Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Pszenny receptura bazowa

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 01.06.2020 19:53
    Można. Ale 2kg bochenek będzie trochę trudno uformować.... Na pewno lepiej podwoić składniki i zrobić ...
     
  • Pszenny receptura bazowa

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 01.06.2020 19:47
    - To, ze mąka jest eko wcale nie oznacza, ze ma dużo białka. Na pewno jest zdrowsza i lepsza w smaku.
     
  • Pszenny receptura bazowa

    marcin marcin 01.06.2020 17:43
    Witam ponownie! Czy można podwoić ilości i zrobić większy chlebek? Oczywiście zakwas jest w pełni ...
     
  • Pszenny receptura bazowa

    Wojtek Wojtek 30.05.2020 20:46
    Dzień dobry. Dziękuję za przepis. Zrobiłem ten chleb już 3 razy jako bochenek i jest bardzo dobry ...
     
  • Mieszany - przepis bazowy

    MałgorzataZielinska MałgorzataZielinska 27.05.2020 07:31
    Tak, chleb powinien podwoić swoją objętość przed włożeniem do piekarnika i z dwojga złego lepiej ...

 

slodki0zytni

Zaparka -  jak ja lubię to słowo! Długo się biedziłam, aby znaleźć odpowiednik angielskiego batter bądź niemieckiego Quellstueck. Zaparkę znalazłam  w starych księżkach i oznacza ono dokładnie to, o czym mówimy.

  • 240g gorącej wody
  • 50g grubo zmielonej mąki żytniej
  • 2 łyżki zmielonego kminku
  • 40g ciemnej melasy buraczanej

Mąkę zalać wodą, dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Dodać melasę i kminek ( - zdjęcie nr 2). Odstawić przykryte, na co najmniej 8 godzin (najlepiej na noc).

Składniki ciasta:

  • 200g świeżo zrobionego zaczynu żytniego metodą 3-stopniową 
  • 290g żytniej zaparki jw.
  • 150g maki żytniej chlebowej (dałam typ 720)
  • 150g maki żytniej grubej (dałam typ 2000)
  • 1 łyżeczka soli

Składniki ciasta połączyć, na końcu dodając sól. Przy użyciu zaczynu płynnego (100 %mąki na 100% wody - zdjęcie nr 1) niepotrzebne jest już zazwyczaj dodawanie wody. Ciasto jest dość rzadkie i takie ma pozostać. Dobrze połączone składniki ciasta nie należy wyrabiać zbyt długo i odstawić przykryte na 30-40 minut. Następnie wyłożyć do uprzednio przygotowanej (wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką) formy (zdjęcie nr 3 i 4). Forma powinna być raczej płaska i szeroka, bo ten chleb pieczony w wąskiej i wysokiej keksówce, może mieć jednak po upieczeniu zbyt wilgotne wnętrze.

Odstawić, dobrze przykryty np.natłuszczoną folią, do wyrośnięcia na 5-6 godzin, do podwojenia objętości (zdjęcie nr 5).

Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C szczelnie przykryty folią aluminiową przez ok. 1, 5 godziny. Następnie zdejmujemy ostrożnie folię i dopiekamy w temperaturze 180-190°C jeszcze ok. 1 godzinę.

Chleb po wyjęciu z formy jest dość elastyczny, trzeba go więc dość szczelnie zawinąć i odstawić w chłodzie, żeby się ustabilizował (najlepiej, na co najmniej 12 godzin).

 

Komentarze   

0 #4 Ania 2016-04-08 19:43
Czy melasa musi być buraczana?
Cytować
0 #3 Małgorzata Zielinska 2014-05-12 17:09
Tak, rzeczywiście. Chodzi o cała zaparka czyli 330g. Nie policzyłam melasy. Przepraszam.
Cytować
0 #2 ADA 2014-05-12 10:49
w przepisie jak sądzę jest błąd arytmetyczno-logiczny. Mianowicie: waga składników zaparki z akapitu "zaparka" to 330g. Natomiast w akapicie "składniki ciasta" podałaś - "290g żytniej zaparki jw." Tak więc albo "290g", albo "j.w." czyli 330g.
Cytować
0 #1 Piotr 2011-01-03 18:30
Czy naprawdą ten chleb trzeba piec 2,5 godziny? Toż to trzy razy tyle co pozostałe chleby! Jak to możliwe?
P.
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 35

Wczoraj 479

Tydzień 514

Miesiąc 514

Wszystkich 13599871