Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Zakwas - porady praktyczne

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 17.10.2017 06:46
    Zdecydowanie 2000.
     
  • Zakwas - porady praktyczne

    Michał Michał 16.10.2017 18:10
    Witam serdecznie. Który typ mąki lepiej się sprawdzi przy przygotowaniu zakwasu 750 czy 2000?
     
  • Moje chleby - galeria

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 14.10.2017 19:20
    Absolutnie nie mam zamiaru likwidować strony. Jeśli nie zdarzy się nic nadzwyczajnego, pewnie jeszcze ...
     
  • Zakwas - porady praktyczne

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 14.10.2017 19:11
    Zakwas może być aktywny w zimnie 1-2 dni, potem powoli się uspokaja. Ale na pewno nie jest to powodem ...
     
  • Zakwas - porady praktyczne

    Barbara Barbara 14.10.2017 18:26
    piekę chleb pszenno-żytni na zakwasie już jakiś czas,mam do Pani pytanie:dlaczego mój zakwas przechowywany ...

warkoza_maly03

 

Dla tych, którzy nie tolerują drozdży jest to wspaniała alternatywa. Ale rowniez dla miłośników bardziej wytrawnych smaków, do których i ja sie zaliczam, ciasto z dodatkiem zakwasu to ciasto z charakterem! Polecam spróbowac chociaż raz !

Komentarze   

-2 #4 tijgertje 2014-04-27 10:12
Lubie eksperymenty w kuchni. z przepisow na ciasta troche pokombinowalam i pieke swoja wlasna bulke z kruszonka z rodzynkami albo innymi suszonymi owocami (dzisiaj na sniadanie z zurawina). wczoraj zupelnie nieprzytomna bylam, przekombinowalam i zapomnialam o jajkach do ciasta. Jak juz sobie przypomnialam, to musialam dosypac maki, bo strasznie plynne wyszlo. Zaczyn robie na oko, zwlaszcza, ze niby ta sama maka od innego producenta bywa zupeeeelnie inna, wiec i robiac ciasto nie trzymam sie dokladnych ilosci, choc staram zachowac proporcje. nocna bulka wyszla ogromna. upieklam w kwadratowej tortownicy. W piekarniku ogromnie urosla (ledwo sie miescila pod grzalka), ale i niestety przez to musiala sie dopiekac ponad poltorej godziny, przez co kruszonka mi sie za bardzo spiekla, ale jak rano ja rozkroilam, to nie moglam uwierzyc, ze cos takiego moze wyjsc z maki, mleka, kilku jaj i odrobiny cukru. Niestety nie wiem, jak tu mozna zdjecia dolaczyc. Poprzednia z rodzynkami wygladala tak: https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-ash3/t1.0-9/p526x296/10156153_699320446778371_9181863377198509803_n.jpg
dzisiejsza jest nawet bardziej puszysta i jakies 3-4 cm wyzsza, choc mniej wiecej z tej samej ilosci skladnikow pieczona. nie wiem tylko jeszcze jak przy tak duzych wypiekach regulowac temperature, zeby nie spalic skorki i dopiec srodek (po godzinie pieczenia byl w zasadzie nadal plynny). Bylabym wdzieczna za wskazowki.
Cytować
-2 #3 Małgorzata Z 2014-02-25 15:45
to jest kawałek ciasta chlebowego, pozostawionego z pieczenia. Oprócz dodatków, ktore opisujesz zawiera on zapewne również i sól.
Potraktuj to jako zaczątek do produkcji własnego zakwasu. ez z niego tylko 2 łyżki, w miare mozliwosci bez ziaren i sliwek i dodaj do tego kilkakrotnie porcje maki np. zytniej i wody (ca. po 100g)w odstepach czasowych 8-9 godzin.
Jesli bedzie ładnie przyrastał do wyhodujesz sobie w ten sposob wlasny w miarę czysty zakwas do dalszych wypiek.ow. Czysty tzn składający się tylko z maki i wody.
Cytować
-1 #2 Martyna 2014-02-24 18:29
witam, proszę o pomoc. Dostałam zakwas ale ma on konsystencje ciasta i zawiera ziarna dyni i sliwki suszone. Czy to jest zakwas czy raczej ciasto zakwaszone odlozone z poprzedniego pieczenia? Czy można z tego upiec chleb? Czy można traktować to jak zakwas? Czy go dokarmić ?Przechowywalam do na razie w lodowce ale dzisiaj i lezy w temp pokojowej bo chciałam z tego upiec chleb / lub go dokarmić .Proszę o pomoc:(
Cytować
+4 #1 Anna 2011-08-22 06:18
Dzień dobry. Na wstąpie gratulują fantastycznej strony internetowej. Istna kopalnia praktycznej wiedzy! Aż chce się działać! :-)
Jestem pasjonatką pieczenia ciast i zaczynam swoją przygodą z wykorzystywaniem zakwasu do tego celu. Chciałam zapytać o skutki słodzenia ciast na zakwasie zmiksowanymi bananami. To jest zdrowszy sposób niż użycie cukru, jednak wpływa na konsystencją ciasta. Jak to można skorygować, aby ciasto na zakwasie mimo takiego rozwiązania się udało? Zwiększyć ilość mąki, zmniejszyć liczbą jaj? Czy mogą liczyć na Pani podpowiedź?
Z góry serdecznie dziąkują za pomoc.
Pozdrawiam :-)
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 532

Wczoraj 503

Tydzień 532

Miesiąc 10386

Wszystkich 13210242