Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Przechowywanie zakwasu

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 16.08.2021 09:00
    Proszę nie rezygnować. Miałam ostatnio tez ten problem - po prostu upiekłam mój zakwas w piekarniku ;) ...
     
  • Przechowywanie zakwasu

    Beata Beata 15.08.2021 21:16
    Proszę o pomoc. Zasuszyłam zakwas i po miesiącu go odświeżyłam. Niestety od tygodnia go dokarmiam ...
     
  • Przechowywanie zakwasu

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 12.07.2021 21:08
    Nie bardzo rozumiem. Zakwas suszymy w temperaturze pokojowej albo odrobine wyższej. Nigdy w rozgrzanym ...
     
  • Jak zrobić zakwas?

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 12.07.2021 21:04
    Pewnie go trzeba gruntownie odświeżyć. Czyli maleńka ilość zakwasu i kilkakrotne dokarmienie duża ...
     
  • Jak zrobić zakwas?

    Kasia Kasia 12.07.2021 20:22
    Dzien dobry, bardzo cenie i lubie Pani strone. Mam jednak problem z moim juz okolo poltorarocznym ...

zytni zziemniakami

 

zytni z ziemniakami

Komentarze   

0 #29 MałgorzataZielinska 2020-04-18 07:58
Cytuję Paweł:
1,5 dnia przed pieczeniem robimy zaczyn. Czyli zaczynam od 50 gr zakwasu i 1/3 maki i wody. Po 12 godzinach kolejna część mąki i wody i po 12 godzinach ostatnia cześć mąki i wody.

Zaczyn robimy ok 1,5 dnia. Ten czas można skrócić jeśli mieszanina za każdym razem przyrasta i jest pełna pęcherzyków. Do gotowego „pracującego” zaczynu dodajemy resztę składników ciasta (pkt.3). Czekamy zgodnie z przepisem i pieczemy.
PS. A ziemniaki możemy ugotować w czasie gdy czekamy na zaczyn ;-)
Cytować
0 #28 Paweł 2020-04-18 04:03
1,5 dnia przed pieczeniem robimy zaczyn. Czyli zaczynam od 50 gr zakwasu i 1/3 maki i wody. Po 12 godzinach kolejna część mąki i wody i po 12 godzinach ostatnia cześć mąki i wody. Zatem mamy 1,5 dnia. I teraz pytanie gdy już dodam ostatnią cześć mąki i wody to jeszcze czekam, żeby ta ostatnia część się przegryzła? Ale jak tak to będzie 2 dni przed pieczeniem. Czy też od razu po dodaniu tej części gotuję ziemniaki itd.?
Cytować
0 #27 Juliusz 2018-11-03 19:20
Wyszedł bdb :)
Cytować
0 #26 MZ 2018-10-08 10:15
Cytuję Agnieszka:

1. Zaczyn, powinien 'pracowac' przez 36h(1,5 dnia)? I mniej wiecej co 12 h dodajemy rowne porcje maki i wody? Poczatkowo mialam zamiar piec inny chleb, i dodalam wszystko na raz(200g maki i wody) i nie wiem czy lepiej nie ryzykowac, czy sprobowac upiec ten chlebek :(
czy lepiej jest dodac mniej czy wiecej ziekmniakow. Kilka razy podchodzilam juz do chleba z ziemniakami,
Pozdrawiam,
Agnieszka

Zaczyn powinien pracować w 3 etapach. Ostatni etap najkrótszy.
A ziemniaki należy dodawać po prostu zgodnie z receptura, ani więcej ani mniej.
Pozdrawiam
Cytować
0 #25 Agnieszka 2018-10-07 09:08
Witajcie,

chcialam sie tylko upewnic kilka rzeczy.
1. Zaczyn, powinien 'pracowac' przez 36h(1,5 dnia)? I mniej wiecej co 12 h dodajemy rowne porcje maki i wody? Poczatkowo mialam zamiar piec inny chleb, i dodalam wszystko na raz(200g maki i wody) i nie wiem czy lepiej nie ryzykowac, czy sprobowac upiec ten chlebek :(

I jeszcze, z Waszego doswiadczenia, czy lepiej jest dodac mniej czy wiecej ziekmniakow. Kilka razy podchodzilam juz do chleba z ziemniakami, ale niestety wychodzily mi zakalce :(

Bede bardzo wdzieczna za wskazowki...

Pozdrawiam,
Agnieszka
Cytować
0 #24 Agnieszka Nagrabia 2018-03-13 10:13
Dziękuję za szybką odpowiedź!
Do tego przepisu użyłam mąki żytniej 720. Dobrze wiedzieć na przyszłość żeby nie łączyć razowej z ziemniakami.
Możliwe że mieszałam troszkę długo bo uznałam, że jest za suche ciasto i dolałam wody, to wydłużyło mieszanie.
Spróbuję jeszcze raz. Postaram się krócej mieszać a dłużej piec niż ostatnim razem.
Cytować
+1 #23 MZ 2018-03-13 09:54
Po pierwsze do tego chleba nie należy uzywac maki żytniej razowej lecz oczyszczonej tzw chlebowej. Z razowej przy takim pieczeniu i dodatku ziemniaków wyjdzie zawsze kleisty chleb.
Po drugie) chleby żytnie wymagają specjalnego traktowania. Nie należy ich zbyt długo mieszać, a już na pewno nie „wyrabiać” bo mąka żytnia wytwarza zbyt dużo sluzow, które maja tez wpływ na ostateczny wynik. Mieszamy tylko chwile do połączenia składników, nie męczymy ciasta!
To tyle co mi przychodzi do głowy.
Oczywiście jeszcze zamiast dodawać drożdży można cześć maki żytniej zamienić na pszenna. Efekt gwarantowany.
Cytować
0 #22 Agnieszka Nagrabia 2018-03-12 20:58
Czy ktoś może mi pomóc?
Jak się nie staram (a piekę już od roku co tydzień) chleb żytni na samym zakwasie wychodzi mi obrzydliwie klejący.

1. Jeśli robię chleb na samym zakwasie to daję tyle wody, by dało się ciasto mieszać łyżką, tak jak tu polecacie. Chleb ładnie wyrasta, w środku po upieczeniu niby miąższ wygląda ok, ale klei się do noża, można go zgnieść w kulkę, klei się do zębów, nie ważne ile dni po upieczeniu go przekroję (dzisiaj przekroiłam chleb po 3 dniach od pieczenia - klej!)

2.Jeśli dam mniej wody to ciasto mi nie wyrasta, no chyba że dodam kupnych drożdży.

3. Chleb nie wychodzi mi klejący dopiero kiedy dodam tak mało wody, by ciasto wyrabiać ręcznie (tak, że nawet nie klei się do blatu). Ale muszę dodać drożdży kupnych i nie jest to wcale łakomy kąsek :(

4. Piekłam i na kamieniu i bez, i dłużej niż 1h i 45 min no i nie wiem, po prostu nie wiem.

Na prawdę wiele opcji próbowałam i nie wiem co z tym zrobić.
Cytować
0 #21 Małgorzata Zielińska 2015-09-23 13:27
To jest chleb ktory nie da sie uformować w kształcie bochenka. Luźne ciasto wyrasta w formie.
Zdjęcie przedstawia zaczyn.
Cytować
0 #20 Anna 2015-09-23 10:13
Dzień dobry Pani Małgorzato, czy w przypadku tego przepisu z ciasta chleb owego formujemy jakąś formę bochenka, czy jednak nie ma być ono tak ściśle i jak w przypadku innych żytnich chlebów, nie formujemy bochna, a mieszamy ciasto np. łyżką i w takiej formie przenosimy do formy?
Czy zamieszczone zdjęcie to zdjęcie zaczynu czy ciasta?
Z góry dziękuję za informacje, pozdrawiam Anna
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 4

Wczoraj 165

Tydzień 169

Miesiąc 4755

Wszystkich 13736401