Słodkie wypieki
bebeczki ryżowe
Babeczki z mąki ryżowej
Składniki:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Formę na babeczki natłuścić lub wyłożyć papierowymi papilotkami.
Jajka lekko ubić, połączyć z mlekiem, olejem i wanilią. Do drugiej miski przesiać mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać wiórki kokosowe.
Połączyć mokre składniki z suchymi. Lekko wymieszać, nie wyrabiając. Nakładać łyżką w zagłębienia formy.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na środkową półkę. Piec ok. 25 minut do lekkiego ozłocenia.
Po upieczeniu wyjąć z formy i ostudzić.
ciasto bezglutenowe z mandarynek
Dla osób nie uczulonych na cytrusy można upiec to wilgotne i pachnące mandarynkami ciasto
Składniki:
Mandarynki zalać wodą, gotować do miękkości ok. 30 minut. Pokroić na części, ewentualnie odrzucić pestki, a resztę dokładnie zmiksować. Uzyskany mus ostudzić.
Jajka ubić z cukrem, dodając szczyptę soli. Mąkę wymieszać z migdałami, połączyć z proszkiem do pieczenia.
Połączyć szybko składniki mokre z suchymi. Wylać ciasto do tortownicy wyłożonej krążkiem papieru do pieczenia i posmarowanej delikatnie masłem.
Piec 1 godzinę w temperaturze 180°C.
gryczano-kukurydziany drożdżowy
Chleb gryczano-kukurydziany na zaczynie drożdżowym
Wszystkie składniki wyrobić na gładkie ciasto, lekko przykryć i odstawić w cieple (najlepsza temperatura ok 30°C) na 48 godzin. Zaczyn pokryje się pęcherzykami powietrza i będzie pachniał kwaskowato, ale przyjemnie. Zaczyn należy wymieszać, część użyć do chleba, a resztę wstawić do lodówki, można go nawet zamrozić.
Składniki ciasta chlebowego 550g:
Makę wymieszać z zaczynem, wodą i prażonym słonecznikiem. Na końcu dodać sól i olej. Wymieszać na dość luźne ciasto, przykryć i odstawić na ok. 1 godzinę.
Foremkę wysmarować olejem, wysypać mąką gryczaną i nałożyć do niej ciasta do 1/2 wysokości. Mokrą łyżką wyrównać powierzchnie, dobrze przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 2,5 godziny. Ciasto powinno przyrosnąć do brzegów formy.
Wierzch chleba można posmarować olejem, piec w temperaturze 200°C ok. 45 minut aż będzie brązowe.
Wyjąć z formy i wystudzić na kratce.