Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Prosty jasny

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 23.06.2017 17:11
    Chleb zawsze przykrywamy przy wyrastaniu. Im szczelniejsze przykrycie, tym większa szansa, ze wierzch ...
     
  • Prosty jasny

    grazyna grazyna 22.06.2017 08:39
    prosze mi powiedziec ,gdy wkladamy surowe ciasto do lodowki ,tak jak przy wyrastaniu w temper.pokoj.trzeba ...
     
  • Wyrastanie i formowanie chleba

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 11.06.2017 18:05
    Błąd jest przede wszystkim w przepisie na chleb. Na pierwszy rzut oka widać, ze jest w nim za mało ...
     
  • Wyrastanie i formowanie chleba

    Teresa Teresa 11.06.2017 16:34
    Mój chleb po raz 3 się nie udał. Co jest nie tak? Przepis na zakwas: 100 g mąki żytniej + 100 ml ...
     
  • Chleb belgijski

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 09.06.2017 13:17
    Bardzo chętnie, ale jakie jest pytanie ??

zytni zziemniakami

 

zytni z ziemniakami

Komentarze   

0 #21 Małgorzata Zielińska 2015-09-23 13:27
To jest chleb ktory nie da sie uformować w kształcie bochenka. Luźne ciasto wyrasta w formie.
Zdjęcie przedstawia zaczyn.
Cytować
0 #20 Anna 2015-09-23 10:13
Dzień dobry Pani Małgorzato, czy w przypadku tego przepisu z ciasta chleb owego formujemy jakąś formę bochenka, czy jednak nie ma być ono tak ściśle i jak w przypadku innych żytnich chlebów, nie formujemy bochna, a mieszamy ciasto np. łyżką i w takiej formie przenosimy do formy?
Czy zamieszczone zdjęcie to zdjęcie zaczynu czy ciasta?
Z góry dziękuję za informacje, pozdrawiam Anna
Cytować
0 #19 Małgorzata Zielinska 2014-07-11 12:42
W zasadzie każdy chleb moze wyrastac w lodowce. Trzeba tylko pamietać o zasadzie, ze wkładamy chleb już lekko podrosniety, a nie od razu po nałożeniu do formy.
Cytować
0 #18 Ania 2014-07-11 11:00
Renka - też mnie to interesuje, czy można na noc wstawić do lodówki.
Cytować
0 #17 Renka 2013-12-17 15:55
Czy ten chlebek też może (już w foremce) wyrastać przez noc w lodówce :-?
Cytować
+1 #16 Tomek 2013-11-14 11:24
W poszukiwaniu sposobów na walkę z moim "pszennym brzuchem" zrobiłem sobie na próbę ten chlebek. Jest świetny! Szok i niedowierzanie ale nawet mojej rodzinie chyba smakuje (dzieciaki to jedynie białe pieczywo akceptują, w skrajnym przypadku zjedzą 50/50 mieszany bochenkowy).

Wyszedł mi lekko kwaskowaty (bardzo lekko) bo przeciągnąłem trochę etapy fermentacji zaczynu i już na starcie było za kwaśno. Następnym razem postaram się trochę skrócić tę fazę, powinien wyjść zupełnie neutralny.

Ziemniaków wyszło mi trochę więcej ( 350g ) ale to nie ma znaczenia dla końcowego efektu.

Pycha! polecam.
Cytować
0 #15 Ania 2013-11-12 18:21
Chlebek bardzo dlugo zachowuje świeżość. To dzięki tym ziemniakom :-) Polecam dodawać nasiona np. słonecznika.
Dobrze, ze to taki wielki bochenek bo strasznie szybko znika :lol:
Cytować
0 #14 aśka ogrodniczka 2013-08-05 21:17
Droga Wando, bardzo dziękuję za odpowiedź, zaraz się zabiorę za pieczenie. Właśnie wróciłam z urlopu, w trakcie którego do mnie dotarło, jaki pyszny jest polski chleb na zakwasie.
Zakwas wymieszałam przed wyjazdem z dużą ilością maki i próbuję go teraz ożywić. Trochę się boję, że się nie uda, ale może jednak przeżył, pachnie ładnie.
Cytować
-1 #13 Wanda 2013-07-31 20:56
Próbowałam z młodymi ziemniakami. Pozwalam im całkowicie ostygnąć, potem dolewam do nich wodę mineralną,albo wodę od gotowania ziemniaków, albo pół na pół, dosypuję sól i miksuję.Zrobi się breja, ale tak ma być. Wypróbowałam wiele razy. Zawsze się udaje.
Cytować
0 #12 aśka ogrodniczka 2013-07-25 20:33
Próbowaliście piec chleb z młodymi ziemniakami? Ponieważ po ugnieceniu robią się strasznie ciągliwe i nie wiem, czy się nadają. A może młode ziemniaki mogą być, ale kupiłam nieodpowiednią odmianę?
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 24

Wczoraj 420

Tydzień 24

Miesiąc 10056

Wszystkich 13159866