Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Pieczywo żytnie

    MZ MZ 10.08.2018 17:05
    Przeczytaj odpowiedz niżej do Łucji
     
  • Pieczywo żytnie

    Wojciech Wojciech 10.08.2018 09:20
    Witam, wszystkich. Już jakiś czas piekę chleb na zakwasie z mąki 2000 + 720. Co jakiś czas powraca ...
     
  • Zakwas - porady praktyczne

    Franz Franz 07.08.2018 18:04
    Witam, mam pewien problem z zakwasem, w zasadzie to już kilka razy robiłem podejście do niego i za ...
     
  • Pieczenie

    MZ MZ 31.07.2018 17:18
    Wg mojej wiedzy i doświadczenia nie jest to właściwe, ale przecież najważniejsze ze jesteś zadowolona ...
     
  • Pieczenie

    Marysia Marysia 31.07.2018 12:25
    No nie wiem. Ja tam piekę orkiszowy na zakwasie w normalnym elektrycznym piekarniku, na grzałce ...


francuskiiv

Chleb mieszany w typie francuskiego, ale odrobinę ciemniejszy

zaczyn 160g

  • 30g zakwas (użyłam żytni, uaktywniony dzień wcześniej)
  • 50-60g woda letnia
  • 80g mąka pszenna 550 lub 650

 

Składniki zaczynu wymieszać, pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej do przefermentowania na 8-12 godzin. Zaczyn powinien mieć konsystencje dość gęstego ciasta, które lekko przyrośnie a potem opadnie.

ciasto właściwe na bochenek ok. 1 kg:

 

Wymieszać wodę z całą mąką do połączenia składników, odstawić na 20 minut.

Dodać zaczyn oraz sól. Wyrabiać ręcznie 10 minut, mikserem na średnim biegu ok. 5 minut. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.

Włożyć do miski wysmarowanej olejem, pozostawić do wyrośnięcia przykryte w temperaturze pokojowej na ok 3 godziny. Po jednej godzinie wyjąć ciasto z miski, żeby usunąć nadmiar gazów, rozpłaszczyć na blacie i zwinąć ponownie formując kulę. Można tę czynność powtórzyć jeszcze raz po upływie następnej godziny.

Po wyrośnięciu wyłożyć na blat posypany lekko mąką, uformować bochenek. Ułożyć łączeniem ciasta do góry, w koszyku wyłożonym ściereczką i wysypanym dobrze mąką lub w formie wysmarowanej tłuszczem i wysypanej maką. Pozostawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej (powinien prawie podwoić swoją objętość) na 4-5 godzin. Można rownież bochenk, dobrze przykryty folią, włożyć do lodówki.

Sprawdzić wyrośnięcie za pomocą naciśnięcia palcem na powierzchnię bochenka. Jeśli zagłębienie wraca powoli do stanu pierwotnego, chleb nadaje się do pieczenia.

Nagrzewać piekarnik razem z kamieniem 1 godzinę (bez kamienia 0,5 godz) przed włożeniem chleba w temperaturze 230° C. Bochenek naciąć i wkładać do naparowanego piekarnika. Po 15 minutach zredukować temperaturę do 200° C i piec dalej ok. 20 do 25 minut do zbrązowienia skórki.

 

 

 

 

 



 

 

Komentarze   

0 #4 Darek 2015-09-09 07:18
Cytuję Małgorzata Zielińska:
Za geste ciasto. Następnym razem dodaj wiecej wody.

dziekuje i serdecznie pozdrawiam :-)
Cytować
0 #3 Małgorzata Zielińska 2015-09-08 12:08
Za geste ciasto. Następnym razem dodaj wiecej wody.
Cytować
0 #2 Darek 2015-09-08 10:02
upieklem wlasnie te chleb bardzo dobry .tylko zabardzo jak na moje zdani sie kruszy co zrobilem zle
Cytować
0 #1 Joan_na 2012-04-12 18:50
całkiem smaczny ten chlebek.
Wyrastał w lodówce i posypałam go sezamem przed pieczeniem.
wyrósł nadspodziewanie dobrze...a może mój zakwas ma już swoją "siłą"...
Pozdrawiam.
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 167

Wczoraj 326

Tydzień 167

Miesiąc 5907

Wszystkich 13325893