Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Razowy żytni z ziemniakami

    MZ MZ 22.05.2017 06:45
    Pszenna chyba była drobno mielona. Jeśli użyjesz grubszej, musisz się liczyć z dodaniem większej ...
     
  • Razowy żytni z ziemniakami

    Anna Anna 21.05.2017 20:29
    Mąki razowe użyte w przepisie są drobno czy grubo mielone?
     
  • Pszenno-żytni z ziemniakami

    Bożena Bożena 20.05.2017 19:49
    Jeżeli nawet strona „Chleb–moja domowa piekarnia” przeżyła swój okres świetności potwierdzony statystyką ...
     
  • Pszenno-żytni z ziemniakami

    MZ MZ 20.05.2017 16:47
    Uśmiechnęłam się na te słowa "15-milionowa odsłona". Prawda jest taka, ze 2 lata temu odwiedzało mnie ...
     
  • Pszenno-żytni z ziemniakami

    Bożena Bożena 20.05.2017 14:07
    Miałam "farta", że dawno temu tutaj trafiłam. Byłaby to "smutna" informacja, że taka rewelacyjna ...

 

zytnizkminkiem

 

 

Komentarze   

0 #26 Witold 2016-10-20 16:05
Chlebek super. Zapach i smak rewelacja. Dużo radości przy pracy i końcowym efekcie. Dziękuję i pozdtawiam. :-)
Cytować
0 #25 Małgorzata Zielinska 2016-07-22 08:36
Dokarmilabym ten zaczyn jeszcze raz ( moze czesc odrzucając) zostawiajac w temperaturze pokojowej - tak jak w chlebie najprostszym.
Byc moze Twój zakwas jest jeszcze zbyt słaby, zeby uzyc go do tego konkretnego chleba.
Cytować
0 #24 Ewa 2016-07-22 04:40
Dzień dobry! Zaczyn zupełnie mi nie urósł przez noc :-( Czy da się jeszcze uratować chleb?
Cytować
0 #23 Marta 2015-05-19 16:48
Witam, mój chlebek właśnie się piecze ale wiem już że niestety nie wyjdzie. Od samego początku wiedziałam, ponieważ zaczyn mi w ogóle nie wyrósł, myślałam że może jak uformuję chlebek to ruszy ale też nic. Nie wiem w czym jest problem, robiłam na 5-dniowym zakwasie, ostatniego, piątego dnia był dosyć ładnie zbąbelkowany. PRzyznam że jestem absolutnie początkująca ale nie wiem co inego mogło przyczynić się do niewyrośnięcia.
Cytować
+1 #22 Małgorzata Zielinska 2015-02-18 07:31
To jest jeden z pierwszych przepisów jaki kiedyś znalazłam na początku mojej drogi chlebowej. Czyli ok roku 2004. Pewnie teraz tez robiłabym go inaczej, bo każdy troche przerabiam po swojemu.
Pozdrawiam M
Cytować
0 #21 tomasz 2015-02-17 18:40
Czy próbowała Pani dodać część soli z przepisu bezpośrednio do otrąb i zalewać je letnią wodą albo o temperaturze pokojowej? Polecam, bo dzięki temu enzymy z otrąb spowalniają, co jest z korzyścią dla efektu końcowego testowałem kilka razy zawsze ok. Moje modyfikacje to także miód - około łyżki stołowej. Ten chleb jest genialny z formy wówczas etap formowania i odpoczywania można chyba pominąć? Do 60 g otrąb żytnich można dodać śmiało 270-280 ml wody i wtedy około 130 ml do ciasta w końcowym mieszaniu. Te proporcje sprawdziły się u mnie na mące 720 żytniej. Po upieczeniu wychodzi lekko ponad kilogramowy bochenek. Naprawdę przepis jako baza jest świetny i bardzo Pani za niego dziękuję :)
Cytować
0 #20 Małgorzata Zielińska 2013-04-05 21:32
O ile pamietam zaczyn w tym chlebie jest ścisła kulka ciasta. Ale oczywiście ilośc wody zależna jest od rodzaju i jakości mąki. Jesli sie nie da zanieść trzeba dodać.

W zasadzie powinnaś go doprowadzić do temperatury pokojowej przed dodaniem mąki.
Cytować
0 #19 Małgorzata 2013-04-05 10:44
Dzień dobry. Mam jeszcze jedno pytanie dot. przepisu.
Ponieważ chleb upieczony pare dni temu już zniknął, zabrałam się do pieczenie kolejnego.
Podobnie jak poprzednio w pierwszym etapie tj mieszania zakwasu z woda i maką, potrzebne mi jest ok 2x więcej wody niż w przepisie, tak aby ciasto dało się wymieszać i było miękkie. Czy to jest kwestia mąki?
Poza tym nasuwa mi się kolejne pytanie. Mianowicie zaczynu mam dość sporo. Przechowuję go w lodówce. Dzisiaj tak jak poprzednio wyciągnełam 100g zaczynu i od razu dodałam do niego letnią wodę i mąkę. Czy może to ma wpływ i dlatego musze dodawać więcej wody? Jak powinnam postępować z zaczynem w takim przypadku? Czekać aż sie ogrzeje czy mogę działac jak do tej pory?
Cytować
0 #18 Małgorzata 2013-04-04 14:26
Chleb upieczony i wypróbowany :) Nie wygląda tak ładnie jak na zdjęciu ale jest bardzo smaczny :) J wilgotny w smaku w odróżnieniu do sklepowych suchych i kruszących się wypieków. Jest dość zbity i przez to na swoją wielkość jest dość ciężki No i ma chrupiącą dość grubą skórkę. Nie wiem czy taki miał być ale nawet jeśli jest inny od oczekiwanego to mojej rodzinie smakuje - a to chyba najważniejsze. Dziękuję za to, że ta strona jest i będę dalej próbować swoich sił w pieczeniu chleba :)
Cytować
0 #17 Małgorzata Zielińska 2013-04-03 20:48
Oczywiście, ze tak.
Jestem pełna podziwu, ze właśnie ten chleb został wybrany jako drugi. Nawet jesli sie nie całkiem uda, to duzy wyczyn, bo jest dość trudny jak na początek.
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 165

Wczoraj 421

Tydzień 1053

Miesiąc 12134

Wszystkich 13146722