Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Najprostszy chleb z garnka

    Ala Ala 10.02.2016 14:06
    Upiekłam chleb z Pani książkowego przepisu na Pierwszy chleb ze świeżo wyhodowanego zakwasu - wyszedł ...
     
  • Prosty jasny

    Vermont Vermont 09.02.2016 06:27
    Piękny nick jak na forum chlebowe ;) pozdrawiam
     
  • Wyposażenie domowej piekarni

    Małgorzata Zielińska Małgorzata Zielińska 08.02.2016 16:56
    Maka Manitoba to maka mocno oczyszczona i wysokobiałkowa. wg mnie mozna ja stosować jako dodatek ...
     
  • Wyposażenie domowej piekarni

    Maria Maria 08.02.2016 14:32
    Czy mąka Manitoba nadaje się do wypieku chleba na zakwasie?
     
  • Mamy zakwas i co dalej?

    Małgorzata Zielińska Małgorzata Zielińska 06.02.2016 14:10
    Rozumiem. Ale czy z tego świeżo zrobionego zakwasu zrobiłaś już pierwszy chleb? Przecież musiało ...

Przepisy będą się pojawiać sukcesywnie pod poszczególnymi działami. 
wystarczy kliknąć nazwę chleba w panelu po lewej stronie. 
zapraszam !

 

możesz sie ze mna skontaktować:  Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Komentarze   

0 #108 Małgorzata Zielińska 2016-01-26 08:16
To wystarczy przepis na chleb orkiszowy. Jest ich mnóstwo.
Maka jęczmienna i owsiana moze byc dodawana do ciasta chlebowego ale w małych ilościach.
Cytować
0 #107 Patrycja 2016-01-25 22:09
ykły chleb to chleb jak wszędzie, mieszany pszenno żytni. Nie mamy alergii na gluten. A na żyto i pszenicę. A gluten jest też w orkiszu, jęczmieniu, prosie. Owies też jest ok.myślałam nad chlebem owsiano jęczmiennym. Ale jestem całkowicie nowa w wypieku chleba. Do tej pory syn nie chciał pieczywa. Ale teraz chce. Dlatego szukam przepisu. Za każdym razem gdy szuka się pieczywa bez pszenicy i żyta, wynik jest pieczywo bezglutenowe a nie o to chodzi właśnie. U nas gluten jest w diecie niezbędny bez niego syn ma biegunki. Taki jest ewenement. Pytanie czy wystarczy zamienić mąkę pszenno żytnia na np owsiano jęczmienna czy sprawa jest bardziej skomplikowana
Cytować
0 #106 Małgorzata Zielińska 2016-01-25 20:55
Bardzo chciałabym Ci pomoc, ale nie bardzo rozumiem o jaki chleb chodzi. Bez pszenicy i żyta ale z glutenem?
I jaki to jest chleb zwykły po którym ma wysypkę?
Cytować
0 #105 patrycja 2016-01-25 18:33
Szukam przepisu na chleb, może tez bułki bez pszenicy i żyta. Z powodu alergii. Jednak chce żeby byl glutenowy, tylko bez tych ziaren. Organizm mojego syna wręcz potrzebuje glutenu. Bez niego dostaje rozwolnienia. Chleb bezglutenowy jest nie do przejścia, syn nie chce go zjeść. Czy ktoś ma dobry sprawdzony przepis, bez ziaren w środku. Syn z autyzmem, nie zje chleba z ziarnami. Teraz je zwykly, ale wysypka się pogarsza i traci odporność. Muszę zacząć piec. pomocy
Cytować
0 #104 zdzislaw 2015-12-11 04:51
Cytuję Anna:
Witam
Mam problem...
Od kilku tygodni bawię się w pieczenie własnego chleba na zakwasie. Mam świetnie pracujący, pachnący, bąbelkujący, dwutygodniowy zakwas.
No i tu sukcesy się kończą... piekę już chyba 7 chleb na zakwasie (próbując różnych przepisów) Pięknie rośnie, wygląda super, pachnie bosko, ma śliczną chrupiącą skórkę, a w środku jest tak lepki, że zostaje na nożu przy krojeniu. Próbowałam już - korzystając z rozlicznych porad - zmniejszać ilość wody, dłużej piec, nawilżać piekarnik, piec na samym zakwasie lub robić z zakwasu zaczyn, a dopiero potem piec - i nic !!!
Proszę o radę, co jeszcze może być nie tak... jeszcze chwila i poddam się wracając do sklepowych drożdży (a tego bym BADRZO nie chciała)
Z góry dziękuję

zbyt niska temperatura pieczenia lub zbyt krotki czas pieczenia , moze jedno i drugie .
Cytować
+2 #103 Kasia 2015-05-16 12:58
Witam,
mam problem z żytnim chlebem na zakwasie. Otóż od jakiegoś czasu zauważyłam, że na dole chleba robi się cienka warstwa zakalca, tuż przy upieczonej skórce. i zastanawiam się jak z tym walczyć. Dzieję się tak w przypadku chleba żytniego 100% i chleba zytnio-pszennego (żytnia 70% i pszenna 30 %). Chleb zawsze ładnie wyrasta, wsadzam go do piekarnika, pięknie się piecze a po przekrojeniu widać na dnie taką cienką warstwę. Czy można tego uniknąć? Piekę chleb w foremce.
Pozdrawiam
Cytować
+2 #102 Paweł 2015-02-26 10:00
Witam. Kiedyś myślałem że zrobienie Zakwas to jakaś wielka sztuka :cry: Ale teraz uważam inaczej. Każdy może zrobić chleb na zakwasie,ja do niedawna robiłem na drożdżach i wiem że się różnią i to bardzo !!! Chleb na zakwasie się nie kruszy !! A dodatkowo jest smaczniejszy i to bardzo.
Cytować
+2 #101 Michał 2015-02-18 13:19
Fajne przepisy, mnie szczególnie interesuje pieczywo na zakwasie naturalnym z mąki żytniej.
Cytować
+1 #100 Arek 2015-01-01 19:05
dziekuje, bede probowac, choc boje sie, czy sie uda...

wszystkiego dobrego w Nowym Roku 2015!
A

Cytuję Małgorzata Zielinska:
Oczywiscie, ze mozna go uratować. Prosze wziąć niewielka ilosc zakwasu, dodać porządna porcje maki i wody ( nie cieplej!) i odstawić na kilka godzin w temperaturze pokojowej. Nie powinien stać długo, tylko do momentu kiedy zwiększy objętość. Wówczas należy użyć go do chleba. Pozostawianie zakwasu zbyt długo i w zbyt wysokiej temperaturze raczej go osłabia zamiast wzmacniać.
Cytować
+1 #99 Małgorzata Zielinska 2014-12-31 17:13
Oczywiscie, ze mozna go uratować. Prosze wziąć niewielka ilosc zakwasu, dodać porządna porcje maki i wody ( nie cieplej!) i odstawić na kilka godzin w temperaturze pokojowej. Nie powinien stać długo, tylko do momentu kiedy zwiększy objętość. Wówczas należy użyć go do chleba. Pozostawianie zakwasu zbyt długo i w zbyt wysokiej temperaturze raczej go osłabia zamiast wzmacniać.
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 73

Wczoraj 1044

Tydzień 3196

Miesiąc 10518

Wszystkich 12819622