Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Pieczywo żytnie

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 17.01.2022 19:30
    Niestety, moja strona jest już bardzo stara i dziurawa. Niektóre artykuły znikają, niektórych nie ...
     
  • Pieczywo żytnie

    Mirosława Mirosława 17.01.2022 17:36
    Dzień dobry. Chciałam upiec chleb razowy żytni z ziemniakami ( piekłam go już kilkakrotnie ,ale dość ...
     
  • Pieczywo mieszane

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 11.01.2022 20:59
    Przyczyn może być wiele. Zła konsystencja ciasta, czyli za dużo lub za mało wody. Złe wyrośnięcie ...
     
  • Pieczywo mieszane

    Elżbieta Elżbieta 11.01.2022 18:51
    Proszę o radę dlaczego chleb po upieczeniu (nie zawsze) ma odstającą skórkę? Dziękuję i pozdrawiam.
     
  • Przechowywanie zakwasu

    Gosia Gosia 12.07.2021 07:15
    Witam, Pisze do Pani tak dla spokojnosci ducha :-) . Po wyciagnieciu zakwasu z lodowki, poczekac ...

Chleb estoński (Wiru) - chleb na zakwasie z małym dodatkiem drożdży

inspiracja kuking.net tłumaczenie  z jez. rosyjskiego qd
zmieniłam go oczywiście po swojemu

 skladanka

Przygotowanie:

Zaparka i zaczyn - ok. 3 godziny

I. wyrastanie ciasta - 1,5 godziny

II.wyrastanie w formie - 40 minut

Składniki na zaparkę 380g:

100 g mąki żytniej typ 720
20 g ciemnego słodu ( w oryginale był jasny*)
1 łyżeczka mielonego kminku
260 g wody

Zmieszać mąkę, słód i kminek, zalać wrzątkiem, dobrze wymieszać i przetrzymać 2 godziny w temperaturze ok. 65 stopni; raz na pół godziny - nie częściej - zamieszać. Dać zaparce ostygnąć do 30 stopni C przed dodaniem jej do zaczynu.

Składniki na zaczyn 630g:

50g serwatki (użyłam maślanki)
8g drożdży świeżych
380 g zaparki jw.
100 g maki pszennej 550
100 g aktywnego zakwasu żytniego
Odmierzyć serwatkę, wkruszyć drożdże i dać im odstać ok. 5 min. Kiedy drożdże ruszą, dodać zaparkę, mąkę i zakwas. Wymieszać, a następnie przykryć i pozostawić na 2-3 godziny w temperaturze pokojowej. Uważać, żeby nie przerósł! Kiedy tylko podwoi objętość - dodać do ciasta.

Ciasto ok. 1000g:
630 g zaczynu jw
ok. 5g drożdży świeżych
300 g maki żytniej 720
70g - 100g maki pszennej jasnej
15g soli
25 g ciemnego miodu gryczanego
 
  1. Wkruszyć drożdże do zaczynu i odstawić na około 5 minut. Kiedy drożdże ruszą dodać resztę składników i wymieszać. Nie wyrabiać ciasta zbyt długo - tylko do dobrego połączenia w jednorodną masą.

  2. Miskę posmarować olejem, przełożyć do niej ciasto, przykryć i pozostawić na 1,5 godziny w temperaturze ok. 30 C, ciasto powinno się podwoić.

  3. Stolnicę posypać lekko mąką żytnią, wyłożyć ciasto i bez dodatkowego zagniatania uformować mokrymi rękoma walec, ułożyć w formie wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąka do wyrośnięcia na 30-40 minut.

  4. Przed włożeniem do piekarnika nakłuć bochenek lub delikatnie naciąć i posmarować wodą. Piec w temperaturze 190 stopni z parą przez 50 minut. Tuż przed wyjęciem z piekarnika chleb spryskać wodą i zostawić na chwilę w piecu.

 

 Fantastyczny chleb, a dzięki dodatkowi drożdży szybki i prosty w obsłudze..

Komentarze   

0 #2 mirabbelka 2012-05-15 12:11
Jesli ciasto wydaje się nam za geste trzeba dodac po prostu troche wody. W wielu miejscach piszą, ze kazda maka chlonie inaczej płyn, wiąc nie należy sie sugerowac tym, że w przepisie jej nie ma. Tu jest dosc plynu i w zaparce i w zaczynie, ale przy uzyciu troche innej maki byc moze ciasto wyjdzie za geste.
Cytować
0 #1 Dorota 2012-05-14 13:27
Ja mam podobnie jak lucja, zaczyn rósł szybko, po 1,5 godziny podwoił się wiec zmieszałam ciasto, po 3 godzinach wyrosło niewiele... bochenek też niewiele. trochę zaniepokojona jestem, ale wkładam do pieca. Ciasto bardzo zbite, jakby za mało wody, jak na pierniki...tek mi się skojarzyło... Hmm
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 78

Wczoraj 252

Tydzień 1123

Miesiąc 5300

Wszystkich 13764682