Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Ciasto z owocami

    Sylwia Sylwia 23.05.2016 20:23
    Ok, zrobiłam spód z tego przepisu, plus na górę wylałam masę sernikową z pól kilo twarogu, a na ...
     
  • Ciasto z owocami

    Sylwia Sylwia 23.05.2016 16:48
    Moje ciasto też było "jogurtowe" :D ale trochę suche, może dlatego że pokombinowałam ze składnikami i ...
     
  • pieczywo bezglutenowe

    Maria Maria 22.05.2016 19:18
    Pani Małgorzato! dziękuję za tę stronę, za wszystkie informacje, przepisy, przekazywane doświadczenie ...
     
  • Zakwas na wesoło

    Tomasz Tomasz 20.05.2016 19:10
    Witam, zakladajac ze chce piec maly bochenek ok 500g dziennie to zaczynajac z baby zakwasem wystarczy ...
     
  • warsztaty pieczenia chleba

    Małgorzata Zielińska Małgorzata Zielińska 16.05.2016 07:59
    Bardzo dziekuje za miłe słowa. Niestety chyba nie pomogę bo nie mam dokładnej wiedzy jakie produkty należy ...

Przepisy będą się pojawiać sukcesywnie pod poszczególnymi działami. 
wystarczy kliknąć nazwę chleba w panelu po lewej stronie. 
zapraszam !

 

możesz sie ze mna skontaktować:  Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Komentarze   

-1 #110 Małgorzata Zielińska 2016-02-24 19:34
Cytuję kinga:
Kiedys , dawno temu jadlam chleb pieczony w piecu, mysle ze byl na zakwasie i najlepszy jaki jadlam w zyciu. Miekki i taki mokry, z przypieczona skorka. Ktory z Pani przepisow na chleb odpowiadalby mojemu opisowi?

Prawie każdy z przewaga maki razowej :lol:
Cytować
+3 #109 kinga 2016-02-24 18:54
Kiedys , dawno temu jadlam chleb pieczony w piecu, mysle ze byl na zakwasie i najlepszy jaki jadlam w zyciu. Miekki i taki mokry, z przypieczona skorka. Ktory z Pani przepisow na chleb odpowiadalby mojemu opisowi?
Cytować
+1 #108 Małgorzata Zielińska 2016-01-26 08:16
To wystarczy przepis na chleb orkiszowy. Jest ich mnóstwo.
Maka jęczmienna i owsiana moze byc dodawana do ciasta chlebowego ale w małych ilościach.
Cytować
0 #107 Patrycja 2016-01-25 22:09
ykły chleb to chleb jak wszędzie, mieszany pszenno żytni. Nie mamy alergii na gluten. A na żyto i pszenicę. A gluten jest też w orkiszu, jęczmieniu, prosie. Owies też jest ok.myślałam nad chlebem owsiano jęczmiennym. Ale jestem całkowicie nowa w wypieku chleba. Do tej pory syn nie chciał pieczywa. Ale teraz chce. Dlatego szukam przepisu. Za każdym razem gdy szuka się pieczywa bez pszenicy i żyta, wynik jest pieczywo bezglutenowe a nie o to chodzi właśnie. U nas gluten jest w diecie niezbędny bez niego syn ma biegunki. Taki jest ewenement. Pytanie czy wystarczy zamienić mąkę pszenno żytnia na np owsiano jęczmienna czy sprawa jest bardziej skomplikowana
Cytować
+1 #106 Małgorzata Zielińska 2016-01-25 20:55
Bardzo chciałabym Ci pomoc, ale nie bardzo rozumiem o jaki chleb chodzi. Bez pszenicy i żyta ale z glutenem?
I jaki to jest chleb zwykły po którym ma wysypkę?
Cytować
0 #105 patrycja 2016-01-25 18:33
Szukam przepisu na chleb, może tez bułki bez pszenicy i żyta. Z powodu alergii. Jednak chce żeby byl glutenowy, tylko bez tych ziaren. Organizm mojego syna wręcz potrzebuje glutenu. Bez niego dostaje rozwolnienia. Chleb bezglutenowy jest nie do przejścia, syn nie chce go zjeść. Czy ktoś ma dobry sprawdzony przepis, bez ziaren w środku. Syn z autyzmem, nie zje chleba z ziarnami. Teraz je zwykly, ale wysypka się pogarsza i traci odporność. Muszę zacząć piec. pomocy
Cytować
-1 #104 zdzislaw 2015-12-11 04:51
Cytuję Anna:
Witam
Mam problem...
Od kilku tygodni bawię się w pieczenie własnego chleba na zakwasie. Mam świetnie pracujący, pachnący, bąbelkujący, dwutygodniowy zakwas.
No i tu sukcesy się kończą... piekę już chyba 7 chleb na zakwasie (próbując różnych przepisów) Pięknie rośnie, wygląda super, pachnie bosko, ma śliczną chrupiącą skórkę, a w środku jest tak lepki, że zostaje na nożu przy krojeniu. Próbowałam już - korzystając z rozlicznych porad - zmniejszać ilość wody, dłużej piec, nawilżać piekarnik, piec na samym zakwasie lub robić z zakwasu zaczyn, a dopiero potem piec - i nic !!!
Proszę o radę, co jeszcze może być nie tak... jeszcze chwila i poddam się wracając do sklepowych drożdży (a tego bym BADRZO nie chciała)
Z góry dziękuję

zbyt niska temperatura pieczenia lub zbyt krotki czas pieczenia , moze jedno i drugie .
Cytować
+1 #103 Kasia 2015-05-16 12:58
Witam,
mam problem z żytnim chlebem na zakwasie. Otóż od jakiegoś czasu zauważyłam, że na dole chleba robi się cienka warstwa zakalca, tuż przy upieczonej skórce. i zastanawiam się jak z tym walczyć. Dzieję się tak w przypadku chleba żytniego 100% i chleba zytnio-pszennego (żytnia 70% i pszenna 30 %). Chleb zawsze ładnie wyrasta, wsadzam go do piekarnika, pięknie się piecze a po przekrojeniu widać na dnie taką cienką warstwę. Czy można tego uniknąć? Piekę chleb w foremce.
Pozdrawiam
Cytować
+1 #102 Paweł 2015-02-26 10:00
Witam. Kiedyś myślałem że zrobienie Zakwas to jakaś wielka sztuka :cry: Ale teraz uważam inaczej. Każdy może zrobić chleb na zakwasie,ja do niedawna robiłem na drożdżach i wiem że się różnią i to bardzo !!! Chleb na zakwasie się nie kruszy !! A dodatkowo jest smaczniejszy i to bardzo.
Cytować
+2 #101 Michał 2015-02-18 13:19
Fajne przepisy, mnie szczególnie interesuje pieczywo na zakwasie naturalnym z mąki żytniej.
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 650

Wczoraj 581

Tydzień 1231

Miesiąc 20644

Wszystkich 12920562