Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Prosty jasny

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 23.06.2017 17:11
    Chleb zawsze przykrywamy przy wyrastaniu. Im szczelniejsze przykrycie, tym większa szansa, ze wierzch ...
     
  • Prosty jasny

    grazyna grazyna 22.06.2017 08:39
    prosze mi powiedziec ,gdy wkladamy surowe ciasto do lodowki ,tak jak przy wyrastaniu w temper.pokoj.trzeba ...
     
  • Wyrastanie i formowanie chleba

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 11.06.2017 18:05
    Błąd jest przede wszystkim w przepisie na chleb. Na pierwszy rzut oka widać, ze jest w nim za mało ...
     
  • Wyrastanie i formowanie chleba

    Teresa Teresa 11.06.2017 16:34
    Mój chleb po raz 3 się nie udał. Co jest nie tak? Przepis na zakwas: 100 g mąki żytniej + 100 ml ...
     
  • Chleb belgijski

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 09.06.2017 13:17
    Bardzo chętnie, ale jakie jest pytanie ??

kielecki-zziar

 

Moja wersja Chleba Kieleckiego - oryginalny przepis wg QD jest tutaj

z receptury wykonanej przez Autorkę ściągnełam przede wszystkim sposób wykonania zaczynu z dodatkiem ziemniaków oraz mleka zsiadlego lub maślanki zamiast wody.
Tak przygotowany zaczyn wyrasta pięknie, a chleb na nim rośnie w oczach. Na pewno będę go wykorzystywać do innych chlebów.

Dzięki Qd za znalezienie takiego świetnego przepisu!

proporcje na 1 bochenek a 1300g

  • przygotowanie zaczynu i namoczenie ziarna - 8-12 godzin
  • wyrabianie - 8-10 minut
  • I wyrastanie w misce - 2,5 godzin (z 1-krotnym odgazowaniem)
  • II wyrastanie w koszyku - 3-4 godzin
  • pieczenie - 35 - 40 minut

 

Składniki na zaczyn 500g:

  • 150g zakwasu z mąki żytniej razowej (uaktywnionego dzień wcześniej)
  • 100g ugotowanych ziemniaków (zmiksowanych lub przeciśniętych przez praską)
  • 150g kwaśnego mleka (jogurtu, maślanki lub kefiru)
  • 100 g mąki żytniej razowej

Wszystkie składniki wymieszać na gładką masę, lekko przykryć i odstawić na 8-12 godzin

  • 100g suchego ziarna żyta (pszenicy, orkiszu) namoczonego na noc i dobrze odsączonego. Przed dodaniem do ciasta można ziarno jeszcze krotko zagotować.

          Waga ziarna po namoczeniu ok. 250g

Składniki ciasta chlebowego 1300g:

  • 500g cały zaczyn jw.
  • 250 namoczonego ziarna jw.
  • 500g mąki pszennej typ 650
  • Ok. 50g wody (w zależności do wilgotności mąki)
  • 5g mielonego kminku (opcjonalnie)
  • 5g żytniego słodu (opcjonalnie)
  • 10g miodu (opcjonalnie)
  • 1,5 łyżeczki soli

 

Do przefermentowanego zaczynu dodawać kolejno składniki, na końcu dozując wodę w zależności od potrzeby, tak aby otrzymać gładkie, ale dość lużne ciasto .
Wyrabiać ok. 8-10 minut do dobrego połączenia składników.

Wyłożyć do miski wysmarowanej olejem , szczelnie przykryć i odstawić do I. wyrośnięcia na ok. 2,5 godziny. Przerwać wyrastanie co najmniej 1 x mniej wiącej po 1,5 godziny wyjmując ciasto na blat, rozciągając i formując go ponownie w kulę.

Lekko wyrośnięte ciasto wyjąć z miski, uformować podłużny bądź owalny bochenek, napinając dobrze powierzchnię ciasta posługując się metodą składania jak przy odgazowywaniu.
Ułożyć bochenek w koszyku do wyrastania wysypanym mąką złączeniem ciasta do góry.

Szczelnie okryć ściereczką i dodatkowo folią i pozostawić do II. wyrośnięcia na 3-4 godziny.

Piekarnik rozgrzać do temperatury ok. 240°C. Piec ok. 35 minut. Chleb powinien być ciemno brązowy.

Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, szybko spryskać wodą i odstawić na kratce aż do zupełnego wystygnięcia.

Komentarze   

0 #14 Bogdan 2015-10-04 18:27
Witam
Chciałbym zadać następujące pytanko. Na wielu stronach o chlebie, chleb jest tak pięknie popękany, jakby chciał wyjść ze środka, a mój jest leniwy i skórka jest gładka. Już zacząłem mu pomagać nacięciami, ale dalej leń. Będę wdzięczny za sugestie, jak osiągnąć piękny efekt. Pozdrawiam
Cytować
0 #13 Aneta 2013-02-28 20:00
Bardzo dziękuję za chlebek "kielecki", jest przepyszny :lol: . Dzisiaj upiekłam bochenek,po prostu wspaniały, właśnie taki smak chleba pamiętam z dzieciństwa. Mieszkam w Anglii, a tu prawdziwego chleba niestety nie ma. Każdy powinien go spróbować.
Cytować
0 #12 mirabbelka 2012-02-27 16:30
koszyk do wyrastania służy t y l k o do wyrastania. Chleb pieczemy na kamieniu albo na wczesniej rozgrzanej blasze.
Cytować
0 #11 Marcin 2012-02-26 18:17
Czy chleb pieczony jest w koszyczku do wyrastania, czy ciasto jest wykładana z koszyka np. na kamień?
Cytować
+2 #10 Grzegorz 2012-01-19 13:46
Robiłem bochen z wieńca słonecznikowego ,wole foremki chlebek 1,3kg wystarczy x 3 i trzy dni spokoju
Cytować
0 #9 Piotr 2012-01-18 17:55
Cytuję Grzegorz:

Kupiłem trzy foremki które nie przywierają do ciasta ,wkładam dwie a trzeci chlebek czeka na swoją kolej potem pieką bułeczki i trzy dni spokoju


Czyli jedziesz w foremkach. Polecam bochenek spróbować. Jest trudniej, ale skoro masz do tego rąką, to satysfakcja większa. Taki 1,5kg bochen robi wrażenie.
P.
Cytować
0 #8 Grzegorz 2012-01-18 16:39
Cytuję Piotr:
Cytuję Grzegorz:
Ten chlebek jest pyszny ,dodałem do niego też słonecznik upiekłem 3 bochenki w jeden dzień . To już 5 rodzaj chleba jaki upiekłem z przepisów i wszystkie za pierwszym razem sie udały :P


Nieźle, masz mega piec czy jak? Używałeś może słodu?

Kupiłem trzy foremki które nie przywierają do ciasta ,wkładam dwie a trzeci chlebek czeka na swoją kolej potem pieką bułeczki i trzy dni spokoju
Cytować
0 #7 Piotr 2012-01-18 10:36
Cytuję Grzegorz:
Ten chlebek jest pyszny ,dodałem do niego też słonecznik upiekłem 3 bochenki w jeden dzień . To już 5 rodzaj chleba jaki upiekłem z przepisów i wszystkie za pierwszym razem sie udały :P


Nieźle, masz mega piec czy jak? Używałeś może słodu?
Cytować
0 #6 Grzegorz 2012-01-17 20:48
Ten chlebek jest pyszny ,dodałem do niego też słonecznik upiekłem 3 bochenki w jeden dzień . To już 5 rodzaj chleba jaki upiekłem z przepisów i wszystkie za pierwszym razem sie udały :P
Cytować
0 #5 Piotr 2012-01-15 20:15
W trakcie pieczenia nie obniżamy temperatury? Czyli początkową 240 stopni utrzymujemy cały czas? Jest jakaś reguła tutaj? Bo w jednych przepisach obniża się temperaturą po 10-15 minutach, w innych nie, a ogólnie chleby niby podobne, bo mieszane.
P.
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 253

Wczoraj 420

Tydzień 253

Miesiąc 10285

Wszystkich 13160095