Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Pieczywo mieszane

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 02.10.2019 13:52
    Smak i zapach chleba zależy od rodzaju mąki i dodatków. Zapach to właściwie tylko w czasie pieczenia ...
     
  • Pieczywo mieszane

    Anna Anna 02.10.2019 08:58
    Witam Od jakiegoś czasu mam problem z pieczeniem chleba Po upieczeniu nie pachnie i bez smaku sol ...
     
  • Przechowywanie zakwasu

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 25.09.2019 19:03
    To jest akurat niezbyt korzystny czas dla zakwasu. Nagle zrobiło się zimno. Mój zakwas (16letni) tez ...
     
  • Przechowywanie zakwasu

    Maria Kiniorska Maria Kiniorska 25.09.2019 17:16
    Witam, Miałam wieloletni (około 10 lat), bardzo mocny zakwas, piekłam chleb regularnie , na początku ...
     
  • Wyrastanie i formowanie chleba

    MZ MZ 16.09.2019 12:48
    Ciasto w piekarniku nie rośnie! Błędem jest jeśli opada, a tu przyczyna może być przerosniecie (zbyt ...

zytni zziemniakami

 

zytni z ziemniakami

Komentarze   

0 #27 Juliusz 2018-11-03 19:20
Wyszedł bdb :)
Cytować
0 #26 MZ 2018-10-08 10:15
Cytuję Agnieszka:

1. Zaczyn, powinien 'pracowac' przez 36h(1,5 dnia)? I mniej wiecej co 12 h dodajemy rowne porcje maki i wody? Poczatkowo mialam zamiar piec inny chleb, i dodalam wszystko na raz(200g maki i wody) i nie wiem czy lepiej nie ryzykowac, czy sprobowac upiec ten chlebek :(
czy lepiej jest dodac mniej czy wiecej ziekmniakow. Kilka razy podchodzilam juz do chleba z ziemniakami,
Pozdrawiam,
Agnieszka

Zaczyn powinien pracować w 3 etapach. Ostatni etap najkrótszy.
A ziemniaki należy dodawać po prostu zgodnie z receptura, ani więcej ani mniej.
Pozdrawiam
Cytować
0 #25 Agnieszka 2018-10-07 09:08
Witajcie,

chcialam sie tylko upewnic kilka rzeczy.
1. Zaczyn, powinien 'pracowac' przez 36h(1,5 dnia)? I mniej wiecej co 12 h dodajemy rowne porcje maki i wody? Poczatkowo mialam zamiar piec inny chleb, i dodalam wszystko na raz(200g maki i wody) i nie wiem czy lepiej nie ryzykowac, czy sprobowac upiec ten chlebek :(

I jeszcze, z Waszego doswiadczenia, czy lepiej jest dodac mniej czy wiecej ziekmniakow. Kilka razy podchodzilam juz do chleba z ziemniakami, ale niestety wychodzily mi zakalce :(

Bede bardzo wdzieczna za wskazowki...

Pozdrawiam,
Agnieszka
Cytować
0 #24 Agnieszka Nagrabia 2018-03-13 10:13
Dziękuję za szybką odpowiedź!
Do tego przepisu użyłam mąki żytniej 720. Dobrze wiedzieć na przyszłość żeby nie łączyć razowej z ziemniakami.
Możliwe że mieszałam troszkę długo bo uznałam, że jest za suche ciasto i dolałam wody, to wydłużyło mieszanie.
Spróbuję jeszcze raz. Postaram się krócej mieszać a dłużej piec niż ostatnim razem.
Cytować
+1 #23 MZ 2018-03-13 09:54
Po pierwsze do tego chleba nie należy uzywac maki żytniej razowej lecz oczyszczonej tzw chlebowej. Z razowej przy takim pieczeniu i dodatku ziemniaków wyjdzie zawsze kleisty chleb.
Po drugie) chleby żytnie wymagają specjalnego traktowania. Nie należy ich zbyt długo mieszać, a już na pewno nie „wyrabiać” bo mąka żytnia wytwarza zbyt dużo sluzow, które maja tez wpływ na ostateczny wynik. Mieszamy tylko chwile do połączenia składników, nie męczymy ciasta!
To tyle co mi przychodzi do głowy.
Oczywiście jeszcze zamiast dodawać drożdży można cześć maki żytniej zamienić na pszenna. Efekt gwarantowany.
Cytować
0 #22 Agnieszka Nagrabia 2018-03-12 20:58
Czy ktoś może mi pomóc?
Jak się nie staram (a piekę już od roku co tydzień) chleb żytni na samym zakwasie wychodzi mi obrzydliwie klejący.

1. Jeśli robię chleb na samym zakwasie to daję tyle wody, by dało się ciasto mieszać łyżką, tak jak tu polecacie. Chleb ładnie wyrasta, w środku po upieczeniu niby miąższ wygląda ok, ale klei się do noża, można go zgnieść w kulkę, klei się do zębów, nie ważne ile dni po upieczeniu go przekroję (dzisiaj przekroiłam chleb po 3 dniach od pieczenia - klej!)

2.Jeśli dam mniej wody to ciasto mi nie wyrasta, no chyba że dodam kupnych drożdży.

3. Chleb nie wychodzi mi klejący dopiero kiedy dodam tak mało wody, by ciasto wyrabiać ręcznie (tak, że nawet nie klei się do blatu). Ale muszę dodać drożdży kupnych i nie jest to wcale łakomy kąsek :(

4. Piekłam i na kamieniu i bez, i dłużej niż 1h i 45 min no i nie wiem, po prostu nie wiem.

Na prawdę wiele opcji próbowałam i nie wiem co z tym zrobić.
Cytować
0 #21 Małgorzata Zielińska 2015-09-23 13:27
To jest chleb ktory nie da sie uformować w kształcie bochenka. Luźne ciasto wyrasta w formie.
Zdjęcie przedstawia zaczyn.
Cytować
0 #20 Anna 2015-09-23 10:13
Dzień dobry Pani Małgorzato, czy w przypadku tego przepisu z ciasta chleb owego formujemy jakąś formę bochenka, czy jednak nie ma być ono tak ściśle i jak w przypadku innych żytnich chlebów, nie formujemy bochna, a mieszamy ciasto np. łyżką i w takiej formie przenosimy do formy?
Czy zamieszczone zdjęcie to zdjęcie zaczynu czy ciasta?
Z góry dziękuję za informacje, pozdrawiam Anna
Cytować
0 #19 Małgorzata Zielinska 2014-07-11 12:42
W zasadzie każdy chleb moze wyrastac w lodowce. Trzeba tylko pamietać o zasadzie, ze wkładamy chleb już lekko podrosniety, a nie od razu po nałożeniu do formy.
Cytować
0 #18 Ania 2014-07-11 11:00
Renka - też mnie to interesuje, czy można na noc wstawić do lodówki.
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 207

Wczoraj 241

Tydzień 1713

Miesiąc 3140

Wszystkich 13458804