Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Daktyla

    MZ MZ 20.08.2017 10:06
    Na dużej, płaskiej. Chlebek rośnie w górę i na boki.
     
  • Daktyla

    Magdalena Magdalena 20.08.2017 05:32
    A mam pytanie_na jakiej blasze układać chlebki?
     
  • Mieszany z ziarnami

    MZ MZ 15.08.2017 21:02
    Proszę użyć maki oczyszczonej o jak największej ilości białka. To może być mąka chlebowa.
     
  • Mieszany z ziarnami

    Karol Karol 14.08.2017 17:12
    Witam. Mam male pytanie odnosnie zaczynu. Czy koniecznie Musze uzyc maki typ 550? Mieszkam w uk i nie ...
     
  • Wyrastanie i formowanie chleba

    Anita Anita 02.08.2017 06:32
    Teresa, może błąd leży w tym, że patrzysz sztywno w przepis, zamiast w ciasto? Wywal wagę, zegarek i ...

bardzozytni razowy

 

chleb zytni razowy

Komentarze   

0 #101 Maria 2017-02-19 11:53
Zrobiłam ten chlebek i znów mi się udał, ale zauważyłam że lepiej brać mniej otrębów. Pszenne sprawdzają się lepiej!
Cytować
0 #100 Maria 2017-02-16 10:08
Cytuję MALGORZATA:
Cytuję MZ:
Cieszy mnie bardzo, ze ktoś jeszcze interesuje się moja strona i z takim zapałem podchodzi do pieczenia. Myślałam ze te czasy, po 12 latach od założenia strony, już minęły i czas ja zamknąć ;-)

Ta strona jest bardzo potrzebna!!!
Profesjonalna, a komentarze merytoryczne. Nie ma takiej drugiej.Pozdrawiam.

Zgadzam się w 100%, jedyna taka strona, która zawiera naprawdę wartościową informację, a oglądałam wiele stron o tej tematyce, zanim dokonałam wyboru. I do tego dostaje się odpowiedź na pytania, a nie zawsze tak
jest w przypadku tych innych. Będę zawsze brać przepisy stąd, mam nadzieję nauczyć się więcej...
Cytować
0 #99 MALGORZATA 2017-02-15 21:29
Cytuję MZ:
Cieszy mnie bardzo, ze ktoś jeszcze interesuje się moja strona i z takim zapałem podchodzi do pieczenia. Myślałam ze te czasy, po 12 latach od założenia strony, już minęły i czas ja zamknąć ;-)

Ta strona jest bardzo potrzebna!!!
Profesjonalna, a komentarze merytoryczne. Nie ma takiej drugiej.Pozdrawiam.
Cytować
0 #98 Maria 2017-02-15 21:19
Ma Pani rację, nie ma potrzeby modyfikacji czegoś, co się tak udało! Zresztą nie wiem, po co to siemię, nawet nie przepadam za nim.
Cytować
0 #97 MZ 2017-02-15 15:31
Oczywiście można dodać siemię lniane zamiast słonecznika, ale po kontakcie z woda tworzy ono taka kleista zawiesinę, co zmieni trochę strukturę chleba. Namoczone siemię stosujebsie często do chlebów bezglutenowych, bo skleja całość zastępując niejako gluten. Wiec w żadnym wypadku nie moczylabym siemienia i na początek dałabym naprawdę minimalna ilość. Mąka żytnia zawiera śluzy, dlatego chleby żytnie są dość wilgotne i nie krusza się po upieczeniu. Ale dodatek siemienia to może być 'za dużo grzybów w barszczu' :-) Ale proszę eksperymentować, to zawsze o jedno doświadczenie więcej..
Cytować
-1 #96 Maria 2017-02-15 13:24
Pani strona stanowi jedno z nielicznych wiarygodnych źródeł dla piekarzy amatorów.
Cytować
-2 #95 Maria 2017-02-15 13:13
Dziękuję, Pani Małgorzato! Zrobię wg Pani rady. A czy zamiast ziaren słonecznika można dodać minimalną ilość siemienia (ten pewnie też trzeba wymoczyć), i zmniejszyć trochę ilość otrębów? Nie chcę "przedobrzyć" i dlatego będę ostrożna. Kupiłam już melasę trzcinową i otręby żytnie, które chciałabym ostrożnie zmieszać z pszennymi. Oczywiście trzeba to zrobić we właściwych proporcjach. Kupiłam znów mąkę ekologiczną żytnia typ 960, bo chleb wyszedł na niej super! I trzecią foremkę ceramiczną Pataki o długości 27 cm (użytkowej 22). Chyba nie zaszkodzi, że będę piec 3 chleby naraz w piekarniku?
Cytować
+1 #94 MZ 2017-02-15 11:16
Cieszy mnie bardzo, ze ktoś jeszcze interesuje się moja strona i z takim zapałem podchodzi do pieczenia. Myślałam ze te czasy, po 12 latach od założenia strony, już minęły i czas ja zamknąć ;-)
Cytować
0 #93 MZ 2017-02-15 11:15
Nie radziłabym do tego chleba dodawać więcej namoczonych/zapatrzonych składników niż w przepisie. Jest dużo innych chlebów na mojej stronie, gdzie dajemy taka prawdziwa zaparke z maki żytniej z aromatycznymi dodatkami.
W tym konkretnym chlebie, oczywiście jeśli dodamy melase do zaparzanych otrąb to do ciasta już nie. Melasa nadająca nie tylko lekka słodycz bardzo pasująca do chlebów żytnich ale również przyciemniajaca lekko chleb to melasa buraczana.
Cytować
0 #92 Maria 2017-02-15 09:30
Dziękuję, Pani Małgorzato! A ja myślałam, że "zaparka" dotyczy tylko mąki razowej. Czy można dodać zaparkę z otrębów oraz zaparkę z mąki żytniej typ 2000? Czy może lepiej z tej samej mąki, z której upiekę chleb (typ 960)? W jakich proporcjach te zaparki dać wtedy? W przepisie jest też melasa,jeżeli dodam do zaparki to wtedy już tą z przepisu chyba nie? Jakiej melasy używany do tego chleba? Tyle pytań ... :-)
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 86

Wczoraj 436

Tydzień 1411

Miesiąc 9430

Wszystkich 13183503