zaczyn
- 55g zakwasu
- 65g maki pszennej 550
- 15-30g wody
ciasto chlebowe:
- 300g maki w różnych zestawach, ja użyłam:
- 200g maki 550
- 100g maki żytniej 1400 - cały zaczyn jw.
- 1 łyżeczka soli
- 180-210g letniej wody
Składniki zaczynu wymieszać, aby dobrze się połączyły. Odstawić przykryte do przefermentowania w temperaturze pokojowej przynajmniej na 4 godziny do podwojenia objętości. Jeśli się to nie stanie, należy zaczyn odstawić do lodówki na całą noc. Należy wyjąc go na godzinę przed dodaniem do ciasta.
Do rozdrobnionego zaczynu dodać mąkę i tyle wody, aby przy mieszaniu mikserem na najwolniejszych obrotach ciasto utworzyło kule, następnie dodać sól i dalej wyrabiać na średnich obrotach ok. 4 minuty. Dać ciastu odpocząć ok. 10 minut i jeszcze raz wyrabiać ok. 4 minuty. Na tym etapie można jeszcze skorygować ilości maki i wody. Ciasto powinno być średnio ścisłe i tylko lekko klejące.
Dużą miskę wysmarować olejem, włożyć do niej ciasto tak, aby pokryło się ze wszystkich stron tłuszczem, przykryć folia i odstawić do wyrośnięcia na 3-4 godziny, tak, aby dwukrotnie zwiększyło objętość.
Wyrośnięte ciasto delikatnie wyjąc, uformować z niego chleb lub mniejsze bułki, ułożyć do wyrośnięcia (w koszyku albo na blasze), przykryć i ponownie odstawić na 2-3 godziny w temperaturze pokojowej bądź w lodowce na całą noc. W tym wypadku wyjąć na 4 godziny przed pieczeniem z lodówki.
Piekarnik rozgrzać do temperaturymok 250 st C, najlepiej z kamieniem do pieczenia w środku i pusta forma na dnie.
Chleb wyłożyć ostrożnie na łopatę, naciąć dowolnie powierzchnie i wsunąć do pieca, wlewając równocześnie do brytfanny na dnie ćwierć szklanki wrzątku. Po kilku minutach spryskać jeszcze raz ścianki piekarnika wodą, zredukować temperaturę do 230°C i piec ok. 35 minut do momentu aż będzie brązowy.
Wystudzić na kratce.
Reinhart podaje ten przepis, jako recepturę podstawową na chleby mieszane w różnych kombinacjach mąki, które możemy zmieniać wg upodobania.
chleb mieszany/pszenno-zytni/zakwas
Komentarze
Zakwas w formie lekko płynnej nie ma szans podwojenia swojej objętości. Gdybys go zagęścił do konsystencji ciasta chlebowego ma na to szanse. Pozdrawiam
Proszę o wytłumaczenie przepisu zaczynu .
Użyć 55g zakwasu. Dodać mąki itd.
A tak od początku : Mam w lodówce 100g zakwasu. Odejmuje 55g a co z resztą, nie dokarmiam czy dokarmiam osobno ?
Zawsze dokarmiałem caly zakwas , odejmowałem potrzebną ilość na chleb a pozostaly do lodówki. Ale ńigdy zakwas nie podwoił swojej objętości.
Pozdrawiam
Juz poprawiłam!
55g gę zakwasu
65g maki pszennej 550
15-30g wody
z gory dziekuje!!!
Od miesiąca raczę rodzinkę chlebkiem własnego wypieku(najprostsza wersja),i szukając czegoś nowego trafiłam tutaj ...,i chcę eksperymentować...Komentarze są tak zachęcające,że chciałabym sprobować tego przepisu...Proszę o wskazówki...Dziękuję...
Chlebek wychodzi rewelacyjny. Mam tylko jeden problem ze wciaz za luzne ciasto. Nawet jak wyrasta w koszyczku to jak wyjme to traci forme. Czy za duzo wody czy moze zbyt dlugi czas wyrastania? Dziekuje z gory za pomoc.
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.