Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Pieczywo żytnie

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 17.01.2022 19:30
    Niestety, moja strona jest już bardzo stara i dziurawa. Niektóre artykuły znikają, niektórych nie ...
     
  • Pieczywo żytnie

    Mirosława Mirosława 17.01.2022 17:36
    Dzień dobry. Chciałam upiec chleb razowy żytni z ziemniakami ( piekłam go już kilkakrotnie ,ale dość ...
     
  • Pieczywo mieszane

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 11.01.2022 20:59
    Przyczyn może być wiele. Zła konsystencja ciasta, czyli za dużo lub za mało wody. Złe wyrośnięcie ...
     
  • Pieczywo mieszane

    Elżbieta Elżbieta 11.01.2022 18:51
    Proszę o radę dlaczego chleb po upieczeniu (nie zawsze) ma odstającą skórkę? Dziękuję i pozdrawiam.
     
  • Przechowywanie zakwasu

    Gosia Gosia 12.07.2021 07:15
    Witam, Pisze do Pani tak dla spokojnosci ducha :-) . Po wyciagnieciu zakwasu z lodowki, poczekac ...

chlebliski

Wieczorem poprzedającym dzień pieczenia wymieszać:

  • 250g goracej wody
  • 50g maki zytniej chlebowej

nastepnego dnia wymieszać rącznie lub w maszynie:

  • 200g zakwasu z maki zytniej**
  • 300g maki zytniej chlebowej
  • 2 lyzki oleju
  • 1 lyzka brazowego cukru lub melasy
  • 1 lyzeczka soli

Ciasto jest dość rzadkie i nie wymaga dlugiego wyrabiania.
Pozostawic do wyrosniecia.
Nastepnie przelozyc do formy keksowej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej maką,  naciąć o ile sie da, posmarowac olejem i dac porzadnie wyrosnac jeszcze ok. 1 - 2 godzin.
Piekarnik nastawic na ok. 210° C.
Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec ok. 35 minut.
Po upieczeniu mozna odwrócic i dopiec jeszcze spód przez kolejne 10 minut.

Ten chleb moim zdaniem mozna z powodzeniem piec w garnku glinianym.

* od nicka autorki, która wynalazla ten przepis i pierwsza opublikowala - polecam zajrzec do jej pracowni wypieków



** o ile wiem Liska polecala do tego chleba plynny zakwas wyjety z lodowki i lekko ocieplony. Ja używam co najmniej 2-fazowego zaczynu, czyli ciasta zakwaszonego

Komentarze   

0 #24 MałgorzataZielinska 2021-03-11 18:59
Dziękuje za miłe słowo.
Zaglądam oczywiście - ta strona to kawał mojego życia ❤️ Cieszę się z każdego komentarza
Pozdrawiam
Cytować
0 #23 Monika Joanna 2021-03-11 18:02
Jestem początkująca w pieczeniuchleba na zakwasie, ale ten chleb jest wyśmienity. Mimo młodego miesięcznego zakwasu wyszedł pyszny malutki bochenek. Następnym razem piekę z podwójnej porcji. Na dodatek chleb ma chrupiącą skórkę, to chyba przez ten dodatek oleju może ? :) nie wiem czy pani tu jeszcze zagląda ale chciałam bardzo podziękować za pracę jaką pani włożyła w tę stronę. Dla mnie to jest najlepsza strona o pieczeniu chleba
Cytować
0 #22 Radek 2020-08-19 06:30
Cytuję Marcin:
Ja robię z podwójnej ilości składników i piekę w dużej formie do keksa. Wychodzi bardzo fajnie, tylko trzeba mu dać wyrosnąć. Ja robię 2h pierwsze wyrastanie i potem 2h drugie, już w formie. Ciasto jest dość wilgotne, więc piekę w 220 stopniach, przy uchylonych lekko drzwiczkach piekarnika.


Marcin. Dziękuję za wprowadzenie do krainy chleba :D
Cytować
+1 #21 Marcin 2020-03-29 17:33
Ja robię z podwójnej ilości składników i piekę w dużej formie do keksa. Wychodzi bardzo fajnie, tylko trzeba mu dać wyrosnąć. Ja robię 2h pierwsze wyrastanie i potem 2h drugie, już w formie. Ciasto jest dość wilgotne, więc piekę w 220 stopniach, przy uchylonych lekko drzwiczkach piekarnika.
Cytować
0 #20 Katarzyna 2015-11-10 22:17
Cudowna strona i cudowne przepisy aż ręce sie palą do roboty :) jestem na początku mojej piekarskiej przygody, zakwas mam młody- 3 tygodniowy, bąbluje jak wariat a dokarmiony podwaja objętość i chce uciekać ze słoika mimo, że stoi sobie w temperaturze pokojowej. Chlebki upiekłam już z 4 przepisów- wszystkie żytnie z czego pierwszy to raczej była klapa a każdy następny rewelacja. Ten był właśnie czwarty. Jest przepyszny! Jedno mnie tylko martwi. Moje chlebki są dość niskie. Piekę je w keksówkach wysokich na ok 7 cm. Wyrastają do brzegów ale z formy nie wychodzą. Czy to tak ma być czy ja mam za słaby zakwas? Dodam tutaj, że w domu trzymam temperaturę ok 20 stopni bo tak jest zdrowiej więc chleb wyrasta sobie zamknięty w piekarniku z włączoną lampką i z reguły trwa to ok godziny dłużej niż u Pani w przepisach. Byłabym niezmiernie wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam wszystkich piekarzy :)
Cytować
0 #19 Malgorzata Zielińska 2015-05-28 21:41
Oczywiscie, jesli ciasto okaże sie zbyt geste trzeba bedzie dodać wody. Ale dodałabym dopiero do ciasta właściwego. Konsystencja ciasta powinna byc taka, aby dało sie je mieszać łyżka.
Cytować
0 #18 Monika 2015-05-28 15:58
Witam. Przede wszystkim dziękuję za cudowną stronę i świetne przepisy. Mam pytanie dotyczące mąki żytniej. W przepisach jest mowa o mące żytniej typ 720. Niestety w Niemczech nie można jej nabyć. Popularna tutaj jest mąka typu 1150. Czy używając tego zamiennika trzeba coś zmienić w proporcjach pozostałych składników? (np ilość wody).
Cytować
0 #17 Małgorzata Zielinska 2014-09-11 15:04
Ciasto powinno mieć konsystencje błota, ktore daje sie przełożyć do formy łyżka. Nie powinni tworzyć zwartej bryły.
Cytować
0 #16 Monika 2014-09-11 13:09
robie wlasnie ten chlebek, ale nie wiem czy dobrze:
dalam 300g maki, zakwas i zaparke i wcale nie wyszlo rzadkie ciasto :(((((
Cytować
0 #15 Małgorzata Zielinska 2014-06-17 06:00
Tak, do 300g zaparzonej maki z dnia poprzedniego należy dodać reszte podanych składników. Dopisze to, zeby było jaśniej.
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 103

Wczoraj 300

Tydzień 1237

Miesiąc 7370

Wszystkich 13766752