Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Mieszany z ziarnami

    MZ MZ 15.08.2017 21:02
    Proszę użyć maki oczyszczonej o jak największej ilości białka. To może być mąka chlebowa.
     
  • Mieszany z ziarnami

    Karol Karol 14.08.2017 17:12
    Witam. Mam male pytanie odnosnie zaczynu. Czy koniecznie Musze uzyc maki typ 550? Mieszkam w uk i nie ...
     
  • Wyrastanie i formowanie chleba

    Anita Anita 02.08.2017 06:32
    Teresa, może błąd leży w tym, że patrzysz sztywno w przepis, zamiast w ciasto? Wywal wagę, zegarek i ...
     
  • Jasny o kieleckich korzeniach

    MZ MZ 31.07.2017 08:07
    Z pewnością tłuszcz na powierzchni chleba daje efekt mocno brązowej skórki. Oczywiście tez, temperaturę ...
     
  • Jasny o kieleckich korzeniach

    Magdalena Magdalena 31.07.2017 07:43
    Pani Małgorzato, chlebek wyszedł przepyszny. Zrobiłam go w prezencie dla teścia, który jest z kieleckiego ...
Receptury chlebowe znajdziecie w panelu po lewej stronie. Przepisy podzielone są na:
 
 
 
 
 
 
 
moje receptury

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

To moja biblioteka chlebowa, z której czerpałam wiadomości i inspiracje:

Inspiracją do wiekszości prezentowanych przeze mnie przepisów na chleb byly niemiecko- lub angielskojezyczne ksiazki, bądz strony internetowe. Przystosowałam je do naszych realiów (dostepność składników) i troche subiektywnie moich preferencji smakowych. Zmieniałam rodzaje użytej mąki, dodając więcej maki żytniej dostępnej u nas, oraz mąki z pełnego przemiału. Każda z podanych receptur jest przeze mnie osobiscie wypróbowana i udokumentowana własnymi zdjęciami. Staralam się też w wiekszości przypadków dokumentować cały proces przygotowania chleba, bo jest to problemem dla początkujących piekarzy, jak ma wygladać ciasto chlebowe na różnych etapach. 

Przed rozpoczęciem pieczenia ważne jest, poza zgromadzeniem wszystkich składników, takich jak mąka, dodatki, odpowiednie naczynia do zagniatania i wyrastania, także rozplanowanie prac w czasie. Pieczenie chleba z pozoru wygląda na bardzo pracochłonne zajęcie, ale takim nie jest. Przy pieczeniu chleba najważniejsza jest cierpliwość, a w dalszej kolejności dobra organizacja i dokładny plan, rozpisany na poszczególne dni. Nieprzestrzeganie planu może się skonczyć nieprzespaną nocą, kiedy to się nagle okaże, że wyrośniety chleb musimy włozyć do pieca o drugiej nad ranem. Upieczenie dobrego chleba wymaga precyzyjnych przygotowań, glównie w dzień poprzedzający pieczenie i przestrzegania podstawowych zasad. 


Chociaż przygotowanie i pieczenie chleba wymaga wyczucia i elastyczności, na początek radzę trzymać sie ilosci składników podanych w recepturach, a dopiero w miarę nabywania doświadczenia wprowadzanie swoich modyfikacji. Od poczatku zaś nie należy restrykcyjnie podchodzic do podanej ilości płynów, bo moze sie zdarzyć, że mąka, którą posiadamy zabierze ich dużo wiecej lub odwrotnie, znacznie mniej. To samo dotyczy czasu wyrastania ciasta chlebowego. Czas podane jest orientacyjne, wszystko zależy od warunków, w jakich odbywa sie wyrastanie (pogody, temperatury otoczenia, itp.). 

Dobrze jest, szczególnie przy wypróbowywaniu nowego przepisu notowac każdy krok i wszystkie odchylenia od receptury, które musielismy zastosować, ułatwi to potem pracę w przyszłości.

Receptury chlebowe podzieliłam na 2 podstawowe grupy:

pieczywo na zakwasie

do którego potrzebny jest wczesniej wyhodowany zakwas, oraz

pieczywo drożdżowe

a w nim szczególnie do polecenia dział pieczywo na zaczynie drozdzowym. Długoterminowy zaczyn drożdżowy to łatwy sposób na szybki i smaczny chleb. 

Aby ułatwić dalsze szukanie, pieczywo na zakwasie podzielone jest wg użytej mąki przeważającej w wypieku np. pieczywo żytnie, mieszane i pszenne.

Na końcu pieczywa zakwasowego, już jako ciekawostkę, umieściłam ciasta na zakwasie.


Zapraszam do lektury i dyskusji. Wszelkie pytania oraz wymiana doświadczeń będą mile widziane.

pozdrawiam serdecznie

Małgorzata Zielińska (na forach internetowych zwana mirabbelką)

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Komentarze   

0 #49 MZ 2017-04-14 11:08
Chleb zazwyczaj kruszy się, kiedy jest za mało płynów, czyli zbyt gęste ciasto.
Często tez początkujący piekarze przesadzają z dodawaniem 'prozdrowotnych" otrąb. Otręby dodane do ciasta chlebowego wypijają cała wilgoć, a chleb potem się kruszy.
Cytować
0 #48 Olgierd 2017-04-14 07:51
Dzien dobryy, co zrobic aby chleb sie nie kruszyl?
Pozdrawiam Wszystkich... :-) :-) :-)
Cytować
0 #47 Ula 2016-04-28 02:37
Cytuję Dorota:
Ostatnio jednak uwagę moją zwróciły zielonkawe plamki na spodzie świeżo upieczonego chleba. Przyznam, że wcześniej nie zauważyłam żadnych plam - co nie znaczy, że ich nie było. Nie wiem, czy coś robię nie tak - może za daleko idę w eksperymentach. Chleb jest pyszny. Może to kwestia blachy, a może coś absolutnie oczywistego, czego nie obejmuje moja ignorancja. Proszę o pomoc. Pozdrawiam!

Moze rzeczywiscie blaszka odbarwia,ja tez mialam taka czarna najzwyklejsza i barwila chleb

Dorota, Dziękuję:) Tak, wszystko się zgadza. Zmieniłam blaszki i już od kilku miesięcy problemu już nie ma. Uff.
Cytować
0 #46 Dorota 2016-04-27 16:31
Ostatnio jednak uwagę moją zwróciły zielonkawe plamki na spodzie świeżo upieczonego chleba. Przyznam, że wcześniej nie zauważyłam żadnych plam - co nie znaczy, że ich nie było. Nie wiem, czy coś robię nie tak - może za daleko idę w eksperymentach. Chleb jest pyszny. Może to kwestia blachy, a może coś absolutnie oczywistego, czego nie obejmuje moja ignorancja. Proszę o pomoc. Pozdrawiam!
Moze rzeczywiscie blaszka odbarwia,ja tez mialam taka czarna najzwyklejsza i barwila chleb
Cytować
0 #45 Małgorzata Zielińska 2016-01-02 22:09
Zupełnie nie wiem co to miałoby być. Zielone kojarzy mi sie z pleśnią, ale na świeżo upieczonym chlebie??? Chyba nie pomoge :oops:
Cytować
0 #44 Ula 2016-01-02 09:19
Dzień Dobry. Od roku Pani przepisy są inspiracją dla moich prób z zakwasem. Piekę pyszny chleb na bazie razowca z ziarnami i razowca Bożeny. W trzecim etapie dodaję mąkę orkiszową zamiast razowej. Daję też więcej ziaren dyni i słonecznika. Ostatnio jednak uwagę moją zwróciły zielonkawe plamki na spodzie świeżo upieczonego chleba. Przyznam, że wcześniej nie zauważyłam żadnych plam - co nie znaczy, że ich nie było. Nie wiem, czy coś robię nie tak - może za daleko idę w eksperymentach. Chleb jest pyszny. Może to kwestia blachy, a może coś absolutnie oczywistego, czego nie obejmuje moja ignorancja. Proszę o pomoc. Pozdrawiam!
Cytować
0 #43 Magda 2015-04-30 08:50
Dziękuję bardzo za tak szczegółowe opisy "chlebowych szaleństw". Pani strona zainspirowała mnie do domowego wypieku chleba i już pierwsze podejście zakończyło się pachnącym, chrupkim i przepysznym sukcesem :). I tak już od ponad 2 lat! Chlebowym bakcylem udało mi się zarazić już dość znaczne grono "chlebowniczek". Pozdrawiam serdecznie.
Cytować
0 #42 Aneta 2015-02-15 10:37
Witam,odkupię używaną książkę Domowa Piekarnia,Małgorzaty Zielińskiej .Kontakt na email
Cytować
0 #41 Małgorzata Zielinska 2015-01-30 20:27
Oczywiście mozna zrobić zakwas z maki orkiszowej. Jest dużo przepisów na chleb orkiszowy. Mimo, ze jest to odmiana pszenicy to orkisz zachowuje sie trochę inaczej. Chleby z mąki orkiszowej gorzej trzymają kształt bochenka i są mniej puszyste.
Cytować
0 #40 Justyna 2015-01-30 15:03
Witam. Chciałabym upiec chleb orkiszowy na zakwasie. Czy zakwas można zrobić z mąki orkiszowej? i czy przepis może być taki jak zwykłego chleba?
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 10

Wczoraj 421

Tydzień 2092

Miesiąc 7190

Wszystkich 13181263