Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Chleb powszedni

    Malgorzata Zielinska Malgorzata Zielinska 03.08.2015 20:11
    Jesli do ciasta chlebowego użyje sie maki pszennej o duzej zawartości białka, to wytworzy sie odpowiednia ...
     
  • Chleb powszedni

    Sławek Sławek 03.08.2015 17:09
    Jaka powinna być konsystencja ciasta robionego według Twojego przepisu? :-|
     
  • Chleb codzienny

    Malgorzata Zielinska Malgorzata Zielinska 03.08.2015 15:40
    Tak, jesli potrzebujesz upiec wiecej bochenkow zwiększasz proporcjonalnie wagę składników począwszy juz ...
     
  • Chleb codzienny

    Bogdan Bogdan 03.08.2015 11:39
    Witam ponownie Poproszę jeszcze o trochę wyjaśnień. Otóż doczytałem, że dodając do " startera" poerwszy ...
     
  • Chleb codzienny

    Malgorzata Zielinska Malgorzata Zielinska 02.08.2015 19:46
    Jesli chleb wyrastał 8 godzin to zakwas nie jest ok. Ale to widać juz w trakcie robienia zaczynu.

bardzozytni razowy

 

chleb zytni razowy

Komentarze   

+1 #81 Malgorzata Zielinska 2015-07-29 18:55
Tak, najlepiej bedzie jesli użyjesz otrzymany zaczyn do chleba, ktory jest opisany w dziale "mamy zakwas i co dalej?" > Jaki chleb na początek?
Cytować
0 #80 Barbara 2015-07-29 17:37
Witam.
Dopiero zaczynam moją przygodę z pieczeniem chleba i chyba źle zaczęłam, wybrałam dość trudny chleb, sądząc po komentarzach. Jestem na 1 etapie. Czy z tego mogę zrobić inny chleb, łatwiejszy?
Pozdrawiam serdecznie.
Cytować
0 #79 Piotr 2015-07-01 12:07
Wspanialy przepis. I doskonaly chleb. Jest tylko jeden problem. Po wypieku i odczekaniu jeden dzien. Skorka jest odklejona od chleba.

A jus ostatni wypiek byl najgorszy. Odwrocilem chleb 'do gory nogami' aby skorka pozostala przyklejona. W rezultacie odkleila sie ze wszsytkich stron. Tak wiec mam osobno srodek chelaba i skorke na okolo.

Co robic aby przy wypieku i stygnieciu skorka sie nie odklejala?
Cytować
0 #78 Małgorzata Zielinska 2015-03-24 11:39
Jak zrobic zaczyn do tego, rownież do innych chlebow zytnich, jest opisane dokładnie w dziale "mamy zakwas i co dalej?" Najlepiej zrobic to w 3 etapach. Po każdym etapie dodania maki i wody zaczyn powinien sie lekko podnieść. Zależnie od warunków moze to trwać od 5-8 godzin.
Cytować
0 #77 Joanna 2015-03-24 10:21
Witam
Bardzo chce zrobić ten chleb ale nigdzie nie mogę znaleźć jak dokładnie robić zaczyn .
Domyślam sie ze skoro zaczynamy 1.5 dnia wcześniej tzn ze te 3 części maki i wody dodajemy co pół dnia ?
Cytować
0 #76 Andrzej 2015-01-27 08:13
Dzień Dobry. W zasadzie piszę do Pani bo po kilku juz latach wypiekania chleba a tym samym hodowli zakwasu. Skuszony obawami że zakwas jest niedobry wyrzuciłem stary sprawdzony na którym chleb wychodził zawsze i rozpocząłem wyrabiać nowy. Na ten nowy zakwas urzywam nowej mąki razowej prosto z młyna (kupiłem worek 25 kg) i zakwas ma po pierwsze mocno octowy zapach. Po drugie chleb jest okropnie kwaśny.
Błagam Panią:) o pomoc poradę co robić? Czy zacząć od nowa z zakwasem? Te dwa nieudane wypieki to chleb z mąki żytniej razowej typ 2000 (z tego samego worka co robię zakwas)
Czy może mi pani doradzić jak wypiekać chleb tylko z mąki typ 2000? jak zmodyfikować Pani przepis na chleb zytni razowy w którym urzywa Pani mąki chlebowej. Co to znaczy mąka chlebowa? jaki to tym mąki? 720?
Cytować
0 #75 Małgorzata Zielinska 2014-10-22 12:34
Jak piszą, ze zakwas to pewnie maja na myśli zaczyn czyli świeżo zrobiony zakwas na bazie starego. To chyba kwestia nazewnictwa, tak myśle..
Cytować
0 #74 joanna 2014-10-22 09:08
piszesz ze chleb zytni w zasadzie powinien byc robiony na zaczynie ,czy w takim razie jezeli mam przepis na chleb zytni na zakwasie I zamiast zakwasu dodam taka sama ilosc zaczynu czy to sie sprawdzi czy jak pizza ze tylko zakwas to nie starac sie ulepszac I dawac zamiennie zaczyn?
dziekuje za odpowiedz.
Cytować
0 #73 aśka ogrodniczka 2013-11-09 18:55
Nie, to nie to samo. Chleb będzie zdecydowanie mniej wyrośnięty. Mam znajomą, która tak postępuje i w jej chleb trudno wbić zęby, jest zupełnie beznadziejny.
Cytować
0 #72 Ola 2013-11-09 18:37
Czy zamiast robienia zaczynu w trzech etapach można dodać po prostu 500 g zakwasu? Jeśli zaczyn i zakwas robię w proporcji 1:1 z tej samej mąki to jest to chyba to samo?
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 108

Wczoraj 553

Tydzień 1187

Miesiąc 2211

Wszystkich 12681577