Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Wyposażenie domowej piekarni

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 19.01.2018 17:03
    Mam Kaisera te owalna, ona nie jest emaliowana tylko ze specjalna powłoka. .Uzywam jej już chyba ...
     
  • Wyposażenie domowej piekarni

    Asia Asia 19.01.2018 11:54
    https://www.garneczki.pl/produkt/forma-do-chleba-kaiser-la-forme-plus-36-5-cm,7342. A ja się zastanawiam ...
     
  • Wyposażenie domowej piekarni

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 19.01.2018 11:27
    Weź pod uwagę, ze w piekarni n i g d y nie pieką na samym zakwasie i wyrastanie z dodatkiem drożdży trwa ...
     
  • Wyposażenie domowej piekarni

    Basia Basia 19.01.2018 08:59
    Też kupiłam formy Wilton i są już przeszłością, niestety, ale przy pieczeniu 3-4 razy w tygodniu ...
     
  • Wyposażenie domowej piekarni

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 18.01.2018 22:07
    Pieke w formach powlekanych np firmy Wilton. Nie są najtańsze, ale śłużą mi już dość długo. Używam ...

bardzozytni razowy

 

chleb zytni razowy

Komentarze   

0 #102 Emil 2017-12-05 23:04
Dzieki Pani i Pani strony wyszly mi setki chlebow, a w skali kraju i zagranicy tysiace byc moze miliony !!! Pozdrawiam z Irlandii pod chmurka z deszczem
Cytować
0 #101 Maria 2017-02-19 11:53
Zrobiłam ten chlebek i znów mi się udał, ale zauważyłam że lepiej brać mniej otrębów. Pszenne sprawdzają się lepiej!
Cytować
0 #100 Maria 2017-02-16 10:08
Cytuję MALGORZATA:
Cytuję MZ:
Cieszy mnie bardzo, ze ktoś jeszcze interesuje się moja strona i z takim zapałem podchodzi do pieczenia. Myślałam ze te czasy, po 12 latach od założenia strony, już minęły i czas ja zamknąć ;-)

Ta strona jest bardzo potrzebna!!!
Profesjonalna, a komentarze merytoryczne. Nie ma takiej drugiej.Pozdrawiam.

Zgadzam się w 100%, jedyna taka strona, która zawiera naprawdę wartościową informację, a oglądałam wiele stron o tej tematyce, zanim dokonałam wyboru. I do tego dostaje się odpowiedź na pytania, a nie zawsze tak
jest w przypadku tych innych. Będę zawsze brać przepisy stąd, mam nadzieję nauczyć się więcej...
Cytować
0 #99 MALGORZATA 2017-02-15 21:29
Cytuję MZ:
Cieszy mnie bardzo, ze ktoś jeszcze interesuje się moja strona i z takim zapałem podchodzi do pieczenia. Myślałam ze te czasy, po 12 latach od założenia strony, już minęły i czas ja zamknąć ;-)

Ta strona jest bardzo potrzebna!!!
Profesjonalna, a komentarze merytoryczne. Nie ma takiej drugiej.Pozdrawiam.
Cytować
0 #98 Maria 2017-02-15 21:19
Ma Pani rację, nie ma potrzeby modyfikacji czegoś, co się tak udało! Zresztą nie wiem, po co to siemię, nawet nie przepadam za nim.
Cytować
0 #97 MZ 2017-02-15 15:31
Oczywiście można dodać siemię lniane zamiast słonecznika, ale po kontakcie z woda tworzy ono taka kleista zawiesinę, co zmieni trochę strukturę chleba. Namoczone siemię stosujebsie często do chlebów bezglutenowych, bo skleja całość zastępując niejako gluten. Wiec w żadnym wypadku nie moczylabym siemienia i na początek dałabym naprawdę minimalna ilość. Mąka żytnia zawiera śluzy, dlatego chleby żytnie są dość wilgotne i nie krusza się po upieczeniu. Ale dodatek siemienia to może być 'za dużo grzybów w barszczu' :-) Ale proszę eksperymentować, to zawsze o jedno doświadczenie więcej..
Cytować
-1 #96 Maria 2017-02-15 13:24
Pani strona stanowi jedno z nielicznych wiarygodnych źródeł dla piekarzy amatorów.
Cytować
-2 #95 Maria 2017-02-15 13:13
Dziękuję, Pani Małgorzato! Zrobię wg Pani rady. A czy zamiast ziaren słonecznika można dodać minimalną ilość siemienia (ten pewnie też trzeba wymoczyć), i zmniejszyć trochę ilość otrębów? Nie chcę "przedobrzyć" i dlatego będę ostrożna. Kupiłam już melasę trzcinową i otręby żytnie, które chciałabym ostrożnie zmieszać z pszennymi. Oczywiście trzeba to zrobić we właściwych proporcjach. Kupiłam znów mąkę ekologiczną żytnia typ 960, bo chleb wyszedł na niej super! I trzecią foremkę ceramiczną Pataki o długości 27 cm (użytkowej 22). Chyba nie zaszkodzi, że będę piec 3 chleby naraz w piekarniku?
Cytować
+2 #94 MZ 2017-02-15 11:16
Cieszy mnie bardzo, ze ktoś jeszcze interesuje się moja strona i z takim zapałem podchodzi do pieczenia. Myślałam ze te czasy, po 12 latach od założenia strony, już minęły i czas ja zamknąć ;-)
Cytować
0 #93 MZ 2017-02-15 11:15
Nie radziłabym do tego chleba dodawać więcej namoczonych/zapatrzonych składników niż w przepisie. Jest dużo innych chlebów na mojej stronie, gdzie dajemy taka prawdziwa zaparke z maki żytniej z aromatycznymi dodatkami.
W tym konkretnym chlebie, oczywiście jeśli dodamy melase do zaparzanych otrąb to do ciasta już nie. Melasa nadająca nie tylko lekka słodycz bardzo pasująca do chlebów żytnich ale również przyciemniajaca lekko chleb to melasa buraczana.
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 22

Wczoraj 501

Tydzień 2381

Miesiąc 8836

Wszystkich 13250131