Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Mieszany z piwem

    Tomasz Tomasz 02.10.2020 05:56
    Drożdże żyją również w większych stężeniach alkoholu, więc niepodgrzanie piwa nic nie zrobi złego.
     
  • Mamy zakwas i co dalej?

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 29.09.2020 13:59
    Zakwas trzymany w temperaturze pokojowej i nie wzmacniany (nie dokarmiany) osłabia się.
     
  • Mamy zakwas i co dalej?

    Ewa Ewa 29.09.2020 10:40
    Czy jak piekę chleb co trzy dni to zaczyn mam dokarmiać codziennie? czy jedynie przed pieczeniem ...
     
  • Chleb powszedni

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 28.09.2020 17:50
    Tak, zaczynu powinno być tylko 200g, czyli składniki należy podzielić przez 2.
     
  • Chleb powszedni

    Mikołaj Mikołaj 28.09.2020 15:18
    Dzień dobry, Czy chcąc robić jeden bochenek zmniejszam też odpowiednio proporcję zaczynu?

chleb z siemie i slonecz

Składniki

na ziarno:         

  • 70 g siemienia lnianego
  • 210 g wody 

na zaczyn:       

  • 150 g mąki pszennej 550
  • 180 g wody
  • 2 łyżki zakwasu

na ciasto chlebowe:

  • 770 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej)
  • 80 g mąki żytniej
  • 120 g uprażonych ziaren słonecznika
  • 60 g uprażonych ziaren siemienia lnianego
  • 350 g wody
  • 25 g (1,5 łyżki) soli
  • 280 g namoczonego siemienia lnianego (patrz wyżej)
  • 330 g zaczynu (patrz wyżej)

 

Przygotowanie i pieczenie

W dzień poprzedzający pieczenie zalewamy siemię  zimną wodą i pozostawiamy do napęcznienia przykryte folią na 12 do 16 godzin.

Składniki zaczynu mieszamy i odstawiamy przykryte w temperaturze pokojowej również na 12 do 16 godzin.

Następnego dnia mieszamy wszystkie składniki ciasta chlebowego. W maszynie ok. 3 minuty, ręcznie do 10 minut. Ewentualnie korygujemy jeszcze ilość mąki lub wody - ciasto powinno być średnio ścisłe.

Ciasto powinno odpoczywać przykryte ok. 2 do 2,5 godzin. W trakcie wyrastania, po ok. 1 godzinie ciasto jeszcze raz zagniatamy. W tym celu rozpłaszczamy kulę ciasta na blacie posypanym mąką lekko uderzając w jego powierzchnię, aby pozbyło się gazów. Następnie z każdej z czterech stron zawijamy na szerokość ok. 1/3 płat ciasta do góry. Można tę czynność powtórzyć dwukrotnie w odstępach czasowych ok. 50-minutowych.

Po upływie wyżej wspomnianych 2 godzin dzzielimy ciasto na 2 części. Formujemy 2 bochenki owalne bądź podłużne. Bochenki umieszczamy delikatnie (zawinięciem do góry) w koszyczkach do wyrastania.
Czas wyrastania ok. 2 do 2,5 godzin w temperaturze ok. 25 st C. W chłodzie np. 10 st C można ten czas przedłużyć do 8 godzin, w lodówce (ok. 6 st C) do 18 godzin.

Przed włożeniem do pieca zalecana jest próba palcem czy chleby są dobrze wyrośniąte.

Chleby wyjmujemy,  delikatnie nacinamy. Pieczemy 40 - 45 min w temperaturze 240st C.

Chleby wyrastają nadspodziewanie dobrze, smakują wspaniale!







chleb na zakwasie/pszenno-zytni/slonecznik/siemie lniane

Komentarze   

0 #30 MałgorzataZielinska 2020-05-03 13:05
Ziarna stanowią tutaj duża część. Bez nich receptura może się rozjechać. Proszę zrobić inny chleb mieszany po prostu.
Cytować
0 #29 Marta 2020-05-03 10:34
Dzień dobry. Czy można ten chleb zrobić bez ziaren? Dla mnie chleb jest pyszny ale dzieci kręcą mi nosem na ziarna. Dziękuję i pozdrawiam.
Cytować
0 #28 MZ 2020-03-20 23:10
Cytuję Agnieszka:
czy zamiast siemienia lnianego w ziarnach mogę dodać mielonego ?

Siemię zmielone chyba zbyt zmieni strukturę ciasta, to będzie sam klej. Może dodałabym trochę do maki, ale na pewno nie nadaje się do namoczenia.
Cytować
0 #27 Agnieszka 2020-03-20 22:07
czy zamiast siemienia lnianego w ziarnach mogę dodać mielonego ?
Cytować
0 #26 MZ 2017-08-15 21:02
Proszę użyć maki oczyszczonej o jak największej ilości białka. To może być mąka chlebowa.
Cytować
+1 #25 Karol 2017-08-14 17:12
Witam.
Mam male pytanie odnosnie zaczynu. Czy koniecznie
Musze uzyc maki typ 550? Mieszkam w uk i nie mam duzego wyboru z mąk pszennych.

Pozdrawiam.
Cytować
0 #24 Dorota 2016-10-30 17:03
Witam czy do chleba z siemieniem lnianym i słonecznikiem robię osobno zakwas? ( w przepisie jest na zaczyn 2 łyżki zakwasu) czy zakwas robię z mąki razowej czy żytniej i jakie proporcje żeby nie zrobić za dużo
Pozdrawiam
Cytować
0 #23 barbara 2013-11-17 16:47
W czasie kiedy chleby + male chlebki wyrastaly w koszykach , napisalam dlugi komentarz gdzie miedzy innymi wtracilam ,ze bylam zaniepokojona o moj zaczyn, ktory zostal szczelnie zamkniety . Nie bardzo wyrosl ale troche babelkowal wiec zrobilam na nim ciasto chlebowe. Wyrabialam maszyna 7 minut- ciasto dosc geste. Po godzinie wyrastania( minimalnego) przy pomocy zaokraglonej skrobki zlozylam ciasto w misce pare razy i powtorzylam po 30 minatach. Zostawilam wedlug Twojego przepisu jeszcze do wyrastania. w sumie 2,5 godziny.Wyszla piekna dosc sprezysta kula;Przekroilam na 4 czesci - z dwoch uformowalam dwa owalnec chleby a z dwoch czesci uformowalam male okragle chlebki ( wielkosc kajzerki) wyszlo 8.Do kosza chleby, a male na blache +papier i czekalam , az wyrosna (3 godziny przy 20°C ) Male pieklam 20 minut w 230°C ( 10 minut a potem 10 minut w 200°C) wykorzystalam ciepla blache po malych i zsunelam naciete chleby i po 40 min; cudo- juz jeden maly do sprawdzenia zostal przekrojony = miaz piekny , chlebek chrupiacy i smak z ziarnami wspanialy.Z Twojej porcji mam =2 chleby i 8 pieknych malych. Bardzo dziekuje za przekazanie tym co jeszcze zabkuja Twoja wiedze i doswiadczenie;
Cytować
0 #22 Dorota 2012-11-05 09:54
Dziąkuje za odpowiedz, chlebek wyrósł i był bardzo smaczny :-)
Cytować
-1 #21 Wanda 2012-11-01 15:19
Jeżeli ciasto jest zbite, dodaj wiącej wody. Każda mąka inaczej chłonie wodą, wiąc trzeba wypróbować. Jeżeli ciasto jest w dalszym ciągu zbite, to odstaw na ok. 10 -15 min. niech odpocznie i wtedy zobacz. Powinno być ewidentnie miłe w dotyku i delikatne. Ciasto na zakwasie wyrasta długo. Najmniej 3 godziny, ale potrafi duuużo dłużej. Chyba, że jest upał.Jeśli ciasto dobrze nie wyrośnie, to chleb będzie zbity i niesmaczny. Zawsze można dodać ćwierć łyżeczki drożdży suszonych, ale ja nigdy tego nie robią. Lepiej dzień wcześniej dokarmić zakwas, żeby miał wiącej siły. Pozdrawiam.
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 178

Wczoraj 283

Tydzień 772

Miesiąc 6049

Wszystkich 13645751