Wieczorem poprzedającym dzień pieczenia wymieszać:
- 250g goracej wody
- 50g maki zytniej chlebowej
nastepnego dnia wymieszać rącznie lub w maszynie:
- 200g zakwasu z maki zytniej**
- 300g maki zytniej chlebowej
- 2 lyzki oleju
- 1 lyzka brazowego cukru lub melasy
- 1 lyzeczka soli
Ciasto jest dość rzadkie i nie wymaga dlugiego wyrabiania.
Pozostawic do wyrosniecia.
Nastepnie przelozyc do formy keksowej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej maką, naciąć o ile sie da, posmarowac olejem i dac porzadnie wyrosnac jeszcze ok. 1 - 2 godzin.
Piekarnik nastawic na ok. 210° C.
Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec ok. 35 minut.
Po upieczeniu mozna odwrócic i dopiec jeszcze spód przez kolejne 10 minut.
Ten chleb moim zdaniem mozna z powodzeniem piec w garnku glinianym.
* od nicka autorki, która wynalazla ten przepis i pierwsza opublikowala - polecam zajrzec do jej pracowni wypieków
** o ile wiem Liska polecala do tego chleba plynny zakwas wyjety z lodowki i lekko ocieplony. Ja używam co najmniej 2-fazowego zaczynu, czyli ciasta zakwaszonego
Komentarze
Zaglądam oczywiście - ta strona to kawał mojego życia ❤️ Cieszę się z każdego komentarza
Pozdrawiam
Marcin. Dziękuję za wprowadzenie do krainy chleba
dalam 300g maki, zakwas i zaparke i wcale nie wyszlo rzadkie ciasto :(((((
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.