Składniki
na ziarno:
- 70 g siemienia lnianego
- 210 g wody
na zaczyn:
- 150 g mąki pszennej 550
- 180 g wody
- 2 łyżki zakwasu
na ciasto chlebowe:
- 770 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej)
- 80 g mąki żytniej
- 120 g uprażonych ziaren słonecznika
- 60 g uprażonych ziaren siemienia lnianego
- 350 g wody
- 25 g (1,5 łyżki) soli
- 280 g namoczonego siemienia lnianego (patrz wyżej)
- 330 g zaczynu (patrz wyżej)
Przygotowanie i pieczenie
W dzień poprzedzający pieczenie zalewamy siemię zimną wodą i pozostawiamy do napęcznienia przykryte folią na 12 do 16 godzin.
Składniki zaczynu mieszamy i odstawiamy przykryte w temperaturze pokojowej również na 12 do 16 godzin.
Następnego dnia mieszamy wszystkie składniki ciasta chlebowego. W maszynie ok. 3 minuty, ręcznie do 10 minut. Ewentualnie korygujemy jeszcze ilość mąki lub wody - ciasto powinno być średnio ścisłe.
Ciasto powinno odpoczywać przykryte ok. 2 do 2,5 godzin. W trakcie wyrastania, po ok. 1 godzinie ciasto jeszcze raz zagniatamy. W tym celu rozpłaszczamy kulę ciasta na blacie posypanym mąką lekko uderzając w jego powierzchnię, aby pozbyło się gazów. Następnie z każdej z czterech stron zawijamy na szerokość ok. 1/3 płat ciasta do góry. Można tę czynność powtórzyć dwukrotnie w odstępach czasowych ok. 50-minutowych.
Po upływie wyżej wspomnianych 2 godzin dzzielimy ciasto na 2 części. Formujemy 2 bochenki owalne bądź podłużne. Bochenki umieszczamy delikatnie (zawinięciem do góry) w koszyczkach do wyrastania.
Czas wyrastania ok. 2 do 2,5 godzin w temperaturze ok. 25 st C. W chłodzie np. 10 st C można ten czas przedłużyć do 8 godzin, w lodówce (ok. 6 st C) do 18 godzin.
Przed włożeniem do pieca zalecana jest próba palcem czy chleby są dobrze wyrośniąte.
Chleby wyjmujemy, delikatnie nacinamy. Pieczemy 40 - 45 min w temperaturze 240st C.
Chleby wyrastają nadspodziewanie dobrze, smakują wspaniale!
chleb na zakwasie/pszenno-zytni/slonecznik/siemie lniane
Komentarze
Siemię zmielone chyba zbyt zmieni strukturę ciasta, to będzie sam klej. Może dodałabym trochę do maki, ale na pewno nie nadaje się do namoczenia.
Mam male pytanie odnosnie zaczynu. Czy koniecznie
Musze uzyc maki typ 550? Mieszkam w uk i nie mam duzego wyboru z mąk pszennych.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.