na zaczyn 325 g:
2 łyzki dojrzałego zakwasu żytniego
125g mąki żytniej razowej
ok. 150 g wody
Całość zagnieść i pozostawić do przefermentowania przez 14-16 godzin
zaparzanie mąki:
100 g mąki żytniej razowej grubo mielonej (ideałem byłaby swieżo zmielona ( gdy jej nie mam, dodaję po prostu trochę otrąb żytnich do żytniej razowej)
100 g gotującej wody
Mąkę zalać goracą wodą, przykryć szczelnie folią i pozostawić razem z zaczynem na 14-16 godzin w temperaturze pokojowej
Ciasto chlebowe:
125 g mąki żytniej razowej
90 g mąki pszennej 550
200 g zaparzonej mąki (patrz wyżej)
ok. 325 g zaczynu (patrz wyżej)
ok. 150 g wody
5 g świeżych drożdży (1/4 łyżeczki instant)
1,5 łyzeczki soli
Przygotowanie chleba:
W dzień wypieku mieszamy dobrze wszystkie składniki. Ciasto powinno byc dosyć luzne i niestety mocno klejące z powodu małej ilości mąki pszennej.
Po lekkim wyrobieniu ciasto powinno odpoczywać przykryte okolo 30 minut.
Z całości należy uformować jeden okrągły bądż podłużny bochenek, który powinien wyrastać w formie lub koszyku do wyrastania około 1 godziny w cieple.
Piekarnik nagrzać do ok. 240st C, wyłozyć chleb z koszyka lub też wstawić formę, w której wyrastał, uprzednio nacięty kilkakrotnie ostrym nożem. Piec w tej temperaturze 15 minut, nastepnie zredukować do 220°C i kontynuować pieczenie jeszcze dalsze 35 do 40 minut.
Chleb dzięki dużej ilości mąki żytniej razowej (otrąb) ma bardzo wyrazisty smak i pozostaje długo swieży.
Komentarze
Jedyną jego wadą (?) jest to, że jest dość mokry w środku. Czy dodanie mniej wody w ostatniej fazie może pomóc? A może dodać inną mąką?
Tak, czy tak - do przepisu wrócą na pewno:)). Jestem zapracowanym piekarzem, wiąc cenią proste, ale efektowne przepisy:)
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.