Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Chleb Liski

    Malgorzata Zielińska Malgorzata Zielińska 28.05.2015 21:41
    Oczywiscie, jesli ciasto okaże sie zbyt geste trzeba bedzie dodać wody. Ale dodałabym dopiero do ...
     
  • Chleb Liski

    Monika Monika 28.05.2015 15:58
    Witam. Przede wszystkim dziękuję za cudowną stronę i świetne przepisy. Mam pytanie dotyczące mąki ...
     
  • Zakwas - porady praktyczne

    Malgorzata Zielińska Malgorzata Zielińska 28.05.2015 13:40
    Spróbować użyć innego papieru. Czasami te najtańsze mocno sie przyklejają. Z drugiej strony ciasto ...
     
  • Zakwas - porady praktyczne

    Beata Beata 28.05.2015 13:06
    Zrobiłam mój pierwszy zakwas - wyszedł piękny, chociaż całe piękno wyszło z niego 6 dnia :-) zrobiłam ...
     
  • Lekka chleba

    Malgorzata Zielińska Malgorzata Zielińska 28.05.2015 11:04
    Moze odrobine za geste ciasto, ale najprawdopodobniej troche sie pośpieszyłas z włożeniem do piekarnika.

Przepisy będą się pojawiać sukcesywnie pod poszczególnymi działami. 
wystarczy kliknąć nazwę chleba w panelu po lewej stronie. 
zapraszam !

 

możesz sie ze mna skontaktować:  Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Komentarze   

0 #103 Kasia 2015-05-16 12:58
Witam,
mam problem z żytnim chlebem na zakwasie. Otóż od jakiegoś czasu zauważyłam, że na dole chleba robi się cienka warstwa zakalca, tuż przy upieczonej skórce. i zastanawiam się jak z tym walczyć. Dzieję się tak w przypadku chleba żytniego 100% i chleba zytnio-pszennego (żytnia 70% i pszenna 30 %). Chleb zawsze ładnie wyrasta, wsadzam go do piekarnika, pięknie się piecze a po przekrojeniu widać na dnie taką cienką warstwę. Czy można tego uniknąć? Piekę chleb w foremce.
Pozdrawiam
Cytować
+1 #102 Paweł 2015-02-26 10:00
Witam. Kiedyś myślałem że zrobienie Zakwas to jakaś wielka sztuka :cry: Ale teraz uważam inaczej. Każdy może zrobić chleb na zakwasie,ja do niedawna robiłem na drożdżach i wiem że się różnią i to bardzo !!! Chleb na zakwasie się nie kruszy !! A dodatkowo jest smaczniejszy i to bardzo.
Cytować
0 #101 Michał 2015-02-18 13:19
Fajne przepisy, mnie szczególnie interesuje pieczywo na zakwasie naturalnym z mąki żytniej.
Cytować
+1 #100 Arek 2015-01-01 19:05
dziekuje, bede probowac, choc boje sie, czy sie uda...

wszystkiego dobrego w Nowym Roku 2015!
A

Cytuję Małgorzata Zielinska:
Oczywiscie, ze mozna go uratować. Prosze wziąć niewielka ilosc zakwasu, dodać porządna porcje maki i wody ( nie cieplej!) i odstawić na kilka godzin w temperaturze pokojowej. Nie powinien stać długo, tylko do momentu kiedy zwiększy objętość. Wówczas należy użyć go do chleba. Pozostawianie zakwasu zbyt długo i w zbyt wysokiej temperaturze raczej go osłabia zamiast wzmacniać.
Cytować
+1 #99 Małgorzata Zielinska 2014-12-31 17:13
Oczywiscie, ze mozna go uratować. Prosze wziąć niewielka ilosc zakwasu, dodać porządna porcje maki i wody ( nie cieplej!) i odstawić na kilka godzin w temperaturze pokojowej. Nie powinien stać długo, tylko do momentu kiedy zwiększy objętość. Wówczas należy użyć go do chleba. Pozostawianie zakwasu zbyt długo i w zbyt wysokiej temperaturze raczej go osłabia zamiast wzmacniać.
Cytować
+1 #98 Arek 2014-12-31 15:29
Szanowna Pani,
drodzy Panstwo,

pieke chleb od ponad dwoch lat na zawkasie, ktory otrzymalem od dobrego przyjaciela. Niestety przez ostatnie miesiace duzo podrozowalem i zakwas sluzacy mi do rozmnazania trzymalem w lodowce (nadal ma zakwaszony zapach, dobra konsystencje itp.). Niestety chleb z wczoraj mi nie wyszedl. Nie bylo babelkowania podczas rozmnazania (przynajmniej nie widac bylo tych malych "wulkanow" jak na pomieszczonych tu u Pani zdjeciach"), a upieczony chleb wyszedl jako jeden wielki dosc lepki "zakalec".
Czy moge jakos uratowac ten zakwas? Czy wystarczy znow dorzucic nieco maki, dodac cieplej wody (jak przy "normanym" rozmnazaniu) i pozostawic - tym razem moze na dluzej - w cieple kolo grzejnia? Nie chcialbym stracic tego zakwasu...

Pozdrawiam i uciesze sie z odpowiedzi. Moj email:
Cytować
+1 #97 Anna 2014-12-30 11:44
Cytuję Małgorzata Zielinska:
Napisałaś, ze pieczesz chleb dopiero od kilku tygodni. Wszystkim początkującym radzę zaczynać od prostych chlebow, aby powoli dochodzić do wprawy i wypracować sobie własne metody. upieczenie dobrego chleba z maki żytniej razowej wymaga doświadczenia i umiejętności.
Radzę zacząć od: Mamy zakwas i co dalej? Jaki chleb na początek?

Dziękuję za wszelkie rady... będę próbować...
Pozdrawiam
Cytować
+1 #96 Małgorzata Zielinska 2014-12-30 07:33
Napisałaś, ze pieczesz chleb dopiero od kilku tygodni. Wszystkim początkującym radzę zaczynać od prostych chlebow, aby powoli dochodzić do wprawy i wypracować sobie własne metody. upieczenie dobrego chleba z maki żytniej razowej wymaga doświadczenia i umiejętności.
Radzę zacząć od: Mamy zakwas i co dalej? Jaki chleb na początek?
Cytować
0 #95 Anna 2014-12-29 22:20
Cytuję Małgorzata Zielinska:
Nie chciałabym krytykować innych przepisów, zreszta przejrzałam je pobieżnie. Rzuciło mi sie w oczy tylko sformułowanie " ciasto wylać do formy" !?
Ciasto chlebowe musi miec konsystencje błota, ktore przekladamy łyzką do formy.konsystencja umożliwiająca przelanie jej na pewno nie jest właściwa i musi skończyć sie gliniastym wnętrzem.
Moja rada: albo zmień przepis albo dopytaj tam skąd przepis pochodzi.

Dziękuję za radę i w tej sytuacji jedno pytanie:
Czy masz jakiś wypróbowany przepis na żytni, zakwasowy chleb z mąki razowej, od którego mogłabym wreszcie zacząć z powodzeniem wykorzystywać mój zakwas?
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Cytować
+1 #94 Małgorzata Zielinska 2014-12-29 22:15
Nie chciałabym krytykować innych przepisów, zreszta przejrzałam je pobieżnie. Rzuciło mi sie w oczy tylko sformułowanie " ciasto wylać do formy" !?
Ciasto chlebowe musi miec konsystencje błota, ktore przekladamy łyzką do formy.konsystencja umożliwiająca przelanie jej na pewno nie jest właściwa i musi skończyć sie gliniastym wnętrzem.
Moja rada: albo zmień przepis albo dopytaj tam skąd przepis pochodzi.
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 531

Wczoraj 677

Tydzień 3243

Miesiąc 23845

Wszystkich 12643024