Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • O mnie

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 08.04.2019 14:24
    Winna może być mąka, temperatura otoczenia, wilgotność etc. - Jeśli mąka to radziłabym dodać trochę innej ...
     
  • O mnie

    AgaD AgaD 08.04.2019 11:41
    Popsuly mi sie orkiszowe chleby, 2 miesiace wychodzily ok i nagle mi sie popsuly. Ciasto luzniejsze i ...
     
  • warsztaty pieczenia chleba

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 07.04.2019 18:33
    [ Nie prowadzę już od dawna warsztatów z pieczenia. Pozdrawiam
     
  • warsztaty pieczenia chleba

    Magda Magda 07.04.2019 09:08
    Witam, czy beda organizowane w najlbiższych miesiącach warsztaty? Jeśli tak proszę o podanie miejscowosci ...
     
  • O mnie

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 06.04.2019 20:53
    No tak, teraz rozumiem. Zielona Wyspa to wyzwanie jeśli chodzi o pieczenie chleba. Wiem coś o tym ...

 

slodki0zytni

Zaparka -  jak ja lubię to słowo! Długo się biedziłam, aby znaleźć odpowiednik angielskiego batter bądź niemieckiego Quellstueck. Zaparkę znalazłam  w starych księżkach i oznacza ono dokładnie to, o czym mówimy.

  • 240g gorącej wody
  • 50g grubo zmielonej mąki żytniej
  • 2 łyżki zmielonego kminku
  • 40g ciemnej melasy buraczanej

Mąkę zalać wodą, dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Dodać melasę i kminek ( - zdjęcie nr 2). Odstawić przykryte, na co najmniej 8 godzin (najlepiej na noc).

Składniki ciasta:

  • 200g świeżo zrobionego zaczynu żytniego metodą 3-stopniową 
  • 290g żytniej zaparki jw.
  • 150g maki żytniej chlebowej (dałam typ 720)
  • 150g maki żytniej grubej (dałam typ 2000)
  • 1 łyżeczka soli

Składniki ciasta połączyć, na końcu dodając sól. Przy użyciu zaczynu płynnego (100 %mąki na 100% wody - zdjęcie nr 1) niepotrzebne jest już zazwyczaj dodawanie wody. Ciasto jest dość rzadkie i takie ma pozostać. Dobrze połączone składniki ciasta nie należy wyrabiać zbyt długo i odstawić przykryte na 30-40 minut. Następnie wyłożyć do uprzednio przygotowanej (wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką) formy (zdjęcie nr 3 i 4). Forma powinna być raczej płaska i szeroka, bo ten chleb pieczony w wąskiej i wysokiej keksówce, może mieć jednak po upieczeniu zbyt wilgotne wnętrze.

Odstawić, dobrze przykryty np.natłuszczoną folią, do wyrośnięcia na 5-6 godzin, do podwojenia objętości (zdjęcie nr 5).

Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C szczelnie przykryty folią aluminiową przez ok. 1, 5 godziny. Następnie zdejmujemy ostrożnie folię i dopiekamy w temperaturze 180-190°C jeszcze ok. 1 godzinę.

Chleb po wyjęciu z formy jest dość elastyczny, trzeba go więc dość szczelnie zawinąć i odstawić w chłodzie, żeby się ustabilizował (najlepiej, na co najmniej 12 godzin).

 

Komentarze   

0 #4 Ania 2016-04-08 19:43
Czy melasa musi być buraczana?
Cytować
0 #3 Małgorzata Zielinska 2014-05-12 17:09
Tak, rzeczywiście. Chodzi o cała zaparka czyli 330g. Nie policzyłam melasy. Przepraszam.
Cytować
0 #2 ADA 2014-05-12 10:49
w przepisie jak sądzę jest błąd arytmetyczno-logiczny. Mianowicie: waga składników zaparki z akapitu "zaparka" to 330g. Natomiast w akapicie "składniki ciasta" podałaś - "290g żytniej zaparki jw." Tak więc albo "290g", albo "j.w." czyli 330g.
Cytować
0 #1 Piotr 2011-01-03 18:30
Czy naprawdą ten chleb trzeba piec 2,5 godziny? Toż to trzy razy tyle co pozostałe chleby! Jak to możliwe?
P.
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 58

Wczoraj 459

Tydzień 2790

Miesiąc 8473

Wszystkich 13416763