Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Chleba

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 11.12.2018 13:52
    Jak każdy może być pieczony również w formie.
     
  • Chleba

    Aga Aga 11.12.2018 13:16
    Czy ten chleb musi być pieczony na kamieniu?
     
  • Chleb z kaszy palonej

    Bożena Bożena 09.12.2018 11:21
    :lol: Upiekłam wczoraj w wąskich foremkach te gryczane chleby. Samoocena: są extra. :lol: No cóż ...
     
  • Chleb z kaszy palonej

    Bożena Bożena 05.12.2018 14:28
    Dziękuję Pani Małgorzato. :-) Wracam do pieczenia w keksówkach.
     
  • Chleb z kaszy palonej

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 04.12.2018 19:11
    To z pewnością wina płaskiej blachy. Wszelkie razowce lubią wąskie blaszki, tylko wtedy maja dopieczone ...

bardzozytni razowy

 Formę przed włożeniem ciasta chlebowego należy posmarować tłuszczem i wysypać mąką bądź wyłożyć papierem do pieczenia.

chleb zytni razowy

Komentarze   

0 #110 Maria 2018-12-03 23:20
Hej Jakub, nie pisałeś, więc uznałam, że już nie jesteś zainteresowany. Nie tylko wykładam formę papierem do pieczenia, ale na wszelki wypadek smaruję lekko olejem z oliwek i posypuję małą ilością otrąb. Dużo też zależy od konsystencji ciasta i procesu rośnięcia oraz temperatury piekarnika - to już trzeba sobie dopasować obserwując swój piekarnik itd. Więcej szczegółów jutro. Pozdrawiam :-)
Cytować
0 #109 Jakub 2018-12-02 08:30
Mario, używam żytniej 700, a do samego zakwasu i zaczynu 2000.
Cytować
0 #108 Jakub 2018-12-02 08:27
O! Dzięki, właśnie tak czułem, że coś mi się wymsknęło ;)

Ten chleb na początek to był ten przepis, którym zacząłem lata temu swoją przygodę z chlebem. Którą niestety przerwałem :( na dobrych kilka lat i teraz znów od początku, jak tę dziecię we mgle ( czy też pomocnik piekarza w mącznym pyle).
Szczęście zakwas mi zadzwiająco dobrze wyszedł (słodkawy zapach jabłek). Dzięki za uwagi i porady!
Cytować
+1 #107 Maria 2018-12-01 00:48
Jakub, na początku trzymałam się przepisu, teraz go modyfikuję. Dodaję np. mniej otrębów a cukru w ogóle. To jest nadal mój chleb No. 1! Jaką masz formę (ja mam ceramiczną, ale wykładam ją papierem do pieczenia i wsypuję trochę otrębów. Ale za to do ciasta biorę mniej otrębów. Tego samego przepisu używam też do chleba żytnio-pszennego. Jakiej mąki używasz? Typ np. żytnia ekologiczna ok. 700 jest OK. A nawet niższy typ. Jutro napiszę dokładniej. Zawsze wychodzi! Pozdrawiam!
Cytować
+1 #106 MalgorzataZielinska 2018-11-30 22:00
Wszystko :)
Ad.1. Jeśli idąc na skróty zmieniasz recepturę, nie możesz się dziwić ze coś idzie nie tak.
Ad 2. Oczywiście może powinnam pisać przy każdej recepturze, ze ciasto chlebowe wkładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąka lub otrębami. Ale naiwnie zakładałam, ze zanim ktoś zacznie piec chleb, przeczyta wstęp na temat przygotowań.

Ten chleb nie jest raczej dla początkujących, radzę poćwiczyć coś prostszego żeby nabrać doświadczenia. Polecam przeczytać: jaki chleb na początek?
Cytować
0 #105 Jakub 2018-11-30 19:13
1. Zrobiłem wszystko jak w przepisie prócz: nie użyłem otrąb (nie miałem i poszedłem na skróty).
2. Po pieczeniu musiałem dosłownie wyrywać ciasto z formy (nie powinna być przypadkiem czymś wysmarowana?)
3. Podczas wyjmowania/wyszarpywania chleb się rozleciał. Skórka twarda jak zelówka, wnętrze jak zakalec (ale mam podejrzenie, że gdyby posiedziało w chlebie, to by wyszło całkiem dobre po ostygnięciu).

Co zrobiłem nie tak?
Cytować
0 #104 Maria 2018-04-12 22:26
Piekę ten chleb oraz orkiszowy od stycznia czy lutego 2017 i te dwa chleby są moimi
ulubionymi. Czasem dodaję do mąki żytniej 200 g jasnej pszennej i też jest pyszny. Cieszę się, że strona nadal funkcjonuje!
Pozdrawiam
Maria
Cytować
+1 #103 Andrzej 2018-04-11 18:21
:lol: Błagam, niech Pani nawet nie myśli o zamknięciu strony. Kupiłem wszystko co było o chlebach, począwszy od Hamelmana, ale zawsze wracam do Pani strony kiedy coś mi nie wyjdzie.
Bardzo dziękuję za obecność....
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej :lol:
Cytować
0 #102 Emil 2017-12-05 23:04
Dzieki Pani i Pani strony wyszly mi setki chlebow, a w skali kraju i zagranicy tysiace byc moze miliony !!! Pozdrawiam z Irlandii pod chmurka z deszczem
Cytować
0 #101 Maria 2017-02-19 11:53
Zrobiłam ten chlebek i znów mi się udał, ale zauważyłam że lepiej brać mniej otrębów. Pszenne sprawdzają się lepiej!
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 228

Wczoraj 327

Tydzień 555

Miesiąc 3617

Wszystkich 13364890