Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Pieczywo żytnie

    MZ MZ 10.08.2018 17:05
    Przeczytaj odpowiedz niżej do Łucji
     
  • Pieczywo żytnie

    Wojciech Wojciech 10.08.2018 09:20
    Witam, wszystkich. Już jakiś czas piekę chleb na zakwasie z mąki 2000 + 720. Co jakiś czas powraca ...
     
  • Zakwas - porady praktyczne

    Franz Franz 07.08.2018 18:04
    Witam, mam pewien problem z zakwasem, w zasadzie to już kilka razy robiłem podejście do niego i za ...
     
  • Pieczenie

    MZ MZ 31.07.2018 17:18
    Wg mojej wiedzy i doświadczenia nie jest to właściwe, ale przecież najważniejsze ze jesteś zadowolona ...
     
  • Pieczenie

    Marysia Marysia 31.07.2018 12:25
    No nie wiem. Ja tam piekę orkiszowy na zakwasie w normalnym elektrycznym piekarniku, na grzałce ...

chlebliski

Wieczorem poprzedającym dzień pieczenia wymieszać:

  • 250g goracej wody
  • 50g maki zytniej chlebowej

nastepnego dnia wymieszać rącznie lub w maszynie:

  • 200g zakwasu z maki zytniej**
  • 300g maki zytniej chlebowej
  • 2 lyzki oleju
  • 1 lyzka brazowego cukru lub melasy
  • 1 lyzeczka soli

Ciasto jest dość rzadkie i nie wymaga dlugiego wyrabiania.
Pozostawic do wyrosniecia.
Nastepnie przelozyc do formy keksowej, naciac o ile sie da, posmarowac olejem i dac porzadnie wyrosnac jeszcze ok. 1 - 2 godzin.
Piekarnik nastawic na ok. 210° C.
Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec ok. 35 minut.
Po upieczeniu mozna odwrócic i dopiec jeszcze spód przez kolejne 10 minut.

Ten chleb moim zdaniem mozna z powodzeniem piec w garnku glinianym.

* od nicka autorki, która wynalazla ten przepis i pierwsza opublikowala - polecam zajrzec do jej pracowni wypieków



** o ile wiem Liska polecala do tego chleba plynny zakwas wyjety z lodowki i lekko ocieplony. Ja używam co najmniej 2-fazowego zaczynu, czyli ciasta zakwaszonego

Komentarze   

0 #25 Małgorzata Zielińska 2015-11-11 22:30
Mozesz oczywiscie spróbować, ale z mojego doświadczenia wiem ze chleby żytnie wychodzą jednak lepsze, lepiej dopieczone w środku w mniejszych a szczegolnie węższych formach.
Cytować
0 #24 Katarzyna 2015-11-11 20:00
Bardzo dziękuję za te informacje:) porównując moje płaszczaki z chlebkiem z Pani zdjęcia zaczęłam się martwić, że może coś robię nie tak. Tak się zastanawiam czy nie upiec tego chleba z podwójnej porcji w gęsiarce. Jest wyższa i ma ok 2,5 l tylko nie wiem czy warto próbować.
Cytować
0 #23 Małgorzata Zielińska 2015-11-11 09:01
Chleb zytni nie wyrasta ponad brzegi formy, a jesli mu sie to zdarzy to potem w piekarniku opada, a pod skóra robi sie dziura.
Powinien wyrosnąć do brzegów. Podgrzewanie żarówka nie jest konieczne, moze wyrastac dłużej, bedzie równie dobry jesli nie lepszy...
Pozdrawiam MZ
Cytować
0 #22 Katarzyna 2015-11-10 22:17
Cudowna strona i cudowne przepisy aż ręce sie palą do roboty :) jestem na początku mojej piekarskiej przygody, zakwas mam młody- 3 tygodniowy, bąbluje jak wariat a dokarmiony podwaja objętość i chce uciekać ze słoika mimo, że stoi sobie w temperaturze pokojowej. Chlebki upiekłam już z 4 przepisów- wszystkie żytnie z czego pierwszy to raczej była klapa a każdy następny rewelacja. Ten był właśnie czwarty. Jest przepyszny! Jedno mnie tylko martwi. Moje chlebki są dość niskie. Piekę je w keksówkach wysokich na ok 7 cm. Wyrastają do brzegów ale z formy nie wychodzą. Czy to tak ma być czy ja mam za słaby zakwas? Dodam tutaj, że w domu trzymam temperaturę ok 20 stopni bo tak jest zdrowiej więc chleb wyrasta sobie zamknięty w piekarniku z włączoną lampką i z reguły trwa to ok godziny dłużej niż u Pani w przepisach. Byłabym niezmiernie wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam wszystkich piekarzy :)
Cytować
0 #21 Malgorzata Zielińska 2015-05-28 21:41
Oczywiscie, jesli ciasto okaże sie zbyt geste trzeba bedzie dodać wody. Ale dodałabym dopiero do ciasta właściwego. Konsystencja ciasta powinna byc taka, aby dało sie je mieszać łyżka.
Cytować
0 #20 Monika 2015-05-28 15:58
Witam. Przede wszystkim dziękuję za cudowną stronę i świetne przepisy. Mam pytanie dotyczące mąki żytniej. W przepisach jest mowa o mące żytniej typ 720. Niestety w Niemczech nie można jej nabyć. Popularna tutaj jest mąka typu 1150. Czy używając tego zamiennika trzeba coś zmienić w proporcjach pozostałych składników? (np ilość wody).
Cytować
0 #19 Małgorzata Zielinska 2014-09-11 15:04
Ciasto powinno mieć konsystencje błota, ktore daje sie przełożyć do formy łyżka. Nie powinni tworzyć zwartej bryły.
Cytować
0 #18 Monika 2014-09-11 13:09
robie wlasnie ten chlebek, ale nie wiem czy dobrze:
dalam 300g maki, zakwas i zaparke i wcale nie wyszlo rzadkie ciasto :(((((
Cytować
0 #17 Małgorzata Zielinska 2014-06-17 06:00
Tak, do 300g zaparzonej maki z dnia poprzedniego należy dodać reszte podanych składników. Dopisze to, zeby było jaśniej.
Cytować
0 #16 Anna 2014-06-16 19:07
Czy w drugiej części podawania składników nie powinna się znaleśc również "zaparka" :oops: :oops: :oops: .
Jestem początkująca w wypekach i dla mnie ma to duże znaczenie.
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 87

Wczoraj 335

Tydzień 701

Miesiąc 4246

Wszystkich 13324232