Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Pieczywo żytnie

    MZ MZ 10.08.2018 17:05
    Przeczytaj odpowiedz niżej do Łucji
     
  • Pieczywo żytnie

    Wojciech Wojciech 10.08.2018 09:20
    Witam, wszystkich. Już jakiś czas piekę chleb na zakwasie z mąki 2000 + 720. Co jakiś czas powraca ...
     
  • Zakwas - porady praktyczne

    Franz Franz 07.08.2018 18:04
    Witam, mam pewien problem z zakwasem, w zasadzie to już kilka razy robiłem podejście do niego i za ...
     
  • Pieczenie

    MZ MZ 31.07.2018 17:18
    Wg mojej wiedzy i doświadczenia nie jest to właściwe, ale przecież najważniejsze ze jesteś zadowolona ...
     
  • Pieczenie

    Marysia Marysia 31.07.2018 12:25
    No nie wiem. Ja tam piekę orkiszowy na zakwasie w normalnym elektrycznym piekarniku, na grzałce ...

 

piwny

Chleb na zaczynie piwnym

zaczyn:

  • 200g butelkowego jasnego piwa
  • 100g maki żytniej chlebowej b
  • 2-3 łyżki ( 50g) zakwasu żytniego

 

Piwo podgrzewamy, zdejmujemy z ognia, żeby lekko ostygło i wsypujemy mąką mieszając, żeby nie było grudek. Po przestygnięcia, do letniej mieszaniny dodajemy zakwas. Przykrywamy i zostawiamy na noc w temperaturze pokojowej.

 

ciasto chlebowe:

  • 350g zaczynu jw
  • 130g letniej wody
  • 200g maki pszennej chlebowej typ 650
  • 100g maki żytniej chlebowej typ 720
  • 100g maki żytniej razowej typ 2000
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka zmielonego kminku
  • 1 łyżka melasy

 

  1. W dniu wypieku mieszamy zaczyn z wodą. Dodajemy mąkę, sól  i resztą składników, aż utworzy się miękkie i lekko klejące ciasto. Przykrywamy i zostawiamy na 40 minut.
  2. Wkładamy łyżką do formy i odstawiamy do wyrośnięcia (4-5 godzin).
  3. Pieczemy w temperaturze 230°C 10 minut, zmniejszamy temperaturę do 210°C i kontynuujemy pieczenie jeszcze około 35 minut do zbrązowienia skorki.

 

 

 

Komentarze   

0 #18 Tomasz 2018-05-21 19:13
Cytuję MalgorzataZielinska:
Wszystko zależy od temperatury. Wydaje mi się ze 8 powinno być ok.

Ideał, wyrosły oba ponad spodziewają normę. Pyszny. Jeden obsypałem płatkami owsianymi mając więc i linii smak
Cytować
0 #17 MalgorzataZielinska 2018-05-20 14:13
Wszystko zależy od temperatury. Wydaje mi się ze 8 powinno być ok.
Cytować
0 #16 Tomasz 2018-05-20 05:16
Znowu się za niego biorę. Czy wystarczy jak zaczyn postoi 8 godzin w temperaturze pokojowej czy dać mu standardowe 12?
Cytować
0 #15 Dominika 2015-06-09 19:37
Mój ulubiony! Zawsze wychodzi. Najlepsza wersja (a było ich sporo) to imho na piwie pszenicznym z ziarnami orkiszu,pszenicy i żyta (po garści wszystkiego). Ziarna przygotowuję wieczorem, wtedy kiedy zaczyn - gotuję chwilę w piwie i zostawiam do rana. Używam wtedy ok 50-70 g mąki pszennej mniej, bo ziarna ją niejako zastępują. Zamiast mąki żytniej razowej daję orkiszową. Jest genialny, aromatyczny, długo świeży, wszystkim smakuje. Dziękuję za przepis bazowy i pozdrawiam.
Cytować
0 #14 Koma 2014-12-03 23:35
Jakimś cudem wyhodowałam sobie zakwas żytni. Niesamowite, ten chleb wychodzi mi zawsze, bez względu na odstępstwa od przepisu, "zawalony" czas, zamiana mąki, bo akurat się jakaś skończyła i dodatki jakie wkładam i to całkiem chyba dużo, od gotowanych kasz poprzez otręby, suszone owoce, ziarna, a nawet czekolada - co mi przyjdzie do głowy. Zamiast melasy (bo nie mam) daję miód. Jak za wcześnie włożyłam do pieczenia, to urósł w trakcie pieczenia, jak za późno i opadł, to się podniósł w trakcie pieczenia. Jak spód się nie dopiekł (zawsze mi się nie dopieka, foremka w halogenie - lampa grzeje od góry i to fest), to po wyjęciu z formy odwracam na drugą stronę i dopiekam i już! Temperaturę w halogenie zawsze obniżam od podanej w przepisie i pilnuję, żeby się chlebek za bardzo nie "zjarał". Po prostu super przepis!
DZIĘKUJĘ!
Cytować
0 #13 Małgorzata Zielińska 2013-09-02 15:48
Mozna pominąć, można dać 1 łyzkę cukru brązowego.
Cytować
0 #12 anita 2013-09-02 14:30
co można zamiast melasy i ile
Cytować
-2 #11 andrzej 2013-02-16 08:49
zyto nie ma dzikich drozdzy a zakwas polega na fermetacji
Cytować
0 #10 Olcia 2012-07-08 22:12
Cud, miód i orzeszki:) ten chleb jest rewelacyjny- smakował całej rodzinie nawet mojemu wybrednemu mążowi
Cytować
0 #9 MartY_PL 2011-12-27 23:59
@Adam: Tak na wyczucie to może chodzić o usuniącie z piwa nadmiaru alkoholu, który może hamować wzrost drożdży pochodzących z zakwasu. Ale to tylko hipoteza, którą należałoby sprawdzić eksperymentalnie, przygotowując jednocześnie dwa identyczne chleby, jeden z piwa niepodgrzewanego a drugi z podgrzewanego ;-)
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 167

Wczoraj 326

Tydzień 167

Miesiąc 5907

Wszystkich 13325893