Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Chleb belgijski

    MZ MZ 23.01.2020 20:19
    Jeśli użyjesz tylko maki razowej to otrzymasz nie tylko zupełnie inny chleb, ale może on się po ...
     
  • Chleb belgijski

    Anna Anna 23.01.2020 18:11
    Czy mogę użyć mąki żytniej 2000 i pszennej 1850 do tego przepisu? Jeśli tak, to w jakich ilościach?
     
  • Chleb żytni razowy

    MZ MZ 16.01.2020 20:52
    Otręby sprawiają, ze chleb jest bardziej razowy. Płatki owsiane zmienią jego charakter.
     
  • Jaki chleb na początek?

    Maja Maja 16.01.2020 20:01
    Witam, dopiero zaczynam przygodę z chlebem na zakwasie, do tej pory robilam na drozdzach jedynie. Mam ...
     
  • Chleb żytni razowy

    Jerzy Jerzy 16.01.2020 14:19
    Witam,czy zamiast otrąb mogę dać płatki owsiane?

bardzozytni razowy

 Formę przed włożeniem ciasta chlebowego należy posmarować tłuszczem i wysypać mąką bądź wyłożyć papierem do pieczenia.

chleb zytni razowy

Komentarze   

0 #121 MZ 2020-01-16 20:52
Otręby sprawiają, ze chleb jest bardziej razowy. Płatki owsiane zmienią jego charakter.
Cytować
0 #120 Jerzy 2020-01-16 14:19
Witam,czy zamiast otrąb mogę dać płatki owsiane?
Cytować
+1 #119 MalgorzataZielinska 2019-04-05 12:47
On jest wilgotnawy i ciężki. Na pewno nie daje się dobrze kroić nawet w 2 dni po upieczeniu. Ale z każdym dniem jest lepiej i tygodniowy jest super ! W pierwszych dniach robię z niego grzanki. Można ten przepis lekko zmodyfikować jeżeli zalezynam na lżejszej strukturze, dodając trochę maki żytniej oczyszczonej. Im więcej razowej, tym większa gliniastość niestety. Ale tez odpowiedni sposób pieczenia, wysuszenia właśnie za pomocą termoobiegu może pomoc.
Cytować
0 #118 Adriana 2019-04-05 08:46
Ok chlebek zrobiony bez otrebow.Wyrosl,pieczony wedug przepisu tyle,ze z termoobiegiem bo nie mam funkcji gora dol(obnizylam temp o 20st).Czy on ma byc taki wilgotnawy w srodku i ciezki?czy wyszedl mi zakalec?W smaku jest super.
Cytować
+1 #117 MalgorzataZielinska 2019-04-01 13:03
Cytuję Adriana:
Witam.Czy otreby sa konieczne?Zapomnialam wczoraj zalac a 3 etap zaczynu juz w produkcji...

Nie są konieczne, można je pominąć i postępować zgodnie z przepisem. Wody tyle, aby uzyskać konsystencje luźnego błotka wkładanego łyżka do formy. Chleb może będzie mniej razowy, ale na pewno będzie miał lepszy miękisz po upieczeniu. Z otrębami czasami wychodzi bardzo gliniasty.
Cytować
0 #116 Adriana 2019-04-01 10:32
Witam.Czy otreby sa konieczne?Zapomnialam wczoraj zalac a 3 etap zaczynu juz w produkcji...
Cytować
0 #115 MalgorzataZielinska 2019-02-24 10:41
Oczywiście, ze nie trzeba.
Po pierwsze dobrze jest obserwować zaczyn, szczególnie w tej ostatniej fazie. Zazwyczaj podnosi się on już po 5-6 godzinach i to jest najlepszy moment, aby dodać resztę składników ciasta.
Moje chleby w tej chwili z moim 16-letnim zakwasem zadowalają tylko dwa etapy i to bardzo uproszczone, a mianowicie:
Wyjmuje słoik z zakwasem z lodówki wieczorem dnia poprzedzającego pieczenie, dodaje bezpośrednio do słoja duża porcje maki i wody i odstawiam na noc. Rano jeszcze raz dokarmiam trochę mniejsza porcja i w południa mam gotowy zaczyn. Resztka ze słoikiem (już odnowiona) wędruje do lodówki i czeka do następnego tygodnia.
W południe robię ciasto chlebowe, które rośnie 6-7 godzin zależnie od pory roku, wieczorem pięke.
Cytować
0 #114 Jakub 2019-02-24 06:46
To mam jeszcze pytanie organizacyjne. Chodzi o trzyetapowy zaczyn na chleb żytni razowy. Jak długo po trzecim dokarmieniu zaczynu wymieszać pozostałe składniki. Mi pieczenie wychodzi poza owe 1,5 dnia bo dodaję mąkę mniej więcej co 12 godzin i resztę składników też po 12 , po czym jeszcze czekam, aż ciasto wyrośnie. W sumie wychodzi czasem prawie dwie doby.
Jaki jest warunek dokarmiania zaczynu? Może nie trzeba czekać aż 12 godzin pomiędzy kolejnymi etapami? Dzięki i pozdrawiam
Cytować
0 #113 Maria Gunderson 2018-12-17 19:52
Hej Jakub, no to gratulacje! :-)
To juz nie ma pospiechu. Mozemy tylko wymienic doswiadczenia i nowe pomysly ktoregos dnia.
Pozdrawiam
Cytować
0 #112 Jakub 2018-12-13 20:12
Ależ skąd, jestem zainteresowany. Tylko, że poszedłem po rozum do głowy, a właściwie do wcześniejszych postów i voila - chleb jak ta lala! mi wychodzi. Dzięki!
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 23

Wczoraj 485

Tydzień 2070

Miesiąc 9227

Wszystkich 13489282