Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Prosty jasny

    Piotr Piotr 20.10.2018 18:29
    Masz rację, też to zauważyłem jednak wolałem się upewnić. Nasze mąki 7.5 mają w okolicach 10%białka plus ...
     
  • Prosty jasny

    MZ MZ 20.10.2018 15:32
    Wg mnie polska mąka 750 ma tak mało białka, ze chleby bochenkowe kiepsko wychodzą. Dlatego zwykle ...
     
  • Prosty jasny

    Piotr Piotr 20.10.2018 12:34
    Mam pytanie, dlaczego niektóre mieszane chlebki są na mące 550 a nie na 750 ???
     
  • Pszenno-żytni z ziemniakami

    Piotr Piotr 19.10.2018 15:06
    Super, dziękuję za radę :)
     
  • Pszenno-żytni z ziemniakami

    MZ MZ 19.10.2018 15:02
    Oczywiście, ze urośnie. Nakładamy ciasta tylko max do 3/4 wysokości. Czyli wody tyle, ile ciasta przed ...

 

zytnizkminkiem

 

 

Komentarze   

0 #27 Bartek 2018-05-24 15:56
Dziś moja pierwsza próba. Zakwas żytni gotowy. Rano wcześnie wstaję i wypiekam. Życzcie mi powodzenia :)
Cytować
0 #26 Witold 2016-10-20 16:05
Chlebek super. Zapach i smak rewelacja. Dużo radości przy pracy i końcowym efekcie. Dziękuję i pozdtawiam. :-)
Cytować
0 #25 Małgorzata Zielinska 2016-07-22 08:36
Dokarmilabym ten zaczyn jeszcze raz ( moze czesc odrzucając) zostawiajac w temperaturze pokojowej - tak jak w chlebie najprostszym.
Byc moze Twój zakwas jest jeszcze zbyt słaby, zeby uzyc go do tego konkretnego chleba.
Cytować
0 #24 Ewa 2016-07-22 04:40
Dzień dobry! Zaczyn zupełnie mi nie urósł przez noc :-( Czy da się jeszcze uratować chleb?
Cytować
0 #23 Marta 2015-05-19 16:48
Witam, mój chlebek właśnie się piecze ale wiem już że niestety nie wyjdzie. Od samego początku wiedziałam, ponieważ zaczyn mi w ogóle nie wyrósł, myślałam że może jak uformuję chlebek to ruszy ale też nic. Nie wiem w czym jest problem, robiłam na 5-dniowym zakwasie, ostatniego, piątego dnia był dosyć ładnie zbąbelkowany. PRzyznam że jestem absolutnie początkująca ale nie wiem co inego mogło przyczynić się do niewyrośnięcia.
Cytować
+2 #22 Małgorzata Zielinska 2015-02-18 07:31
To jest jeden z pierwszych przepisów jaki kiedyś znalazłam na początku mojej drogi chlebowej. Czyli ok roku 2004. Pewnie teraz tez robiłabym go inaczej, bo każdy troche przerabiam po swojemu.
Pozdrawiam M
Cytować
+1 #21 tomasz 2015-02-17 18:40
Czy próbowała Pani dodać część soli z przepisu bezpośrednio do otrąb i zalewać je letnią wodą albo o temperaturze pokojowej? Polecam, bo dzięki temu enzymy z otrąb spowalniają, co jest z korzyścią dla efektu końcowego testowałem kilka razy zawsze ok. Moje modyfikacje to także miód - około łyżki stołowej. Ten chleb jest genialny z formy wówczas etap formowania i odpoczywania można chyba pominąć? Do 60 g otrąb żytnich można dodać śmiało 270-280 ml wody i wtedy około 130 ml do ciasta w końcowym mieszaniu. Te proporcje sprawdziły się u mnie na mące 720 żytniej. Po upieczeniu wychodzi lekko ponad kilogramowy bochenek. Naprawdę przepis jako baza jest świetny i bardzo Pani za niego dziękuję :)
Cytować
0 #20 Małgorzata Zielińska 2013-04-05 21:32
O ile pamietam zaczyn w tym chlebie jest ścisła kulka ciasta. Ale oczywiście ilośc wody zależna jest od rodzaju i jakości mąki. Jesli sie nie da zanieść trzeba dodać.

W zasadzie powinnaś go doprowadzić do temperatury pokojowej przed dodaniem mąki.
Cytować
0 #19 Małgorzata 2013-04-05 10:44
Dzień dobry. Mam jeszcze jedno pytanie dot. przepisu.
Ponieważ chleb upieczony pare dni temu już zniknął, zabrałam się do pieczenie kolejnego.
Podobnie jak poprzednio w pierwszym etapie tj mieszania zakwasu z woda i maką, potrzebne mi jest ok 2x więcej wody niż w przepisie, tak aby ciasto dało się wymieszać i było miękkie. Czy to jest kwestia mąki?
Poza tym nasuwa mi się kolejne pytanie. Mianowicie zaczynu mam dość sporo. Przechowuję go w lodówce. Dzisiaj tak jak poprzednio wyciągnełam 100g zaczynu i od razu dodałam do niego letnią wodę i mąkę. Czy może to ma wpływ i dlatego musze dodawać więcej wody? Jak powinnam postępować z zaczynem w takim przypadku? Czekać aż sie ogrzeje czy mogę działac jak do tej pory?
Cytować
0 #18 Małgorzata 2013-04-04 14:26
Chleb upieczony i wypróbowany :) Nie wygląda tak ładnie jak na zdjęciu ale jest bardzo smaczny :) J wilgotny w smaku w odróżnieniu do sklepowych suchych i kruszących się wypieków. Jest dość zbity i przez to na swoją wielkość jest dość ciężki No i ma chrupiącą dość grubą skórkę. Nie wiem czy taki miał być ale nawet jeśli jest inny od oczekiwanego to mojej rodzinie smakuje - a to chyba najważniejsze. Dziękuję za to, że ta strona jest i będę dalej próbować swoich sił w pieczeniu chleba :)
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 15

Wczoraj 347

Tydzień 362

Miesiąc 6938

Wszystkich 13347238