Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • O mnie

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 08.04.2019 14:24
    Winna może być mąka, temperatura otoczenia, wilgotność etc. - Jeśli mąka to radziłabym dodać trochę innej ...
     
  • O mnie

    AgaD AgaD 08.04.2019 11:41
    Popsuly mi sie orkiszowe chleby, 2 miesiace wychodzily ok i nagle mi sie popsuly. Ciasto luzniejsze i ...
     
  • warsztaty pieczenia chleba

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 07.04.2019 18:33
    [ Nie prowadzę już od dawna warsztatów z pieczenia. Pozdrawiam
     
  • warsztaty pieczenia chleba

    Magda Magda 07.04.2019 09:08
    Witam, czy beda organizowane w najlbiższych miesiącach warsztaty? Jeśli tak proszę o podanie miejscowosci ...
     
  • O mnie

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 06.04.2019 20:53
    No tak, teraz rozumiem. Zielona Wyspa to wyzwanie jeśli chodzi o pieczenie chleba. Wiem coś o tym ...

Przepisy będą się pojawiać sukcesywnie pod poszczególnymi działami - wystarczy kliknąć nazwę chleba w panelu po lewej stronie. 
Zapraszam !

 

Możesz sie ze mna skontaktować:  Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Komentarze   

0 #115 MZ 2019-02-23 22:06
Tez używam różnych form i nie mam takich problemów.
Oczywiscie ciasto na chleb zytni jest dość luźne, zawiera dużo wody i rzeczywiście forma wymaga specjalnego przygotowania. Dobrze jest uzywac do smarowania tłuszczu stałego (masła, masła klarowanego etc.) i bardzo dokładnie wysypać mąka. Można tak wysmarowaną formę lekko schłodzić, aby mieć pewność ze warstwa jest trwała.
Najprostszym sposobem jest użycie papieru do pieczenia. Ale musi to byc papier dobrej jakości, te najtańsze potrafią zrobić niespodziankę.
I to tyle moich dobrych rad w temacie :-)
Cytować
0 #114 Radek 2019-02-23 12:19
Dzien dobry wszystkim! Moja przygoda ze 100% chlebem zytnim na zakwasie wyrabianym w domu nie jest poki co dluga, ale jak na razie bardzo udana. Niestety na razie nie do przejscia jest dla mnie jedna kwestia - bez wzgledu na rodzaj uzytej blachy i temperature pieczenia chleb przykleja mi sie do blachy. Uzywam blach - szklanych pyrex, non stick, ze stali kwasowki. W kazdym wypadku smaruje - olejem, maslem klarowanym + otreby zytnie, maka zytnia. Temperatura pieczenia - w zaleznosci od receptury 260-200 stopni 230-220 stopni. W zasadzie temperatura nie ma znaczenia. Ostatnio eksperyment z papierem do pieczenia skonczyl sie przyklejeniem do chleba tak ekstremalnego, ze nie dalo sie do odedrzec.
Uprzejmie prosze o rady. Nawet najlepszy chleb ktory nie da sie wyjac z blachy musi skonczyc w koszu (czesto raczem z blacha) a wykonawca musi dac sobie spokoj w tej walce z wiatrakami.
Cytować
0 #113 Beata 2018-02-03 18:45
Witam .Mam pytanie ,czy jeśli w przepisie jest-2 łyżki zakwasu to rozumiem,ze zakwasu wyjętego z lodówki [nie dożywionego] ,czy wyjętego z lodówki poprzedniego dnia wieczorem,dożywionego porcją wody i mąki i zostawionego do rana by był aktywny?
Czy to jeszcze jest zakwas ,czy zaczyn???
Cytować
-1 #112 Małgorzata 2016-08-11 10:12
:-) Dziękuję za porady - dzisiaj piekę żytni chleb na zakwasie!
Cytować
0 #111 Daniel 2016-06-21 19:59
Mieszkam w Wielkiej Brutanii I Od 2 lat piekłem wspaniały zytnio -pszenny (66% maki żytniej) okrągły chleb na zakwasie żytnim . Nigdy nie było ze nie wyszedł (nie z mojej winy oczywiście ) . Aż do czasu kiedy sie przeprowadziłem ..... Od dwóch miesięcy mieszkam w innym miejscu ( 30mil ) i nawet raz od tamtego czasu nie udało mi sie upiec chleba , co bym nie zrobił to ciasto nie chce wyrastać tak jak wczesniej ...... Pomóżcie ...
Co robić???
Cytować
0 #110 Małgorzata Zielińska 2016-02-24 19:34
Cytuję kinga:
Kiedys , dawno temu jadlam chleb pieczony w piecu, mysle ze byl na zakwasie i najlepszy jaki jadlam w zyciu. Miekki i taki mokry, z przypieczona skorka. Ktory z Pani przepisow na chleb odpowiadalby mojemu opisowi?

Prawie każdy z przewaga maki razowej :lol:
Cytować
+1 #109 kinga 2016-02-24 18:54
Kiedys , dawno temu jadlam chleb pieczony w piecu, mysle ze byl na zakwasie i najlepszy jaki jadlam w zyciu. Miekki i taki mokry, z przypieczona skorka. Ktory z Pani przepisow na chleb odpowiadalby mojemu opisowi?
Cytować
+2 #108 Małgorzata Zielińska 2016-01-26 08:16
To wystarczy przepis na chleb orkiszowy. Jest ich mnóstwo.
Maka jęczmienna i owsiana moze byc dodawana do ciasta chlebowego ale w małych ilościach.
Cytować
0 #107 Patrycja 2016-01-25 22:09
ykły chleb to chleb jak wszędzie, mieszany pszenno żytni. Nie mamy alergii na gluten. A na żyto i pszenicę. A gluten jest też w orkiszu, jęczmieniu, prosie. Owies też jest ok.myślałam nad chlebem owsiano jęczmiennym. Ale jestem całkowicie nowa w wypieku chleba. Do tej pory syn nie chciał pieczywa. Ale teraz chce. Dlatego szukam przepisu. Za każdym razem gdy szuka się pieczywa bez pszenicy i żyta, wynik jest pieczywo bezglutenowe a nie o to chodzi właśnie. U nas gluten jest w diecie niezbędny bez niego syn ma biegunki. Taki jest ewenement. Pytanie czy wystarczy zamienić mąkę pszenno żytnia na np owsiano jęczmienna czy sprawa jest bardziej skomplikowana
Cytować
0 #106 Małgorzata Zielińska 2016-01-25 20:55
Bardzo chciałabym Ci pomoc, ale nie bardzo rozumiem o jaki chleb chodzi. Bez pszenicy i żyta ale z glutenem?
I jaki to jest chleb zwykły po którym ma wysypkę?
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 82

Wczoraj 459

Tydzień 2814

Miesiąc 8497

Wszystkich 13416787