bread 1

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • razowy_1

    Karolina Karolina 29.03.2015 20:16
    Czy można zrobić zakwas z innej maki niż gryczana? Mogę jeść jedynie make ryżową, kukurydziana ...
     
  • Najprostszy chleb z garnka

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 29.03.2015 18:31
    Ten akurat garnek widoczny na zdjęciu ma wewnątrz powłokę przypominająca teflon. Ale pieke rownież w ...
     
  • Najprostszy chleb z garnka

    ewelina ewelina 29.03.2015 18:12
    Czy Pani garnek jest wewnatrz emaliowany?
     
  • Wyposażenie domowej piekarni

    Joanna Joanna 28.03.2015 09:16
    A ja mam pytanie o szamot: jaka grubość kamienia szamotowego do wypieku chleba będzie lepsza: 1,5cm czy ...
     
  • Pumpernikiel

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 24.03.2015 20:41
    Maka razowa zytnia typ 2000 występuje na rynku w postaci drobno i grubo mielonej. Taką grubo mielona ...

bardzozytni razowy

 

chleb zytni razowy

Komentarze   

0 #78 Małgorzata Zielinska 2015-03-24 11:39
Jak zrobic zaczyn do tego, rownież do innych chlebow zytnich, jest opisane dokładnie w dziale "mamy zakwas i co dalej?" Najlepiej zrobic to w 3 etapach. Po każdym etapie dodania maki i wody zaczyn powinien sie lekko podnieść. Zależnie od warunków moze to trwać od 5-8 godzin.
Cytować
0 #77 Joanna 2015-03-24 10:21
Witam
Bardzo chce zrobić ten chleb ale nigdzie nie mogę znaleźć jak dokładnie robić zaczyn .
Domyślam sie ze skoro zaczynamy 1.5 dnia wcześniej tzn ze te 3 części maki i wody dodajemy co pół dnia ?
Cytować
0 #76 Andrzej 2015-01-27 08:13
Dzień Dobry. W zasadzie piszę do Pani bo po kilku juz latach wypiekania chleba a tym samym hodowli zakwasu. Skuszony obawami że zakwas jest niedobry wyrzuciłem stary sprawdzony na którym chleb wychodził zawsze i rozpocząłem wyrabiać nowy. Na ten nowy zakwas urzywam nowej mąki razowej prosto z młyna (kupiłem worek 25 kg) i zakwas ma po pierwsze mocno octowy zapach. Po drugie chleb jest okropnie kwaśny.
Błagam Panią:) o pomoc poradę co robić? Czy zacząć od nowa z zakwasem? Te dwa nieudane wypieki to chleb z mąki żytniej razowej typ 2000 (z tego samego worka co robię zakwas)
Czy może mi pani doradzić jak wypiekać chleb tylko z mąki typ 2000? jak zmodyfikować Pani przepis na chleb zytni razowy w którym urzywa Pani mąki chlebowej. Co to znaczy mąka chlebowa? jaki to tym mąki? 720?
Cytować
0 #75 Małgorzata Zielinska 2014-10-22 12:34
Jak piszą, ze zakwas to pewnie maja na myśli zaczyn czyli świeżo zrobiony zakwas na bazie starego. To chyba kwestia nazewnictwa, tak myśle..
Cytować
0 #74 joanna 2014-10-22 09:08
piszesz ze chleb zytni w zasadzie powinien byc robiony na zaczynie ,czy w takim razie jezeli mam przepis na chleb zytni na zakwasie I zamiast zakwasu dodam taka sama ilosc zaczynu czy to sie sprawdzi czy jak pizza ze tylko zakwas to nie starac sie ulepszac I dawac zamiennie zaczyn?
dziekuje za odpowiedz.
Cytować
0 #73 aśka ogrodniczka 2013-11-09 18:55
Nie, to nie to samo. Chleb będzie zdecydowanie mniej wyrośnięty. Mam znajomą, która tak postępuje i w jej chleb trudno wbić zęby, jest zupełnie beznadziejny.
Cytować
0 #72 Ola 2013-11-09 18:37
Czy zamiast robienia zaczynu w trzech etapach można dodać po prostu 500 g zakwasu? Jeśli zaczyn i zakwas robię w proporcji 1:1 z tej samej mąki to jest to chyba to samo?
Cytować
+1 #71 MałgorzataZielińska 2013-10-28 10:14
Cytuję Woytek:


Jaki wpływ na czas pieczenia ma ilość form w piekarniku? Mam długie formy i do jednej się mieści chleb z 500g zaczynu + 500g mąki + 300g wody + 100g otrąb (zaparzonych) + 100g słonecznika


Z mojego doswiadczenia wynika, ze ten chleb i kazdy inny mocno razowy najlepiek piec w małej wąskiej formie. Wówczas ma on szanse dopiec sie do środka i efekt lekko mokrego wnetrza jest minimalny.
Wyglada na to, ze Twoja forma jest ogromna, bo aż na 1,5kg ciasta. Ja pieke ten chleb w 3 foremkach o pojemnosci ok 600g. Kiedys upieklam ten chleb w jednej duzej formie i nigdy wiecej..

Wieksza ilość form w piekarniku nie ma chyba bardzo istotnego wpływu na czas, ale jest na pewno najbardziej ekonomicznym sposobem pieczenia. Biorąc pod uwage, że ten chleb moze byc przechowywany dlugo, nie ma wiekszego sensu pieczenie jednorazowo tylko jednej foremki.

Jesli chcesz np podwoić ilość składników ciasta to robisz to od samego początku, tzn: 100g zakwasu, 500g mąki etc...
Cytować
0 #70 Woytek 2013-10-28 09:37
Małgorzato, na razie na czas nauki piekłem po 1 formie chleba, natomiast docelowo chciałem piec 3 formy na raz. Powiedz mi proszę:
1. Jaki wpływ na czas pieczenia ma ilość form w piekarniku? Mam długie formy i do jednej się mieści chleb z 500g zaczynu + 500g mąki + 300g wody + 100g otrąb (zaparzonych) + 100g słonecznika
2. Czy do przygotowania zaczynu potrzebuję 3x50g zaczynu z poprzedniego chleba czy wystarczy 1x50g?

PS. Ten pyszniutki chleb piekłem w niedzielę rano, wieczorem nie wytrzymałem i już się do niego dobrałem, a dziś już sama końcówka została :-) więc 7-8 dni przydatności do spożycia ma się nijak do tempa jego znikania :lol:
Cytować
0 #69 Małgorzata Zielińska 2013-10-28 08:48
Brawo!!! Tak powinien wyglądać ten chleb :lol:

Zdecydowanie przez pierwsze 2 dni bedzie kleił sie do noża. Ja robię na początku z niego razowe tosty.
Ale jakie to ma znaczenie w porównaniu z faktem, ze chleb ten mozna jeść 7-8 dni (jesli sie go oczywiście odpowiednio wiecej zrobi) i smak ma wspaniały.
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Odrobina statystyk

Dzisiaj 39

Wczoraj 2066

Tydzień 39

Miesiąc 49631

Wszystkich 12572843