Chleb estoński (Wiru) - chleb na zakwasie z małym dodatkiem drożdży
Przygotowanie:
Zaparka i zaczyn - ok. 3 godziny
I. wyrastanie ciasta - 1,5 godziny
II.wyrastanie w formie - 40 minut
Składniki na zaparkę 380g:
20 g ciemnego słodu ( w oryginale był jasny*)
Zmieszać mąkę, słód i kminek, zalać wrzątkiem, dobrze wymieszać i przetrzymać 2 godziny w temperaturze ok. 65 stopni; raz na pół godziny - nie częściej - zamieszać. Dać zaparce ostygnąć do 30 stopni C przed dodaniem jej do zaczynu.
Składniki na zaczyn 630g:
Ciasto ok. 1000g:
630 g zaczynu jw
ok. 5g drożdży świeżych
300 g maki żytniej 720
70g - 100g maki pszennej jasnej
25 g ciemnego miodu gryczanego
-
Wkruszyć drożdże do zaczynu i odstawić na około 5 minut. Kiedy drożdże ruszą dodać resztę składników i wymieszać. Nie wyrabiać ciasta zbyt długo - tylko do dobrego połączenia w jednorodną masą.
-
Miskę posmarować olejem, przełożyć do niej ciasto, przykryć i pozostawić na 1,5 godziny w temperaturze ok. 30 C, ciasto powinno się podwoić.
-
Stolnicę posypać lekko mąką żytnią, wyłożyć ciasto i bez dodatkowego zagniatania uformować mokrymi rękoma walec, ułożyć w formie wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąka do wyrośnięcia na 30-40 minut.
-
Przed włożeniem do piekarnika nakłuć bochenek lub delikatnie naciąć i posmarować wodą. Piec w temperaturze 190 stopni z parą przez 50 minut. Tuż przed wyjęciem z piekarnika chleb spryskać wodą i zostawić na chwilę w piecu.
Fantastyczny chleb, a dzięki dodatkowi drożdży szybki i prosty w obsłudze..
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.