Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Przechowywanie zakwasu

    MZ MZ 25.04.2017 08:57
    Wyrzuciłabym.
     
  • Przechowywanie zakwasu

    Michal Michal 25.04.2017 08:42
    Witam. Mam pytanie dotyczące zakwasu pszennego. Mój zakwas ma około 10 dni. Do tej pory wszystko było ...
     
  • Żytni z ziarnami

    karol karol 21.04.2017 07:37
    Czy ma znaczenie, czy po upieczeniu zapakuje go w folie aluminiowa czy polietylenowa? W tej folii ...
     
  • Najprostszy chleb z garnka

    Edyta Edyta 19.04.2017 20:05
    nie namaczaj garnka i bedzie ok!Garnek rzymski trzeba namaczać, to żeliwnego nie trzeba. Ja czasem piekę ...
     
  • Prosty jasny

    Tomasz Tomasz 17.04.2017 06:29
    Dzisiaj robię ten chleb z dodatkiem mąki żyniej razowej. Wg receptury Hamelmana na Vermont sourdough.

zytnizaparka

Składniki:

  • 1000g maki żytniej razowej
  • ok. 0,5 l wody
  • 400g zakwasu
  • 1,5 łyżki soli
  • 1 łyżka kminku

Zaparzyć 200g mąki 300-400 ml wody goracej, dobrze rozetrzeć i postawić żeby wystygło. Następnie dodać resztą wody letniej (ja dodałam ok. 200ml) 400g płynnego zakwasu i 300g mąki. Całość wymieszać zostawić w ciepłym miejscu na całą noc.

Na drugi dzien wsypać resztę mąki (ok.500g) sól, kminek. Jeżeli za gęste, dodać jeszcze trochę wody. Wyrobić aż zbieleje i zostawić do wyrośnięcia.

Mój chleb wyrósł drugie tyle przez ok. 4 godziny.

Uformować bochenek najlepiej na łopacie wysypanej otrębami i wsadzić do gorącego pieca.

Ja piekłam w temperaturze ok. 230st. potem obniżyłam na 200.

Bochenek piekłam ok. 70 minut.

Komentarze   

+4 #10 mirabbelka 2012-10-24 08:55
Ja rozumiem, że chleb może się nie udać, ze receptura może sie nie podobać...
Jednak chciałam podkreślić, że wszystkie przepisy na chleby zamieszczone tutaj są ilustrowane autentycznymi, robionymi przeze mnie, bardziej lub mniej udanymi, zdjęciami konkretnych chlebów.
I to co Ci się wydaje Gosiu, to rzeczywiście tylko Ci się wydaje ;-)
Cytować
-1 #9 Gosia 2012-10-24 08:16
U mnie było podobnie jak już ktoś wcześniej pisał. Najpierw chlebek ładnie rósł, ale po uformowaniu bochenka już nie chciał w ogóle rosnąć, mimo, ze czekałam 2 godziny... W efekcie wyszedł zakalec i jeszcze do tego z wyraźnym kwaśnym posmakiem. Jakbym się zdecydowala robić go jeszcze raz, to bym od razu uformowała bochenek, albo przełożyła do formy i po wyrośniąciu od razu wstawiła do piekarnika. Poza tym wydaje mi się, ze zamieszczone zjecie nie przedstawia chleba z tego konkretnego przepisu. Mój wyszedł o wiele ciemniejszy zarówno z wierzchu jak i w środku.
Cytować
0 #8 mirabbelka 2012-07-04 13:57
tak jak napisałam jest to oryginalny stary przepis. Ja pozwalam po uformowaniu bochenkowi wyrosnac. On sie da, chociaż z trudem, mokrymi rekoma uformowac.
Cytować
0 #7 Jacek 2012-07-04 12:36
Olcia,

Wydaje mi się że ostatnio były tu jakieś zmiany bo tej końcówki nie pamiątam w przepisie.
Poza tym nie wyobrażam sobie żeby z mąki razowej żytniej dało się uformować bochenek (a przynajmniej z takiej konsystencji jaka jest u mnie). W każdym razie ja po pierwszym rośniąciu i domieszaniu pozostałych składników, wrzucam formą, zostawiam do drugiego wyrośniącia a potem prosto do pieca. Raz przed włożeniem do pieca przypadkowo trzepnąłem formą i wyszedł kapeć.

Pozdrawiam
Jacek
Cytować
0 #6 Olcia 2012-07-04 10:08
Zastanawiam się czy nie ma tu błądu. Bo napisane jest że wyrobić do wybielenia mąki i pozostawić do wyrośniącia a następnie uformować bochenek. Ja znalazłam ten sam przepis na innej stronie również podpisany przez Mirabbelką i po wyrobieniu należy uformować bochenek i wtedy pozostawić do wyrośniącia. Z drugiego sposobu chleb wyszedł wspaniały, z pierwszego natomiast mało wyrośniąty.
Cytować
0 #5 mirabbelka 2012-04-18 07:22
w przepisie nic o tym nie wspomniano, ale ja pozwoliłam, o ile pamiątam, mojemu troche wyrosnąć
Cytować
0 #4 olcia 2012-04-18 04:34
Witam:) czy ten chleb po uformowaniu bochenka powinien wyrosnąć?
Cytować
0 #3 mirabbelka 2011-12-22 11:04
jesli do zaparki dodajemy np. kminek, miód lub inne przyprawy, to dluzsze pozostawienie całości ma wiekszy sens. czasami w chlebach rosyjskich trzyma sie tak zaparzoną maką z przyprawami przez kilka godzin w cieple, zeby uwalnić wiecej aromatu. tutaj zaś wystarczy kilka godzin, aby zaparka po prostu ostygła. pozdrawiam M
Cytować
0 #2 Łukasz 2011-12-20 18:12
Czy zaparka wymaga aby przeleżakować przez całą noc, czy może być to ok 2-4h?
Cytować
0 #1 Jack 2011-06-03 06:33
Trzecie podejście i wyszedł świetnie :). Co prawda z modyfikacjami (100ml wody wiącej, 500g mąki pszennej razowej zamiast zytniej i po 4 łyżki siemienia lnianego i słonecznika). Nie wiem jak był pieczony ten ze zdjęcia ale u mnie nawet ta wersja z mąką pszenną jet mocno ciemna a te z czystej żytniej to już bardzo brązowe były.
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 304

Wczoraj 561

Tydzień 1424

Miesiąc 15891

Wszystkich 13131930