Formę przed włożeniem ciasta chlebowego należy posmarować tłuszczem i wysypać mąką bądź wyłożyć papierem do pieczenia.
chleb zytni razowy
Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.
Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki
Komentarze
To juz nie ma pospiechu. Mozemy tylko wymienic doswiadczenia i nowe pomysly ktoregos dnia.
Pozdrawiam
Ten chleb na początek to był ten przepis, którym zacząłem lata temu swoją przygodę z chlebem. Którą niestety przerwałem :( na dobrych kilka lat i teraz znów od początku, jak tę dziecię we mgle ( czy też pomocnik piekarza w mącznym pyle).
Szczęście zakwas mi zadzwiająco dobrze wyszedł (słodkawy zapach jabłek). Dzięki za uwagi i porady!
Ad.1. Jeśli idąc na skróty zmieniasz recepturę, nie możesz się dziwić ze coś idzie nie tak.
Ad 2. Oczywiście może powinnam pisać przy każdej recepturze, ze ciasto chlebowe wkładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąka lub otrębami. Ale naiwnie zakładałam, ze zanim ktoś zacznie piec chleb, przeczyta wstęp na temat przygotowań.
Ten chleb nie jest raczej dla początkujących, radzę poćwiczyć coś prostszego żeby nabrać doświadczenia. Polecam przeczytać: jaki chleb na początek?
2. Po pieczeniu musiałem dosłownie wyrywać ciasto z formy (nie powinna być przypadkiem czymś wysmarowana?)
3. Podczas wyjmowania/wyszarpywania chleb się rozleciał. Skórka twarda jak zelówka, wnętrze jak zakalec (ale mam podejrzenie, że gdyby posiedziało w chlebie, to by wyszło całkiem dobre po ostygnięciu).
Co zrobiłem nie tak?
ulubionymi. Czasem dodaję do mąki żytniej 200 g jasnej pszennej i też jest pyszny. Cieszę się, że strona nadal funkcjonuje!
Pozdrawiam
Maria
Bardzo dziękuję za obecność....
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.