Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Pieczywo drożdżowe

    MZ MZ 03.06.2022 11:35
    Ale zniknęły raptem chyba 4 przepisy np. na chleb drożdżowy tzw wiktoriański, bostonskie bułeczki ...
     
  • Pieczywo drożdżowe

    katarzyna katarzyna 03.06.2022 11:11
    A czy jeszcze gdzieś - na innych stronach, blogach, w ksiązkach ocalały? BŁAGAM o wskazówki (i pluję ...
     
  • Pieczywo drożdżowe

    MZ MZ 30.05.2022 13:55
    Przykro mi! Niestety niektóre przepisy zniknęły z przyczyn ode mnie niezależnych. Zostały ...
     
  • Pieczywo drożdżowe

    Ana Ana 30.05.2022 08:15
    Czy tu sa jakies przepisy? Gdy wchodze na "pieczywo drozdzowe" to sa same komentarze!
     
  • Prosty jasny

    MZ MZ 30.04.2022 18:05
    Nie ma czegoś takiego „zwykle” w recepturach chlebowych. To 1:1 dotyczy zwykle ;-) grubej mąki ...

Przepisy będą się pojawiać sukcesywnie pod poszczególnymi działami - wystarczy kliknąć nazwę chleba w panelu po lewej stronie. 
Zapraszam !

 

Możesz sie ze mna skontaktować:  Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Komentarze   

+1 #112 Małgorzata Zielinska 2021-06-14 12:17
Nie ma czegoś takiego jak zepsuty zakwas..
Zakwas nie nadaje się do użycia tylko jeśli spleśnieje. Pleśń trudno przeoczyć. Ciemna warstwa na powierzchni starego, wygłodzonego zakwasu jest normalna. Trzeba ją zdjąć, resztę porządnie podkarmić i zwykle jest ok.
Czyli Twoje postępowanie było absolutnie prawidłowe i zakwas odwdzięczy Ci się za to na pewno :lol:
Cytować
0 #111 Wojtek 2021-06-14 10:01
Hej,
Mam pytanie, czy zepsuty zakwas może rosnąć?
Mam 1,5 roczny zakwas i przetrzymałem go trochę w lodówce (z 3-4 tygodnie) i na jego górze zrobiła się taka jakby ciemniejsza warstwa.
Nie pachniało jakoś źle. Wywaliłem górna część, a resztę dokarmiłem. I od razu wystartowało elegancko. Tylko się zastanawiam czy właśnie to nie taka zmyłka, że rośnie, ale jest zepsuty.
Cytować
+2 #110 MałgorzataZielinska 2020-03-31 06:51
Chleb w foremce nawet z kiepskiej mąki wyrasta lepiej ponieważ jest wspomagany przez boki formy/koszyka. Jeżeli mąka jest niskoglutenowa to nie tworzy się siatka, odpowiedzialna za strukturę i formę bochenka.
Druga sprawa jest odpowiednia technika przekładania na kamień. Tu nie można mówić o przerzucaniu! Należy posypać wierzch ciasta mąka (ziemniaczana daje poślizg) przykryć koszyk deska od góry i delikatnie odwrócić koszyk. Chleb powinien zostać na desce, a potem bardzo delikatnie acz szybko zsunięty na gorący kamień. Cała akcja powinna być przeprowadzona jak najszybciej, aby ciasto nie zdażyło opaść.
Cytować
+3 #109 Hanna 2020-03-31 00:15
Mam pytanie co robie nie tak, ze chleb francuski (z pani przepisu) w foremce wyrasta pieknie i ladnie sie piecze. Wyrasta rowniez w koszyku do wyrastania, ale jak go przerzucam na kamien (goracy, wczesniej nagrzany) to sie rozplaszcza i juz potem wiele nie wyrasta. Co powoduje, ze chleb traci ksztalt na kamieniu? Rzadkie ciasto? Zla technika przerzucania chleba?
Cytować
0 #108 MałgorzataZielinska 2020-03-30 19:59
Cytuję JOLANTA:
Dlaczego pęka mi chleb?

Powodów może być dużo:
1) za gęste ciasto
2) za mało wyrośnięte ciasto
3) za niska lub za wysoka temperatura pieczenia
4) brak nacięcia
Cytować
0 #107 JOLANTA 2020-03-30 14:01
Dlaczego pęka mi chleb?
Cytować
+1 #106 MałgorzataZielinska 2020-03-21 09:28
Termoobieg rzeczywiście bardzo wysusza chleb. Ale może wystarczy po upieczeniu zawinąć w folie i problem się zmniejszy.
Cytować
+1 #105 Maciek 2020-03-21 08:28
Chleb codzienny. Wszystkie składniki z zachowanymi proporcjami. Zakwas 10 letni , zaczyn robiony 3 stopniowo. Czy może to być wina piekarnika?Mam tylko termoobieg.
Najtwardsza robi się skórka.
Cytować
0 #104 MałgorzataZielinska 2020-03-20 20:19
Tego nie bardzo rozumiem, bo zwykle wszyscy narzekają, ze chleb tylko po wypieku jest chrupiący a potem mięknie :sad:
Jaki to chleb?
Cytować
+2 #103 Maciek 2020-03-20 19:59
Nie wiem dlaczego mój chleb tak szybko twardnieje, dzień po wypieku ktoś kto ma słabe zęby musi uważać - w dzień wypieku jest super. Gdzie tkwi błąd?
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 45

Wczoraj 182

Tydzień 227

Miesiąc 3710

Wszystkich 13901746