Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Prosty jasny

    Piotr Piotr 20.10.2018 18:29
    Masz rację, też to zauważyłem jednak wolałem się upewnić. Nasze mąki 7.5 mają w okolicach 10%białka plus ...
     
  • Prosty jasny

    MZ MZ 20.10.2018 15:32
    Wg mnie polska mąka 750 ma tak mało białka, ze chleby bochenkowe kiepsko wychodzą. Dlatego zwykle ...
     
  • Prosty jasny

    Piotr Piotr 20.10.2018 12:34
    Mam pytanie, dlaczego niektóre mieszane chlebki są na mące 550 a nie na 750 ???
     
  • Pszenno-żytni z ziemniakami

    Piotr Piotr 19.10.2018 15:06
    Super, dziękuję za radę :)
     
  • Pszenno-żytni z ziemniakami

    MZ MZ 19.10.2018 15:02
    Oczywiście, ze urośnie. Nakładamy ciasta tylko max do 3/4 wysokości. Czyli wody tyle, ile ciasta przed ...

bardzozytni razowy

 

chleb zytni razowy

Komentarze   

0 #104 Maria 2018-04-12 22:26
Piekę ten chleb oraz orkiszowy od stycznia czy lutego 2017 i te dwa chleby są moimi
ulubionymi. Czasem dodaję do mąki żytniej 200 g jasnej pszennej i też jest pyszny. Cieszę się, że strona nadal funkcjonuje!
Pozdrawiam
Maria
Cytować
+1 #103 Andrzej 2018-04-11 18:21
:lol: Błagam, niech Pani nawet nie myśli o zamknięciu strony. Kupiłem wszystko co było o chlebach, począwszy od Hamelmana, ale zawsze wracam do Pani strony kiedy coś mi nie wyjdzie.
Bardzo dziękuję za obecność....
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej :lol:
Cytować
0 #102 Emil 2017-12-05 23:04
Dzieki Pani i Pani strony wyszly mi setki chlebow, a w skali kraju i zagranicy tysiace byc moze miliony !!! Pozdrawiam z Irlandii pod chmurka z deszczem
Cytować
0 #101 Maria 2017-02-19 11:53
Zrobiłam ten chlebek i znów mi się udał, ale zauważyłam że lepiej brać mniej otrębów. Pszenne sprawdzają się lepiej!
Cytować
0 #100 Maria 2017-02-16 10:08
Cytuję MALGORZATA:
Cytuję MZ:
Cieszy mnie bardzo, ze ktoś jeszcze interesuje się moja strona i z takim zapałem podchodzi do pieczenia. Myślałam ze te czasy, po 12 latach od założenia strony, już minęły i czas ja zamknąć ;-)

Ta strona jest bardzo potrzebna!!!
Profesjonalna, a komentarze merytoryczne. Nie ma takiej drugiej.Pozdrawiam.

Zgadzam się w 100%, jedyna taka strona, która zawiera naprawdę wartościową informację, a oglądałam wiele stron o tej tematyce, zanim dokonałam wyboru. I do tego dostaje się odpowiedź na pytania, a nie zawsze tak
jest w przypadku tych innych. Będę zawsze brać przepisy stąd, mam nadzieję nauczyć się więcej...
Cytować
0 #99 MALGORZATA 2017-02-15 21:29
Cytuję MZ:
Cieszy mnie bardzo, ze ktoś jeszcze interesuje się moja strona i z takim zapałem podchodzi do pieczenia. Myślałam ze te czasy, po 12 latach od założenia strony, już minęły i czas ja zamknąć ;-)

Ta strona jest bardzo potrzebna!!!
Profesjonalna, a komentarze merytoryczne. Nie ma takiej drugiej.Pozdrawiam.
Cytować
0 #98 Maria 2017-02-15 21:19
Ma Pani rację, nie ma potrzeby modyfikacji czegoś, co się tak udało! Zresztą nie wiem, po co to siemię, nawet nie przepadam za nim.
Cytować
+1 #97 MZ 2017-02-15 15:31
Oczywiście można dodać siemię lniane zamiast słonecznika, ale po kontakcie z woda tworzy ono taka kleista zawiesinę, co zmieni trochę strukturę chleba. Namoczone siemię stosujebsie często do chlebów bezglutenowych, bo skleja całość zastępując niejako gluten. Wiec w żadnym wypadku nie moczylabym siemienia i na początek dałabym naprawdę minimalna ilość. Mąka żytnia zawiera śluzy, dlatego chleby żytnie są dość wilgotne i nie krusza się po upieczeniu. Ale dodatek siemienia to może być 'za dużo grzybów w barszczu' :-) Ale proszę eksperymentować, to zawsze o jedno doświadczenie więcej..
Cytować
0 #96 Maria 2017-02-15 13:24
Pani strona stanowi jedno z nielicznych wiarygodnych źródeł dla piekarzy amatorów.
Cytować
-1 #95 Maria 2017-02-15 13:13
Dziękuję, Pani Małgorzato! Zrobię wg Pani rady. A czy zamiast ziaren słonecznika można dodać minimalną ilość siemienia (ten pewnie też trzeba wymoczyć), i zmniejszyć trochę ilość otrębów? Nie chcę "przedobrzyć" i dlatego będę ostrożna. Kupiłam już melasę trzcinową i otręby żytnie, które chciałabym ostrożnie zmieszać z pszennymi. Oczywiście trzeba to zrobić we właściwych proporcjach. Kupiłam znów mąkę ekologiczną żytnia typ 960, bo chleb wyszedł na niej super! I trzecią foremkę ceramiczną Pataki o długości 27 cm (użytkowej 22). Chyba nie zaszkodzi, że będę piec 3 chleby naraz w piekarniku?
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 28

Wczoraj 347

Tydzień 375

Miesiąc 6951

Wszystkich 13347251