Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Prosty jasny

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 14.06.2018 20:45
    Dobre wyrobienie chleba bez nadmiernego podsypywania mąka to sztuka której trzeba się nauczyć.
     
  • Prosty jasny

    Anna Anna 14.06.2018 18:52
    Dziękuję za odpowiedzi! Mam jeszcze pytanie o orientacyjny czas wyrabiania przy wyrabianiu ręcznym? Co ...
     
  • Przechowywanie zakwasu

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 08.06.2018 13:47
    Trzeba go regenerować zanim się go użyje do chleba. Prawdopodobnie jest mocno przefermentowany. Zostaw ...
     
  • Przechowywanie zakwasu

    Grażka Grażka 08.06.2018 11:41
    Witam, ożywiłam swój zakwas, jednak go nie Wykorzystałam danego dnia. Był poza lodówką 2 noce i 1 ...
     
  • Prosty jasny

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 07.06.2018 13:43
    Zaczyn jest na początku dość ścisła bryłka ciasta. Pod koniec robi się bardziej płynny, ale w żadnym ...

zytni zziemniakami

 

zytni z ziemniakami

Komentarze   

0 #24 Agnieszka Nagrabia 2018-03-13 10:13
Dziękuję za szybką odpowiedź!
Do tego przepisu użyłam mąki żytniej 720. Dobrze wiedzieć na przyszłość żeby nie łączyć razowej z ziemniakami.
Możliwe że mieszałam troszkę długo bo uznałam, że jest za suche ciasto i dolałam wody, to wydłużyło mieszanie.
Spróbuję jeszcze raz. Postaram się krócej mieszać a dłużej piec niż ostatnim razem.
Cytować
+1 #23 MZ 2018-03-13 09:54
Po pierwsze do tego chleba nie należy uzywac maki żytniej razowej lecz oczyszczonej tzw chlebowej. Z razowej przy takim pieczeniu i dodatku ziemniaków wyjdzie zawsze kleisty chleb.
Po drugie) chleby żytnie wymagają specjalnego traktowania. Nie należy ich zbyt długo mieszać, a już na pewno nie „wyrabiać” bo mąka żytnia wytwarza zbyt dużo sluzow, które maja tez wpływ na ostateczny wynik. Mieszamy tylko chwile do połączenia składników, nie męczymy ciasta!
To tyle co mi przychodzi do głowy.
Oczywiście jeszcze zamiast dodawać drożdży można cześć maki żytniej zamienić na pszenna. Efekt gwarantowany.
Cytować
0 #22 Agnieszka Nagrabia 2018-03-12 20:58
Czy ktoś może mi pomóc?
Jak się nie staram (a piekę już od roku co tydzień) chleb żytni na samym zakwasie wychodzi mi obrzydliwie klejący.

1. Jeśli robię chleb na samym zakwasie to daję tyle wody, by dało się ciasto mieszać łyżką, tak jak tu polecacie. Chleb ładnie wyrasta, w środku po upieczeniu niby miąższ wygląda ok, ale klei się do noża, można go zgnieść w kulkę, klei się do zębów, nie ważne ile dni po upieczeniu go przekroję (dzisiaj przekroiłam chleb po 3 dniach od pieczenia - klej!)

2.Jeśli dam mniej wody to ciasto mi nie wyrasta, no chyba że dodam kupnych drożdży.

3. Chleb nie wychodzi mi klejący dopiero kiedy dodam tak mało wody, by ciasto wyrabiać ręcznie (tak, że nawet nie klei się do blatu). Ale muszę dodać drożdży kupnych i nie jest to wcale łakomy kąsek :(

4. Piekłam i na kamieniu i bez, i dłużej niż 1h i 45 min no i nie wiem, po prostu nie wiem.

Na prawdę wiele opcji próbowałam i nie wiem co z tym zrobić.
Cytować
0 #21 Małgorzata Zielińska 2015-09-23 13:27
To jest chleb ktory nie da sie uformować w kształcie bochenka. Luźne ciasto wyrasta w formie.
Zdjęcie przedstawia zaczyn.
Cytować
0 #20 Anna 2015-09-23 10:13
Dzień dobry Pani Małgorzato, czy w przypadku tego przepisu z ciasta chleb owego formujemy jakąś formę bochenka, czy jednak nie ma być ono tak ściśle i jak w przypadku innych żytnich chlebów, nie formujemy bochna, a mieszamy ciasto np. łyżką i w takiej formie przenosimy do formy?
Czy zamieszczone zdjęcie to zdjęcie zaczynu czy ciasta?
Z góry dziękuję za informacje, pozdrawiam Anna
Cytować
0 #19 Małgorzata Zielinska 2014-07-11 12:42
W zasadzie każdy chleb moze wyrastac w lodowce. Trzeba tylko pamietać o zasadzie, ze wkładamy chleb już lekko podrosniety, a nie od razu po nałożeniu do formy.
Cytować
0 #18 Ania 2014-07-11 11:00
Renka - też mnie to interesuje, czy można na noc wstawić do lodówki.
Cytować
0 #17 Renka 2013-12-17 15:55
Czy ten chlebek też może (już w foremce) wyrastać przez noc w lodówce :-?
Cytować
+1 #16 Tomek 2013-11-14 11:24
W poszukiwaniu sposobów na walkę z moim "pszennym brzuchem" zrobiłem sobie na próbę ten chlebek. Jest świetny! Szok i niedowierzanie ale nawet mojej rodzinie chyba smakuje (dzieciaki to jedynie białe pieczywo akceptują, w skrajnym przypadku zjedzą 50/50 mieszany bochenkowy).

Wyszedł mi lekko kwaskowaty (bardzo lekko) bo przeciągnąłem trochę etapy fermentacji zaczynu i już na starcie było za kwaśno. Następnym razem postaram się trochę skrócić tę fazę, powinien wyjść zupełnie neutralny.

Ziemniaków wyszło mi trochę więcej ( 350g ) ale to nie ma znaczenia dla końcowego efektu.

Pycha! polecam.
Cytować
0 #15 Ania 2013-11-12 18:21
Chlebek bardzo dlugo zachowuje świeżość. To dzięki tym ziemniakom :-) Polecam dodawać nasiona np. słonecznika.
Dobrze, ze to taki wielki bochenek bo strasznie szybko znika :lol:
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 186

Wczoraj 268

Tydzień 186

Miesiąc 6613

Wszystkich 13310235