Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Przechowywanie zakwasu

    MałgorzataZielinska MałgorzataZielinska 16.04.2018 09:52
    cieszę się bardzo. :-) Cierpliwość, trzymanie się reguł i doświadczenie. Z każdym bochenkiem ...
     
  • Przechowywanie zakwasu

    MałgorzataZielinska MałgorzataZielinska 16.04.2018 09:50
    Podobno można. Ja nie mrożę, wole zasuszyć.
     
  • Przechowywanie zakwasu

    Renata P Renata P 16.04.2018 05:42
    Witam! Dziękuje bardzo za cenne rady. Wczoraj upiekłam chlebki, trzymając się ściśle czasu. Zakwas ...
     
  • Przechowywanie zakwasu

    Anna Anna 15.04.2018 15:54
    A czy można zakwas zamrozić?
     
  • Przechowywanie zakwasu

    MałgorzataZielinska MałgorzataZielinska 14.04.2018 20:38
    Jeśli uaktywnilismy zakwas dodając duża porcje świeżej maki i wody, to po odebraniu potrzebnej porcji ...

warkoza_maly03

 

Dla tych, którzy nie tolerują drozdży jest to wspaniała alternatywa. Ale rowniez dla miłośników bardziej wytrawnych smaków, do których i ja sie zaliczam, ciasto z dodatkiem zakwasu to ciasto z charakterem! Polecam spróbowac chociaż raz !

Komentarze   

0 #5 Janina 2017-12-21 23:42
Dziękuję za przepisy dotyczące pieczenia chleba na zakwasie.Proszę nie zamykać tej strony, bo jest bardzo pożyteczna, stale do niej wracam, jak i wielu autorów z innych blogów.Pozdrawiam. Janina S
Cytować
-2 #4 tijgertje 2014-04-27 10:12
Lubie eksperymenty w kuchni. z przepisow na ciasta troche pokombinowalam i pieke swoja wlasna bulke z kruszonka z rodzynkami albo innymi suszonymi owocami (dzisiaj na sniadanie z zurawina). wczoraj zupelnie nieprzytomna bylam, przekombinowalam i zapomnialam o jajkach do ciasta. Jak juz sobie przypomnialam, to musialam dosypac maki, bo strasznie plynne wyszlo. Zaczyn robie na oko, zwlaszcza, ze niby ta sama maka od innego producenta bywa zupeeeelnie inna, wiec i robiac ciasto nie trzymam sie dokladnych ilosci, choc staram zachowac proporcje. nocna bulka wyszla ogromna. upieklam w kwadratowej tortownicy. W piekarniku ogromnie urosla (ledwo sie miescila pod grzalka), ale i niestety przez to musiala sie dopiekac ponad poltorej godziny, przez co kruszonka mi sie za bardzo spiekla, ale jak rano ja rozkroilam, to nie moglam uwierzyc, ze cos takiego moze wyjsc z maki, mleka, kilku jaj i odrobiny cukru. Niestety nie wiem, jak tu mozna zdjecia dolaczyc. Poprzednia z rodzynkami wygladala tak: https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-ash3/t1.0-9/p526x296/10156153_699320446778371_9181863377198509803_n.jpg
dzisiejsza jest nawet bardziej puszysta i jakies 3-4 cm wyzsza, choc mniej wiecej z tej samej ilosci skladnikow pieczona. nie wiem tylko jeszcze jak przy tak duzych wypiekach regulowac temperature, zeby nie spalic skorki i dopiec srodek (po godzinie pieczenia byl w zasadzie nadal plynny). Bylabym wdzieczna za wskazowki.
Cytować
-2 #3 Małgorzata Z 2014-02-25 15:45
to jest kawałek ciasta chlebowego, pozostawionego z pieczenia. Oprócz dodatków, ktore opisujesz zawiera on zapewne również i sól.
Potraktuj to jako zaczątek do produkcji własnego zakwasu. ez z niego tylko 2 łyżki, w miare mozliwosci bez ziaren i sliwek i dodaj do tego kilkakrotnie porcje maki np. zytniej i wody (ca. po 100g)w odstepach czasowych 8-9 godzin.
Jesli bedzie ładnie przyrastał do wyhodujesz sobie w ten sposob wlasny w miarę czysty zakwas do dalszych wypiek.ow. Czysty tzn składający się tylko z maki i wody.
Cytować
-1 #2 Martyna 2014-02-24 18:29
witam, proszę o pomoc. Dostałam zakwas ale ma on konsystencje ciasta i zawiera ziarna dyni i sliwki suszone. Czy to jest zakwas czy raczej ciasto zakwaszone odlozone z poprzedniego pieczenia? Czy można z tego upiec chleb? Czy można traktować to jak zakwas? Czy go dokarmić ?Przechowywalam do na razie w lodowce ale dzisiaj i lezy w temp pokojowej bo chciałam z tego upiec chleb / lub go dokarmić .Proszę o pomoc:(
Cytować
+4 #1 Anna 2011-08-22 06:18
Dzień dobry. Na wstąpie gratulują fantastycznej strony internetowej. Istna kopalnia praktycznej wiedzy! Aż chce się działać! :-)
Jestem pasjonatką pieczenia ciast i zaczynam swoją przygodą z wykorzystywaniem zakwasu do tego celu. Chciałam zapytać o skutki słodzenia ciast na zakwasie zmiksowanymi bananami. To jest zdrowszy sposób niż użycie cukru, jednak wpływa na konsystencją ciasta. Jak to można skorygować, aby ciasto na zakwasie mimo takiego rozwiązania się udało? Zwiększyć ilość mąki, zmniejszyć liczbą jaj? Czy mogą liczyć na Pani podpowiedź?
Z góry serdecznie dziąkują za pomoc.
Pozdrawiam :-)
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 9

Wczoraj 340

Tydzień 1762

Miesiąc 6942

Wszystkich 13291314