Moja wersja Chleba Kieleckiego - oryginalny przepis wg QD jest tutaj
z receptury wykonanej przez Autorkę ściągnełam przede wszystkim sposób wykonania zaczynu z dodatkiem ziemniaków oraz mleka zsiadlego lub maślanki zamiast wody.
Tak przygotowany zaczyn wyrasta pięknie, a chleb na nim rośnie w oczach. Na pewno będę go wykorzystywać do innych chlebów.
Dzięki Qd za znalezienie takiego świetnego przepisu!
proporcje na 1 bochenek a 1300g
- przygotowanie zaczynu i namoczenie ziarna - 8-12 godzin
- wyrabianie - 8-10 minut
- I wyrastanie w misce - 2,5 godzin (z 1-krotnym odgazowaniem)
- II wyrastanie w koszyku - 3-4 godzin
- pieczenie - 35 - 40 minut
Składniki na zaczyn 500g:
- 150g zakwasu z mąki żytniej razowej (uaktywnionego dzień wcześniej)
- 100g ugotowanych ziemniaków (zmiksowanych lub przeciśniętych przez praską)
- 150g kwaśnego mleka (jogurtu, maślanki lub kefiru)
- 100 g mąki żytniej razowej
Wszystkie składniki wymieszać na gładką masę, lekko przykryć i odstawić na 8-12 godzin
- 100g suchego ziarna żyta (pszenicy, orkiszu) namoczonego na noc i dobrze odsączonego. Przed dodaniem do ciasta można ziarno jeszcze krotko zagotować.
Waga ziarna po namoczeniu ok. 250g
Składniki ciasta chlebowego 1300g:
- 500g cały zaczyn jw.
- 250 namoczonego ziarna jw.
- 500g mąki pszennej typ 650
- Ok. 50g wody (w zależności do wilgotności mąki)
- 5g mielonego kminku (opcjonalnie)
- 5g żytniego słodu (opcjonalnie)
- 10g miodu (opcjonalnie)
- 1,5 łyżeczki soli
Do przefermentowanego zaczynu dodawać kolejno składniki, na końcu dozując wodę w zależności od potrzeby, tak aby otrzymać gładkie, ale dość lużne ciasto .
Wyrabiać ok. 8-10 minut do dobrego połączenia składników.
Wyłożyć do miski wysmarowanej olejem , szczelnie przykryć i odstawić do I. wyrośnięcia na ok. 2,5 godziny. Przerwać wyrastanie co najmniej 1 x mniej wiącej po 1,5 godziny wyjmując ciasto na blat, rozciągając i formując go ponownie w kulę.
Lekko wyrośnięte ciasto wyjąć z miski, uformować podłużny bądź owalny bochenek, napinając dobrze powierzchnię ciasta posługując się metodą składania jak przy odgazowywaniu.
Ułożyć bochenek w koszyku do wyrastania wysypanym mąką złączeniem ciasta do góry.
Szczelnie okryć ściereczką i dodatkowo folią i pozostawić do II. wyrośnięcia na 3-4 godziny.
Piekarnik rozgrzać do temperatury ok. 240°C. Piec ok. 35 minut. Chleb powinien być ciemno brązowy.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, szybko spryskać wodą i odstawić na kratce aż do zupełnego wystygnięcia.
Komentarze
Nie wiem ile chlebów już upieklas, ale jeśli to są początki radzę poćwiczyć na chlebach foremkowych a nie robić koniecznie bochenków. To wyższa szkoła jazdy i trzeba mieć trochę doświadczenia.
Zaczynanie swojej drogi chlebowej od najprostszych przepisów naprawdę ma sens. Polecam tutaj prześledzić wątek: zakwas - porady praktyczne > mam zakwas i co dalej? > Jaki chleb na początek?
Ale do znudzenia powtarzam, ze z każdej maki można upiec chleb:)
Osobiście wole plaskacza z naszej rodzimej maki niż te sztucznie nadmuchane.
Jednak się udało
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.