Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Pieczywo mieszane

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 02.10.2019 13:52
    Smak i zapach chleba zależy od rodzaju mąki i dodatków. Zapach to właściwie tylko w czasie pieczenia ...
     
  • Pieczywo mieszane

    Anna Anna 02.10.2019 08:58
    Witam Od jakiegoś czasu mam problem z pieczeniem chleba Po upieczeniu nie pachnie i bez smaku sol ...
     
  • Przechowywanie zakwasu

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 25.09.2019 19:03
    To jest akurat niezbyt korzystny czas dla zakwasu. Nagle zrobiło się zimno. Mój zakwas (16letni) tez ...
     
  • Przechowywanie zakwasu

    Maria Kiniorska Maria Kiniorska 25.09.2019 17:16
    Witam, Miałam wieloletni (około 10 lat), bardzo mocny zakwas, piekłam chleb regularnie , na początku ...
     
  • Wyrastanie i formowanie chleba

    MZ MZ 16.09.2019 12:48
    Ciasto w piekarniku nie rośnie! Błędem jest jeśli opada, a tu przyczyna może być przerosniecie (zbyt ...

warkoza_maly03

 

Dla tych, którzy nie tolerują drozdży jest to wspaniała alternatywa. Ale rowniez dla miłośników bardziej wytrawnych smaków, do których i ja sie zaliczam, ciasto z dodatkiem zakwasu to ciasto z charakterem! Polecam spróbowac chociaż raz !

Komentarze   

0 #5 Janina 2017-12-21 23:42
Dziękuję za przepisy dotyczące pieczenia chleba na zakwasie.Proszę nie zamykać tej strony, bo jest bardzo pożyteczna, stale do niej wracam, jak i wielu autorów z innych blogów.Pozdrawiam. Janina S
Cytować
-2 #4 tijgertje 2014-04-27 10:12
Lubie eksperymenty w kuchni. z przepisow na ciasta troche pokombinowalam i pieke swoja wlasna bulke z kruszonka z rodzynkami albo innymi suszonymi owocami (dzisiaj na sniadanie z zurawina). wczoraj zupelnie nieprzytomna bylam, przekombinowalam i zapomnialam o jajkach do ciasta. Jak juz sobie przypomnialam, to musialam dosypac maki, bo strasznie plynne wyszlo. Zaczyn robie na oko, zwlaszcza, ze niby ta sama maka od innego producenta bywa zupeeeelnie inna, wiec i robiac ciasto nie trzymam sie dokladnych ilosci, choc staram zachowac proporcje. nocna bulka wyszla ogromna. upieklam w kwadratowej tortownicy. W piekarniku ogromnie urosla (ledwo sie miescila pod grzalka), ale i niestety przez to musiala sie dopiekac ponad poltorej godziny, przez co kruszonka mi sie za bardzo spiekla, ale jak rano ja rozkroilam, to nie moglam uwierzyc, ze cos takiego moze wyjsc z maki, mleka, kilku jaj i odrobiny cukru. Niestety nie wiem, jak tu mozna zdjecia dolaczyc. Poprzednia z rodzynkami wygladala tak: https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-ash3/t1.0-9/p526x296/10156153_699320446778371_9181863377198509803_n.jpg
dzisiejsza jest nawet bardziej puszysta i jakies 3-4 cm wyzsza, choc mniej wiecej z tej samej ilosci skladnikow pieczona. nie wiem tylko jeszcze jak przy tak duzych wypiekach regulowac temperature, zeby nie spalic skorki i dopiec srodek (po godzinie pieczenia byl w zasadzie nadal plynny). Bylabym wdzieczna za wskazowki.
Cytować
-2 #3 Małgorzata Z 2014-02-25 15:45
to jest kawałek ciasta chlebowego, pozostawionego z pieczenia. Oprócz dodatków, ktore opisujesz zawiera on zapewne również i sól.
Potraktuj to jako zaczątek do produkcji własnego zakwasu. ez z niego tylko 2 łyżki, w miare mozliwosci bez ziaren i sliwek i dodaj do tego kilkakrotnie porcje maki np. zytniej i wody (ca. po 100g)w odstepach czasowych 8-9 godzin.
Jesli bedzie ładnie przyrastał do wyhodujesz sobie w ten sposob wlasny w miarę czysty zakwas do dalszych wypiek.ow. Czysty tzn składający się tylko z maki i wody.
Cytować
-2 #2 Martyna 2014-02-24 18:29
witam, proszę o pomoc. Dostałam zakwas ale ma on konsystencje ciasta i zawiera ziarna dyni i sliwki suszone. Czy to jest zakwas czy raczej ciasto zakwaszone odlozone z poprzedniego pieczenia? Czy można z tego upiec chleb? Czy można traktować to jak zakwas? Czy go dokarmić ?Przechowywalam do na razie w lodowce ale dzisiaj i lezy w temp pokojowej bo chciałam z tego upiec chleb / lub go dokarmić .Proszę o pomoc:(
Cytować
+4 #1 Anna 2011-08-22 06:18
Dzień dobry. Na wstąpie gratulują fantastycznej strony internetowej. Istna kopalnia praktycznej wiedzy! Aż chce się działać! :-)
Jestem pasjonatką pieczenia ciast i zaczynam swoją przygodą z wykorzystywaniem zakwasu do tego celu. Chciałam zapytać o skutki słodzenia ciast na zakwasie zmiksowanymi bananami. To jest zdrowszy sposób niż użycie cukru, jednak wpływa na konsystencją ciasta. Jak to można skorygować, aby ciasto na zakwasie mimo takiego rozwiązania się udało? Zwiększyć ilość mąki, zmniejszyć liczbą jaj? Czy mogą liczyć na Pani podpowiedź?
Z góry serdecznie dziąkują za pomoc.
Pozdrawiam :-)
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 213

Wczoraj 241

Tydzień 1719

Miesiąc 3146

Wszystkich 13458810