Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Prosty jasny

    Małgorzata Zielińska Małgorzata Zielińska 28.08.2016 12:50
    Poddaje się :lol: :lol: Ale właściwie to winien Hamelman :-*
     
  • Prosty jasny

    tomasz tomasz 28.08.2016 10:36
    Z drugiej strony, inne chleby na czystym zakwasie ( tym bardziej na zaczynach drożdżowych) z tej ...
     
  • Prosty jasny

    Małgorzata Zielińska Małgorzata Zielińska 28.08.2016 08:56
    Przy tak małej ilosci zakwasu i zaczynie "jednonocnym" nie dopatrywałabym sie winy po ich stronie.
     
  • Prosty jasny

    Tomasz Tomasz 28.08.2016 04:23
    Powtórka z rozrywki. Ciasto w ogóle nie jest sprężyste. Trudno się formuje i wciąż kleiste. Białko w ...
     
  • Chleb belgijski

    Małgorzata Zielińska Małgorzata Zielińska 24.08.2016 19:34
    Chleby z duza ilością maki żytniej i pieczone w formie nie musza byc nacinane. Dosc luzna konsystencja ...

bardzozytni razowy

 

chleb zytni razowy

Komentarze   

0 #85 Małgorzata Zielińska 2016-05-01 08:04
Cytuję Martyna:
Witam, jaka jest wartość odżywcza takiego bochenka chleba mniej więcej?

Wartość odżywcza? Czyli ile zawiera witamin, składników mineralnych etc?
Nie wiem... pewnie zależy to od tego jak wartościowej maki użyjemy. Maka z pełnego przemialu zawiera wiecej składników mineralnych. Ale ile, to wie tylko sam producent :-* : chyba ze przyjmiemy za pewnik oznaczenia podane na opakowaniu maki.
Cytować
0 #84 Martyna 2016-04-30 20:45
Witam, jaka jest wartość odżywcza takiego bochenka chleba mniej więcej?
Cytować
0 #83 Małgorzata Zielińska 2016-03-15 13:12
Chleb trzeba koniecznie wyjąć z formy po upieczeniu, bo on wymaga lekkiego podsuszenia. Stygnąc w formie jeszcze dodatkowo zwilgotnieje.
Bardzo dziekuję za miłe słowa.
Cytować
0 #82 Pogo 2016-03-15 08:47
Witam właśnie wczoraj zrobiłem ten chleb. Jest super smaczny. Faktycznie jest on bardzo wilgotny. Robiłem wszystko wg. przepisu i fantastycznie wyszedł przetrzymałem go całą w noc w piekarniku nie wyjmując z foremek. Jedynie co mogłem zrobić aby nie był tak mocno wilgotny to wyjąć go z foremek i z papieru, wtedy by zapewne bardziej się wysuszył. Mimo wszystko chleb jest przepyszny. dziękuję Pani za tę stronę i wszystkie przepisy, musiała Pani włożyć dużo pracy aby ułożyć, ulepszyć czy zweryfikować te wszystkie przepisy aby produkt końcowy był zadowalający - gratuluję :-)
Cytować
+2 #81 Malgorzata Zielinska 2015-07-29 18:55
Tak, najlepiej bedzie jesli użyjesz otrzymany zaczyn do chleba, ktory jest opisany w dziale "mamy zakwas i co dalej?" > Jaki chleb na początek?
Cytować
0 #80 Barbara 2015-07-29 17:37
Witam.
Dopiero zaczynam moją przygodę z pieczeniem chleba i chyba źle zaczęłam, wybrałam dość trudny chleb, sądząc po komentarzach. Jestem na 1 etapie. Czy z tego mogę zrobić inny chleb, łatwiejszy?
Pozdrawiam serdecznie.
Cytować
0 #79 Piotr 2015-07-01 12:07
Wspanialy przepis. I doskonaly chleb. Jest tylko jeden problem. Po wypieku i odczekaniu jeden dzien. Skorka jest odklejona od chleba.

A jus ostatni wypiek byl najgorszy. Odwrocilem chleb 'do gory nogami' aby skorka pozostala przyklejona. W rezultacie odkleila sie ze wszsytkich stron. Tak wiec mam osobno srodek chelaba i skorke na okolo.

Co robic aby przy wypieku i stygnieciu skorka sie nie odklejala?
Cytować
+1 #78 Małgorzata Zielinska 2015-03-24 11:39
Jak zrobic zaczyn do tego, rownież do innych chlebow zytnich, jest opisane dokładnie w dziale "mamy zakwas i co dalej?" Najlepiej zrobic to w 3 etapach. Po każdym etapie dodania maki i wody zaczyn powinien sie lekko podnieść. Zależnie od warunków moze to trwać od 5-8 godzin.
Cytować
+2 #77 Joanna 2015-03-24 10:21
Witam
Bardzo chce zrobić ten chleb ale nigdzie nie mogę znaleźć jak dokładnie robić zaczyn .
Domyślam sie ze skoro zaczynamy 1.5 dnia wcześniej tzn ze te 3 części maki i wody dodajemy co pół dnia ?
Cytować
+1 #76 Andrzej 2015-01-27 08:13
Dzień Dobry. W zasadzie piszę do Pani bo po kilku juz latach wypiekania chleba a tym samym hodowli zakwasu. Skuszony obawami że zakwas jest niedobry wyrzuciłem stary sprawdzony na którym chleb wychodził zawsze i rozpocząłem wyrabiać nowy. Na ten nowy zakwas urzywam nowej mąki razowej prosto z młyna (kupiłem worek 25 kg) i zakwas ma po pierwsze mocno octowy zapach. Po drugie chleb jest okropnie kwaśny.
Błagam Panią:) o pomoc poradę co robić? Czy zacząć od nowa z zakwasem? Te dwa nieudane wypieki to chleb z mąki żytniej razowej typ 2000 (z tego samego worka co robię zakwas)
Czy może mi pani doradzić jak wypiekać chleb tylko z mąki typ 2000? jak zmodyfikować Pani przepis na chleb zytni razowy w którym urzywa Pani mąki chlebowej. Co to znaczy mąka chlebowa? jaki to tym mąki? 720?
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 396

Wczoraj 551

Tydzień 947

Miesiąc 16517

Wszystkich 12971679