nagrzac piekarnik razem z kamieniem 1 godzine przed wlozeniem chleba w temperaturze 230° C. Bochenki naciąć i wkladać do naparowanego piekarnika. Po 15 minutach zredukować temperaturę do 200° C i piec dalej ok. 20 do 25 minut do zbrązowienia skórki.




moje uwagi: do ciasta wlasciwego dodalam tylko 200g wody. Ciasto dalo sie dobrze formowac, w I.fazie wyrastania dodatkowo je "przebijalam" formujac na nowo. Z tej ilosci skladników wychodzi jeden wcale nie taki duzy bochenek. Chleb jest smaczny, dodatek maki razowej i zytniej bardzo dobrze podkresla smak.





chleb mieszany na zakwasie/zakwas/maka pszenna/razowa/zytnia

Komentarze   

0 #8 Kaszomania 2015-01-15 14:13
Właśnie chlebek się piecze w piekarniku. Wyrósł pięknie. Faktycznie warto dać mniej wody bo ciasto ciężko się wyrabia chociaż jest bardzo elastyczne. Ja wyrabiałam Thermomixem jeżeli wyrabiałabym ręcznie to musiałabym podsypywać mąką.
Cytować
0 #7 Ania 2014-02-24 19:52
Bardzo dobry chlebek!! :lol:
Cytować
0 #6 mirabbelka 2014-02-19 22:20
Ja tez nie wiem, bo nigdy mi sie to nie zdarzyło.
Ale przypuszczam, ze te 20 minut leżakowania nie bedziemialo większego wpływu na ostateczny efekt.
Cytować
0 #5 Lili An 2014-02-19 21:02
Witaj Mirabbelko. Własnie robię ten chleb i już niestety dopuściłąm się pomyłki. Otóż autolizie poddałam całość, nie tylko wodę z mąką, ale również z zaczynem. Jaki będzi eto miało wpływ na chleb? Sam anie będę mogła stwierdzić, bo robię ten chleb pierwszy raz.
Cytować
0 #4 mirabbelka 2012-04-12 05:53
tak
Cytować
0 #3 Johnny 2012-04-11 22:30
Czy żytni zakwas można stosować do pszennego pieczywa?
Cytować
0 #2 mirabbelka 2012-04-09 15:32
wiola, napisalam w przepisie, ze z tej ilosci wyszedl mi jeden wcale nie taki duzy bochenek. a piec nalezy go tak dlugo, az bedzie upieczony, tzn bedzie miał piękna brązową skórką i twardy spód.
Cytować
0 #1 wiolka 2012-04-09 06:50
Czesc,

Czy z tego ciasta zamiast je dzielic na dwa, mozna zrobic jeden wiekszy bochen chleba? I jesli tak, czy czas pieczenia pozostaje tn sam?

dzis poznym wieczorem pieke :)


pozdrowienia!

wioletta
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 107

Wczoraj 300

Tydzień 1241

Miesiąc 7374

Wszystkich 13766756