Dla tych, którzy nie tolerują drozdży jest to wspaniała alternatywa. Ale rowniez dla miłośników bardziej wytrawnych smaków, do których i ja sie zaliczam, ciasto z dodatkiem zakwasu to ciasto z charakterem! Polecam spróbowac chociaż raz !
Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.
Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki
Komentarze
dzisiejsza jest nawet bardziej puszysta i jakies 3-4 cm wyzsza, choc mniej wiecej z tej samej ilosci skladnikow pieczona. nie wiem tylko jeszcze jak przy tak duzych wypiekach regulowac temperature, zeby nie spalic skorki i dopiec srodek (po godzinie pieczenia byl w zasadzie nadal plynny). Bylabym wdzieczna za wskazowki.
Potraktuj to jako zaczątek do produkcji własnego zakwasu. ez z niego tylko 2 łyżki, w miare mozliwosci bez ziaren i sliwek i dodaj do tego kilkakrotnie porcje maki np. zytniej i wody (ca. po 100g)w odstepach czasowych 8-9 godzin.
Jesli bedzie ładnie przyrastał do wyhodujesz sobie w ten sposob wlasny w miarę czysty zakwas do dalszych wypiek.ow. Czysty tzn składający się tylko z maki i wody.
Jestem pasjonatką pieczenia ciast i zaczynam swoją przygodą z wykorzystywaniem zakwasu do tego celu. Chciałam zapytać o skutki słodzenia ciast na zakwasie zmiksowanymi bananami. To jest zdrowszy sposób niż użycie cukru, jednak wpływa na konsystencją ciasta. Jak to można skorygować, aby ciasto na zakwasie mimo takiego rozwiązania się udało? Zwiększyć ilość mąki, zmniejszyć liczbą jaj? Czy mogą liczyć na Pani podpowiedź?
Z góry serdecznie dziąkują za pomoc.
Pozdrawiam
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.