Chleb na zaczynie piwnym
zaczyn:
- 200g butelkowego jasnego piwa
- 100g maki żytniej chlebowej b
- 2-3 łyżki ( 50g) zakwasu żytniego
Piwo podgrzewamy, zdejmujemy z ognia, żeby lekko ostygło i wsypujemy mąką mieszając, żeby nie było grudek. Po przestygnięcia, do letniej mieszaniny dodajemy zakwas. Przykrywamy i zostawiamy na noc w temperaturze pokojowej.
ciasto chlebowe:
- 350g zaczynu jw
- 130g letniej wody
- 200g maki pszennej chlebowej typ 650
- 100g maki żytniej chlebowej typ 720
- 100g maki żytniej razowej typ 2000
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka zmielonego kminku
- 1 łyżka melasy
- W dniu wypieku mieszamy zaczyn z wodą. Dodajemy mąkę, sól i resztą składników, aż utworzy się miękkie i lekko klejące ciasto. Przykrywamy i zostawiamy na 40 minut.
- Wkładamy łyżką do formy i odstawiamy do wyrośnięcia (4-5 godzin).
- Pieczemy w temperaturze 230°C 10 minut, zmniejszamy temperaturę do 210°C i kontynuujemy pieczenie jeszcze około 35 minut do zbrązowienia skorki.
Komentarze
Ideał, wyrosły oba ponad spodziewają normę. Pyszny. Jeden obsypałem płatkami owsianymi mając więc i linii smak
DZIĘKUJĘ!
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.