Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • O mnie

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 08.04.2019 14:24
    Winna może być mąka, temperatura otoczenia, wilgotność etc. - Jeśli mąka to radziłabym dodać trochę innej ...
     
  • O mnie

    AgaD AgaD 08.04.2019 11:41
    Popsuly mi sie orkiszowe chleby, 2 miesiace wychodzily ok i nagle mi sie popsuly. Ciasto luzniejsze i ...
     
  • warsztaty pieczenia chleba

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 07.04.2019 18:33
    [ Nie prowadzę już od dawna warsztatów z pieczenia. Pozdrawiam
     
  • warsztaty pieczenia chleba

    Magda Magda 07.04.2019 09:08
    Witam, czy beda organizowane w najlbiższych miesiącach warsztaty? Jeśli tak proszę o podanie miejscowosci ...
     
  • O mnie

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 06.04.2019 20:53
    No tak, teraz rozumiem. Zielona Wyspa to wyzwanie jeśli chodzi o pieczenie chleba. Wiem coś o tym ...

warkoza_maly03

 

Dla tych, którzy nie tolerują drozdży jest to wspaniała alternatywa. Ale rowniez dla miłośników bardziej wytrawnych smaków, do których i ja sie zaliczam, ciasto z dodatkiem zakwasu to ciasto z charakterem! Polecam spróbowac chociaż raz !

Komentarze   

0 #5 Janina 2017-12-21 23:42
Dziękuję za przepisy dotyczące pieczenia chleba na zakwasie.Proszę nie zamykać tej strony, bo jest bardzo pożyteczna, stale do niej wracam, jak i wielu autorów z innych blogów.Pozdrawiam. Janina S
Cytować
-2 #4 tijgertje 2014-04-27 10:12
Lubie eksperymenty w kuchni. z przepisow na ciasta troche pokombinowalam i pieke swoja wlasna bulke z kruszonka z rodzynkami albo innymi suszonymi owocami (dzisiaj na sniadanie z zurawina). wczoraj zupelnie nieprzytomna bylam, przekombinowalam i zapomnialam o jajkach do ciasta. Jak juz sobie przypomnialam, to musialam dosypac maki, bo strasznie plynne wyszlo. Zaczyn robie na oko, zwlaszcza, ze niby ta sama maka od innego producenta bywa zupeeeelnie inna, wiec i robiac ciasto nie trzymam sie dokladnych ilosci, choc staram zachowac proporcje. nocna bulka wyszla ogromna. upieklam w kwadratowej tortownicy. W piekarniku ogromnie urosla (ledwo sie miescila pod grzalka), ale i niestety przez to musiala sie dopiekac ponad poltorej godziny, przez co kruszonka mi sie za bardzo spiekla, ale jak rano ja rozkroilam, to nie moglam uwierzyc, ze cos takiego moze wyjsc z maki, mleka, kilku jaj i odrobiny cukru. Niestety nie wiem, jak tu mozna zdjecia dolaczyc. Poprzednia z rodzynkami wygladala tak: https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-ash3/t1.0-9/p526x296/10156153_699320446778371_9181863377198509803_n.jpg
dzisiejsza jest nawet bardziej puszysta i jakies 3-4 cm wyzsza, choc mniej wiecej z tej samej ilosci skladnikow pieczona. nie wiem tylko jeszcze jak przy tak duzych wypiekach regulowac temperature, zeby nie spalic skorki i dopiec srodek (po godzinie pieczenia byl w zasadzie nadal plynny). Bylabym wdzieczna za wskazowki.
Cytować
-2 #3 Małgorzata Z 2014-02-25 15:45
to jest kawałek ciasta chlebowego, pozostawionego z pieczenia. Oprócz dodatków, ktore opisujesz zawiera on zapewne również i sól.
Potraktuj to jako zaczątek do produkcji własnego zakwasu. ez z niego tylko 2 łyżki, w miare mozliwosci bez ziaren i sliwek i dodaj do tego kilkakrotnie porcje maki np. zytniej i wody (ca. po 100g)w odstepach czasowych 8-9 godzin.
Jesli bedzie ładnie przyrastał do wyhodujesz sobie w ten sposob wlasny w miarę czysty zakwas do dalszych wypiek.ow. Czysty tzn składający się tylko z maki i wody.
Cytować
-2 #2 Martyna 2014-02-24 18:29
witam, proszę o pomoc. Dostałam zakwas ale ma on konsystencje ciasta i zawiera ziarna dyni i sliwki suszone. Czy to jest zakwas czy raczej ciasto zakwaszone odlozone z poprzedniego pieczenia? Czy można z tego upiec chleb? Czy można traktować to jak zakwas? Czy go dokarmić ?Przechowywalam do na razie w lodowce ale dzisiaj i lezy w temp pokojowej bo chciałam z tego upiec chleb / lub go dokarmić .Proszę o pomoc:(
Cytować
+4 #1 Anna 2011-08-22 06:18
Dzień dobry. Na wstąpie gratulują fantastycznej strony internetowej. Istna kopalnia praktycznej wiedzy! Aż chce się działać! :-)
Jestem pasjonatką pieczenia ciast i zaczynam swoją przygodą z wykorzystywaniem zakwasu do tego celu. Chciałam zapytać o skutki słodzenia ciast na zakwasie zmiksowanymi bananami. To jest zdrowszy sposób niż użycie cukru, jednak wpływa na konsystencją ciasta. Jak to można skorygować, aby ciasto na zakwasie mimo takiego rozwiązania się udało? Zwiększyć ilość mąki, zmniejszyć liczbą jaj? Czy mogą liczyć na Pani podpowiedź?
Z góry serdecznie dziąkują za pomoc.
Pozdrawiam :-)
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 89

Wczoraj 459

Tydzień 2821

Miesiąc 8504

Wszystkich 13416794