Wieczorem poprzedającym dzień pieczenia wymieszać:
- 250g goracej wody
- 50g maki zytniej chlebowej
nastepnego dnia wymieszać rącznie lub w maszynie:
- 200g zakwasu z maki zytniej**
- 300g maki zytniej chlebowej
- 2 lyzki oleju
- 1 lyzka brazowego cukru lub melasy
- 1 lyzeczka soli
Ciasto jest dość rzadkie i nie wymaga dlugiego wyrabiania.
Pozostawic do wyrosniecia.
Nastepnie przelozyc do formy keksowej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej maką, naciąć o ile sie da, posmarowac olejem i dac porzadnie wyrosnac jeszcze ok. 1 - 2 godzin.
Piekarnik nastawic na ok. 210° C.
Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec ok. 35 minut.
Po upieczeniu mozna odwrócic i dopiec jeszcze spód przez kolejne 10 minut.
Ten chleb moim zdaniem mozna z powodzeniem piec w garnku glinianym.
* od nicka autorki, która wynalazla ten przepis i pierwsza opublikowala - polecam zajrzec do jej pracowni wypieków
** o ile wiem Liska polecala do tego chleba plynny zakwas wyjety z lodowki i lekko ocieplony. Ja używam co najmniej 2-fazowego zaczynu, czyli ciasta zakwaszonego
Komentarze
Marcin. Dziękuję za wprowadzenie do krainy chleba
Powinien wyrosnąć do brzegów. Podgrzewanie żarówka nie jest konieczne, moze wyrastac dłużej, bedzie równie dobry jesli nie lepszy...
Pozdrawiam MZ
dalam 300g maki, zakwas i zaparke i wcale nie wyszlo rzadkie ciasto :(((((
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.