Przepisy będą się pojawiać sukcesywnie pod poszczególnymi działami - wystarczy kliknąć nazwę chleba w panelu po lewej stronie.
Zapraszam !
Możesz sie ze mna skontaktować: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Komentarze
Zakwas nie nadaje się do użycia tylko jeśli spleśnieje. Pleśń trudno przeoczyć. Ciemna warstwa na powierzchni starego, wygłodzonego zakwasu jest normalna. Trzeba ją zdjąć, resztę porządnie podkarmić i zwykle jest ok.
Czyli Twoje postępowanie było absolutnie prawidłowe i zakwas odwdzięczy Ci się za to na pewno
Mam pytanie, czy zepsuty zakwas może rosnąć?
Mam 1,5 roczny zakwas i przetrzymałem go trochę w lodówce (z 3-4 tygodnie) i na jego górze zrobiła się taka jakby ciemniejsza warstwa.
Nie pachniało jakoś źle. Wywaliłem górna część, a resztę dokarmiłem. I od razu wystartowało elegancko. Tylko się zastanawiam czy właśnie to nie taka zmyłka, że rośnie, ale jest zepsuty.
Druga sprawa jest odpowiednia technika przekładania na kamień. Tu nie można mówić o przerzucaniu! Należy posypać wierzch ciasta mąka (ziemniaczana daje poślizg) przykryć koszyk deska od góry i delikatnie odwrócić koszyk. Chleb powinien zostać na desce, a potem bardzo delikatnie acz szybko zsunięty na gorący kamień. Cała akcja powinna być przeprowadzona jak najszybciej, aby ciasto nie zdażyło opaść.
Powodów może być dużo:
1) za gęste ciasto
2) za mało wyrośnięte ciasto
3) za niska lub za wysoka temperatura pieczenia
4) brak nacięcia
Najtwardsza robi się skórka.
Jaki to chleb?
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.