Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • chleb razowy mieszany

    MałgorzataZielinska MałgorzataZielinska 01.07.2020 16:47
    To akurat nie jest chleb łatwy do tzw składania. Ma dużo maki razowej, wiec najłatwiej piec go w ...
     
  • chleb razowy mieszany

    George Spike George Spike 01.07.2020 13:14
    Czy można co 30min. składać chleb np.3krotnie?
     
  • Zakwas - porady praktyczne

    MałgorzataZielinska MałgorzataZielinska 30.06.2020 12:06
    Może mieć za ciepło. Przy obecnej pogodzie: wysokich temperaturach i wilgotności zakwas przyrasta ...
     
  • Zakwas - porady praktyczne

    Sandra Sandra 30.06.2020 11:05
    dzień dobry, Mój 4 miesięczny zakwas spleśniał w lodówce i próbuję od tygodnia zrobić nowy- już po ...
     
  • Mamy zakwas i co dalej?

    MałgorzataZielinska MałgorzataZielinska 28.06.2020 14:03
    Nie, zazwyczaj są to małe resztki wiec nie robię ceregieli. Najważniejsze w tym wszystkim jest jednak ...

bardzozytni razowy

 Formę przed włożeniem ciasta chlebowego należy posmarować tłuszczem i wysypać mąką bądź wyłożyć papierem do pieczenia.

chleb zytni razowy

Komentarze   

-1 #122 Artur 2020-05-07 06:59
Witam wszystkich.
Dopiero zaczynam przygodę z wypiekiem chleba, więc po wychodowaniu zakwasu, wziąłem sie za czytanie przepisów i komentarzy. Ile tego bylo. Mętlik w głowie, powolne rozumienie o co kaman...i w końcu wziąłem się za pierwszy chleb. I muszę się pochwalić, bo tyle z tym żytnim problemów i ponoć najtrudniejszy. Pierwszy był litewski, ale bez otrąb, kminku i melasy. Wiem, to już nie litewski, ale zależy mi na żytnich, a ten przepis wydał mi się mało skomplikowany. Byłem mega zadowolony, piękny z wyglądu(jak z piekarni)i w smaku super. Właśnie pokroiłem wczoraj upieczony chleb z tego przepisu, bez otrąb i melasy, ale ze słonecznikiem. I taki sam efekt jak poprzednio. Troszkę wklęsły wierzch, ale to chyba przez folię, którą przykryłem formę i ciasto wyrastają przykleilo się do niej, albo przez długie wyrastanie(10,11 godz) bo byłem w pracy. Teraz che upiec chleb mieszany dla dzieci, ale chyba bardziej skomplikowany. Bardzo dziękuję za tak rzetelne przedstawienie zagadnień
Cytować
0 #121 MZ 2020-01-16 20:52
Otręby sprawiają, ze chleb jest bardziej razowy. Płatki owsiane zmienią jego charakter.
Cytować
0 #120 Jerzy 2020-01-16 14:19
Witam,czy zamiast otrąb mogę dać płatki owsiane?
Cytować
+1 #119 MalgorzataZielinska 2019-04-05 12:47
On jest wilgotnawy i ciężki. Na pewno nie daje się dobrze kroić nawet w 2 dni po upieczeniu. Ale z każdym dniem jest lepiej i tygodniowy jest super ! W pierwszych dniach robię z niego grzanki. Można ten przepis lekko zmodyfikować jeżeli zalezynam na lżejszej strukturze, dodając trochę maki żytniej oczyszczonej. Im więcej razowej, tym większa gliniastość niestety. Ale tez odpowiedni sposób pieczenia, wysuszenia właśnie za pomocą termoobiegu może pomoc.
Cytować
0 #118 Adriana 2019-04-05 08:46
Ok chlebek zrobiony bez otrebow.Wyrosl,pieczony wedug przepisu tyle,ze z termoobiegiem bo nie mam funkcji gora dol(obnizylam temp o 20st).Czy on ma byc taki wilgotnawy w srodku i ciezki?czy wyszedl mi zakalec?W smaku jest super.
Cytować
+1 #117 MalgorzataZielinska 2019-04-01 13:03
Cytuję Adriana:
Witam.Czy otreby sa konieczne?Zapomnialam wczoraj zalac a 3 etap zaczynu juz w produkcji...

Nie są konieczne, można je pominąć i postępować zgodnie z przepisem. Wody tyle, aby uzyskać konsystencje luźnego błotka wkładanego łyżka do formy. Chleb może będzie mniej razowy, ale na pewno będzie miał lepszy miękisz po upieczeniu. Z otrębami czasami wychodzi bardzo gliniasty.
Cytować
0 #116 Adriana 2019-04-01 10:32
Witam.Czy otreby sa konieczne?Zapomnialam wczoraj zalac a 3 etap zaczynu juz w produkcji...
Cytować
0 #115 MalgorzataZielinska 2019-02-24 10:41
Oczywiście, ze nie trzeba.
Po pierwsze dobrze jest obserwować zaczyn, szczególnie w tej ostatniej fazie. Zazwyczaj podnosi się on już po 5-6 godzinach i to jest najlepszy moment, aby dodać resztę składników ciasta.
Moje chleby w tej chwili z moim 16-letnim zakwasem zadowalają tylko dwa etapy i to bardzo uproszczone, a mianowicie:
Wyjmuje słoik z zakwasem z lodówki wieczorem dnia poprzedzającego pieczenie, dodaje bezpośrednio do słoja duża porcje maki i wody i odstawiam na noc. Rano jeszcze raz dokarmiam trochę mniejsza porcja i w południa mam gotowy zaczyn. Resztka ze słoikiem (już odnowiona) wędruje do lodówki i czeka do następnego tygodnia.
W południe robię ciasto chlebowe, które rośnie 6-7 godzin zależnie od pory roku, wieczorem pięke.
Cytować
0 #114 Jakub 2019-02-24 06:46
To mam jeszcze pytanie organizacyjne. Chodzi o trzyetapowy zaczyn na chleb żytni razowy. Jak długo po trzecim dokarmieniu zaczynu wymieszać pozostałe składniki. Mi pieczenie wychodzi poza owe 1,5 dnia bo dodaję mąkę mniej więcej co 12 godzin i resztę składników też po 12 , po czym jeszcze czekam, aż ciasto wyrośnie. W sumie wychodzi czasem prawie dwie doby.
Jaki jest warunek dokarmiania zaczynu? Może nie trzeba czekać aż 12 godzin pomiędzy kolejnymi etapami? Dzięki i pozdrawiam
Cytować
0 #113 Maria Gunderson 2018-12-17 19:52
Hej Jakub, no to gratulacje! :-)
To juz nie ma pospiechu. Mozemy tylko wymienic doswiadczenia i nowe pomysly ktoregos dnia.
Pozdrawiam
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 247

Wczoraj 379

Tydzień 2197

Miesiąc 1440

Wszystkich 13614129