Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Prosty jasny

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 23.06.2017 17:11
    Chleb zawsze przykrywamy przy wyrastaniu. Im szczelniejsze przykrycie, tym większa szansa, ze wierzch ...
     
  • Prosty jasny

    grazyna grazyna 22.06.2017 08:39
    prosze mi powiedziec ,gdy wkladamy surowe ciasto do lodowki ,tak jak przy wyrastaniu w temper.pokoj.trzeba ...
     
  • Wyrastanie i formowanie chleba

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 11.06.2017 18:05
    Błąd jest przede wszystkim w przepisie na chleb. Na pierwszy rzut oka widać, ze jest w nim za mało ...
     
  • Wyrastanie i formowanie chleba

    Teresa Teresa 11.06.2017 16:34
    Mój chleb po raz 3 się nie udał. Co jest nie tak? Przepis na zakwas: 100 g mąki żytniej + 100 ml ...
     
  • Chleb belgijski

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 09.06.2017 13:17
    Bardzo chętnie, ale jakie jest pytanie ??

mieszany_baz

zaczyn

  • 55g zakwasu
  • 65g maki pszennej 550
  • 15-30g wody

 

ciasto chlebowe:

  • 300g maki w różnych zestawach, ja użyłam:
    - 200g maki 550
    - 100g maki żytniej 1400
  • cały zaczyn jw.
  • 1 łyżeczka soli
  • 180-210g letniej wody  

Składniki zaczynu wymieszać, aby dobrze się połączyły. Odstawić przykryte do przefermentowania w temperaturze pokojowej przynajmniej na 4 godziny do podwojenia objętości. Jeśli się to nie stanie, należy zaczyn odstawić do lodówki na całą noc. Należy wyjąc go na godzinę przed dodaniem do ciasta.

Do rozdrobnionego zaczynu dodać mąkę i tyle wody, aby przy mieszaniu mikserem na najwolniejszych obrotach ciasto utworzyło kule, następnie dodać sól i dalej wyrabiać na średnich obrotach ok. 4 minuty. Dać ciastu odpocząć ok. 10 minut i jeszcze raz wyrabiać ok. 4 minuty. Na tym etapie można jeszcze skorygować ilości maki i wody. Ciasto powinno być średnio ścisłe i tylko lekko klejące.

Dużą miskę wysmarować olejem, włożyć do niej ciasto tak, aby pokryło się ze wszystkich stron tłuszczem, przykryć folia i odstawić do wyrośnięcia na 3-4 godziny, tak, aby dwukrotnie zwiększyło objętość.

Wyrośnięte ciasto delikatnie wyjąc, uformować z niego chleb lub mniejsze bułki, ułożyć do wyrośnięcia (w koszyku albo na blasze), przykryć i ponownie odstawić na 2-3 godziny w temperaturze pokojowej bądź w lodowce na całą noc. W tym wypadku wyjąć na 4 godziny przed pieczeniem z lodówki.

Piekarnik rozgrzać do temperaturymok 250 st C, najlepiej z kamieniem do pieczenia w środku i pusta forma na dnie.

Chleb wyłożyć ostrożnie na łopatę, naciąć dowolnie powierzchnie i wsunąć do pieca, wlewając równocześnie do brytfanny na dnie ćwierć szklanki wrzątku. Po kilku minutach spryskać jeszcze raz ścianki piekarnika wodą, zredukować temperaturę do 230°C i piec ok. 35 minut do momentu aż będzie brązowy.

Wystudzić na kratce.

Reinhart podaje ten przepis, jako recepturę podstawową na chleby mieszane w różnych kombinacjach mąki, które możemy zmieniać wg upodobania.

 

chleb mieszany/pszenno-zytni/zakwas

Komentarze   

0 #15 Marcin 2016-06-06 15:44
Jest rewelacyjny. Zwłaszcza z dodatkiem czarnuszki :)
Cytować
0 #14 Katarzyna 2016-01-12 17:02
Dziękuję!
Cytować
0 #13 Małgorzata Zielińska 2016-01-11 22:31
Powinno byc 55g zakwasu

Juz poprawiłam!
Cytować
0 #12 Katarzyna 2016-01-11 18:45
Bardzo prosze o podanie wlasciwych ilosci, w tekscie wyswietlaja sie takie:
55g gę zakwasu
65g maki pszennej 550
15-30g wody
z gory dziekuje!!!
Cytować
0 #11 Małgorzata Zielińska 2015-11-30 16:08
Oczywiscie. Każdy chleb bochenkowy mozna upiec w formie. Odwrotnie jest trudniej :lol:
Cytować
0 #10 dorota 2015-11-30 15:30
czy ten chlebek mogę upiec w keksówkach???
Od miesiąca raczę rodzinkę chlebkiem własnego wypieku(najprostsza wersja),i szukając czegoś nowego trafiłam tutaj ...,i chcę eksperymentować...Komentarze są tak zachęcające,że chciałabym sprobować tego przepisu...Proszę o wskazówki...Dziękuję...
Cytować
+1 #9 Ania 2015-11-03 21:29
witam.

Chlebek wychodzi rewelacyjny. Mam tylko jeden problem ze wciaz za luzne ciasto. Nawet jak wyrasta w koszyczku to jak wyjme to traci forme. Czy za duzo wody czy moze zbyt dlugi czas wyrastania? Dziekuje z gory za pomoc.
Cytować
+1 #8 Agnieszka 2015-09-24 20:02
Ależ on dobry :) od razu trzeba robic z podwójnej ilości bo to na mala keksowke jest. Dałam mąkę żytnia chlebowa bo taka miałam a pszenna typ 650, w moim przypadku 230 ml wody, do srodka dorzuciłam jeszcze siemię lniane. Dodaje przepis do ulubionych. Polecam
Cytować
0 #7 Małgorzata Zielinska 2015-02-21 16:56
Oczywiscie powinieneś potroić składniki zarówno zaczynu jak i składników ciasta.
Cytować
-1 #6 Jerzy 2015-02-21 15:30
Witajcie
Mam pytanie i bardzo prosze o pomoc :)- jeżeli chciałbym otrzymać ciasta chlebowego 3 razy wiecej to jakie zastosować proporcje składników na zaczyn oraz ciasto -razy 3? czy moze jest jakaś zasada której trzeba sie trzymac? chcacy z tego przepisu bazowego otrzymac wiecej ciasta chlebowego
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 253

Wczoraj 420

Tydzień 253

Miesiąc 10285

Wszystkich 13160095