Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Ciabatta

    MZ MZ 21.11.2020 17:29
    Najlepiej pszenna wysokobiałkowa.
     
  • Wyrastanie i formowanie chleba

    MZ MZ 21.11.2020 17:12
    Chleb zytni razowy przyrasta mniej więcej 1/3. Trzeba obserwować, żeby nie przerósł. Przerośnięty ...
     
  • Ciabatta

    Angelika Angelika 21.11.2020 13:38
    Jaki typ mąki pszennej najlepszy do ciabatty? Dziękuję.
     
  • Wyrastanie i formowanie chleba

    Ewa Ewa 20.11.2020 19:06
    Pieke chleb na zakwasie z maki zytniej grubo ziarnistej tylko, ile taki chleb ma urosnac? wkladam do ...
     
  • Pszenny receptura bazowa

    MZ MZ 16.11.2020 18:27
    Nie. Chłodzenie tylko w ostatniej fazie wyrastania jest możliwe.

Słodkie wypieki

babe2

Babeczki z mąki ryżowej

Porcja na 12 sztuk
Przygotowanie: 10 minut
Pieczenie : 25 minut

Składniki:

2 jajka
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka (mleko krowie można zastąpić sojowym lub ryżowym)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
2 szklanki mąki ryżowej
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
3 łyżki wiórków kokosowych
1/2 szklanki cukru
szczypta soli

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Formę na babeczki natłuścić lub wyłożyć papierowymi papilotkami.

Jajka lekko ubić, połączyć z mlekiem, olejem i wanilią. Do drugiej miski przesiać mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać wiórki kokosowe.

Połączyć mokre składniki z suchymi. Lekko wymieszać, nie wyrabiając. Nakładać łyżką w zagłębienia formy. 

Wstawić do nagrzanego piekarnika na środkową półkę. Piec ok. 25 minut do lekkiego ozłocenia.

Po upieczeniu wyjąć z formy i ostudzić.

 

ciasto_man2

Dla osób nie uczulonych na cytrusy można upiec to wilgotne i pachnące mandarynkami ciasto

porcja na tortownicę o średnicy 20-24cm
Przygotowanie: 50 minut
Pieczenie : 1 godz

Składniki:

3-4 mandarynki o wadze ok. 370g
2 jajka
100g cukru
100g mielonych migdałów
100g mąki ryżowej
1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
szczypta soli

Mandarynki zalać wodą, gotować do miękkości ok. 30 minut. Pokroić na części, ewentualnie odrzucić pestki, a resztę dokładnie zmiksować. Uzyskany mus ostudzić.

Jajka ubić z cukrem, dodając szczyptę soli. Mąkę wymieszać z migdałami, połączyć z proszkiem do pieczenia.

Połączyć szybko składniki mokre z suchymi. Wylać ciasto do tortownicy wyłożonej krążkiem papieru do pieczenia i posmarowanej delikatnie masłem.

Piec 1 godzinę w temperaturze 180°C.

 

gry_dro

Chleb gryczano-kukurydziany na zaczynie drożdżowym

proporcje na bochenek o wadze ok 550g
przygotowanie zaczynu - 48 godzin
wyrabianie - 3-4 minuty
1.wyrastanie ciasta - 1 godzina
2. wyrastanie chleba - 2,5 godziny
pieczenie - 45 minut
Składniki na zaczyn drożdżowy bezglutenowy:
- 300g mąki kukurydzianej
- 100g mąki sojowej
- 2 łyżeczki drożdży instant
- 2 łyżki cukru
- 600g wody

Wszystkie składniki wyrobić na gładkie ciasto, lekko przykryć i odstawić w cieple (najlepsza temperatura ok 30°C) na 48 godzin. Zaczyn pokryje się pęcherzykami powietrza i będzie pachniał kwaskowato, ale przyjemnie. Zaczyn należy wymieszać, część użyć do chleba, a resztę wstawić do lodówki, można go nawet zamrozić.

Składniki ciasta chlebowego 550g:

- 150g zaczyn drożdżowy kukurydziano-sojowy jw.
- 200g mąka gryczana (zmielona kasza gryczana niepalona)
- 50g mąka kukurydziana
- 20g ziarno słonecznika podprażone lekko na suchej patelni
- 130g woda mineralna gazowana
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli

Makę wymieszać z zaczynem, wodą i prażonym słonecznikiem. Na końcu dodać sól i olej. Wymieszać na dość luźne ciasto, przykryć i odstawić na ok. 1 godzinę.

Foremkę wysmarować olejem, wysypać mąką gryczaną i nałożyć do niej ciasta do 1/2 wysokości. Mokrą łyżką wyrównać powierzchnie, dobrze przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 2,5 godziny. Ciasto powinno przyrosnąć do brzegów formy.

Wierzch chleba można posmarować olejem, piec w temperaturze 200°C ok. 45 minut aż będzie brązowe.

Wyjąć z formy i wystudzić na kratce.

Statystyki

Dzisiaj 347

Wczoraj 391

Tydzień 738

Miesiąc 8844

Wszystkich 13658093