Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • chleb razowy mieszany

    MałgorzataZielinska MałgorzataZielinska 01.07.2020 16:47
    To akurat nie jest chleb łatwy do tzw składania. Ma dużo maki razowej, wiec najłatwiej piec go w ...
     
  • chleb razowy mieszany

    George Spike George Spike 01.07.2020 13:14
    Czy można co 30min. składać chleb np.3krotnie?
     
  • Zakwas - porady praktyczne

    MałgorzataZielinska MałgorzataZielinska 30.06.2020 12:06
    Może mieć za ciepło. Przy obecnej pogodzie: wysokich temperaturach i wilgotności zakwas przyrasta ...
     
  • Zakwas - porady praktyczne

    Sandra Sandra 30.06.2020 11:05
    dzień dobry, Mój 4 miesięczny zakwas spleśniał w lodówce i próbuję od tygodnia zrobić nowy- już po ...
     
  • Mamy zakwas i co dalej?

    MałgorzataZielinska MałgorzataZielinska 28.06.2020 14:03
    Nie, zazwyczaj są to małe resztki wiec nie robię ceregieli. Najważniejsze w tym wszystkim jest jednak ...
Autorka bloga

Wiele młodych osób już nie pamięta zapachu chleba pieczonego w domu, który robiła mama lub babcia. Moja babcia, co prawda nie piekła chleba, bo mieszkając w Warszawie nieopodal Bazaru Różyckiego miała prawdopodobnie dostęp do dobrego pieczywa. Moje wspomnienie z wczesnego dzieciństwa to zapach domowego ciasta drożdżowego podawanego do podwieczorku, które jadłam popijając mlekiem. Chleby piekła zaś sąsiadka na wsi, gdzie mieszkałam krótko z rodzicami. Na środku wsi był domek z piecem chlebowym, z którego mogli wszyscy korzystać. Chleby piekło sie co 1-2 tygodnie. Każda gospodyni po kolei rozczyniała, formowała, a potem piekła dużo bochenków. Rozdzielała je pomiędzy sąsiadki, a następnym razem piekła inna. To były duże, płaskie chleby, a odkrojona z nich kromka długa i wąska. Polana wodą i posypana cukrem wyginała się w rękach, ale jak smakowała....

Tamte smaki zaczęłam odtwarzać już jako bardzo dorosla osoba. Z początku piekłam wspomagając się drożdżami, ale te wypieki szybko przestały mi smakowac. Chleb pieczony przy pomocy drożdży nie ma w sobie nic wspaniałego, poza wyglądem. Ma smak niesłodkiego ciasta i nadaje sie do jedzenia tylko w dniu wypieku. Dlatego też w poszukiwaniu chleba idealnego, chleba mojego dzieciństwa, zaczęłam szukać osób pamietajacych jeszcze tamte wypieki, książek, szperać w internecie i eksperymentować. I tak z tych kawałków powstała moja domowa piekarnia czyli pierwsza wersja mojej strony w internecie.

Kiedy udało mi się wyhodować zakwas i upiec na nim pierwszy chleb, byłam bardzo z siebie dumna. Wyhodowanie zakwasu to stworzenie nowego życia z mąki  i wody na naszych oczach.

Wspaniały zapach podczas pieczenia chleba, wyjątkowy smak, którego nie odnajdziemy juz w wypiekach z piekarni. Czy to nie dziwne, ze dawniej pieczono chleb co 2 tygodnie, a pozostawał on smaczny i swieży, a ten ze sklepu juz po 2 dniach jest czerstwy i nie nadaje sie do jedzenia. Dlaczego?

Odpowiedz jest prosta: zakwas. Samodzielnie wyhodowany zakwas, tylko z mąki i wody. To jest ten cud, dzieki któremu możemy upiec chleb jaki chcemy: ciemny żytni, lub lekki pszenny, bułki, a nawet ciasta.

Najważniejsze jest to, ze nie potrzebujemy do tego chemii, a nawet drozdzy piekarskich. Na temat drożdży piekarskich, produkowanych na skalę przemysłową i ich szkodliwosci krąży wiele opowiesci i nie jestesmy w stanie ich sami zweryfikowac. Produkując samodzielnie zakwas, przynajmniej wiemy, co się w nim znajduje. A efekt, uwierzcie mi, przejdzie Wasze oczekiwania!

Do upieczenia chleba potrzebne sa nam tylko mąka, woda i sól! No i oczywiscie troche sprzetów kuchennych (miska, kubek z miarką, łyzka, piekarnik, blacha, forma do pieczenia). I jedno najwazniejsze - bardzo duzo cierpliwości. Zakwas to relikt z czasów, kiedy nie znano pospiechu. Dlatego dajmy naszemu ciastu chlebowemu to, co mialo kiedyś, a czego dzisiaj już nie ma w nowoczesnej piekarni: spokój i cierpliwość.

Dla wielu zakwas to przeżytek, stwór nie z tego swiata, który juz nie pasuje do naszych czasów. Pracochlonny, skomplikowany i wiele osób sie go po prostu boi. Przekazywane z ust do ust wieści wiejące zgrozą, jakie to warunki ponoć należy spełnic, żeby go wyhodowac, jakich wyrzeczeń i zabiegów na co dzień wymaga, zniechącają do podjęcia próby.

Wystarczy jednak trochę poczytać na ten temat, a potem spróbować, aby dojść do wniosku, ze wyhodowanie zakwasu jest bardzo łatwe, zaś dalsze prowadzenie go i pieczenie chleba jest równie proste.

Powodzenia!  

Możesz się ze mną skontaktować: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

jamlecze0001

 

 

Komentarze   

0 #55 Adam Porada 2020-04-05 13:57
Dziękuję za informację.
Cytować
0 #54 MałgorzataZielinska 2020-04-05 13:11
Cytuję Adam Porada:
Dzień dobry. Kupiłem mąkę typ 1380. Czy mogę użyć jej do upieczenia "Łatwego chleba na trudne dni" ? Czy może połączyć ze zwykłą ? Jeżeli tak, to w jakich proporcjach ? Pozdrawiam.

Typ 1850 to mąka jednak razowa. Żeby ciasto się niezbyt rozlewało po uformowaniu, nie można jej użyć zbyt dużo. Jakieś 30% nie więcej. Ale przecież można ciasto wyjęte z lodówki włożyć do formy i wtedy nawet z większa ilością powinno dać radę!
Cytować
0 #53 MałgorzataZielinska 2020-04-05 13:07
Cytuję Ela:
Witam!
Mam pytanie,dlaczego w trakcie pieczenia oba chleby mi popękały? Proszę o szybką odpowiedż.
Pozdrawiam, Ela

Za gęste ciasto, lub
Za krótkie wyrastanie, lub
Za niska lub za wysoka temperatura pieczenia.
Ale stawiałabym na punkt 1. To częsty błąd początkujących.
Cytować
0 #52 Adam Porada 2020-04-05 06:25
Przepraszam. Nie typ 1380 tylko 1850. Czytałem bez okularów :) . Pozdrawiam.
Cytować
0 #51 Adam Porada 2020-04-05 05:48
Dzień dobry. Kupiłem mąkę typ 1380. Czy mogę użyć jej do upieczenia "Łatwego chleba na trudne dni" ? Czy może połączyć ze zwykłą ? Jeżeli tak, to w jakich proporcjach ? Pozdrawiam.
Cytować
0 #50 Ela 2020-04-04 22:09
Witam!
Mam pytanie,dlaczego w trakcie pieczenia oba chleby mi popękały? Proszę o szybką odpowiedż.
Pozdrawiam, Ela
Cytować
+1 #49 MalgorzataZielinska 2019-04-08 14:24
Winna może być mąka, temperatura otoczenia, wilgotność etc.
- Jeśli mąka to radziłabym dodać trochę innej oczyszczonej (jasna orkiszowa, pszenna lub żytnia). To poprawi konsystencje chleba.
- Być może zrobiło się zimniej, bardziej wilgotno stad to kiepskie wyrastanie?
Zawsze radzę zrobić luźniejsze ciasto, ale to tez tylko do pewnego momentu. Zbyt luźne powoduje gliniastosc wnętrza.
Oczywiście wyższa temperatura, lekkie wysuszenie termoobiegiem tez może pomoc. Poza tym mniejsza ilość ciasta w foremce, a jeszcze lepiej węższa, a wyższa foremka, aby mieć pewność ze chleb dopiekł się w środku.
Cytować
0 #48 AgaD 2019-04-08 11:41
Popsuly mi sie orkiszowe chleby, 2 miesiace wychodzily ok i nagle mi sie popsuly. Ciasto luzniejsze i nawet probuja nabrac objetosci ale w srodku sa jakies takie wilgotne.

Czy wyzsza temperatura pieczenia i wydluzony czas pieczenia moga pomóc?
Cytować
0 #47 MalgorzataZielinska 2019-04-06 20:53
No tak, teraz rozumiem. Zielona Wyspa to wyzwanie jeśli chodzi o pieczenie chleba. Wiem coś o tym :lol:
Gratuluje i wspieram :lol:
Cytować
0 #46 AgaD 2019-04-06 20:04
Jeszcze zapomnialam dodac, ze mieszkam na zielonej wyspie, gdzie wilgotnosc powietrza jest bardzo wysoka, duzo wyzsza niz w PL i z tego powodu moze to moje ciasto potrzebuje wyzszej temperatury. Zauwazylam tez juz po kilku pieczeniach, ze chleby u mnie pieczone z termoobiegiem sa rowniej wypieczone tak jakby cieplo rozkladalo sie rownomiernie na caly chleb, i na prawde zakalcow nie ma.

Cytuję MalgorzataZielinska:
Tak zwany termoobieg podwyższa temperaturę może to mu pomogło? Ja termoobiegu do chleba ale i do ciast raczej nie używam, bo wysusza. Ale wszystko zależy od piekarnika. Jeśli pomogło, znaczy jest ok.
Jeśli chodzi o inne media gdzie się udzielam to tylko na Instagramie. Na fb mam konto, ale nie używam, bo nie lubię ;-) dlatego tez nie mam pojęcia czy są jakieś grupy. Pewnie są ..
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 127

Wczoraj 377

Tydzień 2454

Miesiąc 1697

Wszystkich 13614386