bread 1

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Wyposażenie domowej piekarni

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 18.12.2014 16:37
    Tak
     
  • Wyposażenie domowej piekarni

    Ania Ania 18.12.2014 12:29
    Czy słód pszenny lub żytni, taki jak dodaje się do piwa, można dodac również do chleba?
     
  • Wyposażenie domowej piekarni

    Ania Ania 18.12.2014 12:28
    Czy słód pszenny lub żytni który dodaje się do piwa można również wykorzystac do chleba?
     
  • pieczywo bezglutenowe

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 17.12.2014 15:21
    Nie jestem specjalista od żywienia ani lekarzem, ale wydaje mi sie, ze chleb niskobialkowy to właśnie ...
     
  • Zakwas - porady praktyczne

    Monika Monika 17.12.2014 15:13
    udało się, do rozmnożenia wzięłam 720 żytnią, co prawda też długo wyrastał , ale już 3 godzinki a ...

Przepisy będą się pojawiać sukcesywnie pod poszczególnymi działami. 
wystarczy kliknąć nazwę chleba w panelu po lewej stronie. 
zapraszam !

Komentarze   

0 #90 Małgorzata Zielinska 2014-12-05 08:45
Gruba skóra robi sie zazwyczaj juz na etapie wyrastania. Jesli nie masz pokrywy to użyj folii spożywczej i szczelnie przykryj chleb, gdy wyrasta. W momencie wkładania do piekarnika skorka powinna byc delikatna, lekko wilgotna, nigdy wyschnięta.
Cytować
0 #89 Beata 2014-12-05 08:13
Witam, piekę chleby mieszane na zakwasie w odkrytym naczyniu glinianym. Robię na różne sposoby i wstawiając od razu do nagrzanego piekarnika, albo do zimnego i do czasu rozgrzania przykryty folią alu. W każdym przypadku górna skórka jest gruba i twarda. Co zrobić, żeby to wyeliminować?
Bardzo proszę o radę.
Cytować
-1 #88 Małgorzata Zielinska 2014-11-06 19:53
W panelu po lewej stronie
Chleby na zakwasie > chleby mieszane > zitni chleba
http://www.chleb.info.pl/moje-chleby-receptury/pieczywo-na-zakwasie/pieczywo-mieszane/zitni-chleba
Cytować
0 #87 Bożena 2014-11-06 19:11
Witam, mam ogromną prośbę, nie mogę znaleźć przepisu na czeski chleb na zakwasie a podobno jest tutaj. Baaardzo proszę o podpowiedz.
Pozdrawiam :-)
Cytować
+7 #86 Maria 2014-10-15 19:44
Jaka może być przyczyna takiego zjawiska, że chleb po upieczeniu ma pod skórką i niewielką warstwą miąższu pustą przestrzeń przez prawie całą długość bochenka?
Cytować
-1 #85 Małgorzata Zielinska 2014-09-18 06:01
To pewnie pomieszane dwa przepisy. Jeden o pieczeniu w garnku ( rzymskim, zeliwnym ??) drugi bezpośrednio na kamieniu.
Cytować
0 #84 Ewa 2014-09-17 18:01
A ja mam pytanie drogie użytkowniczki, znalazłam przepis w którym jest podana taka informacje "Piec wraz z kamieniem rozgrzalam do 250C. Pietnascie minut przed pieczeniem wlozylam do pieca pokrywe. Chleb przelozylam na lopate, nacielam i zsunelam na goracy kamien, spryskalam (10 razy) i szybko nalozylam z powrotem pokrywe." o jaką pokrywę chodzi?
Cytować
0 #83 Gosia 2014-06-11 07:56
Nie wiem na jakiej podstawie młyn ją oznaczył tym typem. Mąkę kupuję w sklepie- są trzy typy żytniej mąki z tego młyna- typ 500, typ 720 i typ 2000 ( ta ostatnia wygląda na pełnoziarnistą). A teraz kupiłam jeszcze inna w punkcie, gdzie pieką wiejski chleb ( taka manufaktura w okolicy). Maka nie ma oznaczeń poza literką Ż na worku, wygląda na żytnią, chleb z niej wychodzi pyszny i ma ona jeszcze jedną wielką zaletę- kupiona w worze 5 kg ma cenę 1,50 zł za kilo :)
Cytować
-2 #82 grzegorz 2014-06-10 15:33
Witam
Jestem ciekaw na jakiej podstawie młyn oznaczył to jako typ 500. Typ 580 używam ciągle. Dobrze zapytać przy następnym zakupie na jakiej podstawie dany typ oznakowano jako typ 500 żytni. Sam jestem ciekaw.
Pozdrawiam Grzegorz
Cytować
0 #81 Wanda 2014-06-09 20:18
Zawstydziłaś mnie Gosiu. Nie miałam pojęcia o istnieniu mąki żytniej typ 500. Ale już mam :)
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Odrobina statystyk

Dzisiaj 623

Wczoraj 1553

Tydzień 9435

Miesiąc 30927

Wszystkich 12401087