Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Zakwas - porady praktyczne

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 17.10.2017 06:46
    Zdecydowanie 2000.
     
  • Zakwas - porady praktyczne

    Michał Michał 16.10.2017 18:10
    Witam serdecznie. Który typ mąki lepiej się sprawdzi przy przygotowaniu zakwasu 750 czy 2000?
     
  • Moje chleby - galeria

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 14.10.2017 19:20
    Absolutnie nie mam zamiaru likwidować strony. Jeśli nie zdarzy się nic nadzwyczajnego, pewnie jeszcze ...
     
  • Zakwas - porady praktyczne

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 14.10.2017 19:11
    Zakwas może być aktywny w zimnie 1-2 dni, potem powoli się uspokaja. Ale na pewno nie jest to powodem ...
     
  • Zakwas - porady praktyczne

    Barbara Barbara 14.10.2017 18:26
    piekę chleb pszenno-żytni na zakwasie już jakiś czas,mam do Pani pytanie:dlaczego mój zakwas przechowywany ...

Chleb estoński (Wiru) - chleb na zakwasie z małym dodatkiem drożdży

inspiracja kuking.net tłumaczenie  z jez. rosyjskiego qd
zmieniłam go oczywiście po swojemu

 skladanka

Przygotowanie:

Zaparka i zaczyn - ok. 3 godziny

I. wyrastanie ciasta - 1,5 godziny

II.wyrastanie w formie - 40 minut


Składniki na zaparkę 380g:

100 g mąki żytniej typ 720
20 g ciemnego słodu ( w oryginale był jasny*)
1 łyżeczka mielonego kminku
260 g wody


Zmieszać mąkę, słód i kminek, zalać wrzątkiem, dobrze wymieszać i przetrzymać 2 godziny w temperaturze ok. 65 stopni; raz na pół godziny - nie częściej - zamieszać. Dać zaparce ostygnąć do 30 stopni C przed dodaniem jej do zaczynu.


Składniki na zaczyn 630g:

50g serwatki (użyłam maślanki)
8g drożdży świeżych
380 g zaparki jw.
100 g maki pszennej 550
100 g aktywnego zakwasu żytniego
Odmierzyć serwatkę, wkruszyć drożdże i dać im odstać ok. 5 min. Kiedy drożdże ruszą, dodać zaparkę, mąkę i zakwas. Wymieszać, a następnie przykryć i pozostawić na 2-3 godziny w temperaturze pokojowej. Uważać, żeby nie przerósł! Kiedy tylko podwoi objętość - dodać do ciasta.

Ciasto ok. 1000g:
630 g zaczynu jw
ok. 5g drożdży świeżych
300 g maki żytniej 720
70g - 100g maki pszennej jasnej
15g soli
25 g ciemnego miodu gryczanego
  1. Wkruszyć drożdże do zaczynu i odstawić na około 5 minut. Kiedy drożdże ruszą dodać resztę składników i wymieszać. Nie wyrabiać ciasta zbyt długo - tylko do dobrego połączenia w jednorodną masą.

  2. Miskę posmarować olejem, przełożyć do niej ciasto, przykryć i pozostawić na 1,5 godziny w temperaturze ok. 30 C, ciasto powinno się podwoić.

  3. Stolnicę posypać lekko mąką żytnią, wyłożyć ciasto i bez dodatkowego zagniatania uformować mokrymi rękoma walec, ułożyć w formie do wyrośnięcia na 30-40 minut.

  4. Przed włożeniem do piekarnika nakłuć bochenek lub delikatnie naciąć i posmarować wodą. Piec w temperaturze 190 stopni z parą przez 50 minut. Tuż przed wyjęciem z piekarnika chleb spryskać wodą i zostawić na chwilę w piecu.

 

 Fantastyczny chleb, a dzięki dodatkowi drożdży szybki i prosty w obsłudze..

Komentarze   

0 #4 mirabbelka 2012-05-15 12:11
Jesli ciasto wydaje się nam za geste trzeba dodac po prostu troche wody. W wielu miejscach piszą, ze kazda maka chlonie inaczej płyn, wiąc nie należy sie sugerowac tym, że w przepisie jej nie ma. Tu jest dosc plynu i w zaparce i w zaczynie, ale przy uzyciu troche innej maki byc moze ciasto wyjdzie za geste.
Cytować
0 #3 Dorota 2012-05-14 13:27
Ja mam podobnie jak lucja, zaczyn rósł szybko, po 1,5 godziny podwoił się wiec zmieszałam ciasto, po 3 godzinach wyrosło niewiele... bochenek też niewiele. trochę zaniepokojona jestem, ale wkładam do pieca. Ciasto bardzo zbite, jakby za mało wody, jak na pierniki...tek mi się skojarzyło... Hmm
Cytować
0 #2 Krzysztof 2011-05-03 07:33
Kocham Chleb. To już kolejny przepis wypróbowany.Jest problem :cry: słabo rośnie, ale to nie koniec. Jeszcze tu wrócą wszystkiego się nauczą. Hej Pozdrawiam
Cytować
0 #1 lucja 2011-03-18 09:29
Witam serdecznie,jak zobaczylam nowy chlebek to zaraz chcialam go upiec, ale niestety cos zrobilam nie tak, prawdopodobnie przerosl w 1 fazie (jak Pani ostrzegala)bo rosl swietnie, a w 2 juz tylko troszke i tak juz zostalo. mam pytanie, czy ten chleb ma taka scisla konsystencje i jak upilnowac aby nie przerosl, bo czasu nie przekroczylam. powiem jeszcze, ze zniechecona upeklam na drugi dzien chleb polsko-rosyjski i on mi zrekompensowal ta wpadke z Wiru. Pozdrawiam
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 536

Wczoraj 503

Tydzień 536

Miesiąc 10390

Wszystkich 13210246