Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Jak zrobić zakwas?

    zakwasik zakwasik 19.06.2019 15:48
    Musze zrobić chleb na zakwasie ponieważ w zwykłych chlebach z marketu i piekarni jest pełno chemii ...
     
  • Ciasto z owocami

    MZ MZ 07.06.2019 20:24
    To ciasto jest rzeczywiście mało słodkie, chociaż to dość subiektywna ocena. Dla mnie wszystkie ...
     
  • Ciasto z owocami

    Marta Marta 07.06.2019 19:32
    Upiekłam dzisiaj z truskawkami i kruszonka . Z racji nietolerancji zamieniłam jednak mleko na roślinne ...
     
  • Razowy 70% żytni

    MZ MZ 01.06.2019 06:50
    Myśle, ze tak. A dokarmiasz codziennie w jakim celu, Tak często pieczesz?
     
  • Razowy 70% żytni

    Aga Aga 01.06.2019 00:00
    Witam Mój zakwas żytni jest dokarmiany codzienie i tak zastanawiam się czy mogę pominąć 1szy etap ...

Przepisy będą się pojawiać sukcesywnie pod poszczególnymi działami - wystarczy kliknąć nazwę chleba w panelu po lewej stronie. 
Zapraszam !

 

Możesz sie ze mna skontaktować:  Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Komentarze   

0 #116 Anonim 2019-05-07 15:59
Mam takie pytanie. Czy można się "upiec" chleb na zakwasie w garnku do gotowania na parze, albo w jakiś inny sposób bez użycia piekarnika?
Cytować
0 #115 MZ 2019-02-23 22:06
Tez używam różnych form i nie mam takich problemów.
Oczywiscie ciasto na chleb zytni jest dość luźne, zawiera dużo wody i rzeczywiście forma wymaga specjalnego przygotowania. Dobrze jest uzywac do smarowania tłuszczu stałego (masła, masła klarowanego etc.) i bardzo dokładnie wysypać mąka. Można tak wysmarowaną formę lekko schłodzić, aby mieć pewność ze warstwa jest trwała.
Najprostszym sposobem jest użycie papieru do pieczenia. Ale musi to byc papier dobrej jakości, te najtańsze potrafią zrobić niespodziankę.
I to tyle moich dobrych rad w temacie :-)
Cytować
0 #114 Radek 2019-02-23 12:19
Dzien dobry wszystkim! Moja przygoda ze 100% chlebem zytnim na zakwasie wyrabianym w domu nie jest poki co dluga, ale jak na razie bardzo udana. Niestety na razie nie do przejscia jest dla mnie jedna kwestia - bez wzgledu na rodzaj uzytej blachy i temperature pieczenia chleb przykleja mi sie do blachy. Uzywam blach - szklanych pyrex, non stick, ze stali kwasowki. W kazdym wypadku smaruje - olejem, maslem klarowanym + otreby zytnie, maka zytnia. Temperatura pieczenia - w zaleznosci od receptury 260-200 stopni 230-220 stopni. W zasadzie temperatura nie ma znaczenia. Ostatnio eksperyment z papierem do pieczenia skonczyl sie przyklejeniem do chleba tak ekstremalnego, ze nie dalo sie do odedrzec.
Uprzejmie prosze o rady. Nawet najlepszy chleb ktory nie da sie wyjac z blachy musi skonczyc w koszu (czesto raczem z blacha) a wykonawca musi dac sobie spokoj w tej walce z wiatrakami.
Cytować
0 #113 Beata 2018-02-03 18:45
Witam .Mam pytanie ,czy jeśli w przepisie jest-2 łyżki zakwasu to rozumiem,ze zakwasu wyjętego z lodówki [nie dożywionego] ,czy wyjętego z lodówki poprzedniego dnia wieczorem,dożywionego porcją wody i mąki i zostawionego do rana by był aktywny?
Czy to jeszcze jest zakwas ,czy zaczyn???
Cytować
-1 #112 Małgorzata 2016-08-11 10:12
:-) Dziękuję za porady - dzisiaj piekę żytni chleb na zakwasie!
Cytować
0 #111 Daniel 2016-06-21 19:59
Mieszkam w Wielkiej Brutanii I Od 2 lat piekłem wspaniały zytnio -pszenny (66% maki żytniej) okrągły chleb na zakwasie żytnim . Nigdy nie było ze nie wyszedł (nie z mojej winy oczywiście ) . Aż do czasu kiedy sie przeprowadziłem ..... Od dwóch miesięcy mieszkam w innym miejscu ( 30mil ) i nawet raz od tamtego czasu nie udało mi sie upiec chleba , co bym nie zrobił to ciasto nie chce wyrastać tak jak wczesniej ...... Pomóżcie ...
Co robić???
Cytować
0 #110 Małgorzata Zielińska 2016-02-24 19:34
Cytuję kinga:
Kiedys , dawno temu jadlam chleb pieczony w piecu, mysle ze byl na zakwasie i najlepszy jaki jadlam w zyciu. Miekki i taki mokry, z przypieczona skorka. Ktory z Pani przepisow na chleb odpowiadalby mojemu opisowi?

Prawie każdy z przewaga maki razowej :lol:
Cytować
+1 #109 kinga 2016-02-24 18:54
Kiedys , dawno temu jadlam chleb pieczony w piecu, mysle ze byl na zakwasie i najlepszy jaki jadlam w zyciu. Miekki i taki mokry, z przypieczona skorka. Ktory z Pani przepisow na chleb odpowiadalby mojemu opisowi?
Cytować
+2 #108 Małgorzata Zielińska 2016-01-26 08:16
To wystarczy przepis na chleb orkiszowy. Jest ich mnóstwo.
Maka jęczmienna i owsiana moze byc dodawana do ciasta chlebowego ale w małych ilościach.
Cytować
0 #107 Patrycja 2016-01-25 22:09
ykły chleb to chleb jak wszędzie, mieszany pszenno żytni. Nie mamy alergii na gluten. A na żyto i pszenicę. A gluten jest też w orkiszu, jęczmieniu, prosie. Owies też jest ok.myślałam nad chlebem owsiano jęczmiennym. Ale jestem całkowicie nowa w wypieku chleba. Do tej pory syn nie chciał pieczywa. Ale teraz chce. Dlatego szukam przepisu. Za każdym razem gdy szuka się pieczywa bez pszenicy i żyta, wynik jest pieczywo bezglutenowe a nie o to chodzi właśnie. U nas gluten jest w diecie niezbędny bez niego syn ma biegunki. Taki jest ewenement. Pytanie czy wystarczy zamienić mąkę pszenno żytnia na np owsiano jęczmienna czy sprawa jest bardziej skomplikowana
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 136

Wczoraj 214

Tydzień 136

Miesiąc 5345

Wszystkich 13432412