Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Jak zrobić zakwas?

    Przemek Przemek 05.12.2019 09:42
    Witam. Wracam do pieczenia po kilkuletniej przerwie :) Zakwas ma już 2 go dzień. Pytanie: Jak już ...
     
  • Zakwas żytni 60-godzinny

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 04.12.2019 08:10
    Wszystko zależy od maki. Należy dodać tyle wody, aby uzyskać konsystencje rzadkiego ciasta. Nie jest ...
     
  • Zakwas żytni 60-godzinny

    Andrzejek Andrzejek 03.12.2019 19:52
    Mam pytanie, Jaka powinna być konsystencja zakwasu? Robiłem tak jak w przepisie, ale czytałem też na ...
     
  • Mamy zakwas i co dalej?

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 02.12.2019 15:30
    Wszystko zależy od tego jaka to ilość. Najlepiej przekonać się o jego mocy i żywotności, biorąc z ...
     
  • Mamy zakwas i co dalej?

    Weronika Dilling Weronika Dilling 02.12.2019 14:43
    Dzień dobry, Dopiero zaczynam moją przygodę z pieczeniem chleba i mam pytanie o zakwas. Dostałam ...

Chleb estoński (Wiru) - chleb na zakwasie z małym dodatkiem drożdży

inspiracja kuking.net tłumaczenie  z jez. rosyjskiego qd
zmieniłam go oczywiście po swojemu

 skladanka

Przygotowanie:

Zaparka i zaczyn - ok. 3 godziny

I. wyrastanie ciasta - 1,5 godziny

II.wyrastanie w formie - 40 minut

Składniki na zaparkę 380g:

100 g mąki żytniej typ 720
20 g ciemnego słodu ( w oryginale był jasny*)
1 łyżeczka mielonego kminku
260 g wody

Zmieszać mąkę, słód i kminek, zalać wrzątkiem, dobrze wymieszać i przetrzymać 2 godziny w temperaturze ok. 65 stopni; raz na pół godziny - nie częściej - zamieszać. Dać zaparce ostygnąć do 30 stopni C przed dodaniem jej do zaczynu.

Składniki na zaczyn 630g:

50g serwatki (użyłam maślanki)
8g drożdży świeżych
380 g zaparki jw.
100 g maki pszennej 550
100 g aktywnego zakwasu żytniego
Odmierzyć serwatkę, wkruszyć drożdże i dać im odstać ok. 5 min. Kiedy drożdże ruszą, dodać zaparkę, mąkę i zakwas. Wymieszać, a następnie przykryć i pozostawić na 2-3 godziny w temperaturze pokojowej. Uważać, żeby nie przerósł! Kiedy tylko podwoi objętość - dodać do ciasta.

Ciasto ok. 1000g:
630 g zaczynu jw
ok. 5g drożdży świeżych
300 g maki żytniej 720
70g - 100g maki pszennej jasnej
15g soli
25 g ciemnego miodu gryczanego
 
  1. Wkruszyć drożdże do zaczynu i odstawić na około 5 minut. Kiedy drożdże ruszą dodać resztę składników i wymieszać. Nie wyrabiać ciasta zbyt długo - tylko do dobrego połączenia w jednorodną masą.

  2. Miskę posmarować olejem, przełożyć do niej ciasto, przykryć i pozostawić na 1,5 godziny w temperaturze ok. 30 C, ciasto powinno się podwoić.

  3. Stolnicę posypać lekko mąką żytnią, wyłożyć ciasto i bez dodatkowego zagniatania uformować mokrymi rękoma walec, ułożyć w formie wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąka do wyrośnięcia na 30-40 minut.

  4. Przed włożeniem do piekarnika nakłuć bochenek lub delikatnie naciąć i posmarować wodą. Piec w temperaturze 190 stopni z parą przez 50 minut. Tuż przed wyjęciem z piekarnika chleb spryskać wodą i zostawić na chwilę w piecu.

 

 Fantastyczny chleb, a dzięki dodatkowi drożdży szybki i prosty w obsłudze..

Komentarze   

0 #4 mirabbelka 2012-05-15 12:11
Jesli ciasto wydaje się nam za geste trzeba dodac po prostu troche wody. W wielu miejscach piszą, ze kazda maka chlonie inaczej płyn, wiąc nie należy sie sugerowac tym, że w przepisie jej nie ma. Tu jest dosc plynu i w zaparce i w zaczynie, ale przy uzyciu troche innej maki byc moze ciasto wyjdzie za geste.
Cytować
0 #3 Dorota 2012-05-14 13:27
Ja mam podobnie jak lucja, zaczyn rósł szybko, po 1,5 godziny podwoił się wiec zmieszałam ciasto, po 3 godzinach wyrosło niewiele... bochenek też niewiele. trochę zaniepokojona jestem, ale wkładam do pieca. Ciasto bardzo zbite, jakby za mało wody, jak na pierniki...tek mi się skojarzyło... Hmm
Cytować
0 #2 Krzysztof 2011-05-03 07:33
Kocham Chleb. To już kolejny przepis wypróbowany.Jest problem :cry: słabo rośnie, ale to nie koniec. Jeszcze tu wrócą wszystkiego się nauczą. Hej Pozdrawiam
Cytować
0 #1 lucja 2011-03-18 09:29
Witam serdecznie,jak zobaczylam nowy chlebek to zaraz chcialam go upiec, ale niestety cos zrobilam nie tak, prawdopodobnie przerosl w 1 fazie (jak Pani ostrzegala)bo rosl swietnie, a w 2 juz tylko troszke i tak juz zostalo. mam pytanie, czy ten chleb ma taka scisla konsystencje i jak upilnowac aby nie przerosl, bo czasu nie przekroczylam. powiem jeszcze, ze zniechecona upeklam na drugi dzien chleb polsko-rosyjski i on mi zrekompensowal ta wpadke z Wiru. Pozdrawiam
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 6

Wczoraj 270

Tydzień 539

Miesiąc 2707

Wszystkich 13474600