Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Prosty jasny

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 14.06.2018 20:45
    Dobre wyrobienie chleba bez nadmiernego podsypywania mąka to sztuka której trzeba się nauczyć.
     
  • Prosty jasny

    Anna Anna 14.06.2018 18:52
    Dziękuję za odpowiedzi! Mam jeszcze pytanie o orientacyjny czas wyrabiania przy wyrabianiu ręcznym? Co ...
     
  • Przechowywanie zakwasu

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 08.06.2018 13:47
    Trzeba go regenerować zanim się go użyje do chleba. Prawdopodobnie jest mocno przefermentowany. Zostaw ...
     
  • Przechowywanie zakwasu

    Grażka Grażka 08.06.2018 11:41
    Witam, ożywiłam swój zakwas, jednak go nie Wykorzystałam danego dnia. Był poza lodówką 2 noce i 1 ...
     
  • Prosty jasny

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 07.06.2018 13:43
    Zaczyn jest na początku dość ścisła bryłka ciasta. Pod koniec robi się bardziej płynny, ale w żadnym ...

 

slodki0zytni

Zaparka -  jak ja lubię to słowo! Długo się biedziłam, aby znaleźć odpowiednik angielskiego batter bądź niemieckiego Quellstueck. Zaparkę znalazłam  w starych księżkach i oznacza ono dokładnie to, o czym mówimy.

  • 240g gorącej wody
  • 50g grubo zmielonej mąki żytniej
  • 2 łyżki zmielonego kminku
  • 40g ciemnej melasy buraczanej

Mąkę zalać wodą, dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Dodać melasę i kminek ( - zdjęcie nr 2). Odstawić przykryte, na co najmniej 8 godzin (najlepiej na noc).

Składniki ciasta:

  • 200g świeżo zrobionego zaczynu żytniego metodą 3-stopniową 
  • 290g żytniej zaparki jw.
  • 150g maki żytniej chlebowej (dałam typ 720)
  • 150g maki żytniej grubej (dałam typ 2000)
  • 1 łyżeczka soli

Składniki ciasta połączyć, na końcu dodając sól. Przy użyciu zaczynu płynnego (100 %mąki na 100% wody - zdjęcie nr 1) niepotrzebne jest już zazwyczaj dodawanie wody. Ciasto jest dość rzadkie i takie ma pozostać. Dobrze połączone składniki ciasta nie należy wyrabiać zbyt długo i odstawić przykryte na 30-40 minut. Następnie wyłożyć do formy (zdjęcie nr 3 i 4). Forma powinna być raczej płaska i szeroka, bo ten chleb pieczony w wąskiej wysokiej keksówce, może mieć jednak po upieczeniu zbyt wilgotne wnętrze.

Odstawić dobrze przykryte natłuszczoną folią do wyrośnięcia na 5-6 godzin, do podwojenia objętości (zdjęcie nr 5).

Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C szczelnie przykryty folią aluminiową przez ok. 1, 5 godziny. Następnie zdejmujemy ostrożnie folię i dopiekamy w temperaturze 180-190°C jeszcze ok. 1 godzinę.

Chleb po wyjęciu z formy jest dość elastyczny, trzeba go więc dość szczelnie zawinąć i odstawić w chłodzie, żeby się ustabilizował (najlepiej, na co najmniej 12 godzin).

 

Komentarze   

0 #4 Ania 2016-04-08 19:43
Czy melasa musi być buraczana?
Cytować
0 #3 Małgorzata Zielinska 2014-05-12 17:09
Tak, rzeczywiście. Chodzi o cała zaparka czyli 330g. Nie policzyłam melasy. Przepraszam.
Cytować
0 #2 ADA 2014-05-12 10:49
w przepisie jak sądzę jest błąd arytmetyczno-logiczny. Mianowicie: waga składników zaparki z akapitu "zaparka" to 330g. Natomiast w akapicie "składniki ciasta" podałaś - "290g żytniej zaparki jw." Tak więc albo "290g", albo "j.w." czyli 330g.
Cytować
0 #1 Piotr 2011-01-03 18:30
Czy naprawdą ten chleb trzeba piec 2,5 godziny? Toż to trzy razy tyle co pozostałe chleby! Jak to możliwe?
P.
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 181

Wczoraj 268

Tydzień 181

Miesiąc 6608

Wszystkich 13310230