Składniki:
- 1000g maki żytniej razowej
- ok. 0,5 l wody
- 400g zakwasu
- 1,5 łyżki soli
- 1 łyżka kminku
Zaparzyć 200g mąki 300-400 ml wody goracej, dobrze rozetrzeć i postawić żeby wystygło. Następnie dodać resztą wody letniej (ja dodałam ok. 200ml) 400g płynnego zakwasu i 300g mąki. Całość wymieszać zostawić w ciepłym miejscu na całą noc.
Na drugi dzien wsypać resztę mąki (ok.500g) sól, kminek. Jeżeli za gęste, dodać jeszcze trochę wody. Wyrobić aż zbieleje i zostawić do wyrośnięcia.
Mój chleb wyrósł drugie tyle przez ok. 4 godziny.
Uformować bochenek najlepiej na łopacie wysypanej otrębami i wsadzić do gorącego pieca.
Ja piekłam w temperaturze ok. 230st. potem obniżyłam na 200.
Bochenek piekłam ok. 70 minut.
Komentarze
Jednak chciałam podkreślić, że wszystkie przepisy na chleby zamieszczone tutaj są ilustrowane autentycznymi, robionymi przeze mnie, bardziej lub mniej udanymi, zdjęciami konkretnych chlebów.
I to co Ci się wydaje Gosiu, to rzeczywiście tylko Ci się wydaje
Wydaje mi się że ostatnio były tu jakieś zmiany bo tej końcówki nie pamiątam w przepisie.
Poza tym nie wyobrażam sobie żeby z mąki razowej żytniej dało się uformować bochenek (a przynajmniej z takiej konsystencji jaka jest u mnie). W każdym razie ja po pierwszym rośniąciu i domieszaniu pozostałych składników, wrzucam formą, zostawiam do drugiego wyrośniącia a potem prosto do pieca. Raz przed włożeniem do pieca przypadkowo trzepnąłem formą i wyszedł kapeć.
Pozdrawiam
Jacek
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.