Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Prosty jasny

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 14.06.2018 20:45
    Dobre wyrobienie chleba bez nadmiernego podsypywania mąka to sztuka której trzeba się nauczyć.
     
  • Prosty jasny

    Anna Anna 14.06.2018 18:52
    Dziękuję za odpowiedzi! Mam jeszcze pytanie o orientacyjny czas wyrabiania przy wyrabianiu ręcznym? Co ...
     
  • Przechowywanie zakwasu

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 08.06.2018 13:47
    Trzeba go regenerować zanim się go użyje do chleba. Prawdopodobnie jest mocno przefermentowany. Zostaw ...
     
  • Przechowywanie zakwasu

    Grażka Grażka 08.06.2018 11:41
    Witam, ożywiłam swój zakwas, jednak go nie Wykorzystałam danego dnia. Był poza lodówką 2 noce i 1 ...
     
  • Prosty jasny

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 07.06.2018 13:43
    Zaczyn jest na początku dość ścisła bryłka ciasta. Pod koniec robi się bardziej płynny, ale w żadnym ...

Przepisy będą się pojawiać sukcesywnie pod poszczególnymi działami - wystarczy kliknąć nazwę chleba w panelu po lewej stronie. 
Zapraszam !

 

Możesz sie ze mna skontaktować:  Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Komentarze   

0 #113 Beata 2018-02-03 18:45
Witam .Mam pytanie ,czy jeśli w przepisie jest-2 łyżki zakwasu to rozumiem,ze zakwasu wyjętego z lodówki [nie dożywionego] ,czy wyjętego z lodówki poprzedniego dnia wieczorem,dożywionego porcją wody i mąki i zostawionego do rana by był aktywny?
Czy to jeszcze jest zakwas ,czy zaczyn???
Cytować
-1 #112 Małgorzata 2016-08-11 10:12
:-) Dziękuję za porady - dzisiaj piekę żytni chleb na zakwasie!
Cytować
0 #111 Daniel 2016-06-21 19:59
Mieszkam w Wielkiej Brutanii I Od 2 lat piekłem wspaniały zytnio -pszenny (66% maki żytniej) okrągły chleb na zakwasie żytnim . Nigdy nie było ze nie wyszedł (nie z mojej winy oczywiście ) . Aż do czasu kiedy sie przeprowadziłem ..... Od dwóch miesięcy mieszkam w innym miejscu ( 30mil ) i nawet raz od tamtego czasu nie udało mi sie upiec chleba , co bym nie zrobił to ciasto nie chce wyrastać tak jak wczesniej ...... Pomóżcie ...
Co robić???
Cytować
0 #110 Małgorzata Zielińska 2016-02-24 19:34
Cytuję kinga:
Kiedys , dawno temu jadlam chleb pieczony w piecu, mysle ze byl na zakwasie i najlepszy jaki jadlam w zyciu. Miekki i taki mokry, z przypieczona skorka. Ktory z Pani przepisow na chleb odpowiadalby mojemu opisowi?

Prawie każdy z przewaga maki razowej :lol:
Cytować
+1 #109 kinga 2016-02-24 18:54
Kiedys , dawno temu jadlam chleb pieczony w piecu, mysle ze byl na zakwasie i najlepszy jaki jadlam w zyciu. Miekki i taki mokry, z przypieczona skorka. Ktory z Pani przepisow na chleb odpowiadalby mojemu opisowi?
Cytować
+2 #108 Małgorzata Zielińska 2016-01-26 08:16
To wystarczy przepis na chleb orkiszowy. Jest ich mnóstwo.
Maka jęczmienna i owsiana moze byc dodawana do ciasta chlebowego ale w małych ilościach.
Cytować
0 #107 Patrycja 2016-01-25 22:09
ykły chleb to chleb jak wszędzie, mieszany pszenno żytni. Nie mamy alergii na gluten. A na żyto i pszenicę. A gluten jest też w orkiszu, jęczmieniu, prosie. Owies też jest ok.myślałam nad chlebem owsiano jęczmiennym. Ale jestem całkowicie nowa w wypieku chleba. Do tej pory syn nie chciał pieczywa. Ale teraz chce. Dlatego szukam przepisu. Za każdym razem gdy szuka się pieczywa bez pszenicy i żyta, wynik jest pieczywo bezglutenowe a nie o to chodzi właśnie. U nas gluten jest w diecie niezbędny bez niego syn ma biegunki. Taki jest ewenement. Pytanie czy wystarczy zamienić mąkę pszenno żytnia na np owsiano jęczmienna czy sprawa jest bardziej skomplikowana
Cytować
0 #106 Małgorzata Zielińska 2016-01-25 20:55
Bardzo chciałabym Ci pomoc, ale nie bardzo rozumiem o jaki chleb chodzi. Bez pszenicy i żyta ale z glutenem?
I jaki to jest chleb zwykły po którym ma wysypkę?
Cytować
0 #105 patrycja 2016-01-25 18:33
Szukam przepisu na chleb, może tez bułki bez pszenicy i żyta. Z powodu alergii. Jednak chce żeby byl glutenowy, tylko bez tych ziaren. Organizm mojego syna wręcz potrzebuje glutenu. Bez niego dostaje rozwolnienia. Chleb bezglutenowy jest nie do przejścia, syn nie chce go zjeść. Czy ktoś ma dobry sprawdzony przepis, bez ziaren w środku. Syn z autyzmem, nie zje chleba z ziarnami. Teraz je zwykly, ale wysypka się pogarsza i traci odporność. Muszę zacząć piec. pomocy
Cytować
-3 #104 zdzislaw 2015-12-11 04:51
Cytuję Anna:
Witam
Mam problem...
Od kilku tygodni bawię się w pieczenie własnego chleba na zakwasie. Mam świetnie pracujący, pachnący, bąbelkujący, dwutygodniowy zakwas.
No i tu sukcesy się kończą... piekę już chyba 7 chleb na zakwasie (próbując różnych przepisów) Pięknie rośnie, wygląda super, pachnie bosko, ma śliczną chrupiącą skórkę, a w środku jest tak lepki, że zostaje na nożu przy krojeniu. Próbowałam już - korzystając z rozlicznych porad - zmniejszać ilość wody, dłużej piec, nawilżać piekarnik, piec na samym zakwasie lub robić z zakwasu zaczyn, a dopiero potem piec - i nic !!!
Proszę o radę, co jeszcze może być nie tak... jeszcze chwila i poddam się wracając do sklepowych drożdży (a tego bym BADRZO nie chciała)
Z góry dziękuję

zbyt niska temperatura pieczenia lub zbyt krotki czas pieczenia , moze jedno i drugie .
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 123

Wczoraj 269

Tydzień 1138

Miesiąc 5774

Wszystkich 13309396