Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Jak zrobić zakwas?

    Małgorzata Zielińska Małgorzata Zielińska 12.02.2016 17:49
    Tak. Ale łatwiej z żytniej razowej.
     
  • Jak zrobić zakwas?

    Teresa Teresa 12.02.2016 11:46
    Proszę o informacje czy z mąki żytniej 720 można zrobić zakwas?
     
  • Jak zrobić zakwas?

    Małgorzata Zielińska Małgorzata Zielińska 11.02.2016 17:59
    Ja nie polecałabym tylko metalowego pojemnika, reszta jak najbardziej. Wygodnie jest używać szklanego ...
     
  • Jak zrobić zakwas?

    Alex Alex 11.02.2016 17:38
    Witam, mam pytanie, czy zakwas należy robić w glinianym naczyniu czy może być to jakieś inne naczynie?
     
  • Najprostszy chleb z garnka

    Ala Ala 10.02.2016 14:06
    Upiekłam chleb z Pani książkowego przepisu na Pierwszy chleb ze świeżo wyhodowanego zakwasu - wyszedł ...

bardzozytni razowy

 

chleb zytni razowy

Komentarze   

+2 #81 Malgorzata Zielinska 2015-07-29 18:55
Tak, najlepiej bedzie jesli użyjesz otrzymany zaczyn do chleba, ktory jest opisany w dziale "mamy zakwas i co dalej?" > Jaki chleb na początek?
Cytować
0 #80 Barbara 2015-07-29 17:37
Witam.
Dopiero zaczynam moją przygodę z pieczeniem chleba i chyba źle zaczęłam, wybrałam dość trudny chleb, sądząc po komentarzach. Jestem na 1 etapie. Czy z tego mogę zrobić inny chleb, łatwiejszy?
Pozdrawiam serdecznie.
Cytować
0 #79 Piotr 2015-07-01 12:07
Wspanialy przepis. I doskonaly chleb. Jest tylko jeden problem. Po wypieku i odczekaniu jeden dzien. Skorka jest odklejona od chleba.

A jus ostatni wypiek byl najgorszy. Odwrocilem chleb 'do gory nogami' aby skorka pozostala przyklejona. W rezultacie odkleila sie ze wszsytkich stron. Tak wiec mam osobno srodek chelaba i skorke na okolo.

Co robic aby przy wypieku i stygnieciu skorka sie nie odklejala?
Cytować
0 #78 Małgorzata Zielinska 2015-03-24 11:39
Jak zrobic zaczyn do tego, rownież do innych chlebow zytnich, jest opisane dokładnie w dziale "mamy zakwas i co dalej?" Najlepiej zrobic to w 3 etapach. Po każdym etapie dodania maki i wody zaczyn powinien sie lekko podnieść. Zależnie od warunków moze to trwać od 5-8 godzin.
Cytować
+1 #77 Joanna 2015-03-24 10:21
Witam
Bardzo chce zrobić ten chleb ale nigdzie nie mogę znaleźć jak dokładnie robić zaczyn .
Domyślam sie ze skoro zaczynamy 1.5 dnia wcześniej tzn ze te 3 części maki i wody dodajemy co pół dnia ?
Cytować
0 #76 Andrzej 2015-01-27 08:13
Dzień Dobry. W zasadzie piszę do Pani bo po kilku juz latach wypiekania chleba a tym samym hodowli zakwasu. Skuszony obawami że zakwas jest niedobry wyrzuciłem stary sprawdzony na którym chleb wychodził zawsze i rozpocząłem wyrabiać nowy. Na ten nowy zakwas urzywam nowej mąki razowej prosto z młyna (kupiłem worek 25 kg) i zakwas ma po pierwsze mocno octowy zapach. Po drugie chleb jest okropnie kwaśny.
Błagam Panią:) o pomoc poradę co robić? Czy zacząć od nowa z zakwasem? Te dwa nieudane wypieki to chleb z mąki żytniej razowej typ 2000 (z tego samego worka co robię zakwas)
Czy może mi pani doradzić jak wypiekać chleb tylko z mąki typ 2000? jak zmodyfikować Pani przepis na chleb zytni razowy w którym urzywa Pani mąki chlebowej. Co to znaczy mąka chlebowa? jaki to tym mąki? 720?
Cytować
0 #75 Małgorzata Zielinska 2014-10-22 12:34
Jak piszą, ze zakwas to pewnie maja na myśli zaczyn czyli świeżo zrobiony zakwas na bazie starego. To chyba kwestia nazewnictwa, tak myśle..
Cytować
0 #74 joanna 2014-10-22 09:08
piszesz ze chleb zytni w zasadzie powinien byc robiony na zaczynie ,czy w takim razie jezeli mam przepis na chleb zytni na zakwasie I zamiast zakwasu dodam taka sama ilosc zaczynu czy to sie sprawdzi czy jak pizza ze tylko zakwas to nie starac sie ulepszac I dawac zamiennie zaczyn?
dziekuje za odpowiedz.
Cytować
0 #73 aśka ogrodniczka 2013-11-09 18:55
Nie, to nie to samo. Chleb będzie zdecydowanie mniej wyrośnięty. Mam znajomą, która tak postępuje i w jej chleb trudno wbić zęby, jest zupełnie beznadziejny.
Cytować
0 #72 Ola 2013-11-09 18:37
Czy zamiast robienia zaczynu w trzech etapach można dodać po prostu 500 g zakwasu? Jeśli zaczyn i zakwas robię w proporcji 1:1 z tej samej mąki to jest to chyba to samo?
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 182

Wczoraj 1102

Tydzień 5493

Miesiąc 12815

Wszystkich 12821919