bread 1

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Mamy zakwas i co dalej?

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 30.01.2015 20:29
    Tak. Zaczyn to przeciez nic innego jak świeżo dokarmiony zakwas w większej ilości.
     
  • Moje chleby - receptury

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 30.01.2015 20:27
    Oczywiście mozna zrobić zakwas z maki orkiszowej. Jest dużo przepisów na chleb orkiszowy. Mimo, ze ...
     
  • Pieczywo żytnie

    Bogdan Bogdan 30.01.2015 19:43
    fajnie piszecie podziwiać was że coś z tego wychodzi ,jestem piekarzem z 25 letnim stażem.
     
  • Mamy zakwas i co dalej?

    Joanna Joanna 30.01.2015 15:13
    Mój chłop zapomniał odłożyć zakwasu i już rozmieszał ciasto na zaczyn (nie dodawał jeszcze soli). Czy ...
     
  • Moje chleby - receptury

    Justyna Justyna 30.01.2015 15:03
    Witam. Chciałabym upiec chleb orkiszowy na zakwasie. Czy zakwas można zrobić z mąki orkiszowej? i czy ...

Przepisy będą się pojawiać sukcesywnie pod poszczególnymi działami. 
wystarczy kliknąć nazwę chleba w panelu po lewej stronie. 
zapraszam !

Komentarze   

+1 #100 Arek 2015-01-01 19:05
dziekuje, bede probowac, choc boje sie, czy sie uda...

wszystkiego dobrego w Nowym Roku 2015!
A

Cytuję Małgorzata Zielinska:
Oczywiscie, ze mozna go uratować. Prosze wziąć niewielka ilosc zakwasu, dodać porządna porcje maki i wody ( nie cieplej!) i odstawić na kilka godzin w temperaturze pokojowej. Nie powinien stać długo, tylko do momentu kiedy zwiększy objętość. Wówczas należy użyć go do chleba. Pozostawianie zakwasu zbyt długo i w zbyt wysokiej temperaturze raczej go osłabia zamiast wzmacniać.
Cytować
+1 #99 Małgorzata Zielinska 2014-12-31 17:13
Oczywiscie, ze mozna go uratować. Prosze wziąć niewielka ilosc zakwasu, dodać porządna porcje maki i wody ( nie cieplej!) i odstawić na kilka godzin w temperaturze pokojowej. Nie powinien stać długo, tylko do momentu kiedy zwiększy objętość. Wówczas należy użyć go do chleba. Pozostawianie zakwasu zbyt długo i w zbyt wysokiej temperaturze raczej go osłabia zamiast wzmacniać.
Cytować
+1 #98 Arek 2014-12-31 15:29
Szanowna Pani,
drodzy Panstwo,

pieke chleb od ponad dwoch lat na zawkasie, ktory otrzymalem od dobrego przyjaciela. Niestety przez ostatnie miesiace duzo podrozowalem i zakwas sluzacy mi do rozmnazania trzymalem w lodowce (nadal ma zakwaszony zapach, dobra konsystencje itp.). Niestety chleb z wczoraj mi nie wyszedl. Nie bylo babelkowania podczas rozmnazania (przynajmniej nie widac bylo tych malych "wulkanow" jak na pomieszczonych tu u Pani zdjeciach"), a upieczony chleb wyszedl jako jeden wielki dosc lepki "zakalec".
Czy moge jakos uratowac ten zakwas? Czy wystarczy znow dorzucic nieco maki, dodac cieplej wody (jak przy "normanym" rozmnazaniu) i pozostawic - tym razem moze na dluzej - w cieple kolo grzejnia? Nie chcialbym stracic tego zakwasu...

Pozdrawiam i uciesze sie z odpowiedzi. Moj email:
Cytować
0 #97 Anna 2014-12-30 11:44
Cytuję Małgorzata Zielinska:
Napisałaś, ze pieczesz chleb dopiero od kilku tygodni. Wszystkim początkującym radzę zaczynać od prostych chlebow, aby powoli dochodzić do wprawy i wypracować sobie własne metody. upieczenie dobrego chleba z maki żytniej razowej wymaga doświadczenia i umiejętności.
Radzę zacząć od: Mamy zakwas i co dalej? Jaki chleb na początek?

Dziękuję za wszelkie rady... będę próbować...
Pozdrawiam
Cytować
0 #96 Małgorzata Zielinska 2014-12-30 07:33
Napisałaś, ze pieczesz chleb dopiero od kilku tygodni. Wszystkim początkującym radzę zaczynać od prostych chlebow, aby powoli dochodzić do wprawy i wypracować sobie własne metody. upieczenie dobrego chleba z maki żytniej razowej wymaga doświadczenia i umiejętności.
Radzę zacząć od: Mamy zakwas i co dalej? Jaki chleb na początek?
Cytować
+1 #95 Anna 2014-12-29 22:20
Cytuję Małgorzata Zielinska:
Nie chciałabym krytykować innych przepisów, zreszta przejrzałam je pobieżnie. Rzuciło mi sie w oczy tylko sformułowanie " ciasto wylać do formy" !?
Ciasto chlebowe musi miec konsystencje błota, ktore przekladamy łyzką do formy.konsystencja umożliwiająca przelanie jej na pewno nie jest właściwa i musi skończyć sie gliniastym wnętrzem.
Moja rada: albo zmień przepis albo dopytaj tam skąd przepis pochodzi.

Dziękuję za radę i w tej sytuacji jedno pytanie:
Czy masz jakiś wypróbowany przepis na żytni, zakwasowy chleb z mąki razowej, od którego mogłabym wreszcie zacząć z powodzeniem wykorzystywać mój zakwas?
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Cytować
+1 #94 Małgorzata Zielinska 2014-12-29 22:15
Nie chciałabym krytykować innych przepisów, zreszta przejrzałam je pobieżnie. Rzuciło mi sie w oczy tylko sformułowanie " ciasto wylać do formy" !?
Ciasto chlebowe musi miec konsystencje błota, ktore przekladamy łyzką do formy.konsystencja umożliwiająca przelanie jej na pewno nie jest właściwa i musi skończyć sie gliniastym wnętrzem.
Moja rada: albo zmień przepis albo dopytaj tam skąd przepis pochodzi.
Cytować
0 #93 Anna 2014-12-29 21:57
Cytuję Małgorzata Zielinska:
Nie wiem z jakiego przepisu pieczesz ten chleb, ale prawdopodobnie jest tam dużo maki razowej. Na początek wystarczy czesc maki pełnoziarnistej zastąpić oczyszczona, a konsystencja upieczonego chleba od razu sie poprawi.


Dziś tak zrobiłam... upiekłam z przepisu:
http://przepisnachleb.pl/chleb-pszenno-zytni-otrebami-slonecznikiem/
i wyszedł lepszy, ale dalej jest dość klejący w środku. Wiem, że taki chleb może być wilgotniejszy, ale chyba mój zbyt mocno się klei.
Powiedzmy, że ten dzisiejszy jest do zaakceptowania, ale do tej pory piekłam z przepisu:
http://www.kierunekzdrowie.com/2013/04/chleb-zytni-na-zakwasie-codzienny-prosty.html
Na początku dodawałam mąkę żytnią typu 720, a potem 2000. Efekt klejenia się - ten sam.
Nie wiem co powinnam zrobić żeby zaczęły mi wychodzić czysto żytnie chleby z mąki razowej.
Będę wdzięczna za każdą radę.
Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
Cytować
0 #92 Małgorzata Zielinska 2014-12-29 21:42
Nie wiem z jakiego przepisu pieczesz ten chleb, ale prawdopodobnie jest tam dużo maki razowej. Na początek wystarczy czesc maki pełnoziarnistej zastąpić oczyszczona, a konsystencja upieczonego chleba od razu sie poprawi.
Cytować
0 #91 Anna 2014-12-29 19:28
Witam
Mam problem...
Od kilku tygodni bawię się w pieczenie własnego chleba na zakwasie. Mam świetnie pracujący, pachnący, bąbelkujący, dwutygodniowy zakwas.
No i tu sukcesy się kończą... piekę już chyba 7 chleb na zakwasie (próbując różnych przepisów) Pięknie rośnie, wygląda super, pachnie bosko, ma śliczną chrupiącą skórkę, a w środku jest tak lepki, że zostaje na nożu przy krojeniu. Próbowałam już - korzystając z rozlicznych porad - zmniejszać ilość wody, dłużej piec, nawilżać piekarnik, piec na samym zakwasie lub robić z zakwasu zaczyn, a dopiero potem piec - i nic !!!
Proszę o radę, co jeszcze może być nie tak... jeszcze chwila i poddam się wracając do sklepowych drożdży (a tego bym BADRZO nie chciała)
Z góry dziękuję
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Odrobina statystyk

Dzisiaj 378

Wczoraj 1935

Tydzień 10161

Miesiąc 58550

Wszystkich 12472662