Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Zakwas - porady praktyczne

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 17.10.2017 06:46
    Zdecydowanie 2000.
     
  • Zakwas - porady praktyczne

    Michał Michał 16.10.2017 18:10
    Witam serdecznie. Który typ mąki lepiej się sprawdzi przy przygotowaniu zakwasu 750 czy 2000?
     
  • Moje chleby - galeria

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 14.10.2017 19:20
    Absolutnie nie mam zamiaru likwidować strony. Jeśli nie zdarzy się nic nadzwyczajnego, pewnie jeszcze ...
     
  • Zakwas - porady praktyczne

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 14.10.2017 19:11
    Zakwas może być aktywny w zimnie 1-2 dni, potem powoli się uspokaja. Ale na pewno nie jest to powodem ...
     
  • Zakwas - porady praktyczne

    Barbara Barbara 14.10.2017 18:26
    piekę chleb pszenno-żytni na zakwasie już jakiś czas,mam do Pani pytanie:dlaczego mój zakwas przechowywany ...

 

piwny

Chleb na zaczynie piwnym

zaczyn:

  • 200g butelkowego jasnego piwa
  • 100g maki żytniej chlebowej b
  • 2-3 łyżki ( 50g) zakwasu żytniego

 

Piwo podgrzewamy, zdejmujemy z ognia, żeby lekko ostygło i wsypujemy mąką mieszając, żeby nie było grudek. Po przestygnięcia, do letniej mieszaniny dodajemy zakwas. Przykrywamy i zostawiamy na noc w temperaturze pokojowej.

 

ciasto chlebowe:

  • 350g zaczynu jw
  • 130g letniej wody
  • 200g maki pszennej chlebowej typ 650
  • 100g maki żytniej chlebowej typ 720
  • 100g maki żytniej razowej typ 2000
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka zmielonego kminku
  • 1 łyżka melasy

 

  1. W dniu wypieku mieszamy zaczyn z wodą. Dodajemy mąkę, sól  i resztą składników, aż utworzy się miękkie i lekko klejące ciasto. Przykrywamy i zostawiamy na 40 minut.
  2. Wkładamy łyżką do formy i odstawiamy do wyrośnięcia (4-5 godzin).
  3. Pieczemy w temperaturze 230°C 10 minut, zmniejszamy temperaturę do 210°C i kontynuujemy pieczenie jeszcze około 35 minut do zbrązowienia skorki.

 

 

 

Komentarze   

0 #15 Dominika 2015-06-09 19:37
Mój ulubiony! Zawsze wychodzi. Najlepsza wersja (a było ich sporo) to imho na piwie pszenicznym z ziarnami orkiszu,pszenicy i żyta (po garści wszystkiego). Ziarna przygotowuję wieczorem, wtedy kiedy zaczyn - gotuję chwilę w piwie i zostawiam do rana. Używam wtedy ok 50-70 g mąki pszennej mniej, bo ziarna ją niejako zastępują. Zamiast mąki żytniej razowej daję orkiszową. Jest genialny, aromatyczny, długo świeży, wszystkim smakuje. Dziękuję za przepis bazowy i pozdrawiam.
Cytować
0 #14 Koma 2014-12-03 23:35
Jakimś cudem wyhodowałam sobie zakwas żytni. Niesamowite, ten chleb wychodzi mi zawsze, bez względu na odstępstwa od przepisu, "zawalony" czas, zamiana mąki, bo akurat się jakaś skończyła i dodatki jakie wkładam i to całkiem chyba dużo, od gotowanych kasz poprzez otręby, suszone owoce, ziarna, a nawet czekolada - co mi przyjdzie do głowy. Zamiast melasy (bo nie mam) daję miód. Jak za wcześnie włożyłam do pieczenia, to urósł w trakcie pieczenia, jak za późno i opadł, to się podniósł w trakcie pieczenia. Jak spód się nie dopiekł (zawsze mi się nie dopieka, foremka w halogenie - lampa grzeje od góry i to fest), to po wyjęciu z formy odwracam na drugą stronę i dopiekam i już! Temperaturę w halogenie zawsze obniżam od podanej w przepisie i pilnuję, żeby się chlebek za bardzo nie "zjarał". Po prostu super przepis!
DZIĘKUJĘ!
Cytować
0 #13 Małgorzata Zielińska 2013-09-02 15:48
Mozna pominąć, można dać 1 łyzkę cukru brązowego.
Cytować
0 #12 anita 2013-09-02 14:30
co można zamiast melasy i ile
Cytować
-2 #11 andrzej 2013-02-16 08:49
zyto nie ma dzikich drozdzy a zakwas polega na fermetacji
Cytować
0 #10 Olcia 2012-07-08 22:12
Cud, miód i orzeszki:) ten chleb jest rewelacyjny- smakował całej rodzinie nawet mojemu wybrednemu mążowi
Cytować
0 #9 MartY_PL 2011-12-27 23:59
@Adam: Tak na wyczucie to może chodzić o usuniącie z piwa nadmiaru alkoholu, który może hamować wzrost drożdży pochodzących z zakwasu. Ale to tylko hipoteza, którą należałoby sprawdzić eksperymentalnie, przygotowując jednocześnie dwa identyczne chleby, jeden z piwa niepodgrzewanego a drugi z podgrzewanego ;-)
Cytować
+1 #8 Adam 2011-03-02 09:17
Chciałbym zapytać; dlaczego piwo na początku podgrzewamy? Do czego to jest konieczne? Co będzie gdy nie podgrzeją?
A co będzie gdy dodam piwa zamiast wody do innych receptur? Czy można użyć piwa bezalkoholowego?
Bardzo mi smakuje ten chleb. Dodałem do ostatniego zamieszania suszonych pomidorów.
Pycha! Super pomysł z tym piwem!
Cytować
0 #7 edek 2011-02-23 06:45
zamiast melasy dodałam miodu, zamiast mielonego kminku cały. smak miodu był wyczuwalny w smaku ale nam to nie przeszkadzało. chlebek jest łatwy i godny polecenia. dobry w smaku lecz bez chrupiącej skórki którą lubią.
Cytować
0 #6 Adam 2011-02-21 15:11
Jedno jest faktem: że dzięki Twojej stronie od miesięca nie kupowałem chleba. Różnie one wychodziły ale zawsze dało się zjeść i żadnego za sklepowy bym nie zamienił.
Spróbują nieco wiącej wody i zimniejszego wyrastania albo pół godziny wcześniej do piekarnika. Dzięki.
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 533

Wczoraj 503

Tydzień 533

Miesiąc 10387

Wszystkich 13210243