Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Daktyla

    MZ MZ 20.08.2017 10:06
    Na dużej, płaskiej. Chlebek rośnie w górę i na boki.
     
  • Daktyla

    Magdalena Magdalena 20.08.2017 05:32
    A mam pytanie_na jakiej blasze układać chlebki?
     
  • Mieszany z ziarnami

    MZ MZ 15.08.2017 21:02
    Proszę użyć maki oczyszczonej o jak największej ilości białka. To może być mąka chlebowa.
     
  • Mieszany z ziarnami

    Karol Karol 14.08.2017 17:12
    Witam. Mam male pytanie odnosnie zaczynu. Czy koniecznie Musze uzyc maki typ 550? Mieszkam w uk i nie ...
     
  • Wyrastanie i formowanie chleba

    Anita Anita 02.08.2017 06:32
    Teresa, może błąd leży w tym, że patrzysz sztywno w przepis, zamiast w ciasto? Wywal wagę, zegarek i ...

zytnizaparka

Składniki:

  • 1000g maki żytniej razowej
  • ok. 0,5 l wody
  • 400g zakwasu
  • 1,5 łyżki soli
  • 1 łyżka kminku

Zaparzyć 200g mąki 300-400 ml wody goracej, dobrze rozetrzeć i postawić żeby wystygło. Następnie dodać resztą wody letniej (ja dodałam ok. 200ml) 400g płynnego zakwasu i 300g mąki. Całość wymieszać zostawić w ciepłym miejscu na całą noc.

Na drugi dzien wsypać resztę mąki (ok.500g) sól, kminek. Jeżeli za gęste, dodać jeszcze trochę wody. Wyrobić aż zbieleje i zostawić do wyrośnięcia.

Mój chleb wyrósł drugie tyle przez ok. 4 godziny.

Uformować bochenek najlepiej na łopacie wysypanej otrębami i wsadzić do gorącego pieca.

Ja piekłam w temperaturze ok. 230st. potem obniżyłam na 200.

Bochenek piekłam ok. 70 minut.

Komentarze   

+4 #10 mirabbelka 2012-10-24 08:55
Ja rozumiem, że chleb może się nie udać, ze receptura może sie nie podobać...
Jednak chciałam podkreślić, że wszystkie przepisy na chleby zamieszczone tutaj są ilustrowane autentycznymi, robionymi przeze mnie, bardziej lub mniej udanymi, zdjęciami konkretnych chlebów.
I to co Ci się wydaje Gosiu, to rzeczywiście tylko Ci się wydaje ;-)
Cytować
-1 #9 Gosia 2012-10-24 08:16
U mnie było podobnie jak już ktoś wcześniej pisał. Najpierw chlebek ładnie rósł, ale po uformowaniu bochenka już nie chciał w ogóle rosnąć, mimo, ze czekałam 2 godziny... W efekcie wyszedł zakalec i jeszcze do tego z wyraźnym kwaśnym posmakiem. Jakbym się zdecydowala robić go jeszcze raz, to bym od razu uformowała bochenek, albo przełożyła do formy i po wyrośniąciu od razu wstawiła do piekarnika. Poza tym wydaje mi się, ze zamieszczone zjecie nie przedstawia chleba z tego konkretnego przepisu. Mój wyszedł o wiele ciemniejszy zarówno z wierzchu jak i w środku.
Cytować
0 #8 mirabbelka 2012-07-04 13:57
tak jak napisałam jest to oryginalny stary przepis. Ja pozwalam po uformowaniu bochenkowi wyrosnac. On sie da, chociaż z trudem, mokrymi rekoma uformowac.
Cytować
0 #7 Jacek 2012-07-04 12:36
Olcia,

Wydaje mi się że ostatnio były tu jakieś zmiany bo tej końcówki nie pamiątam w przepisie.
Poza tym nie wyobrażam sobie żeby z mąki razowej żytniej dało się uformować bochenek (a przynajmniej z takiej konsystencji jaka jest u mnie). W każdym razie ja po pierwszym rośniąciu i domieszaniu pozostałych składników, wrzucam formą, zostawiam do drugiego wyrośniącia a potem prosto do pieca. Raz przed włożeniem do pieca przypadkowo trzepnąłem formą i wyszedł kapeć.

Pozdrawiam
Jacek
Cytować
0 #6 Olcia 2012-07-04 10:08
Zastanawiam się czy nie ma tu błądu. Bo napisane jest że wyrobić do wybielenia mąki i pozostawić do wyrośniącia a następnie uformować bochenek. Ja znalazłam ten sam przepis na innej stronie również podpisany przez Mirabbelką i po wyrobieniu należy uformować bochenek i wtedy pozostawić do wyrośniącia. Z drugiego sposobu chleb wyszedł wspaniały, z pierwszego natomiast mało wyrośniąty.
Cytować
0 #5 mirabbelka 2012-04-18 07:22
w przepisie nic o tym nie wspomniano, ale ja pozwoliłam, o ile pamiątam, mojemu troche wyrosnąć
Cytować
0 #4 olcia 2012-04-18 04:34
Witam:) czy ten chleb po uformowaniu bochenka powinien wyrosnąć?
Cytować
0 #3 mirabbelka 2011-12-22 11:04
jesli do zaparki dodajemy np. kminek, miód lub inne przyprawy, to dluzsze pozostawienie całości ma wiekszy sens. czasami w chlebach rosyjskich trzyma sie tak zaparzoną maką z przyprawami przez kilka godzin w cieple, zeby uwalnić wiecej aromatu. tutaj zaś wystarczy kilka godzin, aby zaparka po prostu ostygła. pozdrawiam M
Cytować
0 #2 Łukasz 2011-12-20 18:12
Czy zaparka wymaga aby przeleżakować przez całą noc, czy może być to ok 2-4h?
Cytować
0 #1 Jack 2011-06-03 06:33
Trzecie podejście i wyszedł świetnie :). Co prawda z modyfikacjami (100ml wody wiącej, 500g mąki pszennej razowej zamiast zytniej i po 4 łyżki siemienia lnianego i słonecznika). Nie wiem jak był pieczony ten ze zdjęcia ale u mnie nawet ta wersja z mąką pszenną jet mocno ciemna a te z czystej żytniej to już bardzo brązowe były.
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 88

Wczoraj 436

Tydzień 1413

Miesiąc 9432

Wszystkich 13183505